Ekomat är konsumism

Nu har vi diskuterat ekomat i två inlägg av tre. Först i inlägget om “Religionen Onkel Toms vittnen”, och sedan i inlägget “Det här är inte en ekoblogg! Det är en egoblogg”. Jag tycker du ska läsa dom två inläggen och i synnerhet kommentarerna, antingen nu, eller som avslutning på detta inlägg.

Låt mig börja med att säga att jag är inte emot ekologisk mat eller en livsstil när etiska och miljömässiga aspekter beaktas. Jag är emot konsumism!

För att vi ska komma framåt snabbt i det här inlägget så ska jag börja med att saxa lite från Wikipedia:

Konsumism är ett ord som myntades på 1970-talet[källa behövs] för att beteckna västvärldens inställning till att konsumera, att konsumtionen menades göra människan lycklig.

I detta konsumistiska samhälle, menar Pasolini, har föreställningen om frihet omformats till plikten att konsumera. Erich Fromm har påstått att konsumismen beror på en generell livsleda, där konsumtionen används kompensatoriskt.

I konsumismens anda så tror vi alltid att svaret på alla frågor, såväl enkla praktiska som filosofiska, finns i konsumtion av en produkt eller tjänst. Vi frågar också vår omgivning frågor om varför dom inte väljer att konsumera som vi.

– Varför byter du inte bil om den är trasig?

– Varför har du inte cykelhjälm?

– Varför köper du inte ekologiskt?

– Att du inte unnar dig en semester!

I konsumismens anda vaknar människor varje morgon öppna för att ta in andras åsikt om vad som ska konsumeras.

– Jasså frukt är nyttigt! Är vi tänkta att äta massa bananer året om för att bli gamla? Då måste jag göra det!

– Oj, är det så farligt att cykla i promenadtakt att man måste ha hjälm!

– Jaha, kan man privatleasa bil! Så praktiskt!

Jag är emot det synsättet! Det är helt bakvänt och börjar i fel ände! Det gör de flesta till lallande konsumenter utan förmåga att bedöma rimligheten i påståenden eller totala påverkan på dig som person. Det ger inte heller någon riktning om livet i stort.

Jag vill börja i en annan ände. Jag vill börja med vad vi ska göra. Jag vill börja med att sätta mig själv i fokus. Och jag gör det med lite attityd.

– Cykelhjälmen kan du stoppa upp på ett mörkare ställe. Det är orimligt att det är farligt att cykla!

– Fruktstund för vuxna är larv. Det förstör bara tänderna. Det kan aldrig vara vårt naturliga tillstånd att äta den moderna frukt som finns idag, dagligen.

– Ekomat är i många delar en bluff. Att gå tillbaka till lågavkastande odlingssystem är oetiskt.

– Det går utmärkt att ha plastbyttor i köket. Jag har sett väldigt få döda svenskar med plastallergi!

Attityden kommer inte bara av att det blir roligare blogginlägg eller för att jag ska vara macho. Den bottnar i att jag vill se övertygande bevis innan jag tar till mig andras uppfattning. Mycket bottnar det i en rimlighetsbedömning. Jag tror exempelvis att vi har global uppvärmning, men jag är jävligt tveksam till att frigående höns inomhus har så mycket bättre än de i bur. Det betyder att jag gärna sparar pengar på att avstå bilåkning. Men är tveksam till att betala extra för ekoägg.

Helheten

Jag är inte fri från synd. Jag har sett mig själv som konsument i stort sett hela mitt liv. Nästan alltid på bekostnad av mig själv. Det är där skillnaden börjar. Numera tar jag ansvar för att:

  • Jag själv lever ett liv som jag mår bra i.
  • Att jag skapar en plattform för  mig själv ekonomiskt och kunskapsmässigt.
  • Att jag tar tillvara det som livet erbjuder i form av natur och mänskliga förmågor.
  • Att jag läser böcker.
  • Att jag lever hälsosamt.
  • Att jag skapar i stället för konsumerar.
  • Att jag nyttjar glädjen med familj.

Allt det här kan jag göra utan att köpa. Och genom det så löser jag automatiskt många av det frågor som andra försöker konsumera sig till lösningen på. Jag får också en annan trygghet och stabilitet. Jag börjar inte med att försöka förstå vad andra tror och tycker om vad som förväntas av mig. Förväntan finns hos mig själv och jag är mycket lättare att stämma av med.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.