Då är det dags att redovisa mat och hushållskostnaderna för andra halvan av januari. Vi har bestämt oss för att föra mer detaljerad bok över våra matkostnader under några månader. Anledningarna till detta är flera. 1) Vi vill sänka våra matkostnader. 2) Vi vill identifiera hur mycket pengar vi kan spara genom självhushållning och 3) så vill vi få ett grepp om hur mycket vi behöver odla för att vara självförsörjande.
Här kommer nedbrytningen. Kostnader för mat och hushåll från den 1/1 till 15/1 (h1) och från 16/1 till 31/1 (h2) (arket uppdateras löpande så andra perioder kan nu vara synliga).
Vi är en familj på sex personer som varit lediga hemma fram till den 7/1, därefter har barnen ätit på skolan respektive dagis, med undantag för en studiedag.
Under andra halvan på månaden har jag varit iväg och storhandlat en gång på Lidl. Resten av inköpen är mindre inköp på den lokala Coop. Då vi inte har bil är det en balans mellan tid, ekonomi och ork när det gäller valet av affär.
När jag redovisade första halvan av januari fanns det rätt mycket kommentarer kring exempelvis kostnaderna för te och kaffe. 14 dagar är för kort tidhorisont för att få en komplett bild av matkostnaderna. Den här gången ser man tydligt hur fokus vid de olika inköpsrundorna skiftar då det var mer ”mat” och mindre övrigt bland inköpen.
Gröna områden i tabellen ovan är områden vi tycker kostnaderna är låga. Ta exempelvis torrvaror dit ris och pasta hör. Det känns som vi skulle kunna öka den posten och få bra utväxling på detta. Orangefärgade är området som sticker ut till det sämre. Mejeri, mjölk, pålägg och bröd utgör nästan 1 500 kronor av totalen, det vill säga 30% av månadens mat- och hushållsbudget. Det känns som ostförbud eller ransonering ligger i luften!
Posten ”halvfabrikat och konserver” är väl hög, men då vi bunkrat upp lite reservmat till gården så vi väntar med att dra för långtgående slutsatser.
Hushåll och hygien är förvånansvärt hög. Det tyckte jag i början på månaden och trodde det var en engångsgrej. Men icke!
Totalbeloppet är här är 5 088 kronor för januari medan jag i gårdagens redovisning för januari redovisade vi i kategorin ”mat och hushåll” 5 378 kronor. Skillnaden består främst i ett inköp av fikabröd på jobbet som jag inte har med då jag sumpade kvittot och läkemedel som vi redovisar under kategorin ”mat och hushåll” i månadsredovisningen om de är köpta på Coop eller motsvarande, men inte redovisar i den här nedbrytningen.
[wp_ad_camp_2]
I praktiken är även 5 088 kronor som slutsumma fel, då det inte räknar med rabatter vi fått under månaden. Vi har fått cirka 250 – 300 kronor i rabatter denna månad. Men så här är så nära sanningen vi kommer i praktiken.
Sammanställningen över samtliga kostnader i familjen under januari 2016 hittar du i Ekonomi januari – Vi startar starkt med nya rekord. Läs också gärna den länk Krister tipsade om i ett annat inlägg: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-ekonomaten-varken-nyttigare-eller-miljovanligare
Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud. Det finns också en speciell kategori avseende matkostnad här på bloggen där du hittar tidigare inlägg kring just vår familjs matkostnader.
[su_button url=”https://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button] [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla FB-sidan![/su_button] [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]
Synd att du bor så långt bort, annars hade jag kunnat hålla dig med gratis bröd. Funkar nog inte att smsa över??
Har jag rätt om jag lägger dig i gruppen pastaätare?
Ni vuxna får avstå mejeriprodukter och överlåta det på barnen.
Jag är allätare 🙂
Tänk om jag köpt gården nästgårds, då blir det dyrt för dig på brödfronten.
Ja, minska mejeriprodukterna och öka annat, det ligger i luften.
Jag gör av med promille av det som finns att tillgå, vad det gäller bröd!
Mer potatis och havregryn på menyn, borde kunna göra skillnad.
Mindre med typ tomat och gurka, som mest är en färgklick och mer vitkål, morot och bönor.
Mejeriprodukter hamnade i topp när jag gjorde en liknande sammanställning för min familj. Framförallt ost och yoghurt vilket handlade om frukostvanor.
Som du ser ligger de högt hos oss också, då äter vi ändå knappt frukost!?
Vi köper ändå alltid ost för typ 59 kr/kg eller billigare. Vi skulle kunna köra en del fil i stället för yoghurt.
Kalle – tomater är ju lite mer än bara färgklick, för att vara rättvis. Onkel Tom, kul att läsa detta, bra att ni orkar sammanställa detaljerna. Här kommer länk som kan balansera ovanstående artikelförslag en smula (lite äldre men essensen är densamma):
http://www.dn.se/nyheter/sverige/kritik-mot-angrepp-pa-ekologisk-odling/
Kära Fattiga Landskapet,
Jag tycker fokuset på ekologisk mat är lite kul därför är jag där och ”petar”. Missförstå mig rätt, jag är inte speciellt förtjust i oetisk djurhållning eller jordbruk som slår ut Östersjön. Men med det sagt så måste jag ifrågasätta hälsokopplingen och ekologisk mat.
Nästan all ohälsa kopplad till mat kommer från överkonsumtion, processade varor och ohälsosamt leverne i övrigt. Inte minst motion.
Eftersom jag aldrig träffat någon som mått riktigt dåligt av för stor andel besprutad vitkål eller potatis så tror jag inte det är farligt. Jag har också kommit till slutsatsen att vår livstil totalt inte är hållbar. Vilket inkluderar konsumtion och bilåkande.
För min egen hälsa och miljön väljer jag därför bland annat att leva utan bil. Det ses ofta som extremt, men att dubbla sina matkostnader på oklara grunder verkar vara norm. Varför är det så?
Haha jag är faktiskt inte ute efter att skapa en större debatt, tänkte bara att det är trevligt att få höra båda perspektiven så att säga! Just gällande näringen så är det väl långt ifrån klarlagt huruvida ekologiska produkter är bättre eller sämre, och säkert fungerar ekologisk mat som en ventil för många människors dåliga samvete – som ett avlatsbrev för att slippa kompromissa med andra saker i livet.
Det som jag själv tycker är trevligt med ekologiskt är andra saker såsom ökat biologisk mångfald, mindre gifter för arbetare/jordbrukare, bättre djurhållning och så vidare. Och så tror jag generellt att ju färre besprutningsmedel vi får i oss, desto bättre är det. Jag köper ekologiskt när jag tycker att prisskillnaden är skälig, men jag skulle inte köpa ekologiskt om det innebar en fördubbling av matkostnaderna, måste jag säga.
Det är klart du ville bråka lite 🙂
Jag tycker din kommentar är bra. Jag skriver under på det mesta.
Jag publicerar de detaljerade siffrorna främst för vår egen del och för den som vill jämföra. Fokuset på ekologiska varor är inget jag haft utan är nog ett exempel på ”jaha det klart att du kan spara pengar för du gör ju inte …” inställningen som ofta finns när besparingar är på tapeten. Att leva snålt handlar mycket om att göra val, inte alltid de mest självklara, och ansvara för sitt eget liv och leverne.
Vissa väljer annorlunda än jag. Här ifrågasätter vi val utifrån ekonomiska och livskvalitetsmässiga synvinklar. Alla väljer inte lika vilket är fine för mig. Vissa väljer inte alls utan följer med strömmen. Det tror jag däremot faktiskt är fel!
Har analyserat inkomster/utgifter för januari månad. Vi är en familj med tre barn (12, 10 och 1,5) och våra matkostander landade på 8000 (ja, ja, ja jag är fullt medveten om att det är för högt). Det innehåller allt vi handlar i mataffären: mat, dricka, babysaker (nappar, tvättlappar, blöjor), hygien, rengöringsmedel, godis, snacks, ibland servetter, ljus etc. Jag kan säga att kostnaden var högre (oj oj oj) förra året när jag var mammaledig. Jag fick panik och vi började tänka på det mer. Nu ska jag ta tag i det och göra en detlajerad redovisning som du har gjort, för att se vad som kostar så mycket. Jag har misstankar, men det är relaterat dels till livsstilen jag har valt och dels till att barnen inte alls vill äta billig mat som gröt eller potatis t ex. Barnen kan sluka hur många mackor som helst när de kommer hem från skolan – grrrr. Återigen måste jag säga att jag är imponerad av alla som kan klara sig med 4-5000 kronor per månad speciellt om man har barn som äter mycket hemma.
Häng med i bokförandet! Att föra bok är bra. 8000 är 266 kronor om dagen i utgifter. Det är rätt mycket spagetti och mackor faktiskt. 🙂