Recension: Gör dig kvitt dina heliga kor av Camilo Cruz

Gör dig kvitt dina heliga kor och alla andra ursäkter som hindrar din framgång av Camilo Cruz är ”peppbok” som ger energi samtidigt som den berör viktiga frågor.

Min största behållning är utmaningen av medelmåttigheten. Den konstaterar att medelmåttigheten breder ut sig och att den är våra fängelser. Jag har tidigare berört det i inlägget ”Vi har skapat en medelmåttekultur …” där jag dragit samma slutsats men boken utmanar medelmåttigheten mer, nöjer sig inte bara med att konstatera att den finns utan ifrågasätter den. Härligt!

 

[wp_ad_camp_4]

 

Men hela boken är väldigt väl i linje med det budskap som blivit allt mer tydligt här under senaste året. Det är inte bristen på möjligheter som är vårt största problem i den moderna världen. Det största problemet är vår oförmåga att undanröja våra egenskapade hinder som gör att vi inte kan ta möjligheterna!

Det jag är mer skeptisk till i boken är synen att vi ska förverkliga oss själva genom att göra något storartat. Utföra stordåd. Inte så att jag är emot det, men det är för enkelspårigt.

Naturligtvis fanns boken på biblioteket!

 

[wp_ad_camp_2]

 

[su_box title=”Kommentar”]Det här inlägget har legat till sig lite och hade jag gjort det idag så hade jag pratat mer kring det vi diskuterat här de senaste dagarna kring arbete och de arbetskritiska idéer som Paulsen förde fram i SVT.

Den här boken säger egentligen att den som lägger upp sitt liv så att den är låst i vardagen – med jobb, hus, bil och mentalt i alla måsten – kommer stänga in sig själv i medelmåttans land. Att slakta sina heliga kor leder till ökad riskvilja vilket leder till ökade möjligheter. Det här går på tvärs med mångas bild av att vi som vill göra oss fria endast kommer sätt oss i en tråkig vardag i fattigdom och misär men ligger mycket närmare min känsla av verkligheten. Vi skapar möjligheter med våra val!

Jag läste en gång – Joakim B. nämnde en chef som var inne på samma spår när vi pratade i #Sparpodden – att riskviljan och förändringsviljan i företag var som lägst bland de vi ger attributet framtidens hopp. De mellan 30 och 45 år. Den grupp människor som har allt att förlora i livet! Riskviljan ökar ganska stadigt efter 45 års ålder för att vara ganska stor vid pensionsåldern. [/su_box]

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar