Jobben som lönar sig

Alla vill ha ett jobb med en bra lön. Olika yrken betalar olika höga löner och det är inte ovanligt att det förekommer lokala skillnader.

Yrkena som betalar ut högst lön i Sverige behöver inte vara de som betalar mest i ett annat land.

Ibland kan det till och med vara svårt att förstå varför vissa yrken betalar så mycket mer än andra. 

Foto: Hunters Race via Unsplash.

Sveriges bäst betalda jobb

Enligt Statistiska Centralbyrån är det bank-, finans- och försäkringschefer som får bäst betalt i Sverige.

Dessa positioner kan ge en årslön på 1,5 miljoner kronor och det är endast grundlönen.

Det är inte ovanligt att dessa chefer får ta del av bonusar baserat på företagets utveckling.

På plats nummer två kommer finansmäklare, vilka brukar ha en lång civilingenjörsexamen bakom sig.

De kan tjäna runt en miljon om året och inkomsten kan bli högre då några också arbetar på provision.

På tredjeplats kommer specialistläkare. Dessa tjänar i genomsnitt 900 000 till 1 miljon kronor om året. De har en tolvårig utbildning bakom sig och de som väljer att arbeta utomlands, t.ex. i USA, kan tjäna dubbelt så mycket. 

Världens bäst betalda jobb

Listan med vilka arbeten som betalar ut högst löner sett till hela världen, stämmer inte överens med den svenska listan.

De topp tre i genomsnitt bäst avlönande positionerna är som narkosläkare, kirurg och överläkare.

Lönerna varierar visserligen mellan olika länder men de är i genomsnitt väldigt höga.

Läkare i USA har de högsta lönerna. En narkosläkare kan tjäna 410 000 dollar om året, vilket motsvarar ca. 3,5 miljoner kronor.  

Foto: National Cancer Institute via Unsplash.

Andra högavlönade yrken

De yrken som verkar ge väldigt mycket lön är däremot inte yrken som kräver år på universitet.

Framgångsrika idrottsmän, artister och skådespelare har lyckats bygga upp enorma förmögenheter.

Dessa yrken betalar däremot inte lön på samma sätt. Skådespelare får betalt per film och turnerande artister får betalt efter antalet sålda biljetter.

När de är mittemellan turneringar eller filmprojekt, får de ingen lön.

De bäst betalda skådespelarna 2019 var Dwayne ”The Rock” Johnson, som tjänade, 89,4 miljoner dollar, och Scarlett Johansson, som tjänade 56 miljoner dollar. 

Den bäst betalda idrottsmannen 2019 var tennisspelaren Roger Federer. Han tjänade över 1 miljard svenska kronor, men endast 6 procent kom från hans tennisspelande.

Övriga 94 procent kom från reklam- och sponsoravtal. Tennis är inte den sport som betalar ut högst löner.

De bäst betalda sporterna är basket, boxning, golf och fotboll. 2018 hade fotbollsspelare Lionel Messi en årslön på 84 miljoner dollar, vilken betalades av klubben FC Barcelona och det argentinska landslaget.

I den här summan räknas inte hans sponsorkontrakt in.

Messi är den bäst betalda fotbollsspelaren och det finns en chans att hans lön kommer att öka. Det ryktas att argentinaren ska byta klubb och frågan är vad andra klubbar är villiga att erbjuda honom.

Enligt William Hills online sports betting är oddset för att han stannar i Barcelona 1.08.

Det finns också en chans att han går till Inter (4.00) eller Manchester City (4.00).

Det är ett smärre huvudbry att försöka förstå sig på hur vissa löner sätts och varför en del yrken inte betalar mer. Det finns i alla fall pengar att tjäna, vare sig man blir finanschef, läkare eller fotbollsspelare. 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Jobben som lönar sig”

 1. Hej
  Ett yrke som har höga (genomsnittliga) löner är lokförare som råkar vara mitt yrke. Efter gymnasiet gick jag två terminer på yrkeshögskola utan att behöva låna från CSN, tog bara bidragsdelen. Idag tjänar jag ca. 600 000 kr/år. Tycker att det är bra lön för så kort utbildning. Efter passet går jag hem och är fri att göra vad jag vill. Jag tänker inte ens på mitt jobb när jag inte är där.
  Min make är civilingenjör efter 8 terminer på universitet och CSN lån. Han tjänar nästan lika mycket som jag men jobbet både dränerar och kräver mycket av honom även på fritid.
  Det går så klart inte att jämföra med dina exempel men ville ta fram att det finns ”vardagliga” yrke med bra lön och kort utbildning.

  Hälsningar Adela

  Svara
   • Hej Onkel Tom
    När barnen var små körde jag persontåg och då hade jag (ganska) fasta arbetstider med väldigt få överliggningar (några/år). Dock gjorde det inte så mycket eftersom maken var hemma ändå.
    Nu jobbar jag på en annan ort än min bostadsort så visst är jag är borta mycket. Samt att jag kör godståg och mycket överliggningar och nattarbete blir det ju jag när jag väl jobbar. Jag har en tur som sträcker sig på 48 tim med två överliggningar. Vila och återhämtning är strikt reglerade på järnvägen.
    Hälsningar Adela

    Svara
    • Tack,

     Vi har haft bekanta som varit lokförare. Det har varit väldigt nöjda med jobbet, men det har naturligtvis varit lite stökigt för dem med familj då de haft liknande liv.

     Svara

Lämna en kommentar