Ekomat är konsumism

Nu har vi diskuterat ekomat i två inlägg av tre. Först i inlägget om ”Religionen Onkel Toms vittnen”, och sedan i inlägget ”Det här är inte en ekoblogg! Det är en egoblogg”. Jag tycker du ska läsa dom två inläggen och i synnerhet kommentarerna, antingen nu, eller som avslutning på detta inlägg.

Låt mig börja med att säga att jag är inte emot ekologisk mat eller en livsstil när etiska och miljömässiga aspekter beaktas. Jag är emot konsumism!

För att vi ska komma framåt snabbt i det här inlägget så ska jag börja med att saxa lite från Wikipedia:

Konsumism är ett ord som myntades på 1970-talet[källa behövs] för att beteckna västvärldens inställning till att konsumera, att konsumtionen menades göra människan lycklig.

I detta konsumistiska samhälle, menar Pasolini, har föreställningen om frihet omformats till plikten att konsumera. Erich Fromm har påstått att konsumismen beror på en generell livsleda, där konsumtionen används kompensatoriskt.

I konsumismens anda så tror vi alltid att svaret på alla frågor, såväl enkla praktiska som filosofiska, finns i konsumtion av en produkt eller tjänst. Vi frågar också vår omgivning frågor om varför dom inte väljer att konsumera som vi.

– Varför byter du inte bil om den är trasig?

– Varför har du inte cykelhjälm?

– Varför köper du inte ekologiskt?

– Att du inte unnar dig en semester!

I konsumismens anda vaknar människor varje morgon öppna för att ta in andras åsikt om vad som ska konsumeras.

– Jasså frukt är nyttigt! Är vi tänkta att äta massa bananer året om för att bli gamla? Då måste jag göra det!

– Oj, är det så farligt att cykla i promenadtakt att man måste ha hjälm!

– Jaha, kan man privatleasa bil! Så praktiskt!

Jag är emot det synsättet! Det är helt bakvänt och börjar i fel ände! Det gör de flesta till lallande konsumenter utan förmåga att bedöma rimligheten i påståenden eller totala påverkan på dig som person. Det ger inte heller någon riktning om livet i stort.

Jag vill börja i en annan ände. Jag vill börja med vad vi ska göra. Jag vill börja med att sätta mig själv i fokus. Och jag gör det med lite attityd.

– Cykelhjälmen kan du stoppa upp på ett mörkare ställe. Det är orimligt att det är farligt att cykla!

– Fruktstund för vuxna är larv. Det förstör bara tänderna. Det kan aldrig vara vårt naturliga tillstånd att äta den moderna frukt som finns idag, dagligen.

– Ekomat är i många delar en bluff. Att gå tillbaka till lågavkastande odlingssystem är oetiskt.

– Det går utmärkt att ha plastbyttor i köket. Jag har sett väldigt få döda svenskar med plastallergi!

Attityden kommer inte bara av att det blir roligare blogginlägg eller för att jag ska vara macho. Den bottnar i att jag vill se övertygande bevis innan jag tar till mig andras uppfattning. Mycket bottnar det i en rimlighetsbedömning. Jag tror exempelvis att vi har global uppvärmning, men jag är jävligt tveksam till att frigående höns inomhus har så mycket bättre än de i bur. Det betyder att jag gärna sparar pengar på att avstå bilåkning. Men är tveksam till att betala extra för ekoägg.

Helheten

Jag är inte fri från synd. Jag har sett mig själv som konsument i stort sett hela mitt liv. Nästan alltid på bekostnad av mig själv. Det är där skillnaden börjar. Numera tar jag ansvar för att:

 • Jag själv lever ett liv som jag mår bra i.
 • Att jag skapar en plattform för  mig själv ekonomiskt och kunskapsmässigt.
 • Att jag tar tillvara det som livet erbjuder i form av natur och mänskliga förmågor.
 • Att jag läser böcker.
 • Att jag lever hälsosamt.
 • Att jag skapar i stället för konsumerar.
 • Att jag nyttjar glädjen med familj.

Allt det här kan jag göra utan att köpa. Och genom det så löser jag automatiskt många av det frågor som andra försöker konsumera sig till lösningen på. Jag får också en annan trygghet och stabilitet. Jag börjar inte med att försöka förstå vad andra tror och tycker om vad som förväntas av mig. Förväntan finns hos mig själv och jag är mycket lättare att stämma av med.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

13 svar på ”Ekomat är konsumism”

 1. Konsumismen är stark och allt från miljöproblem till hälsa ska lösas genom att man köper något..när det i själva verket är så att alla inköp har miljöpåverkan och det snarare är att sluta köpa som kan ha positiv påverkan. Jakob Lund Fisker (författare till Early Retirement Extreme) har flera gånger påpekat hur alla frågar sig ”vad de ska köpa” för att spara pengar…En annan som varit inne på detta är Jeff Yeager (The ultimate cheepskate) som säger att den som vill göra miljön en tjänst ”snarare ska lära sig att älska sin gamla linolium matta än att göra en ”miljövänlig” renovering.

  Svara
 2. Jag håller med Farbror Fri i att allt ska lösas genom att man köper något. Det är inte bra. Att sluta köpa helt är såklart det bästa, men fungerar för de flesta inte helt i praktiken. Däremot så tycker jag att jag har en skyldighet att göra så bra val som möjligt när jag väl köper, och då tänker jag inte ur ekonomisk synvinkel. Jag tycker faktiskt inte att det är okej att köpa icke-ekobananer för att spara några kronor. Inte heller vanligt kaffe, dansk fläskfilé osv. Påverkan på miljön, min hälsa och vilka arbetsvillkor som råder där varan framställs spelar stor roll för mig. Någonstans så tycker jag att man har ett ansvar som konsument.
  Det handlar inte bara om mat, utan vad man än konsumerar.
  Det är inte bara min hälsa och min värld, det är också andras hälsa och andras värld som påverkas av de val jag gör.

  Svara
  • Hej Iajia,

   Som du säkert märkt håller jag inte med. Någonstans gör även du en prioritering. Varför köper du importerad frukt i stället för att avstå och äta ett inhemskt alternativ. Eller avstå helt från dyr frukt och ge pengarna till välgörenhet.

   Varför väljer du att opponera dig mot dansk djurhållning men accepterar svenska långa djurtransporter?

   Har du kompetens att bedöma den lokala bakteriefloran på en dansk gård och dess påverkan på mänskligheten i förlängningen om danska myndigheter säger att det är ok?

   Vems agenda följer du? Är det verkligen din eller är det den nationella bondeorganisationens alt. ICAs?

   Ekologiska morötter kostar i storleksordningen 8 ggr mer än vanliga där jag handlar. Är det en rimlig kostnad relativt nytta? Kan vi bedöma det?

   En storbloggare som heter Skillnadens Trädgård talar öppet om att hon köper allt ekologiskt. Hon lägger det dubbla på mat mot vad vi gör. Då är dom färre och har yngre barn.

   Skillnadens gör av med 4 000 kr/mån extra på mat jämfört med oss, för att äta ekologiskt. Det summerar till nästan 50 000 kronor om året. Under barnens uppväxt så blir det med ränta mer än 1 MSEK. Att slarva bort så mycket pengar tycker jag är moraliskt tveksamt när dom bland annat kan användas till att jobba mindre och tillbringa mer tid med barn eller utbilda sig själv.

   Om vi aldrig ska dra gränser måste vi göra allt det andra kloka. Där vi kan göra skillnad som konsument. Bäsa barnvagnen, dyra bilbarnstolar, fina overaller och vikten av att ha en säker och trygg miljö/bil/hus för barnen. Din egen sömn kräver en Hästens annars går ryggen av. Listan kan göras lång.

   Min agenda är i alla fall uppenbar. Jag har ingen bil och köper väldigt lite saker. Med det har jag kommit så långt att jag inte behöver känna oro för miljön.
   Men där går gränsen. Miljontals kronor rinner inte bort på oklara ägginköp eller märkligt märkta banener. Dom används till mig och min familj. Men inte till konsumtion!

   Svara
 3. Jag tolkar konsumtion som rädsla. Och i den ingår försäkringar, vaccinationer och knäskydd.
  SKYDDA dig mot ALLT. Rädda dig undan så du slipper drabbas. Häng med så du inte blir en loser. Läste nån stans om att ”köpa hälsa”. Själv har jag gått ner 25 kilo utan att köpa en endaste pryl och eller medlemsskap/avgift i nåt vikttjosankoncept. Jag har 100 % köpstopp på kläder och prylar till hemmet sedan 1/10 2015 och ämnar så ha livet ut (är 51 år). Folk förfasas: HUR ska det gå för Sverige? TÄNK och ALLA gjorde som du? är reaktioner jag möter. All mat köps på ”ät snart” och bil har jag endast för att vi bor en bit från civilisation. (En bil som är 30 är och därmed skattefri) Att inte betala tv-licens är viktigt för mig. Folk rasar men jag oroas icke. Sedan när sitter folk i fängelse för olagligt tv-innehav?
  Stoppa tillverkningshysterin och inför EFTERFRÅGAN! Det är reklamen (skrämselpropagandan) som dämmer upp folks ”behov” av att rädda sitt skinn undan allsköns faror.
  Tack för din humor och hur du ställer konsumtionsfrågan på kant. GILLAS 🙂

  Svara
  • Tack Jeanette,

   Du har rätt. Rädslan är det jag försökte fånga när jag sa att jag hade viss attityd. Man måste kunna och våga göra någon form av rimlighetsbedömning.

   Hälsa är ju en fråga om livskvalité. Inte vilken tomat man köper. Hälsa är en ganska vid fråga som inte alls ska brytas ned i små köpbeslut. Det är att börja i fel ände. Din viktresa är ett exempel.

   Svara
  • Tack för en mycket intressant länk.

   Jag är ju, som du noterat, intresserad av att försöka placera det liv jag lever i någon sorts sammanhang. Det är ju relevant att ifrågasätta om det är nödvändigt men jag ser det som en viktig del i att försöka förklara, påverka och utveckla mig själv.

   I den processen så har jag tangerat hippierörelsen och anarkismen flera gånger och podden berör dom frågorna. Men likheterna mellan ”early retirement extrem” livet som jag tillhör och hippierörelen slutar inte där. Kreativitet, inre utveckling och ”bildningsprojektet” dom nämner – att ta tillbaka det som vi tappat på något på vägen – är hörnstenar.

   I podden diskuteras att rörelsen dog ut. Det är nog inte relevant för sparasamheten och minimalism på samma sätt då det är en mycket mer individuell grej, men det är ändå intressant att notera när dom pratar om att personer är i ”rörelsen” under en period och ”slussas” ut. För extremt utanförskap är svårt att upprätthålla under lång tid för många.

   Mot slutet diskuterar dom om hippierörelsen kan återuppstå. Svaret är nej. Jag har ingen åsikt men jag tror att vi närmar oss en tidsålder då det kan bli populärt att hoppar av den traditionella livsstilen. Det var lite av en bärande del i hippierörelsen och dom nämner i podden att många ”inte ville vara med i snurren”.

   Svara
   • Jag brukar tänka på det som att leva i samhället som om samhället inte fanns. Det öppnar för mig att tänka och agera utanför ramarna men utan att jag definiera ut mig.

    Svara
     • Att agera på ett sätt som gör att man ställer sig utanför samhällsgemenskapen. Jag ser inte att det behöver vara nödvändigt för att man ska känna sig fri. Däremot är vi ofta benägna att tro det. Gäller att hitta kryphålen och röra sig utanför radarn om nödvändigt.

     • Jag är nog på samma våglängd. Jag är inte ens övertygad om att vi är så annorlunda. Den som slutar jobbar är, men den som lever sparsamt och/eller minimalistiskt är det inte. Jag ser heller inget värde i att odla ett utanförskap.

 4. Du är för ung Storugglan! ?
  Våra rötter går ända tillbaka till ”beatnik” på 1950 talet!
  Via mods, hippies, gröna vågen osv. in i din tidsepok.
  Jag brukar säga hippies med tillåtelse att tjäna pengar på pengar!

  Svara
  • ”hippies med tillåtelse att tjäna pengar på pengar”

   Utmärkt sammanfattning!

   Ja, beatnik-rörelsen nämns i podden som hippiesarnas föregångare.

   Erkänner mig för ung för att själv ha kunnat uppleva detta och allt som följde. Backslashen var min ungdom. Tänk att fortfarande kunna vara för ung 🙂

   I USA hade vi med din definition ovan kunnat beskriva oss som en ny grön våg. Känns bra att i frihet kunna surfa på den vågen i jakten på sin inre hippie.

   Svara

Lämna en kommentar