Vi har börjat göra menyer som sträcker sig långt fram i tiden för vår familj.
Vi pratar om att i planerar mat för en månad, eller mer, framåt i tiden.
Fördelarna med att göra så långsiktig planering är:
- Vi slipper hamna i ett läge varje dag, kvart i fem, då vi ska försöka verka fram något måltid till oss och fyra barn.
- Vi kan handla mat för en månad vid ett tillfälle.
- Vi kan minska mängden varor vi behöver ha hemma ”bara för att” genom förbättrad planering.
- Vi äter bättre och mer varierat.
Tidigare har vi gjort det här som en del i vårt arbete med att minska våra matkostnader, men i år så har vi främst fokuserat på att göra livet enklare.
Planera mat för en månad – Så här gör vi, steg för steg
Vi har ett ark med datum som har följande struktur:
Frukost | Lunch | Middag | Mellis | Kommentar | |
Mån 1/1 | – | Matlådor | Gröt | – | Barn tränar |
Tis 2/1 | – | Thaisoppa | Stuvade makaroner och falukorv | – | |
Ons 3/1 | – | McDonalds | Våfflor | Åker till stugan |
I det här arket planerar vi vilken mat vi ska äta. Inledningsvis så planerade vi alla mål, men numera så gör vi ingen plan för frukost då alla äter olika och och vid olika tillfällen.
Som ni ser så har vi ett kommentarsfält också. Där skriver vi in saker som är viktigt i sammanhanget mat och måltider.
Om du vill göra en måltidsplanering som sträcker sig över en månad så bör du ha en planering för månaden också. Det underlättar.
Vi börjar med att göra den separat. Sedan planerar vi maten.
När vi gjort menyn för kommande månad så gör vi en inköpslista.
Den skriver vi samtidigt som vi går igenom vad vi har hemma. Då gör vi också ett allmänt överslag över hur mycket bröd, pasta, och frukt vi behöver köpa.
Vi tar även med andra saker som behövs i hushållet i form av toapapper, städprylar, tandkräm och disktrasor på vår inköpslista.
Inte så märkvärdigt, men det finns lite tips som tar det här upplägget från bra till riktigt bra.
Fortsätt läs så får du veta mer!😄
Lästips: Göra hushållsbudget – Exempel med Konsumentverkets app.
Spara föregående meny – Klipp och klistra!
Vi har valt att ha allt digitalt och tillgängligt, inte minst från mobilen.
Vi har ett verktyg – mer om det här nedanför – som gör det möjligt att göra lite snygga grejor, men det fungerar utmärkt att använda fria onlinetjänster som erbjuds av Microsoft eller Google.
I verktyget så raderar vi aldrig föregående månaders menyer, därför så är det väldigt lätt att gå tillbaka och klippa, klistra eller låta sig inspireras av tidigare månader.
Det spar tid och minskar stressen som kan komma smygande när man ska producera meny för trettio dagar.
Lästips: Vår erfarenhet av Matsmart med tips på hur du använder tjänsten smart.
Spara föregående inköpslista – Det är en bra referens!
Genom att jobba med digitala inköpslistor så låter vi föregående månads inköpslista bli mall för nästa månads lista.
Vissa väljer att gå ett steg längre så att man utvecklar en grundlista, där i princip allt som kan behöva köpas finns med. Sedan kryssar man i vad som gäller för månadens inköp.
Där är inte vi, men om man tar några månaders inköpslistor och slår ihop dem så får du en mycket bra startpunkt för en mall.
Utmana dig lite – Prova några ny recept
En stor fördel med att planera i förväg är att det är lätt att sätta sig ner och titta på lite recept eller fundera på vad man verkligen vill äta.
Vi försöker föra in en till två nya recept varje månad, och är det något vi gillar så har vi sparat all information kring receptet i vår meny så det är lätt att gå tillbaka och titta när vi vill göra samma rätt någon månad senare.
Lästips: Handla samma mat till halva priset! Öka din medvetenhet om vilka produkter som varierar kraftigt i pris.
Använd ett digitalt verktyg du gillar
Vi gör vår planering för månaden i samma verktyg som vi gör våra menyer.
På samma sida som vi gjort menyn lägger vi också inköpslistan.
Det gör det superlätt att kontrollera om köpet av ”makaroner” var för att vi skulle ha stuvade makaroner eller om det var till någon flashig lunch med pesto till mig och sambon.
Att vi gör månadsplanen – vi planerar faktiskt mer än så – i samma verktyg innebär att vi naturligt återkommer till planering, våra planer, inköpslistor och menyer.
Vårt val av verktyg
Vi använder Notion.so som vårt verktyg. Det är för att vi vill förstå och utvärdera verktyget.
Det är gratis och erbjuder alla de möjligheter som krävs, bland annat tillåter det tillgång till informationen från mobilen eller datorn.
Notion har sina klara poänger i ett sammanhang som det här, men det fungerar utmärkt att använda Google Kalkylark eller Microsoft Excel i onlineversion.
Jag skulle börja med att göra menyn först i arket enligt mallen i inledningen.
Under menyn skulle jag göra inköpslistan. Gör den kompakt så att den fungerar bra på mobilen.
Kompletteringshandling
Mjölk, och mjölkprodukter rent allmänt, kan vara svårt att köpa för en hel månad.
Kylskåpet blir fullt och maten håller inte så länge.
Så det stödhandlar vi några gånger.
Färskvaror och frukt får vi också fylla på med vid några tillfällen.
Bröd fryser vi in, men vi är en familj på sex personer som äter kopiöst med bröd ibland, så det är helt enkelt inte möjligt att frysa in månadsbehovet.
Stödhandlingen som krävs gör vi någon gång i veckan, på väg hem från jobbet.
Men utöver det så lyckas vi alltså oftast handla mat för en månad i taget.
Det här förbättrar våra liv – främst genom att vi inte behöver tänka ut någon mat efter en lång arbetsdag – utan att kyl, frys och alla skåp är fulla.
Visst har vi mycket mat första veckan, men vi behöver ju ha väldigt lite ”övrigt hemma”. Sådant som vi förut hade för att vi skulle kunna laga en rad olika maträtter vid varje givet tillfälle.
Då handlade vi bulk utan meny, nu köper vi mycket mer fokuserat utifrån vår planering.