Hur – inte vad – jag tänker

Jag är dålig på att leva i nuet! Kanske rent utav helt jävla fenomenalt usel på att leva i nuet. Det har jag vetat länge. Det är inte bara en svaghet, i yrkeslivet har jag min starkaste sida i det faktum att jag ofta tänkt lite längre, och ofta ganska mycket mer, på framtiden än andra. Att mentalt vara på en annan tidpunkt, och kanske plats, är liksom jag.

Något jag förstått på senare tid är att jag dessutom tänker väldigt mycket. Reflekterar massor.

Min ökade självinsikt började med att jag började meditera. På enklast möjliga sätt sitter jag på en kudde och försöker styra tanken på här och nu. Jag fokuserar på andningen och räknar andetagen från 1-10. Sedan börjar jag om.

Har ni provat meditation? Hur går det i så fall för er?

Själv har jag en ”monkey mind”, ett medvetande som studsar runt. Fastnar i vissa tankebanor, kommer på saker, och helt plötslig skapar nya insikter. Min hjärna går på högvarv och den är aldrig ”här och nu”. Ofta har jag svårt att hålla fokus så länge att jag kan räkna tio andetag i rad.

Jag som lägger ut min privatekonomi här helt öppet och samtidigt inte tvekar att skriva om mina jobbmisslyckanden helt öppet känner mig obekväm med att skriva just det. Det är lite lustigt!

Är mina tankar och allt jag hela tiden bär med mig ett problem?

Det finns dom som funderat ganska mycket kring vår mentala ryggsäck, exempelvis inom Buddismen. Att inte leva här och nu minskar den upplevda lyckan men vissa tankemönster är i sig också negativa. Buddister talar om fem olika typer av tankebanor som vi lätt besöker när vi inte kan hålla tanken här och nu.

 • Önskan om trevliga upplevelser.
 • Det som retar eller irriterar oss – typiskt ältande?
 • Oro – också en typ av ältande?.
 • Dagdrömmer.
 • Tvivel på vår egna förmåga.

Jag syndar på alla områdena ovan, men så här i påsk så reflekterar jag över ”Önskan om trevliga upplevelser”.

Min Facebook är full av fjällresenärer och Malliscyklister!

Min tanke driver iväg. Förr kunde jag känna otroligt starka behov av att också göra dom där ”fantastiska upplevelserna” – jag är inte immun nu heller – och vi i vår familj jagade upplevelser. Jag mer kring cykling och upplevelse, min sambo mer kring barn och familj.

Tillsammans jagade vi platser och händelser i framtiden!

Den här helgen hugger jag mest ved.

Och funderar.

Min hjärna kommer alltid kunna önska sig fler fantastiska upplevelser än jag kan fånga. Samtidigt så kan jag inte riktigt uppleva något till fullo om jag inte kan fokusera på det som är här och nu.

Men när jag fokuserar på här och nu så vill jag vara i relativ harmoni med mig själv och min omgivning. Det kräver visst lugn och ordning.

Som ni kommer se bland länkarna nedan så har jag berört liknande ämnen tidigare men jag fick en liten aha-upplevelse nu under påskhelgen då jag insåg att min oförmåga att vara här och nu också driver mitt konsumtionsbeteende så tydligt genom att jag jagar framtida upplevelser.

Skriv ner det du vill köpa” som handlar om ett klassiskt trick för att minska behovet av något genom att föra tillbaka tanken till här och nu, samtidigt som du reflekterar över behovet som så. Jag har också recenserat en bok som diskuterar sättet att tänka i form av fritt flöde eller analytiskt ansträngt.

Gillade du det här inlägget kommer du säkert gilla dom två länkade inläggen.

Här är också lämpligt att tipsa om mitt inlägg där jag pratar om att ha en bucket list.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Hur – inte vad – jag tänker”

 1. Jag har två sysselsättningar jag själv kallar hemsnickrad meditation.

  Det ena är mina långa vandringar i ödemarken.

  När jag efter någon halvtimme, går in i min endorfinbubbla, då hemfaller jag lätt till ältande av saker som irriterar och retar mig.

  Tror dock ändå det har en renande effekt!

  Den andra är när jag åker ut och sätter mig vid min meditationssjö. Där råder en tystnad som nästan gör ont, ingen mobiltäckning och oändligt vackert!

  Där har jag gjort mina största framsteg med min pesonlighetsutveckling och absurt nog även mina mest framgångsrika ekonomiska idéer!

  Svara
 2. Så kul att läsa din blogg! Igår fastnade jag i en timme här när jag egentligen hade tänkt gå och lägga mig ”i tid” för en gångs skull. Skojigt också att jag rensar järnet bland mina böcker (det är väl femte rensningsvändan jag är inne på nu…) och läser om dom som kanske kan få vara kvar. Turen har precis kommit till en bok om meditation som jag köpte på bokrean för kanske femton år sedan. Har varit sugen på att börja med det men så klart inte läst boken. I inledningen ges förmaningar om att INTE börja försöka utan att ha läst första delen av den, så vi får se hur det går…

  Svara
  • Tack Fruminimera,

   Vi har knappast några böcker kvar. Det är befriande. Dessutom sticker dom som är kvar ut.

   Meditation är väldigt intressant. Det finns inget rätt eller fel, börja bara!

   Svara
  • Tack Fruminimera

   Meditera är riktigt kul. Det finns inte så många rätt eller fel, det viktigaste är att komma igång.

   Böcker har vi i princip inga kvar. Gud vad skönt, och vad härligt det är att de viktiga får lite mer plats.

   Svara

Lämna en kommentar