Kan en familj leva på barnbidraget?

Kan en familj leva på barnbidraget?

Om jag tar kostnaderna vi hade i januari i år och försöker relatera dem till vårt sabbatsår med ett högt inslag av självhushållning och billiga boendekostnader för oss som är en familj som vill leva enkelt, så får jag en budget som ser ut ungefär så här (baserad på vår januarimånad 2016 och det upplägg vi tänker använda från sommaren 2017):

[su_table]
KostnadsslagBelopp
Mat och hushåll4 000
Tandläkare optiker och frisör0
Hem3 000
Kläder0
Transport757
Nöjen500
Försäkringar330
Övrigt728
Totalt9 315 kr
[/su_table]

Hur mycket kan man minska behovet av inkomster om man kan tänka sig att leva enkelt och odla en del mat själv?

Vår erfarenhet, efter att ha drivit en liten gård i ett par år, är att det är svårt att framställa mat billigare än matindustrin. Så en bra uppfattning om hur mycket pengar man behöver som minst får du om du kan uppskata hur mycket pengar du behöver lägga på mat utifrån dina vanor och förväntningar.

Kan man leva hur enkelt som helst med barn i Sverige?

Inte hämtade socialen våra barn när vi bodde utan indraget vatten och avlopp i ett hus med taskig uppvärmning. Så det ska mycket till för att samhället sätter sig på kant mot dina egna val.

Det här bygger på att vi har ett lån på vår gård på cirka 500 000 kronor som vi endast betalar ränta på. Så, säg att vi skulle kunna leva på 10 000 kronor per månad. Halva socialbidragsnormen för en fyrbarnsfamilj ungefär. Det vore fantastiskt och skulle i vårt fall innebära att vi vore ekonomiskt fria för all framtid.

Problemet med budget ovan är att den trots allt förutsätter att vi har ett kassaflöde på 120 000 kronor per år, vilket inte är snutet ur näsan om vi skulle vilja försörja oss utan att ta av vårt kapitalet, eller generera några andra inkomster. Enda sättet att sänka behovet av pengar ytterligare är att jobba mer med självhushåll, exempelvis för att göra matkostnaderna lägre.

Nästa nivå att söka sig mot är det fasta kassaflöde som vi har i vår familj, nämligen barnbidraget. Om vi kunde sänka vårt behov av pengar ner till 5 814 kronor per månad så behöver vi inte generera en krona vi skulle leva på barnbidraget! Hela vårt behov av pengar är då täckt av staten i en form av garanterad inkomst.

leva på barnbidraget
De olika ersättningsnivåerna beroende på barn.

För att det ska fungera så måste vi sänka mat och hushållskostnaderna i budgeten ovan med 3 500 kronor och kapa någon krona till på någon annan post. I praktiken så skulle det innebära att vi behöver vara i princip självförsörjande på mat. Är det möjligt?

Ja,  jag har inget svar på det men det finns ett forum som heter alternativ.nu där det finns några ganska extrema “typer”, så jag ställde en fråga där i somras: “Vilken månadsekonomi/budget kan en självhushållande familj som vill leva enkelt räkna med”? Då dök det upp en trebarnsfamilj som säger sig leva på barnbidraget! Låt vara att de hade tillgång till en gård så de var självhushållande, och att gårdens värde (kapitalkostnaden) inte ingick i de 3 700 kronorna.

Är det möjligt eller sant? Det vet inte jag, men utifrån det som skrevs i tråden jag länkade till ovan så verkar det inte helt orimligt. Det rör sig om människor som i princip är självhushållande och håller kostnaderna på ett absolut minimum genom arbete och mångårigt etablerade rutiner och kunskap.

Jag fascineras av människor som kan leva bra på väldigt låga kostnadsnivåer. Dels för att de kan skapa förutsättningar och bra liv ur nästan ingenting, men också för att sparsamhet kopplat med inkomst gör det möjligt att skapa kul saker i livet.

Ju mer vi kan avsätta till det som ger livet extra mening, ju bättre är det.

Men jag kan tänka mig att om brorsan läser det här inlägget så kommer fascinationen vara ganska låg och frågan istället vara en annan?

– Varför, och är det roligt att leva på 3 700 kronor i månaden med tre barn?

Jag vet inte svaret riktigt. För det beror så mycket på ingångsvinkel. Är det roligt att leva på 10 gånger mer i månaden och knappt hinna träffa sina barn?

Inte orka ha sex eller aldrig läsa en bok? Aldrig vara ute i dagsljus knappt! Det är den normala referensen för de flesta av oss? Nej, det finns nog andra sätt att leva. Men finns det inte nyanser? Det behöver kanske inte vara så extremt?

Jag vet inte, men om det finns en Gyllene medelväg så har jag svårt att hitta den. Kanske för att lagom betyder att allt egentligen är odugligt. Att prioritera allt är den absoluta livslögnen.

Hur känner ni? Har ni tänkt tanken att leva på barnbidraget?

Jag känner inte till så många aktiva bloggare i Sverige som lever riktigt enkelt. Närmast är väl Omedveten eller medveten konsumtion.

Sedan jag skrev det här inlägget har vi i vår familj lämnat småland för jobb och vardag i storstan, och också övergett en del av vår enkelhet.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.