Lev Rikt :: Att spela för att inte förlora eller spela för att vinna – Hur läser vi fyraprocentsregeln?

Idag pratar jag om två olika förhållningssätt till kapitalförvaltning. Två förhållningssätt som vi alltid kan förhålla oss till men som blir extra intressanta om vi ska leva på vårt kapital.

Det handlar om att antingen försöka minimera risken för att något ovälkommet ska hända eller att istället arbeta för att få bästa möjliga utkomst i det vi gör.

Jag relaterar sedan de två förhållningssätten till fyraprocentsregeln.

Något jag önskar att jag varit tydligare på i videon är fyraprocentsregeln handlar om bakåtanalys av data. De av oss som önskar leva på vårt kapital står inför problemet att spå i framtiden. I retroperspektiv så säger det arbete som vi ser i videon att ett uttag på 3% gör det möjligt att spela säkert och lyckas väldigt väl. 5% gör allt betydligt svårare. 4% är precis mitt-i-mellan. Men när vi står inför våra val så är det svårt att veta vilken data vi ska relatera till. Även om vi startar med ett uttag på 4% så kan den låga räntan som nu råder göra att det historiska 5% alternativet är det som beskriver våra sannolikheter bäst framöver.

Tabellerna i filmen hittar ni här. 

[su_button url=”https://tidochpengar.se/lev-rikt/” target=”blank” background=”#eea900″ color=”#000000″ size=”4″ icon=”icon: heart” text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]Läs mer och ladda ner[/su_button]

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

2 tankar på “Lev Rikt :: Att spela för att inte förlora eller spela för att vinna – Hur läser vi fyraprocentsregeln?”

 1. Det är alldeles för mycket på bloggarna om Uppbyggnadsfasen så det var intressant att se ett inlägg om Uttagsfasen.

  Har själv funderat en del på hur jag ska ta ut pengar när det blir dags för mig och lutade först åt att plocka ut utdelningar, möjligen med ett års fördröjning för att hinna parera andra inkomster och konsumtionsnivå vid förändring.

  Sedan jag läste jag om Vanguards Dynamiska Hybridmodell som du beskriver även om du inte nämner den vid namn. Denna kräver att man kan vara flexibel med uttagsbeloppet, men den medger statistiskt en större uttagsprocent.

  Vanguards modell ligger mellan den statiska “4%-regeln” (4% + inflation av startbeloppet) och den dynamiska “Procent av portföljen” (viss procent av aktuellt värde). Därav namnet 🙂

  Förklaring modellen: Uttagsbeloppet beräknas med föregående års utgående portföljvärde och bestämd uttagsnivå, men om beloppet ligger utanför takbeloppet (t ex 5% över uttagsbeloppet föregående år) eller under golvbeloppet (t ex 2,5% under uttagsbeloppet föregående år) så plockar du ut tak- eller golvbeloppet i stället.

  Jag skrev ett par inlägg om modellen i höstas: http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2018/10/vanguards-dynamiska-hybridmodell-for.html
  http://utdelningssmalanningen.blogspot.com/2018/10/vanguards-dynamiska-hybridmodell-en.html

  PS Ska läsa din bok vid tillfälle.Laddade ner den idag.

  Svara
  • Hej Utdelningssmålänningen!

   Kul att du uppskattade inlägget.

   I boken skriver jag mer om mina tankar kring förvaltningsupplägg. Den är mindre Vanguard och mer Onkel Tom, men det finns en hel del likheter.

   Jag kollar dina länkar, de verkar rejält on-topic! Tack för dem!

   Skriv gärna en recension så hjälper jag till att sprida budskapet när du läst.

   Svara

Lämna en kommentar