Detaljerad nedbrytning matkostnader andra halvan av januari

Då är det dags att redovisa mat och hushållskostnaderna för andra halvan av januari. Vi har bestämt oss för att föra mer detaljerad bok över våra matkostnader under några månader. Anledningarna till detta är flera. 1) Vi vill sänka våra matkostnader. 2) Vi vill identifiera hur mycket pengar vi kan spara genom självhushållning och 3) så vill vi få ett grepp om hur mycket vi behöver odla för att vara självförsörjande.

Här kommer nedbrytningen. Kostnader för mat och hushåll från den 1/1 till 15/1 (h1) och från 16/1 till 31/1 (h2) (arket uppdateras löpande så andra perioder kan nu vara synliga).

Vi är en familj på sex personer som varit lediga hemma fram till den 7/1, därefter har barnen ätit på skolan respektive dagis, med undantag för en studiedag.

Under andra halvan på månaden har jag varit iväg och storhandlat en gång på Lidl. Resten av inköpen är mindre inköp på den lokala Coop. Då vi inte har bil är det en balans mellan tid, ekonomi och ork när det gäller valet av affär.

När jag redovisade första halvan av januari fanns det rätt mycket kommentarer kring exempelvis kostnaderna för te och kaffe. 14 dagar är för kort tidhorisont för att få en komplett bild av matkostnaderna. Den här gången ser man tydligt hur fokus vid de olika inköpsrundorna skiftar då det var mer “mat” och mindre övrigt bland inköpen.

Gröna områden i tabellen ovan är områden vi tycker kostnaderna är låga. Ta exempelvis torrvaror dit ris och pasta hör. Det känns som vi skulle kunna öka den posten och få bra utväxling på detta. Orangefärgade är området som sticker ut till det sämre. Mejeri, mjölk, pålägg och bröd utgör nästan 1 500 kronor av totalen, det vill säga 30% av månadens mat- och hushållsbudget. Det känns som ostförbud eller ransonering ligger i luften!

Posten “halvfabrikat och konserver” är väl hög, men då vi bunkrat upp lite reservmat till gården så vi väntar med att dra för långtgående slutsatser.

Hushåll och hygien är förvånansvärt hög. Det tyckte jag i början på månaden och trodde det var en engångsgrej. Men icke!

Totalbeloppet är här är 5 088 kronor för januari medan jag i gårdagens redovisning för januari redovisade vi i kategorin “mat och hushåll”  5 378 kronor. Skillnaden består främst i ett inköp av fikabröd på jobbet  som jag inte har med då jag sumpade kvittot och läkemedel som vi redovisar under kategorin “mat och hushåll” i månadsredovisningen om de är köpta på Coop eller motsvarande, men inte redovisar i den här nedbrytningen.

 

[wp_ad_camp_2]

 

I praktiken är även 5 088 kronor som slutsumma fel, då det inte räknar med rabatter vi fått under månaden. Vi har fått cirka 250 – 300 kronor i rabatter denna månad. Men så här är så nära sanningen vi kommer i praktiken.

Sammanställningen över samtliga kostnader i familjen under januari 2016 hittar du i Ekonomi januari – Vi startar starkt med nya rekord. Läs också gärna den länk Krister tipsade om i ett annat inlägg: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-ekonomaten-varken-nyttigare-eller-miljovanligare

Mer om våra månadsutgifter och månadsbudget hittar du i bloggens huvud. Det finns också en speciell kategori avseende matkostnad här på bloggen där du hittar tidigare inlägg kring just vår familjs matkostnader.

[su_button url=”http://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button]  [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla FB-sidan![/su_button]  [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.