När blir avkastningen större än mitt sparande?

Ränta-på-ränta effekten är fantastisk när den väl börjar ge effekt. Men det kan ta tid att ta sig dit. De flesta av oss som börjar med ingen, eller en väldigt liten, summa pengar sparade måste bygga sin förmögenhet genom eget sparande.

Men när börjar förmögenhetsuppbyggnaden snurra på allvar genom ränta-på-ränta effekten?

Låt oss ta några exempel genom att använda bloggens ränta-på-ränta kalkylator.

100 000 kronor – 1 000 kr/mån – 6%

Bilden här nedanför kommer från kalkylatorn.

Vid år sex så passerar den årliga räntan den årliga insättningen. Vid år 13 så är räntan det dubbla jämfört med månadssparandet.

Sedan tar det ytterligare 4 år innan räntan är 3 gånger insättningen.

Räkna själv

Det egna sparandet är viktigt

Det som förvånar lite är det som händer om vi sätter det egna sparandet till 0 kr.

Då tar det 12 år innan vi når upp till en årlig avkastning om 12 000 kr! Den totala avkastningen blir över en 20års-period nästan halva jämfört med exemplet ovan där vi månadssparade.

Ränta-på-ränta effekten kräver kaptial och tid

Om vi startar med ett högre belopp så får vi en helt annan bild. Här nedanför har jag antagit ett startbelopp på 1 miljon, 6% ränta och ett månadssparande på 1 000 kronor.

Efter 10 år så är avkastningen 10 ggr det årliga sparandet och maskinen går för sig själv med fulll fart framåt.

Räkna själv

Fler kalkylatorer

Här jobbar vi hårt med avancerade kalkylatorer som du kan använda i ditt sparande och investerande. Här är några exempel på våra populära avancerade datorer:

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar