Kan en familj leva på barnbidraget?
Om jag tar kostnaderna vi hade i januari i år och försöker relatera dem till vårt sabbatsår med ett högt inslag av självhushållning och billiga boendekostnader för oss som är en familj som vill leva enkelt, så får jag en budget som ser ut ungefär så här (baserad på vår januarimånad 2016 och det upplägg vi tänker använda från sommaren 2017):
[su_table]Kostnadsslag | Belopp |
Mat och hushåll | 4 000 |
Tandläkare optiker och frisör | 0 |
Hem | 3 000 |
Kläder | 0 |
Transport | 757 |
Nöjen | 500 |
Försäkringar | 330 |
Övrigt | 728 |
Totalt | 9 315 kr |
Hur mycket kan man minska behovet av inkomster om man kan tänka sig att leva enkelt och odla en del mat själv?
Vår erfarenhet, efter att ha drivit en liten gård i ett par år, är att det är svårt att framställa mat billigare än matindustrin. Så en bra uppfattning om hur mycket pengar man behöver som minst får du om du kan uppskata hur mycket pengar du behöver lägga på mat utifrån dina vanor och förväntningar.
Kan man leva hur enkelt som helst med barn i Sverige?
Inte hämtade socialen våra barn när vi bodde utan indraget vatten och avlopp i ett hus med taskig uppvärmning. Så det ska mycket till för att samhället sätter sig på kant mot dina egna val.
Det här bygger på att vi har ett lån på vår gård på cirka 500 000 kronor som vi endast betalar ränta på. Så, säg att vi skulle kunna leva på 10 000 kronor per månad. Halva socialbidragsnormen för en fyrbarnsfamilj ungefär. Det vore fantastiskt och skulle i vårt fall innebära att vi vore ekonomiskt fria för all framtid.
Problemet med budget ovan är att den trots allt förutsätter att vi har ett kassaflöde på 120 000 kronor per år, vilket inte är snutet ur näsan om vi skulle vilja försörja oss utan att ta av vårt kapitalet, eller generera några andra inkomster. Enda sättet att sänka behovet av pengar ytterligare är att jobba mer med självhushåll, exempelvis för att göra matkostnaderna lägre.
Nästa nivå att söka sig mot är det fasta kassaflöde som vi har i vår familj, nämligen barnbidraget. Om vi kunde sänka vårt behov av pengar ner till 5 814 kronor per månad så behöver vi inte generera en krona vi skulle leva på barnbidraget! Hela vårt behov av pengar är då täckt av staten i en form av garanterad inkomst.
För att det ska fungera så måste vi sänka mat och hushållskostnaderna i budgeten ovan med 3 500 kronor och kapa någon krona till på någon annan post. I praktiken så skulle det innebära att vi behöver vara i princip självförsörjande på mat. Är det möjligt?
Ja, jag har inget svar på det men det finns ett forum som heter alternativ.nu där det finns några ganska extrema ”typer”, så jag ställde en fråga där i somras: ”Vilken månadsekonomi/budget kan en självhushållande familj som vill leva enkelt räkna med”? Då dök det upp en trebarnsfamilj som säger sig leva på barnbidraget! Låt vara att de hade tillgång till en gård så de var självhushållande, och att gårdens värde (kapitalkostnaden) inte ingick i de 3 700 kronorna.
Är det möjligt eller sant? Det vet inte jag, men utifrån det som skrevs i tråden jag länkade till ovan så verkar det inte helt orimligt. Det rör sig om människor som i princip är självhushållande och håller kostnaderna på ett absolut minimum genom arbete och mångårigt etablerade rutiner och kunskap.
Jag fascineras av människor som kan leva bra på väldigt låga kostnadsnivåer. Dels för att de kan skapa förutsättningar och bra liv ur nästan ingenting, men också för att sparsamhet kopplat med inkomst gör det möjligt att skapa kul saker i livet.
Ju mer vi kan avsätta till det som ger livet extra mening, ju bättre är det.
Men jag kan tänka mig att om brorsan läser det här inlägget så kommer fascinationen vara ganska låg och frågan istället vara en annan?
– Varför, och är det roligt att leva på 3 700 kronor i månaden med tre barn?
Jag vet inte svaret riktigt. För det beror så mycket på ingångsvinkel. Är det roligt att leva på 10 gånger mer i månaden och knappt hinna träffa sina barn?
Inte orka ha sex eller aldrig läsa en bok? Aldrig vara ute i dagsljus knappt! Det är den normala referensen för de flesta av oss? Nej, det finns nog andra sätt att leva. Men finns det inte nyanser? Det behöver kanske inte vara så extremt?
Jag vet inte, men om det finns en Gyllene medelväg så har jag svårt att hitta den. Kanske för att lagom betyder att allt egentligen är odugligt. Att prioritera allt är den absoluta livslögnen.
Hur känner ni? Har ni tänkt tanken att leva på barnbidraget?
Jag känner inte till så många aktiva bloggare i Sverige som lever riktigt enkelt. Närmast är väl Omedveten eller medveten konsumtion.
Bra frågor där på slutet! Vad tusan ska man med välstånd till om man inte orkar njuta av det?
En helt annan fråga, vad är grejen med flerbarnstillägg? Ursäkta min barnlösa okunskap, men jag tänker mig att ju fler barn man har desto större blir samordningseffekterna. Varför ska man då få högre barnbidrag per barn ju fler man har, borde inte tvärtom vara mer logiskt?
Hej Micke,
Ja, jag tror vi nått peak konsumtion i någon mening faktiskt. Ska vi orka konsumera mer så måste vi vara mera lediga.
Jag kan inte historiken bakom flerbarnstillägg, men det blir rejält mycket trassligare med fyra barn än tre. Större bil. Du får bara ta med dig tre barn ”gratis” på tåg, bussar mm och det blir allt svårare att jobba full tid.
Men exempelvis barnomsorgen reduceras också på något vis så stora familjer är förhållandevis gynnade i Sverige.
Det finns otroligt mycket kunskap och erfarenhet hos en familj, som lyckas leva självförsörjande!
Det krävs en mycket stor bredd på kompetensen hos alla i familjen!
Japp, och det är väl lite häftigt va?
Tänker på en som 100% bonde. Han är ganska allsidig men hade mycket svårt att gå runt, innan han blev dokusåpa kändis!
Man måste alltså vara några nivåer bättre än bonderöven!
Bonderöven är väldigt kul, en av mina favoriter, men han är lite överallt och lever djuva livet i någon mening. Dom som svarade i forumet bygger inget, köper inget – men får och fixar säkert en hel del – samtidigt som dom satt och spanade på potatisen på vintern i fall någon började ruttna lite 🙂
Hur gör ni om barnen vill börja med någon sport! Då blir det kostnader för medlemskap, kanske någon overall för att matcha resten av ev lag. Kanske någon cup där man får betala för att vara med? Extra resor till matcher etc? Eftersom jag själv har barn i ”sport” så tenderar det att dra iväg. Även om man till vissa sporter kan man köpa begagnad utrustning , så är det inte helt gratis att idrotta! Hur täcker man upp sånt om budgeten redan är lågt satt? Samt ayt ev idrottshall inte ligger bakom husknuten! Några tankar där? ☺
Vi har en tjej som är idrottsintresserad. Men hon får göra det som finns i närheten här, vilket är massor. Nu spelar hon basket, det tror jag faktiskt är de 500 kronor vi satte på avgift för nöjen i januari.
Men någon dyrare och mer avancerad idrott ryms inte inom budget, det är korrekt. Vi har som sagt inte haft så mycket trätor kring det. Våra barn kommer nog aldrig ha speciellt stora idrottsminnen från lagidrotter. Det har inte jag eller min sambo heller.
Som i alla sådan här sammanhang är det otroligt mycket svårare att backa vanor än att aldrig initiera dom.
Ser också idrott som ett nöje! ☺ Ett bra sånt också! Tack för intressanta tankar!
Ett viktigt nöje, som alla nöjen! 🙂
Ser i tabellen att ni går med vinst om ni skaffar tre barn till och ungefär jämnt upp med ett tillskott om två barn.
Det verkar som den äldsta svenska kvinnan som blivit mor är/var runt 60 år och internationellt runt dryga 70 år. Så om dina grejer funkar som de ska är det bara att köra på, vanligtvis blir det tvillingar och trillingar vid dessa behandlingar så leverans bli väl då ungefär i oktober 2017, så några månader får ni kanske knapra av kapitalet. Å andra sidan har ni ju flera år med föräldraledighet att ta ut då.
Fast den äldsta kvinnan i Sverige att skaffa barn är nu 117 år gammal enligt folkbokföringen, så jag tror att vi kan ta hennes födelsedatum med ett par säckar salt :-).
Är själven villig!
Jag uppskattar din energi och vinkling här Anonym, men det är knappast passiva inkomster att ha barn. Vi hade mer tänkt ha kaniner. Men men, vi får ta ett snack vid kvällsmaten, inget är hugget i sten! 🙂
Kommunerna med äldsta nyblivna mammorna
Göteborg 60,4
Sala 59,8
Lidingö 58,9
Stockholm 58,7
Karlskoga 57,8
Täby 57,5
Luleå 57,6
Huddinge 57,4
Burlöv 57,3
Skara 56,9
Källa: SCB.
Tack Anonym, det känns som vi kan vänta en tio år utan vidare alltså!
Sala 59,8 det är svårt att tro!
Vi bor på en gård, hushållskostnaden är el 600kr månad (ink fasta avgifter, eldar ved, du hittar en granne att röja hos och får då ved om du inte har skog), egen brunn och avlopp med slammtömningskostad ca 100kr månad, försäkring och sophämtning ca 400. Dvs drygt 1100kr, alla reprationer görs själv så behövs ingen stor extra avsättning till underhåll. Köp värphöns on du har utrymmet och du kan få en nästan passiv inkomst på några hundringar i månaden. Köper du några får kan du beta ev åker (alltid någon annan som vill ha betat om ni inte har åker) och få kött och bidrag som täcker lån och stora delar av matkostnaden. Får innebär så klart mer jobb men väldigt enkla djur att ha. Självklart tillkommer en del som motorsågsbränsle, leja någon för framkörning av ved etc. Men 3500kr klarar ni om du tycker om lite skogs- och gårdsarbete. Skippa fåren och odla om ni inte vill ha jobb och kan tänka er en basföda på ägg, höns, kaniner, vegetariskt samt billig köp mat. Odla kan ni på även en liten gård, odlingsbäddar sim täcks med gräs=Nästan ingen ogräsrensning, krävs inte mycke jobb.
Hej Bespararen,
Jag är ju på väg att flytta till gård, där jag också har egen skog. Men jag kör med yxa! 🙂
Tack för dina siffror. I bästa fall så kan vi leva på i runda slängar 10 000 – 12 000 kronor i månaden med det upplägget du beskriver. Men osäkerheten är hög. Vi vet exempelvis inte hur matkostnaderna kommer påverkas.
Kör ni höns och kaniner? Har ser ni på matbudget?