Bo på landet eller i stan?

Ska vi bo på landet eller i stan? Det är en fråga som många funderar över. Fördelar och nackdelar med att bo på landet eller i staden ställs mot varandra. Hemnet studeras. Kalkyler görs.

Vill du höra våra tankar kring frågan; vi som bott på landet när vi sprang som mest i ekorrhjulet, flyttat till i stan i samma ekorrhjul och som nu bor på landet igen.

Behöver jag säga att vi tittar på att flytta in från landet in till stan? Det är väl rimligt i “full disclosure” anda. Vem vill lyssna på någon som inte lever som hen lär?

Så vi har inte bara funderat, vi har också agerat på den klassiska frågan: Ska vi bo på landet eller i stan? Här i inlägget ska jag försöka vara mer analytisk än känslomässig när jag pratar kring  på för- och nackdelarna, vilket inte är alldeles lätt.

I videoinlägget ovan pratar jag mer om hur det faktiskt känns att förändra och flytta som vi gjort i vår familj. Titta gärna på den, den ger lite perspektiv och pepp om du överväger att flytta.

Vad driver ditt val av boende?

Frågan om var man ska bo handlar ofta inte bara om valet av plats. Det handlar huspriser och husstorlek. Om synen på grannar. För oss har det också handlat om tillgången till garage, altan, möjligheten att ha höns och bedriva odling.

Det har också handlat om möjligheten att studera vårens blommor, iförd endast ett par kalsonger eller nattlinne, med en kopp kaffe som enda sällskap. Allt detta är exempel på det som lockar med landet för oss.

Men, det praktiska livet är inte lika självklart till landets fördel. Jag säger bara en sak: Pendling och skjutsande! En utemiljö som mest blir måsten och odlingarna som aldrig blir vad man tänkt.

Garaget används sällan. Träden ska beskäras och garagetaket läcker in.

Att bo på landet för barnen skull

Barnen blir tjocka och helt bilberoende (forskning visar att landsbygdsbarn är missgynnade i en rad aspekter, inte minst i frågor som relaterar till vardagsmotion). Den romantiska bilden av barnfamiljen på landet kan ifrågasättas.

De senare årens politik kring lärarbehörighet och kraven på skolan har missgynnat småskolorna något enastående, så vår erfarenhet säger att den lilla trygga byskolan lika gärna kan liknas vid storcirkus ibland. Så att flytta ut på landet för barnens skull kan och bör ifrågasättas som begrepp!

Var ska jag bo?

Ungefär hälften av Sveriges befolkning vill bo i en lantligare miljö sägs det. Man trivs inte i stadsmiljö rent allmänt eller i Stockholm i synnerhet. Att det skulle finnas en miljö som är bättre än den andra – en miljö man personligt föredrar – är ett synsätt som min sambo och jag inte direkt känner igen oss i.

Vi kan trivas bra på de flesta platser, det är inte åtminstone inte bara platsen som är avgörande för vårt välmående, utan det finns en rad andra faktorer. Kanske beror den inställningen på att vi verkligen levt både stads- och lantlivet under många år. Vi har gjort det med karriärer, tjänsteresor, renoveringar, gräsklippning, skjutsning, nattningar och kvartssamtal i den lokala skolan.

Det här gör att vi inte bara relaterar till en dröm, vi relaterar till ett liv vi faktiskt levt. Ett liv som inte alltid blivit som drömmen vi köpt. Det här har gjort oss mycket krassare än tidigare och också mycket mer benägna att byta boende efter de förutsättningar som råder.

Vi tror också att boendet inte ska vara för stort

Att bo på landet – allt hänger samman

Generellt kan vi säga att det vi anser av det som lyfts fram som landsbygdens fördelar ofta är svårfångade vinster. En familj där båda jobbar heltid, som har fyra barn i ganska tät följd, har kanske ett par timmar varje vecka över i form av “fri tid”. Inte sällan är denna “fria tid” tillgänglig på kvällstid då man är trött och det är mörkt utomhus.

Lantlivet och hela upplevelsen av att bo på landet blir också väldigt lätt “sekventiell”.

Saker och ting staplas på varandra och måste göras efter varandra. Träningen ska göras efter pendlingen är avklarad. Det går inte att få till någon vardagsmotion.

Man hinner inte hem och slänger i tvättmaskinen innan dagishämtningen eller på lunchen så att saker kan ske parallellt.

Barnen kan inte placeras framför tv;n medan man springer ut och handlar det som saknas.

Barnen måste nattas innan man går ut i garaget, som kanske var halva motivet till att bo på landet från första början.

Livet på landet innebär ofta att det allmänna åtagandet i livet – vilket visar sig i form av massa måsten – ökar. I vårt fall var det tiden och kostnaderna relaterat till pendling som var spiken i kistan för vårt boende på landet när vi flyttade till stan.

Pengarna och tiden sprutade iväg åt alla håll, livet kändes som det helt saknade fokus och både jag och min sambo insåg behovet av förändring.

Barnen påverkar vårt val att bo i stan

Men så var det inte innan barnen är viktigt att säga. Vi hade 3,5 mil in till jobbet. Det tog 20 minuter. Vi åkte inte mer bil de första åren vi flyttade ut på landet än vi gjort tidigare då vi bodde i stan.

Då, i stan, åkte vi för att uppleva något på fritiden. Det behövdes inte på landet. Inte heller var våra 20 km till Tornby, Linköpings stora shoppingmecka, speciellt långt då många som bodde i staden, men på fel sida, hade lika långt. Det gjorde att det vi behövde köpa för vårt liv på landet, som virke, färg, möbler med mera inte låg längre bort för oss än för någon annan.

Att bo på landet eller i stan handlar om vardagen

Se gärna videon nedan där jag pratar mer om synen på boende som något helt frikopplat från praktiska överväganden i ett samhälle där huset som statussymbol för “det goda livet” tagit överhanden. Här är inte längre frågan om huruvida vi ska bo på landet eller i stan, här verkar frågan mer vara hur vräkigt kan vi göra vårt boende. Inlägget är rykande aktuellt då Husdrömmar drar igång i nästa vecka.

Så vi flyttade in till stan för att spara tid, pengar och för att få en hälsosammare vardag. Mest påtagligt blev det faktum att vi sparade en väldans massa pengar.

Hur olikt den vanliga uppfattningen om vad som är billigt och dyrt är inte det?

“Vi flyttade in till stan för att spara pengar!”. Vi flyttade också in till stan för att öka våra barns egenmakt i form av ett friare liv där de sköter sig mer själva och även här levererade staden.

Men jag skulle inte säga att vi flyttade in till stan för att det är mer “vi” att bo i stan. Om vi ser till vilka vi är som människor så är det nog svag fördel för landet, i svaret på frågan om vi ska på bo på landet eller i stan. Så tolka inte den kritiska inledningen som något som är skrivet av en “stadsbo”.

Ekonomiska faktorer som påverkar valet att bo på landet eller i stan

Om ditt mål inte är att konsumera så är det billigare att bo i stan, det är vår uppfattning. Om du vill ha stora bilar och köpa hus efter antal rum och kvadratmeter, ja då kan du ju på pappret komma billigare undan i förorten eller på landet.

Men om du inte tror att “mer och större är bättre” utan i stället identifierar dina behov och använder sunda principer för att sköta din ekonomi och ditt hem så erbjuder centrala delar av staden stora fördelar.

“Var ska jag vara för att dela kostnaden för min verksamhet med så många som möjligt?” är en bra fråga då. Vore jag börs-vd skulle jag säga “sträva efter synergier”. Det är svårt med synergier ju mer utsmetat samhället blir. Det är kärnan i varför svaret på “bo på landet eller i stan” blir till stans fördel.

På landet får du nämligen köpa gungan själv. Det samma gäller för belysningsstolpen, snöröjningen, poolen, grillen, rosbusken, gräsklipparen. Du får köpa böckerna i stället för att låna dom. Många bygger biorum i stället för att gå på bio. Glesbefolkade områden ger inga synergier.

Exemplen kan göras många. En större stads fördelar är just möjligheten att nyttja samhället och ta del av det som du och andra redan betalat delar av. Gå i parkerna i stället för att försöka skapa en egen trädgård hemma. Leka i lekparkerna som finns. Gå på event som kommunen anordnar. Du får synergier i ditt hyreshus eller bostadsrätt. En klipper gräset åt hundra hushåll. En skottar till en port där det bor flera.

Sedan finns det mycket annat. Det går att leva utan bil och använda bilpool. Möjligheterna som finns kring bytarsiter och Blocket för att hitta begagnade ting är större när befolkningstätheten ökar. Det går fortare att omsätta det du vill bli av med och hitta det du behöver. Med lite tur ligger biblioteket nära vilket gör det enkelt att låna böcker och få lugn och ro.

På landet är det fysiskt långt till grannen men inte nödvändigtvis psykiskt

Landets styrka är i andra värden än det praktiska för oss. Som nu när vi inte jobbat de senaste åren har det varit fantastiskt. Här kan man var sig själv på ett annat sätt och det är lättare att styra sitt liv mot det man vill. Måste man jaga de värdena genom konsumtion i staden så blir ekvationen på något vis annorlunda och fort rätt tråkig. Det är svårt att köpa sig känslan som en bra bostad på en plats där man trivs ger.

Men som sagt, för vår del så hänger allt samma i det praktiska livet och det är faktiskt där vi börjar numera när vi funderar på vårt boende och förhåller oss till frågan om vi ska bo på landet eller i stan.

Vill du bo på landet men din partner i stan

Läser du här för att du och din partner i livet söker ert nästa boende och tänker fritt. Kanske är ni inte överens om vad som är nästa steg. Läs gärna det här inlägget som beskriver hur vi jobbat i vår familj för att komma till beslut när vi flyttat.

Hur ska man väga boende på landet mot boende i stan?

Rent praktiskt är ofta fördelen med staden nackdelen med landet, eller vice versa. Det gör att en jämförelse rakt av är svår. Dessutom påverkar personlighet och fas i livet hur man viktar olika för- och nackdelar mot varandra. Vår erfarenhet är att praktiska aspekter i vardagen ska värderas högt, i synnerhet om man har barn och heltidsarbete. Yta och vackra glasverandor ska värderas lågt då det är svårt att få någon praktisk nytta av dem.

Är det bättre för barn att bo på landet?

Barn på landet är mer låsta och ofta beroende av att någon skjutsar dem i bil. Det är anser vi vara mycket negativt. Kontakt med naturen, och gärna med djur, har vi uppfattat som något mycket positivt med lantligt boende.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.