Livet som fri – Mor och döttrar till Mallorca

I vår frihet är vi ganska upplåsta med djur, skola, barnhämtning och arbete här på gården, så ska vi komma iväg på något så måste det planeras in. Gärna med lite framförhållning. Förra året så åkte jag med döttrarna en weekend till Bergamo i sen september, och därför är det nu Cathlyns tur att göra en tjejgrej på sensommaren. Och planeringen är i full gång.

När vi väl hade bestämt att Cathlyn och tjejerna var de som skulle åka den här gången så tog det inte många minuter för mor och döttrar att prata sig samman. Det är Mallis som gäller! Så nu surfas det på resesajter, pratas hotell och diskuteras upplägg. Weekenden har blivit en vecka och önskningarna avlöser varandra. Det finns så mycket mer att ta del av på nätet nu när man planerar och diskuterar val än det fanns för bara några år sedan. Rese-appar, besökares omdömen och bilder av hotell och platser, samt resebloggar ger bättre möjligheter att välja klokt. Inte minst för oss som kanske inte bara väljer det dyraste.

Livet som fri - Mor och döttrar till Mallorca

Vi har varit en gång tidigare på Mallorca och tydligen har det gjort intryck på hela familjen (själv tänkte jag nästan åka ned själv tidig höst och cykla lite, och skriva en hel del, men det har jag inte berättat ännu).

Tjejerna är inne på charter och pratar om några alternativ hos Ving. En stor fördelen med Mallorca är att utbudet är enormt, samtidigt som charterarrangörerna har något för nästan alla priskategorier och typer av resenärer.  

Tittar vi på tjejernas kravlista så innehåller den:

  • sol- och badstränder,
  • hotellboende hyggligt centralt, gärna med promenadavstånd till stranden
  • tillgång till affärer, restauranger, kultur och
  • värme.

Livet som fri - Mor och döttrar till Mallorca

Playa de Palma är den givna kandidaten och jag är ganska säker på att det är där de hamnar. Jag har aldrig varit där själv, så jag blir lite överraskad över att se hur mycket Palma stad verkar erbjuda. Från finkultur, historiska äreminnen, en imponerande katedral, shopping och stjärnrestauranger. Och så finns naturligtvis möjligheten att inta den så viktiga ölen med en tapas på en bar. Nöjeslivet verkar också imponera, med det får de dock hålla sig undan ifrån, vare sig de vill eller inte. Däremot avstår de nog Palmas fotbollsstadion helt frivilligt. De två senare delarna tar jag på mig att utförligt undersöka under min resa.  

Som stort resmål har Mallorca både charter- och reguljärflyg. Det gör att det går att styra rätt mycket själv över tider och resekomfort. Tjejerna kommer nog vara där någon dag längre än vi var i Bergamo, som var över weekenden, men jag tror inte budgeten gör det möjligt att vara borta en vecka. Vings hemsida tillåter många valalternativ, så priset avgör hur länge de stannar skulle jag säga.

Döttrarna är sugna på att bo på exklusiva resorts eller på rena lyxhotell i Palma stad. Mamma är lite mer ekonomisk och tittar mer på budgetalternativen. Förra gången vi var här så cyklade jag runt massor, så jag har sett stora delar av Mallis. Tjejerna levde hotelliv den gången. Jag kan tycka att de ska hyra en bil och åka runt någon dag och upptäcka ön. Det går ganska snabbt att komma ut från turiststråken och uppleva något helt annat. Ön är bara fem mil tvärs över, men ändrar karaktär många gånger på några mil. Eller så förflyttar de sig med kollektivtrafiken, något vi alltid försöker använda oss av när vi är ute och reser. Det ger en känsla av oberoende samtidigt som det ger en helt annan koppling till lokalbefolkningen och det vardagliga livet på platsen. 

Livet som fri - Mor och döttrar till Mallorca

Via researrangörerna kan man boka hyrbil, golftider, äventyrsupplevelser och utflykter innan man reser. Vi brukar hålla nere aktivitetsnivån och njuta av att vara på platsen vi besöker. Det är väl hyrbil som vi bokar härifrån om vi bokar något, då vi ofta tycker det känns svårt att boka på plats. Det påstås att det ska vara billigare att boka i förväg via exempelvis Ving, men som sagt så brukar vi inte göra så mycket i aktivitetsväg och när de väl sker så är det mer spontant. 

Ving vill att vi omprövar den klichéartade bilden av charterresan till Mallis, då man erbjuder en lång rad annorlunda reseupplägg. Men jag tror inte de når döttrarna och Cathlyn i det, här är det nog solstol, bad, butik och restaurang som väger tyngst.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

Lämna en kommentar