Funderar du på att köpa hus? Grattis i så fall, för många av oss är det lite av en milstolpe i livet! Det är största investeringen vi någonsin gjort, eller kanske gör, i livet.
Dessutom, när vi köper hus så tänker vi att det är något vi ska äga länge, det är något som blir en viktig del i livet för många år framöver.
Men just det faktum att husköp är en stor och viktig investering, som vi kanske bara göra någon enstaka gång i livet, gör också att det kan kännas som en rätt läskig ”grej”.
Ordet ”hus” är inte med i uttrycken husbubbla, hussvamp och huslån inte för inte. Med hus kommer också problem!
I det här inlägget ska vi gå titta på vad det är att tänka på vid husköp. Vi kommer fokusera på ekonomifrågor, men eftersom bloggen heter Tid och Pengar så berör vi även tidsaspekter.
Vi kommer prata lite teknik, i form av överlåtelsebesiktning, men om du söker en sida om praktiska frågor, som hur man inspekterar en krypgrund, så rekommenderar vi andra bloggar och sidor.
Vi som skriver här är själva husägare och köpte vårt senaste hus 2022.
Innehåll
- Att tänka på vid husköp – Tre faser
- Köpa villa – Bra eller dålig affär?
- Vad får huset kosta? – Att förstå vad din önskan om hus innebär
- Vad ska man tänka på när man köper hus?
- Hur mycket tid och ork har du över till huset?
- Dags att köpa hus, vad blir kostnaderna?
- Handpenningslån – Bunden eller rörlig ränta?
- Finns det en bostadsbubbla? Är huset för dyrt?
- Våra erfarenheter av att köpa hus
- Vanliga frågor
- Kan man köpa hus innan man sålt sitt eget?
- Vad ska man tänka på när man köper hus?
Att tänka på vid husköp – Tre faser
De flesta av oss närmar oss husköpet i några olika steg.
Det finns en tidig fas då du drömmer och planerar. Kanske gör du din första budget.
Kanske går vi på några visningar och funderar på vad det är för hus vi vill köpa och äga.
När vi börjat förstå ungefär vilket hus vi vill ha så har vi blivit allt mer seriösa budgivare. Vi har aktivt sökt boende och deltagit i budgivningar.
När vi kommit så här långt i processen så har vi alltid sett till att skaffa oss lånelöfte! Det kanske borde varit med bland tipsen nedan för en bra dialog med banken redan tidigt gör att du slipper problem framöver!
Sist men inte minst så kommer sedan det praktiska med att skriva kontrakt, besikta och tillträda huset.
Vissa saker, som tar fram och räknar på budget, gör vi kanske om i olika faser. Ofta blir kalkyler, planer och budgetar allt mer detaljerade ju längre man kommer i sin process, men vi kommer försöka hjälpa dig att komma så rätt som det bara går tidigt i processen med tipsen nedan.
Köpa villa – Bra eller dålig affär?
Vi har ägt tre hus. Våra föräldrar och syskon har också ägt eller äger hus. Detsamma gäller våra vänner.
Vi har sett dem som gjort bra affärer och de som gjort dåliga. De som stressat sönder förhållanden på renoveringar och de som inte fått något gjort alls.
Men det vill vi säga: Vi ska inte försöka styra dig i någon riktning i det här inlägget. Vi ska inte överdriva risker och problem eller ge en allt för ljus bild vad det innebär att äga hus.
Vi ska helt enkelt försöka ge dit de bästa råden, och belysa det du ska tänka på, när du ska köpa villa.
Vad får huset kosta? – Att förstå vad din önskan om hus innebär
Det är ganska enkelt att bilda sig en uppfattning om hur mycket man kan tänkas betala för att köpa ett hus. I princip alla banker som erbjuder huslån har en webb-sida där du kan göra din kalkyl.
Den typen av kalkyl måste du naturligtvis göra om du ska köpa villa.
Bankernas kalkyl fångar oftast utgifterna kopplade till:
- Lån (räntekostnader)
- Amortering
- Fastighetsskatt
- Driftskostnader (el, värme, vatten, sopor)
När du drömmer och planerar tidigt så är det svårt att veta vad driftskostnaderna är för ditt framtida hus.
Det finns dessutom en rad faktorer som påverkar driftskostnaderna kraftigt, som uppvärmningsmetod.
När du väl hittat ett hus du är intresserad av så hittar du tidigare ägarens driftskostnader i prospektet.
Just prospekt för objekt som ligger nära det du vill köpa kan ge dig bra indata för att uppskatta vad driftskostnaderna typiskt är för den typen av bostad som du letar efter.
Vi kan säga att bankens kalkyl fångar de direkta kostnaderna för att äga ett hus och vi får en bild som är direkt jämförbar med hyran för ett boende.
Möjligen ska vi lägga till kostnaden för hemförsäkring också.
Bankerna brukar inte ta med den i sina kalkyler då det finns en massa ”om och men” kring kostnaden.
Kostnaden för hemförsäkringen beror bland annat på vilket bolag och upplägg du väljer samt på huset du köper.
Innan du vet exakta siffrorna så kan du anta att hemförsäkringen kostar dig 500 kronor i månaden för ett större hus. Hälften för ett mindre.
Den indirekta ekonomiska påverkan får du vanligtvis inte med i bankens kalkyl.
Den ska vi försöka fånga här nedanför bland våra tips istället. Det är en viktig del när du försöker förstå kostnaden förknippad med att köpa och äga hus.
Vad ska man tänka på när man köper hus?
Här kommer nio tips på saker du behöver tänka på vid husköp.
1. Vad blir din ekonomi efter husköpet? Kostnader och inkomster!
Område | Kostnader | Kommentar |
Direkta kostnader | Amortering, räntekostnader, fastighetsskatt, driftskostnader | Om du tittar på ett specifikt hus så får du ofta hjälp med dessa värden från mäklaren eller annonsen. Om du gör en budget innan du har ett specifikt objekt får du uppskatta driftskostnader med mera. Oftast hjälper banken dig ett hitta rätt. |
Transporter | Måste du åka längre, måste ni ha två bilar? På landet är släpkärra oftast väldigt bra att ha! | I storstadsområden kan kostnaden rent av minska vid husköp. Du slipper kanske dyra garagekostnader eller får lägre försäkringspremier som husägare. |
Fastighets-skötsel och verktyg | Måste ni köpa in verktyg, maskiner (gräsklippare) eller köpa tjänster för skötseln av fastigheten? | Vi har lärt oss att vi alltid har ont om tid även om vi inte vill att det ska vara så. Så handgräsklipparen som skulle ge motion åker undan i förrådet och ersätts med självgående robot. Gersågen som var billig och enkel byts mot elektrisk dito. |
Hobby | Ska du använda ditt hus för din hobby? Odla, meka med bilar, snickra eller inreda? Vad blir kostnaden för det? | Om huset ska ge dig mer än boende, exempelvis i form av möjligheter att utöva en hobby, försök då uppskatta vad kostnaden för att göra det kommer bli. |
Renoveringar | Tillkommer det massor av kostnader för att färdigställa huset i det skick som du önskar? Kan du göra en rättvis budget för det? | Ska ni ha dubbelt boende en period då ni renoverar? Vi skriver mer om kostnaden kring renoveringar här nedanför. |
Inreda | Hur mycket möbler går det åt för att inreda ert boende? Har ni med det i kalkylen? | Läs mer om kostnaderna för att inreda ett hus här nedanför. |
Tomten | Behöver ni göra något med tomten? Blir det höga kostnader om ni ska bygga till? | Saknar huset en uteplats eller vill du plantera växter? Går det att bygga Attefallshus utan stora kostnader? |
Elektrifiering | Kan du ladda en elbil vid din fastighet? Kan du ha sollceller på huset eller tomten? | Att kunna ladda en elbil på natten med egen el kan sänka dina transportkostnader drastiskt. På samma sätt kan möjligheten till egen elproduktion också påverka din ekonomi kraftigt. |
Vår erfarenhet säger att vi underskattat transportkostnaderna när vi räknat på vårt boende. Det gäller i absoluta kronor och ören.
Men vi har också underskattat hur stora andel av budgeten för vårt boende som är kopplat till transporter.
Vad betyder det?
Jo, vi har valt billigare boende, längre ut från stadskärnan, för att sänka våra kostnader. Huset har varit billigare och vi har kunnat minska lånebeloppet och räntekostnaderna.
Merkostnaden för transporterna vi hade blev dock så stora att de periodvis åt upp hela vinsten. Effekten förstärktes kraftigt när vi skaffade barn!
Vi älskar att bo på landet men böjer oss för det praktiska vardagslivet och bor i stan, vilket du kan läsa om i inlägget: Bo i stan eller på landet?
Många köper hus som en del i att bilda familj med barn. Det är en viktig del att tänka på när du köper hus, men inte bara från barnperspektivet. Ni måste fundera på vad framtida barn kan tänkas innebära i minskade inkomster – främst under föräldraledigheten – och ökade utgifter.
När vi var föräldralediga med våra barn så cirkulerade livet kring hemmet och våra kostnader var låga. Men om du tänkt dig vara mer aktiv under föräldraledigheten, kanske bygga om eller bygga till eller resa, ja då måste ni ta höjd för det i den kalkyl ni gör innan ni köper hus.
Lästips: Att göra hushållsbudget med Konsumentverkets app
2. Husets skick påverkar dina kostnader
Det är lätt att stirra sig blind på ”dyra utgifter” som att renovera fasaden, byta fönster eller dränera när man tittar på ett hus.
Men från vår erfarenhet så kostar ”ytskikt” och saker som man ”kan fixa själv” ofta väldigt mycket pengar. I och för sig så kan man sprida ut kostnaden och ta det stegvis, om man mentalt orkar bo i byggkaos, men pengarna ska fram.
Det här är ofta kostnader man kan slå ut på väldigt lång tid så jag skulle inte avråda någon från att köpa ett hus som behöver nya golv och tapeter. Men tänk på att stora ytor och många rum fort summerar upp till stora belopp så köp inte för stort, i synnerhet inte om du ska renovera huset!
Om du köper ett hus med eget vatten och avlopp så bör du förhålla dig till att den typen av installationer kan vara rätt dyra att åtgärda och förnya.
Vi har ägt flera hus med grävd brunn och infiltrationsanläggningar, det fungerar oftast bra, men om anläggningarna är mer än 10 år så bör du se det som en ekonomisk risk.
Barnfamiljer belastar vatten och avlopp betydligt mer än de utan barn och är samtidigt mer beroende av att det fungerar som tänkt i alla sammanhang.
Lästips: Låta barnen dela rum? Så fungerar det i praktiken.
3. Vad kostar det att inreda ett hus?
Väldigt många köper stora hus en bit ut från stan utifrån idén om att man då kan köpa ett stort och fantastiskt hus till ”rätt pris”.
Vi har gjort det vid ett tillfälle i vårt liv. Vi orkade under 10 år aldrig möblera upp huset på ett vis som gjorde det speciellt fantastiskt. Det stod några IKEA-hyllor och en IKEA-säng i väldigt många av rummen.
Trots vårt stora intresse för privatekonomi så har vi aldrig lyckats uppskatta kostnaden för att inreda ett rum, än mindre ett hem, på rätt sätt. Det har alltid blivit dyrare än vi tänkt.
Konsekvensen har nästan alltid varit att vi haft ytor som vi inte använt i vårt boende.
Gör inte om vårt misstag utan köp boende med rätt storlek.
Lästips: Bo stort eller litet? 5 skäl till att välja att bo på liten yta.
Hur mycket tid och ork har du över till huset?
4. Att tänka på om du ska renovera
Ekonomin har vi berört tidigare när vi pratar om att köpa hus med renoveringsbehov.
Om vi bortser från ekonomin tycker många att vissa renoveringar kan vara riktigt intressanta och kul att göra, vilket vi håller med om.
Men om det krävs omfattande renoveringar, eller tillbyggnader, som behöver göras under lång tid så är det viktigt att tänka på tid och energiaspekterna.
När den första entusiasmen lagt sig och vardagens alla måsten kommer in så kan det vara relevant att räkna med så lite som två timmars tid per vecka till renoveringar, för någon som har familj och andra hobbies.
Då är det svårt att hinna med ens normalt underhåll av huset och därför väljer många att köpa tjänster av hantverkare istället. Då ökar kostnaderna snabbt, samtidigt som det fortfarande kan krävas rätt mycket av dig för att hantera hantverkare och de utmaningar som följer med det.
Värdens tråkigaste råd: Var realist!
Dags att köpa hus, vad blir kostnaderna?
Nu har du hittat ditt hus och ni kanske ska i gång och buda. Utifrån den information som finns runt huset, eller via att fråga mäklaren, så kan du beräkna driftskostnaderna relativt väl. Du kan också kontakta banken, om du inte redan har ett lånelöfte, för att få reda på om du får låna och vad du kan förvänta dig för villkor i det specifika fallet.
Titta gärna på videon här nedanför, även om du inte ska köpa ett så dyrt hus som 10 miljoner, den ger dig en ökad förståelse för hur de olika reglerna kring lån påverkar dig som ska köpa hus.
5. Före du köper huset
Innan du skriver på för din nya bostad så kan du behöva genomföra en besiktning av det hus du köpt. ”Kan behöva” är ett rätt konstigt uttryck som inte ger så mycket vägledning, men det finns flera skäl till att den luddiga termen ofta används.
Rent juridiskt så har du en skyldighet att skaffa dig en rimlig förståelse för vad det är du köper och söker du på nätet så finns det massor av sidor som förespråkar att du gör en så kallad överlåtelsebesiktning.
Men det kostar pengar!
Priset kan vara så högt som 20 000 kronor. Hittar besiktningsmannen något som gör att du avstår från att genomföra ditt köp så får du inte tillbaka pengarna. Om du undviker ett riktigt ”haveri” så kan det vara väl spenderade pengar, men det finns ändå skäl att fundera över innan du gör en besiktning.
- Vad har säljaren gjort för besiktning?
- Vad är det allmänna skicket? Om du redan vet att taket måste läggas om behövs det kanske ingen expert för att komma till samma slutsats.
- Vad är din förmåga att kunna bedöma husets skick? Kan du göra jobbet själv eller har du någon närstående som kan hjälpa dig?
Första gången vi köpte hus så hade vi en besiktningsman ute och tittade på huset. Det jobb han gjorde hjälpte mig som köpare att ta bättre hand om huset och förstå vilka saker som behövdes fixas, eller vad som kunde bli problem framöver. Det var väldigt bra och säkert värt varje krona.
När vi sålde samma hus så gjorde vi en besiktning som säljare och den besiktningen var mycket mer grundlig. Den kostade betydligt mer. Man borrade i vägar och mätte fukt i syllarna bland annat.
Resultatet var ett protokoll och vi fick också någon sorts försäkring med som gjorde att vi hade visst skydd vid dolda fel.
Men det blev ingen dialog mellan besiktningsmannen och köparen. Det blev inga tips om var det borde sitta en liten plåt för att hantera stänk från hängrännorna. Inte heller diskuterade man lämpligheten med att anlägga en rabatt mot husväggen.
Ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt vad som är rätt här, eller hur jag ska råda dig. Syftet och metoderna vid besiktningarna verkar skilja sig åt. Dessutom är inte besiktningarna heltäckande, oavsett vilken form du väljer.
Exempelvis brukar man inte kontrollera skorstenar, och eventuella försäkringar och åtaganden som följer med besiktningarna är svåra att förstå med massor av undantag.
Följande är saxat från Länsförsäkringar och förstärker bilden av att en fackmannamässig besiktning inte självklart sänker din risk.
En vanlig överlåtelsebesiktning täcker inte in allt, och du måste själv engagera dig och undersöka allt du kan för att din undersökningsplikt ska anses uppfylld den dagen du anmäler vad du tror är ett dolt fel.
lansförsäkringar.se
När vi köpte vår gård på landet så gjorde vi ingen besiktning alls eftersom priset och åldern på huset inte motiverade det. Vi skulle sannolikt inte heller besikta ett nyare hus om vi köpte det.
Det vi skulle vilja veta om ett hus när vi köper det kan vi i hög utsträckning kontrollera själva idag. Andra delar faller sannolikt under termen dolda fel.
Det är enkelt att fråga efter offert på överlåtelsebesiktningar på nätet. Fråga runt och fundera på vad du vill ha ut av besiktningen.
I det här läget, när du ska göra en besiktning, kan det vara idé att undersöka exempelvis vattenkvalité och eventuellt kontakta en fackman för att förstå vad eventuella reparationer och åtgärder kan kosta.
Har du skrivit kontrakt via en seriös mäklare så kan du häva köpet om du hittar fel i det här skedet.
6. Transaktionskostnader i samband med köpet
Du vann budgivningen, kanske har du gjort en överlåtelsebesiktning med en besiktningsman, och nu är det själva kontraktssigneringen och betalningen kvar.
Då måste du, förutom köpeskillingen, betala:
- Pantbrev – om det krävs.
- Lagfart.
Det här är inga kostnader du får låna till med huset som säkerhet.
Du kan alltid försöka göra ett privatlån, om du måste, för att finansiera de här kostnaderna, men vi avråder från det.
Det pågår en massa kreditprövningar av dig när du köper hus och kanske frågar hos flera långivare, så vad som händer om du skjuter in ytterligare ett lån till i den soppan vet jag inte och vill inte rekommendera någon att prova heller.
Pantbreven fungerar så att man återanvänder de pantbrev som finns, men de man tar ut utöver det belopp som redan finns får man betala för. Så här kan ett exempel se ut:
- Köpeskilling (priset för huset): 2 MSEK.
- Befintliga pantbrev: 1,5 MSEK.
- Kontantinsats 15%: 300 000 SEK.
- Totalt lån: Köpeskilling – kontantinsats = 2 000 000 – 300 000 = 1 700 000 SEK.
- Ytterligare pantbrev: Totalt lån – befintliga pantbrev = 1 700 000 – 1 500 000 = 200 000 SEK.
Kostnaden för pantbrev är 2% av beloppet på de pantbrev du tar ut, vilket är detsamma som de ytterligare pantbrev du tar ut utöver befintliga.
I exemplet här ovanför så blir det 2% i kostnad (kallas stämpelskatt) på 200 000 kronor, vilket innebär 4 000 kronor i stämpelavgift.
Om man köper en villa där någon bott väldigt länge, kanske i 50 år, så kan de befintliga pantbreven vara på mycket små belopp. Ska du ta ut pantbrev på 5 MSEK, vilket inte alls är ovanligt i storstäder, så blir det den här kostnaden 100 000 SEK.
Lagfarten kräver en stämpelskatt på 1,5% av köpeskillingen (vanligtvis, men det finns undantag, läs mer här). Om vi fortsätter vårt exempel ovan så blir det alltså 1,5% i stämpelskatt på 2 MSEK vilket är 30 000 kronor.
Utöver själva stämpelavgifterna tillkommer expeditionsavgifter på dryga tusenlappen.
I exemplet ovan så har vi alltså lagt 300 000 i kontantinsats och så har vi ytterligare avgifter på 35 000 (34 000 + avgifter). Det är I det här fallet blev köparen alltså tvungen att betala cirka 11% extra, utöver handpenningen, för att färdigställa kontraktet vid husköpet.
Tyvärr hamnar de här utgifterna precis samtidigt som du behöver varje krona till kontantinsats, renoveringar, flytt och besiktningar.
7. Det här ska du tänka på efter du köpt huset
När vi köpte vårt första hus så fick vi vänta nästan 6 månader på tillträde. Det var lång tid tyckte vi men det är nog en ganska vanlig väntetid mellan du skrivit kontrakt till du får flytta in i ditt nya hus.
Så lång tid gör det möjligt att planera väldigt väl.
Vi hann sälja lägenheten, säga upp abonnemang som inte längre var relevanta och förbereda flytten.
Det gjorde att vår flytt gick att göra väldigt effektiv.
Dessutom fick vi flytta in den 28:e i månaden vilket gjorde att vi bara hade vårt gamla boende några dagar innan den nya ägaren trädde till.
På så vis minimerade vi dubbelt boende.
Men ibland får man tillträde nästan direkt! Då blir kostnaderna lite annorlunda. Här är de vanliga kostnaderna som uppstår i perioden från du skrivit kontrakt till att du har flyttat och endast har en bostad igen.
- Dubbla boendekostnader
- Flyttkostnader
- Inledande renoveringar
Vi har alltid jagat kronor och ören, mycket beroende på att vi sällan haft speciellt mycket pengar, och därför har vi försökt minimera samtliga kostnader ovan.
Vi har dock erfarenhet av människor som tar en extra månad mellan de att de fått tillträde till huset och tills de flyttar in för att renovera och fixa huset till ett skick de kan leva i under en längre tid. Det finns klara poänger med att göra så!
Problemet är att det blir ytterligare utgifter, med dubbelt boende, i ett skede där de flesta redan lagt ut en hel del pengar på kontantinsats, stämpelskatter och flytt.
Handpenningslån – Bunden eller rörlig ränta?
Om du har köpt hus eller lägenhet några gånger så blir du mycket mer bekant med allt som ska till och allt som behöver fixas för att du ska kunna färdigställa ditt köp. Men är det första gången du köper hus så känns det väldigt tryggt att ha en bra bankkontakt.
8. Bankkontakter i olika faser när du ska köpa hus
Inledningsvis så kan du använda banken, och dess hemsidor, för att göra en kalkyl och förstå hur mycket det är rimligt att låna och köpa hus för.
Nästa steg är att skaffa sig ett lånelöfte. Ett lånelöfte behöver inte kopplas till ett objekt och har ofta en viss giltighetstid, exempelvis 6 månader.
Senaste gången jag sökte lånelöfte, för ett par månader sedan, så led vi fortfarande av att vi inte jobbat under några tidigare år och därför såg de siffror som fanns om vår inkomst, som handläggaren tittade på, märkliga ut.
Om du har något som inte är precis som vanligt utan något som kan vara till din för- eller nackdel när du pratar med banken så är det bra att ha en egen bankman. Det kan vara svårt att hantera den typen av dialog via webbsidor.
Nästa gång du är i dialog med banken är när det är dags att teckna kontrakt på ditt hus. Då ska en hel del praktiska frågor hanteras och det kan bli lite fix.
En viktig del kan då också vara att du får en bra deal på ett handpenningslån. Ett handpenningslån tar du när det kapital du ska lägga i handpenning är uppbundet, exempelvis i din lägenhet eller ett annat hus.
Du har kanske noterat att du inte kan låna till handpenningen hur som helst när du köper hus och så dyker begreppet handpenningslån upp.
Men handpenningslån i det här sammanhanget är en form av ”brygglån” som gör det möjligt att hantera de utlägg som finns innan du tillträtt ditt nya boende och sålt ditt gamla.
Sist, men inte minst så ska du avgöra om du ska ha bunden eller rörlig ränta på ditt bolån. Jag rekommenderar rörligt lån, teoretiskt ska det bli billigare eftersom bunden ränta är en form av försäkring som ingen erbjuder gratis.
Ibland, som när vi köpte vår bostadsrätt 2018, kan det verka helt meningslöst att låta ränta vara rörlig då den bundna räntan varit låg och merkostnaden liten. Någonstans är det inte längre värt att tjäna någon tusenlapp om du kan sova gott.
Personligen skulle jag dock inte binda räntan för länge. För om det händer något, som gör att ni måste sälja ert hus, så kan ni bli tvungna att ”lösa lånet” vilket kan bli dyrt om ni har lång löptid kvar på lånet.
Finns det en bostadsbubbla? Är huset för dyrt?
Hela mitt vuxna liv har det funnits människor som tagit plats och berättat hur vansinnigt samhället och livet är. Hur huspriserna helt tappat kontakt med verkligheten, hur börsen är ett stort lotteri och hur brottsligheten skenar.
Vi hittar dom på bloggar, i tidningen, på arbetsplatser och i familjen.
9. Hantera negativa tankar och uttalanden
Skit i dom som bara gnäller, de har inte en aning om något de pratar om. De pratar bara för att verka märkvärdiga!
Köp ett hus du har råd med. Gör det inte för att spekulera eller för att du ska göra en bra affär.
Se till att inte hamna i ett läge där du blir tvungen att sälja strax efter du köpt – tänk skilsmässa – och gör din kalkyl klokt – i linje med det vi diskuterat här ovanför – så har du en risk som är förknippad med ditt boende som de flesta andra i samhället, och det är helt rimligt.
Om risken är stor att du måste flytta inom något år eller två så skulle jag avråda från husköp, även om ekonomin tillåter det.
Dels för att kostnaderna att köpa och sälja hus är relativt stora i form av olika stämpelskatter och mäklararvoden, men också för att en nedgång på bostadsmarknaden kan slå hårt.
Går allt åt helvete fastän du bor kvar, vilket är väldigt osannolikt, så är det inte bara huset som är ett problem!
En viktig del är naturligtvis också att du sköter din privatekonomi rent allmänt efter att du flyttat in i huset. Låt inte privatlånen ta överhanden för att finansiera bilar, garage, renoveringar och heminredning.
Läs gärna vårt inlägg om för- respektive nackdelar med att bo i villa.
Våra erfarenheter av att köpa hus
Skulle vi kunna köpa ett renoveringsobjekt på landet?
Vad tror ni efter att ha läst så här långt?
Idag är svaret nej! I morgon kan det vara ja!
Det beror dels på att var sak har sin tid och sin plats! Det är det vi lärt oss genom åren som par utan barn, som par med fyra barn, som boende i staden och på landet.
Men sedan har en stor familj som vår många intressen som strålar samman i ett boende. Intressen varierar och hur man väger dem mot varandra varierar också över tid.
Att hitta rätt boende, som bjuder på rimliga kompromisser, är en del när vi ska köpa hus.
Den andra delen handlar mycket om ekonomin och den kalkyl eller budget för husägande som du gör.
I vårt fall så tänker vi idag att vi gärna betalar lite mer för att få en lite enklare vardag och vi vet att ytor inte alls ger oss den behållning vi historiskt trott när vi köpt stora hus.
Det får bli slutorden. Jag hoppas du fått lite att tänka på när du ska köpa hus.
Lycka till!
Vanliga frågor
Kan man köpa hus innan man sålt sitt eget?
Ja, men du måste hela tiden ha med dig banken i det du gör. Av egen erfarenhet så vet vi också att det kan vara mentalt jobbigt att inte få sitt eget hus sålt till den prisnivå man tänkt när man redan tecknat avtal på ett annat hus.
Vad ska man tänka på när man köper hus?
Ekonomin är en viktig del i husägandet. Men också praktiska ting; vad kommer huset att kräva i form av pendlingstider och renoveringsbehov bör du ta med när du planerar för ditt liv som husägare.