Off-grid och fristäder – Ett stort steg mot frihet eller bara misär?

Bara dra och leva helt off-grid någonstans under en period, det skulle kunna vara ett riktigt bra sätt att ta ett sabbatsår. Eller?

Ja, jag tycker det. Jag har till viss del min sambo med på det. Men bilden av hur det faktiskt skulle kunna se ut i praktiken skiljer sig rätt rejält mellan oss båda. Nu har vi ju köpt en gård så facit på hur vi valt finns, men livet är inte slut ännu, så det finns möjlighet att drömma vidare. (Titta gärna på vad jag skrev i början på 2015 om vad vi önskade oss när det gällde framtida boende i inlägget: Hashfrittata – Living off the grid).

Att leva off-grid är att leva lite utanför samhället, vissa gör det mer, vissa mindre. Men det behöver inte innebära att man lever ensligt. Ett exempel på hela samhällen som lever off-grid är exempelvis Slab City i USA. Något som jag tycker verkar spännande medan min sambo bara ser misär.

 

Ok, det får jag ge min sambo; videon kanske inte visar det mest välanpassade off-grid samhället man kan tänka sig, men det finns andra alternativ i Europa. När vi gjorde research för att hitta lämpliga platser för att bo i Spanien så stötte vi exempelvis på Beneficio i Spanien.

Nu tycker många att Beneficio är en riktig knarkarkvart också, men inte alla. Jag skulle kunna tänka mig att bo en period där faktiskt. Jag tycker Bikeramble ger en trevlig bild av stället.

Oavsett om off-grid livet är upplagt kring en ensam stuga i skogen, eller i en alternativ by i Spanien,  så är oberoendet något som signalerar frihet. Kanske mest från konventionerna, från alla måsten och ägandet. Från idén att vi ska lägga hela vårt liv på att finansiera vårt boende och spela med i de allt högre krav i allt som vi som kollektiv hela tiden driver på.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Att leva off-grid ger en möjlighet att bryta den spiralen. Det tycker jag är det som lockar men också förskräcker lite.

Vill du läsa mer?

off-grid
Hippieflum och grön vänster existerar inte i ett vakuum. Grön anarkism – anarcho-primitivism har funnits länge.

 

Läs gärna den mycket läsvärda Anarcho-primitivism (enklare och mer lättsmält svensk länk) på Wikipedia. I synnerhet Beneficio Spanien där Edgar i den andra videon lever, är nära den anarkistiska primitiva läran.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.