fbpx

Ska vi göra hushållsbudget för 2018 tillsammans?

Senast uppdaterad

Ska vi göra hushållsbudget för 2018 tillsammans? Det är nämligen hög tid att börja fundera på 2018 och de flesta barnfamiljer har exempelvis redan börjat lägga konsumtionsplanerna för exempelvis sportlovet. Så pengarna är i rullning men det finns fortfarande möjlighet att göra något bra av 2017!

Jag föreslår en mall för en hushållsbudget till er. Ni fyller i den och postar i kommentarerna vilken budgeterad sparkvot ni räknar med nästa år och om ni fattat några beslut baserat eller kommit till insikt när ni gjort er budget? Ok?

Hushållsbudget kallas en plan över en enskild persons eller familjs inkomster och utgifter, i syfte att nå ett önskat ekonomiskt resultat. I en så kallad hushållsbok noteras utgifterna t.ex. vecko- eller månadsvis. (Källa Wikipedia).

mall hushållsbudget
Här är en bild på mallen med mina siffror från i år. Gröna fält fyller du i. Minustecken framför utgifter, amortering och sparande. Inga värdeminskningar eller liknande för exempelvis bil ska in i tabellen. Det är kassaflöde, alltså transaktioner vi är ute efter.

Gör gärna budgeten baserat på novembers faktiska siffror, om ni inte har koll på siffrorna, så kan ni ta stöd från räkningar och månadens utgifter. När ni sedan gjort budgeten så rekommenderar jag er att jämföra resultatet med ert faktiska utfall 2017. Ger budgeten att ni ska spara 30% nästa år, så är det ett stort steg om ni inte lyckats med det i år, vilket i sin tur förmodligen innebär att ni inte har koll på var pengarna tar vägen riktigt. Jag tycker det är bättre att sträva efter en rimlig och trolig budget snarare än önskebudgeten.

Mall för hushållsbudget

 

 

Inga framgångar i livet kommer från att vi förnekar sanningen eller sätter orimliga mål. De är utförande varje dag som gör skillnad!

När du har en budget som du tror är rimlig så kan du titta i kolumnen “Andel av inkomst”. Är värdet där över 8% så är kostnaderna lika med en månads genomsnittlig inkomst. Som du ser i vårt fall så jobbar vi i princip hela januari nästa år för att köpa mat för året. Februari och stora delar av mars går åt till hyran. April och stora delar av maj går åt till CSN och våra transporter.

hushållsbudget mall
Klassisk sammanställning av hur sparkvot och år till frihet hör samman om du startar från noll. Källa: http://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/

Studera även sparkvoten långt nere i högra hörnet. Är den ok? Jag tycker den minst ska vara 30%. Vill du öka sparkvoten så måste du attackera kostnaderna. Sätt inga mål kring sparkvot eller sparbelopp innan du har en plan för hur kostnaderna ska minskas.

Det här är enda gången det är någon idé att göra några framåtskridande planer för 2018. När jobbet här är gjort och du dessutom genomfört de besparingsaktiviteter som behövs för att nå dina mål handlar allt om utförande. Du kan läsa mer om det här.

Är det svårt att fylla i mallen över hushållsbudgeten? Om du vill ha inspiration så skrev jag detaljerade redogörelser för alla månader under 2015. Du kan börja läsa här.

45 tankar på “Ska vi göra hushållsbudget för 2018 tillsammans?”

 1. Jättebra att du inspirerar till att vi ska skärpa till oss mer! Vi är på 25%, men det finns mycket att göra. Räknar du med amortering i sparande? Jag har kommit fram till att jag måste spara in ca 10 500 till per månad för att bli fri om 15 år. Fortsätt gärna med inspirationsinlägg med vad den vanliga bekväma kan spara in på. Vi handlar mycket ren mat på Lidl, men kan bli duktigare på att köpa på stora partier när det är rabatt och att planera veckans middagar i förväg. Jag mäter hur ofta vi använder kortet och det är väldigt bra, för jag vill inte vara sämre än förra månaden och kan låta bli inköp bara för det. Vi kan bli mycket bättre på utemat och kläder. Ska köra snålmånad i januari och inte köpa några kläder eller utemat. Funderar på att köra det varannan månad. (Dvs jag är ingen spargud för de går aldrig ut och äter). Kanske ta ut en summa som ska räcka hela månaden och frysa in kreditkortet. ?

  Svara
  • Tack!

   Amortering på hus och lägenhet, ja. Kapitalvaror och CSN som kostnad.

   Vad har ni för matkostnad och hur många är ni i familjen? Hur stor del är den av era totala kostnadsmassa?

   Svara
   • Ja jag räknar också amortering på hus och lgh som spar. Jag tycker att bil och CSN är ren kostnad. Jag har följt våra kostnader varje månad i tre år och lustigt nog, så har vi nästan exakt lika hög ackumulerad matkostnad till oktober som förra året 80 000 kr. Vi är 5 pers (tonåringar). Det går absolut att göra mer där. Problemet är att vi inte planerar tillräckligt, det blir många tilläggshandlingar.

    Svara
    • Tonåringar är inte att leka med, när det gäller mat!

     Duger sen inte skolmaten, kan det vara som ett svart hål!

     Regel 1 tror jag är att aldrig ha något bröd hemma!
     En tonåring äter utan besvär en limpa med pålägg!
     Potatis, pasta och ris, inköps i säck!
     Lök, morötter och vitkål också.
     Laga mat efter vad som finns hemma. Åk aldrig och köp mat när du ska laga den!
     Havregrynsgröt varje morgon!
     Koka en köttgryta på 5 kg kött och frys in!
     Gör en köttfärslimpa på 5 kg fläskfärs och frys in!
     Gör en fisksoppa på 5 kg fisk, när det är extrapris och frys in i portioner!
     Gör 5 kg köttfärssås och frys in i portioner!

     Tänk positivt!
     Du kommer att kunna åka runt till dina barn i framtiden och äta gratis som gammal! ?

     Svara
     • Barn är en investering – dock inte passiv – helt klart!

      Bröd är en jäkla bandit när det gäller tjuväta, plus att det ofta blir rätt dyrt, så bra tips där!

     • Det var bra tips! Köpa stora föroacknnngar, storkok och frys in. Det ska jag göra, bra nu när jag kommer att jobba massor hela vintern.

    • Då räknar vi lika alltså.Jag har skrivit om sparkvot och hur vi räknar här. Jag bokar CSN som kostnad men är lite osäker då vi redan har har pengar som vi skulle kunna stoppa in och betala CSN-lånen med.

     Jag delar din uppfattning om mat. Det finns en gräns som man når relativt enkelt men sedan om man ska sänka kostnaderna därifrån så krävs jobb i form av planering, tillagning, nya recept och kanske eget jobb i form av bakning mm. Er gräns verkar ligga någon tusing högre än vår men med tonåringar i huset som ni har så är vi nog ganska lika.

     Har du några bra snålrecept du kan dela som funkar i tonårsfammiljen?

     Svara
     • Ja det går åt mycket mat. Killarna som gymmar vill ha proteinpulver mm, men det får de köpa själv. Jag har väldigt mycket grönsaker morötter vitkål lök i maten. (I köttfärssås eller kycklinggryta). Sedan är jag i perioder ganska duktig på att göra någon maträtt av det som finns. Men när jag är stressad kostar maten mer ?. Får nog göra som Kalle föreslår; göra storkok och frysa in.

 2. Någon sparkvot kan jag av naturliga själv inte åstadkomma men ett mål att minska mina utgifter mot 2016, är satt!

  Blev just överbjuden på en plug-in hybrid på en auktion. Annars finns det mycket att göra för mig, vad det gäller transport kostnader.

  En SUV är bekvämt men knappast nödvändigt för en fri man!

  Minska till en bil, ska iallafall bli verklighet under 2017, sedan finns det annat som är svårt att säga när minskningen kommer, tex häst.

  Som det känns nu, blir det färre utlandsresor 2017 men sånt kan ändras.

  Hustrun kämpar framgångsrikt på med sitt ansvarsområde, att minska hushållskostnaderna.

  En hel del underhåll blir det under 2017 men inhyrd arbetskraft ska bli noll!

  Alkohol skulle kunna vara mindre men vi har enkla vanor och betalar sällan mer än 25-30 kr/liter för vin och 130 kr/liter för whiskyn.

  Svara
  • Hej Kalle,

   Transport är ett speciellt område. Att åka bil suger egentligen. Det tar tid från annat och kostar pengar. Samtidigt så är det ofta motorn för många i sin vardag.

   Vad har ni för matkostnader nu?

   Köper ni vin och sprit i Tyskland eller brygger ni vinet (naturligtvis) hemma?

   Svara
   • På den gamla goda tiden, var både vin och sprit närproducerat!?
    Dock slog ju nya lagar sönder en hel näringsgren i detta land!

    Så nu får det bli en tur till Rostock ibland!

    Hon ligger kvar på 350 kr/vecka per person! Tycker det är starkt jobbat, då det innehåller allt!

    Vi äter ju bra. (Idag varm smörgåstårta och rödvin!) och hon köpte just en kronhjort! Kommer att bli många middagar!

    Vi lever ju i en lite annorlunda verklighet än du. Jag kan inte ta en lastcykel till skogen och lasta upp en 100 kg gris eller en älgkalv och cykla ut i 3 dm blötsnö längs km långa skogsvägar för att sen cykla genom byn på vägen hem!
    Då skulle dom tro att jag var ännu tokigare än vad dom redan gör!?

    Svara
     • Skulle vara trevligt! Vi brukar göra en minisemester av det med 1 eller 2 övernattningar i Rostock.

      Vi var över för en månad sen och betalade 800/ person för bil på färja, 4* hotell på gågatan, frukostbuffe och en natt i hytt på tillbaka vägen.
      Helt ok tycker jag!

 3. Hej
  Med en sparkvot på 60-65% under 2016 är vi väldigt nöjda. Vi kommer under 2017 att ha en del förändringar i livet som gör intäkterna svåra att förutse. Kostnaderna kommer förhoppningsvis att fortsätta hålla sig under 25k per månad (inkl allt).

  Svara
   • Jag dubbelkollade min Excelfil och jag skrev fel till dig. Det exakta snittet för 2016 är 55%. En renovering i våras drog ned snittet. Intäkterna pendlade mellan 50-60 (inkl barnbidrag och all nettolön).

    Svara
 4. Jag sparar för att gå i tidig pension, 5000 kr/mån, samt amorterar lika mycket på bostadslån. Maken sparar allt över brytpunkten genom jobbet, samt amorterar allt överskott. Vi har tre bostäder, men kommer att behålla två av dessa (en utomlands) när vi slutar jobba år 2022. Vi räknar då med att vara skuldfria. Lite svårt att räkna sparkvot beroende på om man räknar med privat tjänstepension eller inte, eftersom vi inte direkt räknar in den i en vanlig budgetkalkyl.

  Svara
    • Kul. Ni har inte funderat på att nyttja skatteförmånerna som är kopplade till Portugal något, vad gäller tjänstepension?

     Hur tog ni steget att köpa lägenhet i Lissabon? Hur hamnade ni “där” så att säga?

     Svara
     • Ja, min make planerar att nyttja skatteförmånerna eftersom han har privat tjänstepension. Därför har han nu när vi köpt bostad, minskat sin lön till brytpunkten för att lägga undan resten genom jobbet. Men i första hand så handlar det om att vi båda gillar landet, kulturen, vädret och människorna. Vi har tidigare semestrat under vintern på Kanarieöarna, och kommit fram till att vi ville köpa något eget. Jag googlade under flera år på bostäder i Spanien, men då maken kom fram till att han trivdes bättre i Portugal, så blev det så. Nackdelen var ju förstås språket. Annars tyckte vi Portugal har mer fördelar än Spanien. Med bostad både i Portugal och Sverige känns det heller inte som ett lika definitivt beslut, vi kan ju ändå fortsätta att bo var vi vill beroende på omständigheterna.

     • Kul! Vi har gått i liknande tankar men vi har en bit kvar innan vi kan sticka. Men min tolkning är ett boende i Sverige kan ställa till problem för er, bara som notis för framtiden.

     • Jo, maken planerar det eftersom han har privat tjänstepension. Själv har jag vanlig tjänstepension som inte berörs av systemet. Köpet av lägenhet skedde efter flera års googlande på bostäder i Spanien. Så småningom övergick googlandet till bostäder i Portugal istället. Lissabon valde vi av flera skäl, flygplats, aktiviteter och utbud etc. Vi köpte lägenhet i ett pågående byggnadsprojekt på andra sidan floden, lite på landet men med möjlighet att nå stadskärnan på en kvart med färja. Bra att inte vara bilberoende heller.

     • Anledningen att jag började läsa din blogg första gången var att du skrev något om Portugal, tror jag. Vi kommer att sälja vår permanenta bostad som är en bostadsrätt i stan. Sedan har vi ett fritidshus som vi har planerat att behålla vilket man får lov till förutsatt att man inte är skriven där. Fritidshuset trivs vi väldigt bra i, det är en timmerstuga (som jag ritat) med åretruntstandard, där maken byggt till en extra stuga (med bl.a. plats för arbetsrum) med tanke på att klara oss med enbart den bostaden när vi är i Sverige i framtiden. På landet har vi fyra sovrum fördelat på tre stugor med total bostadsyta på 62 kvm (plus snickarförråd och bastu). (Ursäkta, det blev lite fel ordning när jag försökt lägga in svar i tråden, så senaste svaret halkade ur tråden tidigare)

 5. Anledningen att jag började läsa din blogg första gången var att du skrev något om Portugal, tror jag. Vi kommer att sälja vår permanenta bostad som är en bostadsrätt i stan. Sedan har vi ett fritidshus som vi har planerat att behålla vilket man får lov till förutsatt att man inte är skriven där. Fritidshuset trivs vi väldigt bra i, det är en timmerstuga (som jag ritat) med åretruntstandard, där maken byggt till en extra stuga (med bl.a. plats för arbetsrum) med tanke på att klara oss med enbart den bostaden när vi är i Sverige i framtiden. På landet har vi fyra sovrum fördelat på tre stugor med total bostadsyta på 62 kvm (plus snickarförråd och bastu).

  Svara
  • Ja, vi hade ju utlandsvistelse på schemat tidigare, men valde trots det att stanna i Sverige.

   Jag har inte läst reglerna som ni gjort utan trodde att sommarstuga skulle innebära “anknytning” till Sverige som gjorde att skatten skulle dras i Sverige på tjänstepensionen. Möjligheten att ta ut tjänstepensionen oskattad, som Portugal erbjuder, är en fantastisk lösning för den som kan tänka sig att flytta utomlands några år.

   Svara
   • Nej, det går bra att behålla ett fritidshus, men man kan inte t.ex. sälja sin permanenta bostad och vara skriven i fritidshuset i väntan på att bosätta sig i Portugal. Har hört att en del missar detta. Det vanliga verkar vara att sälja sin permanenta bostad, och i princip byta ut den mot en annan bostad utomlands. Det passar ju då bra att behålla ett fritidshus som man kanske hunnit skaffa sig om man börjar närma sig pension. Jättebra upplägg tycker jag. Reglerna för privata tjänstepensioner gäller under en viss tid, så man vet ju inte om de finns kvar framöver. Tror beslut har fattats på en tioårsperiod. Så det kan inte vara avgörande om man vill köpa bostad. (ursäkta att jag inte såg ditt svar här, så jag hade redan hunnit flytta över mitt tidigare svar till den förra tråden)

    Svara
 6. Hej,
  Hur är inkomsterna fördelat mellan dig o din fru, och påverkar det hur ni fördelar VaB dagar?
  Löjeväxlar du, och i så fall varför el varför inte?
  Tack för en grym blogg
  D

  Svara
  • Hej D och tack!

   Jag tjänar lite bättre än min fru. Så säg att det är 55/45. Men nej, vi kör vab enligt “vem har mest att göra” och lite varannan gång. Så vi hamnar runt 50/50 i vab.

   Nej, ingen av oss löneväxlar, åtminstone i den form de flesta menar med det. Vi räknar ju med att vara lediga från sommaren 2017 och nu skjuter vi så mycket av inkomster vi kan in i nästa år som möjligt. Men ingen löneväxling till tjänstepensionen.

   Vi kanske borde det, och när vi återgår till jobbet efter vårt sabbatsår ska jag undersöka det närmare. Men det är inte så bra som det verkar med löneväxling. Du binder pengar och risken är stor att du ändå betalar 55% i marginalskatt. Samtidigt som förvaltningskostnaden kan vara högre i pensionslösningar än hos Avanza eller Nordnet. Så ….

   Svara
 7. Hej och tack för en välskriven och intressant blogg! Jag hittade den idag och blev fascinerad över hur ni tänker kring livskvalitet. Själv är jag nog jämngammal med dig, har två barn under sju, bor i radhus med en (ny) bil och vi tjänar hyfsat som offentliganställda. I dagsläget har vi en sparkvot på 26 % utan att ha “försakat” något. Frågan som väckts i mitt huvud efter att ha läst en del av dina inlägg är om man ska byta riktning och sträva mot mer enkelhet (och tid) snarare än mer komplexitet (och “utmaningar”). Har hittills haft som spar- och investeringsstrategi att kunna gå i pension vid 61, men det går tydligen att göra det betydligt mycket tidigare… Intressant!

  Svara
  • Tack Dagge!

   Valet är ju ditt, jag visar på möjligheter. Men enkelhet och tid är en resa i sig att börja ta eget ansvar för. Då hinner man tänka på saker som jag skriver om i den här bloggen till exempel. Läsa böcker eller lära sig ett språk. Och pengarna du sparar finns alltid kvar ifall det inte var något för dig!

   Svara
 8. Tack för ett bra inlägg!

  Jag tänker lite angående budget och undrar vad du använder dig av för brytdag/avstämningsdag varje månad? För min del känns lönedagen som rätt dag att påbörja en ny månad då det är dessa pengarna man betalar räkningarna med. Nackdelen är att det blir mer oregelbundet hur många dagar månaden består av.

  Är detta fel? Borde man istället köra kalendermånad?

  Svara
 9. Väldigt lite om livskvalitet och att vara lycklig. Räcker med att det går runt med ett litet plus om man har barn. Sedan upp till var och en om man vill bli rik på upplevelser och resor eller bli rik på pengar

  Svara
 10. Hej Calle
  Jag kanske har missförstått något i ditt inlägg eftersom Onkel Toms svar är så neutralt positivt.

  Just det här inlägget handlar kanske inte så mycket om livskvalitet men det gör ju alla andra inlägg på bloggen?

  Det är sant att alla val är upp till var och en att göra men vissa val är faktiskt sämre än andra. Det går med andra ord även bra att ha barn och gå rejält med plus samtidigt som familjen upplever mer än någonsin. Tricket ligger i att definiera upplevelse, livskvalitet mm efter något som inte är konsumtionsstyrt.

  Tänk om du och din familj kan bli fulla av härliga upplevelser, rika på pengar och samtidigt göra fina resor? Det är möjligt om ni t.ex. definierar om en “härliga resa” från thailand till ert lokala vindskydd.

  Svara

Vi värdesätter diskussion - Kommentera gärna

%d bloggare gillar detta:

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng