Om jag skulle skriva en bok om sparande, vad skulle du vilja se i den?

Ponera, helt utan grund, att jag har startat arbetet med en ny bok som ska handla om sparande och privatekonomi. Vad skulle du vilja se i en sådan bok?

Jag tänker inte skriva om sparandets lov, om ränta-på-räntaeffekten eller förfasa mig över hur korkade människor är som inte lägger pengar på hög. Jag vill skriva något som biter på dig som vill spara mer, men som av olika skäl inte lyckas. Rimligen bör såväl den inbitne spararen som nybörjaren kunna ha stor glädje av boken.

Jag vill vara förhållandevis konkret, utan att hamna i ett läge där jag blir så specifik att jag rekommenderar dig att släcka lyset i rummet du lämnar. Jag kanske snarare funderar kring mekanismer som gör att våra pengar flyger iväg på ett sätt som gör att vi som sparare inte lyckas än kostnaden för att ha en glödlampa tänd.

Kanske är den perfekta sparboken skriven? Tipsa i så fall om vilken den är!

Har du områden du gärna skulle se att jag researchar lite så hoppas jag du föreslår även detta.

Fire away!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Reklam för Savelend, Avanza och SAVR.

Vi har våra investeringar på tre olika plattformar som kompletterar varandra. Här nedanför kan du läsa mer!

SAVELEND

Här har vi våra Peer-to-Peer investeringar.

Läs om vår avkastning här!

AVANZA

Här har vi våra aktier och en del av våra fonder.

Sveriges största nätmäklare!

SAVR

Vårt komplement till Avanza.

Här har vi våra aktivt förvaltade fonder!

10 tankar på “Om jag skulle skriva en bok om sparande, vad skulle du vilja se i den?”

 1. Hej Onkeln,
  Jag tror att din styrka är att ifrågasätta normer och “måsten”. Det går åt massor med stålars till saker man inte behöver, men som de flesta inte orkar ifrågasätta.
  T.ex. din betraktelse om “barnförsäkringar” var klockren. Måste man ha Netflix? Eller fast telefon? Eller vad det nu är…

  Kanske kan du göra några case-studier där du coachar någon som vill spara och gå igenom månadens kontoutdrag och ifrågasätta alla utgifterna. Det kan du göra antingen med fiktiva personer eller ännu bättre med anonymiserade riktiga vänner och bekanta.
  “Här kommer Dr. SPAR!”

  Med pinsamma ögonblick där konfrontationerna sker och triumfatoriska lyckostunder när dina klienter upplever frihet och seger.

  Lycka till!

  Svara
  • Hej Goran,

   För mig har vårt sparande handlat rätt mycket om vilka normer vi haft, så det har kommit väldigt naturligt. Jag tror en tuff fråga blir om jag ska odla normbrytandet eller tona ned det i en bok. Många hatar normbrytande beteende och de kommer man i så fall inte alls att nå.

   Svara
 2. Min åsikt är att din styrka ligger i att göra komplexa filosofiska frågor hanterbara. Detta gör du genom att bryta ner frågan på ett sätt som är magiskt. Det var ett tag sedan sist jag läste hela din blogg men det finns delar av bloggen som är fantastiska. Ditt manifest är glasklart och hade jag varit dig hade jag nog gjort en bok om minifestet. Bara för att manifestet är skapat betyder det inte att den är klar, ellerhur?

  Svara
  • Manifestet innehåller en del som är värt att utveckla. Det som är svårt där är att jag i så fall skulle vilja göra mer research. Då jag tror betalningsviljan är begränsad så är det frågan om jag vill investera den tiden som i så fall krävs. Så ….

   Svara
 3. Du har ju din investeringsfilosofi och andra bloggare har sina. Du skulle kunna försöka göra någon slags jämförelse mellan fördelar och nackdelar mellan de olika varianterna och där inkludera även komplexitetsgraden vilket jag tycker faller bort varje gång någon börjar jämföra fonder med aktier. Jämför Rikatillsammans, Hernhag, Kavastu, mfl.

  Svara
  • Hej Anna,

   Är det någon speciell fråga du tänker på?

   Är det viktigt att investerandet blir rätt, tänker jag när jag ser din fråga.

   Svara
   • Rätt och rätt, det är väl en filosofifråga. Rätt för olika personlighetstyper kanske.
    Det är ju som med religion, var och en är salig på sin tro.

    Själv gillar jag Rikatillsammans och tycker att de har en lättbegriplig filosofi och utdelningen ger tillräckligt i förhållande till ansträngningen och risken att arrangera det passiva sparandet. Jag har just börjat läsa Hernhags böcker men trots att de är rätt enkelt skrivna så ”tänder” jag inte på aktier, jag tycker att det är svårt att förstå alla kvoter och siffror och risker och sen blir jag nervös så fort de går ner och rädd att jag gjort fel.

    Sedan kan du ju filosofera över vad som är rätt, mest risk, störst avkastning, minst risk och prioriteten att sova gott om natten.

    Har du läst Elin Helanders bok om sparande? Kan du bena ner den ännu mer? Jag håller med N ovan om att du är bra på att göra komplexa frågor hanterbara.

    Svara
    • Tack AnnaS,

     Kanonbra synpunkter. Jag förstår mycket bättre hur du menar nu.

     Det är intressant, jag har svårt för Rikatillsammans. Jag tycker man spelar allt för mycket på känslor, bara namnet är ju en sådant trick, hans bok likaså. Samtidigt så gör Jan mycket relevant material och är ingen dumsnut. Min slutsats från det och det du skriver är att en del i boken mycket väl skulle kunna handla om förvaltningsdelen i sparandet. Då inte utifrån ett avkastningsperspektiv utan mer filosofiskt och psykologiskt perspektiv. Helt klart intressant!

     Jag har inte läst Elins bok tyvärr. Men jag har blivit rekommenderad den flera gånger så det kanske är dags nu. 🙂

     Svara

Lämna en kommentar