1,5 år – 4 barn – ingen bil! 1 Bullitt!

Har du familj och funderar på att leva utan bil? Läs då gärna om våra första ett och ett halvt år som bilfria.

Leva utan bil!
Familjen Onkel Tom, lever bra utan bil!
[su_box title=”Faktaruta!” radius=”5″] Vi är två vuxna som jobbar heltid och det finns fyra barn i åldrarna 3-10 år som alla bor hos oss. De går på dagis eller skola om dagarna.

Vanliga transporter och dess avstånd:

 • 2,5 km enkel resa till centrum.
 • 4 km enkel resa till jobben.
 • 5 km enkel resa till Lidl.

Det är gångavstånd till skola och dagis.

Transportfordon vi har och använder oss av i princip varje dag:

 • Lastcykel – Bullitt.
 • Cykelkärra Thule Chariot Cougar tvåsittsig.
 • Alla familjemedlemmar utom de minsta har minst en cykel.

Kollektivtrafik

 • Buss: vi använder kontantkort , dvs vi betalar per gång.
 • Taxi: antal resor under 1,5 år – 4 st.
 • Poolbil: antal gånger vi hyrt på bilpool – 7 ggr.
 • Hyrbil: antal gånger vi hyrt – 0 ggr.
 • Tågresor: fler än tio.

Totalkostnad för transporter perioden 1/7-14 till och med. 31/10-15 är 38 000 kronor, vilket är ett medelpris på 2 400 kronor. Då inkluderar det allt resande – exkluderat flygresor – inklusive vissa kostnader vi haft för våra cyklar, så som däck och belysning.

[/su_box]

Att inte ha bil har på något sätt ett stort symbolvärde i vår förändring. Det var för att den på slutet stod för allt som var fel, allt det vi tröttnat på, på något vis. Bloggen livutanbil.se var också den blogg som fick in mig på minimalism och gjorde att tankarna kring att bo centralt utan bil blev allt mer konkreta.

Ett av skälen till vårt val att leva utan bil är att bilen är en penga- och tidstjuv. Det andra var mitt intresse för cyklar och cykling som inte gick att odla parallellt med allt bilande. Även här är bilen och cykeln exempel på den typ av konflikt som är/var vanlig hos oss och som vi ville komma ifrån.  Önskan om ett liv – i det här fallet cyklande – medan vi i konkret handling gjorde motsatsen, nämligen åkte bil. Bloggaren livutanbil blev där någon sorts katalysator som visade hur han kunde kombinera sina intressen och faktiska behov i vardagen på ett smart sätt.

Tredje skälet var den totala avsaknaden av vardagsmotion. Min sambo blev som gelé i kroppen och körde allt närmare ytterdörren för varje år som gick. Jag försökte i stället träna, vilket var svårt då tiden gick åt till att åka bil. Våra barn var helt oförmögna att ta sig någonstans utan att åka bil och fick väldigt lite motion. Vår dröm om livet på landet var i själva verket något både vi och barnen tog rejält med stryk för. Tyvärr är det inget okänt fenomen.

Så när vi flyttade in till stan så skulle bilarna bort. Och så blev det!

Leva utan bil

De flesta som på något sätt begriper att vi är en familj på sex personer som lever utan bil blir förvånade. En del blir också imponerade medan de flesta har väldigt många barnfamiljer har svårt att relatera till det faktum att vi lever utan bil. Jag strök över det jag skrev först av den anledningen att många unga som levt studentliv inte alls tycker att det är speciellt märkligt. Så reaktionen varierar väldigt.

I vardagen saknar jag sällan eller aldrig bil. Tvärt om är det fantastiskt att faktiskt få röra på sig naturligt. Det blir också ett naturligt fokus på här och nu. Vi måste se det som är runt oss, i vår närhet. Inte det som finns tre mil bort.

Praktiska frågor som att åka och hälsa på släkten fungerar utmärkt. Handla fungerar fantastiskt bra utan bil. Semesterresor lika så. Svårast är fritidsaktiviteter. Att åka och bada en varm kväll eller delta i cykeltävlingar är svårt. En helg i Sälen är i princip otänkbar eller kräver hyrbil. Å andra sidan åker barnen buss själva. Dom cyklar själva. Det hade varit möjligt även om vi inte haft bil, men barnen påverkas faktiskt av vårt beteende. Att åka buss är normalt och välkänt.

Kostnaderna blir lägre utan bil men kanske inte så låga som jag trott. Vi har hela tiden valt att inte aktivt spara på resandet utan rest ungefär i samma omfattning, till exempelvis släkten och på semestern, som tidigare.

Vi åker som regel bättre nu än tidigare. Tåg är bekvämare med småbarn. Bilpoolsbilarna är i nyskick.

Det finns roligare saker att göra än att åka från a till b och tillbaka

Att inte ha bil tillsammans med den mentala omställning vi gjort tydliggör en konflikt som många av oss har i våra liv. Det är ingen brist på saker att göra! Inte ens roliga saker att göra. Ändå vill vi göra något annat! Transportera sig ligger då ofta väldigt högt på listan. Vi som saknar bil stryker då naturligt åkandet från vår paljett och får bättre fokus på andra delar i vardagen.

Jag har arbetskamrater som åker fem mil enkel resa för att träna. Eller släkt som åker 12 mil enkel resa för att vara på hundutställning. Hur många kommer inte vallfärda till södra delarna av Stockholm under december för att handla julklappar, som dom kunde köpa på nätet?

För oss själva syns den här konflikten rätt mycket i det som jag lyfte fram som nackdelar ovan. Cykeltävlingar, fjällresor, badturer, Astrid Lindgrens värld, Tomteland, High Chaparral, Finlandsfärjan, djurparker, evenemang, Skara Sommarland, husvagnssemester på Öland eller att handla i grannstadens shoppinglador  är alla exempel på aktiviteter som ifrågasätts på ett annat sätt numera när transporter till vissa platser är svårare nu än tidigare.

Det är faktiskt bra! Vi behöver inte åka iväg. Vi kan spela tv-spelet vi redan köpt. Eller äta på restaurang nere i centrum i staden vi bor. Julklapparna kan vi handla på nätet och sedan gå på bio.

Jag uppskattar den här konsekvensen av att inte ha bil. Att inte åka hela tiden sparar mycket tid som kan användas till annat. Men jag saknar mina cykelevenemang.

Skjutsa inte barnen

Vilket lyft det varit att inte längre vara taxi åt barnen. För barnen och oss! Våra äldsta barn har vuxit och är friare i alla avseenden. Att leva utan bil är att ge barnen möjlighet att leva ett liv där dom agerar efter sina förutsättningar.

Det är intressant att de som är undrande inför vårt liv utan bil oftast lyfter fram friheten som bil ger. Men vi är i många avseenden friare utan bil i stan än med bil på landet.

Vi frigör så mycket tid till annat som har stort värde när vi inte har bil.

Det finns nackdelar

Jag tror jag berört det mesta. Det vore mysigt att åka till badplatsen. Jag vill kunna åka CykelVasan eller delta i Långloppscupen i MTB utan att det blir en jätteapparat. Att hyra bil för en helg och åka långt kostar en rejäl slant. Då är det trots allt en nackdel att inte ha egen bil.

Kommer vi fortsätta leva utan bil?

Ja, kanske. Jag är väldigt kluven. Kanske skulle jag hyra bil några gånger mer per år även om det kostar sex – sju tusen mer.

Om du är intresserad av att köpa lastcykel för att kunna leva utan bil så kommer du till mitt inlägg som bara handlar om hur du väljer rätt lastcykel.

Har du frågor kring att leva utan bil som stor familj så är det bara att skriva en kommentar.

Tidigare inlägg kring vårt liv utan bil hittar du här.

[su_button url=”https://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button]  [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla FB-sidan![/su_button] [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.