Min tjocka brorsa

Min brorsa har alltid varit en tjockis. En glad och svettig tjockis. Mina första minnen av brorsan är från en sommarvarm bajsbrun Volvo 142 under tidigt 70-tal. Jag tror vi var på väg hem från BB. Han låg i barnvagnsinsatsen bredvid mig i baksätet iklädd gul sparkdräkt. Mycket har hänt sedan dess. Men att min brorsa fortfarande är tjock och svettig, ja det har inte ändrats.

 

[wp_ad_camp_4]

 

När jag säger att min bror är tjock så är det inte i form av kritik. Jag lägger ingen värdering i det. Jag har sett det som en egenskap. Som att han är blond, eller lång.

Andra vuxna ser inte en lillebror som jag gör när dom ser brorsan. Dom ser en tjock, duktig och populär man. Brorsan har alltid skött sig och är duktig i sociala sammanhang. Han gjorde aldrig samma revolt som jag i tonåren. Min lillebrorsa blev kompaniets bäste soldat. Han har fler riktiga vänner än de flesta jag känner – han slår mig med hästlängder –  och hans karriär slår även den min. Jag tror de flesta ser min bror som tjock, men att det återigen endast är ett attribut.

Min bror är duktig. Men det finns saker jag är bättre på. Jag avslutar oftare det jag påbörjat. Det gäller inte minst studier. Jag håller i pengar på ett helt annat sätt och jag har en relativt god hälsa. Jag har en stor förmåga att skapa ett sammanhang utifrån mig själv och beror inte så mycket av omgivningen. Allt detta gör att vi gör väldigt olika val.

Olika val leder till olika liv och vi sneglar med viss skepticism på varandra. Men min tjocke brors kropp orkar inte längre med de val han gjort och gör. Ja, trots att han är yngre än mig, har färre och äldre barn än mig och tjänat bättre än mig så lever han med hälsoproblem. Och han har gjort det ganska länge.

Till stor del beror det på att han är väldigt tjock. Det beror också på det liv han lever. Dessutom hänger vikt och livsval samman.

Nu har läkarna sagt att dom inte kan hjälp honom mer. Medicinerna biter inte och dom tror inte min lillebror blir så gammal här på jorden om han fortsätter sitt liv som det ser ut idag.

Så idag opereras min tjocka svettiga lillebror. Ett lag med kirurger gör ett kraftigt ingrepp i hans mage som för evigt kommer göra att han får leva sitt liv på ett annat sätt än vi övriga. Det krävs ett stort ingrepp i min brorsas mage för att rädda honom från sig själv.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Min älskade lilla brorsa får inte vara tjock längre.

Jag tänker på honom och hans familj idag. Jag hoppas så att det kommer något bra ur det här.

Brorsan vet att operationen bara är en del av det som måste göras. Han måste dessutom ta sig själv och sitt liv på allvar på ett annat sätt framöver. Konsekvensen av livsval eskalerar efter 45-års ålder. Det som drabbar oss innan dess i form av olycka och sjukdom kan vi ofta göra mindre åt. Efter 45-års ålder inverkar våra val, som vi kanske gjort för länge sedan, allt mer.

Men för brorsan gick det fort. Hans liv hann snabbt ifatt honom. Det tog det stopp innan 45. Det är rätt extremt.

Tyvärr har min tjocke bror i mångt och mycket ärvt min mors beteende. Det innebär en nästintill total oförmåga att distansera sig från sina egna impulser och behov. Det gör det svårt att väga beslut i vardagen mot något långsiktigt mål, eller kanske bara morgondagens måsten. Ekonomi och hälsa kommer i andra hand medan externa stimuli får allt fokus och kraft. Att ta kontrollen över sin vardag verkar omöjligt.

Allas vår gåva, tjock som smal, är faktiskt att vi kan ta större makt över vårt liv än vi kan föreställa oss. Störst är möjligheten att utöva makt inom de områden vi beror minst av andra. Det är områden som sparande, hälsa, välbefinnande, upplevelser och tacksamhet.

Han är modig min bror. Han har fattat ett stort beslut. Tjock eller smal är inte det viktiga för mig, jag vill bara ha en bror. Idag och i morgon.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.