Första helgen – Kanske första vanliga morgonen

Då har vi flyttat. Två vuxna, fyra barn och en katt plus en väldans massa cyklar. Vi har dragit till storstaden Stockholm, eller Sundbyberg lite mer korrekt, och försöker hitta fotfästet i vår nya verklighet.

Jag har jobbat här sedan första april och precis innan jag gick på semester så blev det också klart med min sambo och hennes nya jobb här i norra delarna av Stockholm.

Jag har 3 km till min arbetsplats och sambon har 8. Barnens skolgång är klar – vi vet var de ska börja skolan i höst – och boendeparkering är fixad. Nu återstår bara livet här uppe.

Eller ja, först måste vi nog flytta in på allvar. Vi har tagit med oss väldigt lite prylar från Småland, så vi har rätt mycket mer att göra här innan vi ens är i närheten av klara. Just nu har vi sängar, matbord och det grundläggande vi behöver i badrum och kök. Jag har också fått tag på ett bord där döttrarnas dator står.

De har nu Wi-fi och dator så de är i princip helt acklimatiserade här. 🙂

Totalt flyttade vi en släpkärra från Småland och hit så det var ganska snabbt fixat. Sedan har vi köpt nya sängar och matbord på IKEA här på plats.

Efter nästan en dags letande så har vi även köpt tallrikar samt sex glas.

Stolarna har till matbordet har vi köpt hos Myrornas och med det så fixar vi det nödvändiga i vardagen. Resten får ta lite tid nu. Vi målar väggar, funderar på lämpliga möbler, sätt att möblera och letar erbjudanden samt smarta köp.

Men det är ingen brådska. Mest av allt vill vi ta tid på oss och hitta det vi verkligen vill ha. Det känns som vi handlat några Billybokhyllor “bara för att” i våra liv och att vi passerat den fasen faktiskt.

För oss är det här starten på ett nytt äventyr, ett äventyr som jag räknar med blir mycket mycket längre än tiden i Småland. Här finns inga satta tidshorisonter, högt satta sparmål eller planer på en framtid någon annanstans.

Med det kan vi undra om vi överger vår livsfilosofi vi följt de senaste 5-6 åren? Kanske! Kanske inte! Det går att se det här som ett steg bort från de val vi gjort men samtidigt har hela flytten hit präglats av de värderingar som vi idag agerar utifrån.

Att kunna styra sitt liv och kunna fatta beslut utifrån lågt ställda krav och behov, samtidigt som man har en god ekonomisk grund, ger möjligheter. Möjligheter som snabbt försvinner om pengar, tid och energi fördelas lite jämt och allmänt lojt över allt och inget samtidigt som kraven är skyhöga på allt från semester, boende, transport, mat och möbler.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.