Köpa kläder på Sellpy – Erfarenheter (+ exempel på köp)

Det här är ett inlägg för dig som funderar på att köpa kläder på Sellpy.se. Så vitt jag vet är Sellpy den största aktören för dig som vill köpa second hand kläder på nätet.

Tradera är större som handelsplats, för dig som vill köpa kläder second hand online, men där möter du en rad olika säljare, där många är privatpersoner.

Det här inlägget är på intet sätt sponsrat av Sellpy, vilket är bra att lägga på minnet.

Till saken!

I helgen så köpte jag sex skjortor och en tröja på Sellpy.se och jag tänkte ta tillfället i akt och berätta lite om hur jag upplevde själva tjänsten och kläderna jag fått.

Min dotter har tre par jeans på gång, och vi har lite av en utmaning här i familjen att försöka köpa delar av höstens klädbehov second hand.

Sellpy – Recension

Jag tycker Sellpys site är bra. Det är lätt att hitta, lätt att filtrera på exempelvis storlekar och sortera på olika vis.

Att du som kund omfattas konsumentköplagen innebär att du har returrätt, vilket underlättar inköp av kläder på nätet något enormt.

Jag uppfattar också betalningslösningen och själva registreringen som väldigt enkel.

Bilderna och beskrivningen av plaggen är ganska ”basic”.

Exempelvis var en skjorta i den här leveransen tydligt markerad ”slim fit”. Det var inget jag fångat i den beskrivning som fanns vilket jag tycker borde framgått.

Några skjortor hade en hel del ”add ons”, som fickor, axelklaffar och broderier, inte heller det stod det något om i beskrivningen. Det var dessutom inte lätt att se på bilden.

Vissa plagg, så som Levis jeans, kan ha lite mer information, exempelvis om vilken modell det rör sig om, vilket gör det möjligt att göra egen research om plaggets mått och form.

Så lite ris och ros alltså.

Trots att det finns förbättringspotential så är jag mycket positiv till tjänsten.

Att köpa kläder på Sellpy är ett av de bättre sätten att köpa second hand kläder på nätet, det är helt klart.

Sammanfattning

Fördelar
  • Bra site
  • Returrrätt
  • Fraktfritt över ett visst belopp
  • Bra betallösning
  • Relevant prissättning
  • Relativt bra utbud
  • Korrekt beskrivning av klädernas skick
Nackdelar
  • Dåliga beskrivningar
  • Dåliga bilder

Läs gärna min allmänna guide för dig som vill komma igång och köpa second hand kläder. Där får du tips om hur du ska komma igång, val av kläder och tips om olika butiker.

Kläderna då?

Jag köpte sju plagg till totalkostnaden 1 220 kronor. Dyraste plagget var en tröja från Morris.

Ni ser plaggen, och priserna, i bilden här nedanför.

Sju plagg jag köpt på Sellpy, med pris.
Sju plagg för 1 220 kronor.

Det är små bilder, men misströsta inte. Jag har fler bilder och omdömen här nedanför.

En skjorta har inte tagit sig från bilden här ovanför till de här under. Anledningen var att skortan – den svart och vita från Yess – var helt galet liten.

Den var märkt XL, så jag tror inte Sellpy gjort fel, men storleken var nog snarare medium. Min dotter tog den direkt, och med det utgick den också ur min modefotografering.

Skjortan från Mouli var också relativt liten i storleken. Jag behåller den dock, det var en väldigt snygg vardagsskjorta och den bör komma till användning i någon form..

Det innebär att det inte blir några returer den här gången.

Tre skjortor jag köpt på Sellpy. Det framgår märke, storlek och mitt omdöme.
Tre skjortor som kommer fylla sin funktion i höst.

Av bilderna att döma så ska jag hålla mig till text, inte bild. Med det sagt skulle jag inte bli förvånad om Sellpy ringer och erbjuder mig heltidsjobb på fotoavdelningen! 😀

Två skjortor och en tröja jag köpt på Sellpy. Det framgår märke, storlek och mitt omdöme.
Tröjan från Morris är nog det plagg som jag är mest tveksam till.

I sin helhet är jag nöjd. Jag betalade, inklusive frakt, i genomsnitt 175 kronor per plagg och jag tycker jag fick vad jag kunde förvänta mig.

Tröjan från Morris var det dyraste plagget och var möjligtvis lite högt prissatt.

Att köpa eller sälja via Sellpy – Olika upplevelser

Du kan hitta många negativa omdömen om Sellpy på nätet. Men de gäller främst upplevelsen från de som säljer second hand kläder på nätet.

Om du följer länken så ser du mitt inlägg med råd till dig som vill sälja kläder, där avråder jag från att använda Sellpy om du vill få bra betalt.

Om du har andra motiv till att vilja sälja dina kläder second hand, så som hållbarhetsaspekter, så är Sellpy en utmärkt säljkanal.

För dig som vill köpa second hand kläder på nätet så är jag betydligt mer positiv till Sellpy.

Att göra de förbättringar jag föreslår är, tror jag, svårare än vad man kan ana.

Jag tror att det beror på att själva affärsmodellen inte helt ”klockren”. Det är tveksamt om en begagnad skjorta är värd så mycket mer än 100 – 200 kronor.

Att då förvänta sig att en klädnörd ska göra en djupgående analys av plagget, prissätta det rätt och göra en fantastisk bildkollektion, som gör skjortan rättvisa, är är inte rimligt.

Marginalerna är allt för små och så har man redan nu fått kritik för att man inte betalar bättre till de som lämnar in kläderna.

Så jag tror inte Sellpy kan bli så mycket bättre, med bättre bilder och beskrivningar exempelvis, då blir tjänsten för dyr och det vore väldigt synd.

På så vis får jag nog trots allt säga att Sellpy har hittat en rimlig balans och därmed erbjuder en högst relevant tjänst för dig som vill köpa second hand kläder på nätet.

Slutsats – Mitt omdöme om Sellpy

Att köpa kläder på Sellpy är ett utmärkt sätt att köpa kläder second hand.

Det finns många alternativ till Sellpy men ingen har en så bra webbsida, så stort utbud, så bra betaltjänts och returrätt i samma erbjudande.

Returrätten i sig innebär också att Sellpy inte har något för att beskriva en vara alldeles felaktigt.

Det ökar sannolikt kvalitén när det kommer till beskrivningarna.

Sellpy.se hittar du här.

Vad är dina erfarenheter av Sellpy?

Vanliga frågor

Är Sellpy bra?

Som köpare är Sellpy mycket bra. Du får bra kvalité, bra priser och returrätt vilket ingen annan aktör slår.

Alternativ till Sellpy

Sellpy är ett företag, med något undantag, så är alternativet att handla av privatpersoner på Tradera eller Facebook.,

Går det att köpa herrkläder från Sellpy?

Absolut. Sellpy brukar har ett bra utbud av herrkläder.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar