Prisreferenser på mat – något som nästan aldrig nämns men som är superviktigt!

Jag tänker ofta något i stil med så här:

Om jag vill att matkostnaderna ska vara 3000 kronor per månad måste vi leva för 100 kronor per dag vilket åtminstone borde gå på vardagar. Vi är sex i familjen. De två yngsta äter bara kvällsmat hemma och de äter ofta ganska lite på kvällen. De äldre barnen äter frukost, ofta väldigt lite, men ganska mycket kvällsmat. Vi äter lite frukost, matlåda från föregående dag till lunch och slutligen då ett lagat mål mat på kvällen.

Hur svar kan det vara att leva på hundra kronor?! Ta kvällsmat. Spagetti och köttfärssås. Pasta 7 kr. Köttfärs 30 kr. Övrigt 20 kronor. Eller tänker jag fel?

 

[wp_ad_camp_4]

 

Hur som, så leder tankegångarna in på matkostnader och  vikten av att hålla i kostnaderna i allt, hela tiden. Det går inte att säga att yoghurten bara är två kronor dyrare än filmjölk. Det är 20% högre kostnad jämfört med en liknande produkt. Om det tänkandet slår igenom, vilket du strax får se att det gör, så kommer 3 000 kronor per månad hamna på 3 600 kronor. En skillnad på 7 200 kronor per år eller med en annan referens: mer än två månaders matkostnader.

Här kommer lite bilder, och mina kommentarer, från en handling på Lidl för någon månad sedan.

Frukt

Äpplen är basfrukten hemma. Äpplen ska kosta kring 10 kr/kg. Annars blir det inget köp.
Äpplen är basfrukten hemma. Äpplen ska kosta kring 10 kr/kg. Annars blir det inget köp.

Äpplen för 10 kronor kilot är ok. Det är en av våra prisreferenser.

Bananer är frukt nummer två hos oss. De får inte kosta mer än runt 17 kr/kg. Redan då är de 70% dyrare än äpplen!
Bananer är frukt nummer två hos oss. De får inte kosta mer än runt 17 kr/kg. Redan då är de 70% dyrare än äpplen!

För bananer så tänker jag någonstans mellan 15-17 kronor kilot som prisreferens. Det jag tycker är märkligt är att när vi pratade sparande i skolan för länge sedan, eller när det skrivs om sparande i press, så fokuserar man på jämförpriser. Jag tänker absoluta priser när jag tänker prisreferens. Jag tar inte de billigaste äpplena när jag handlar. Jag köper inga om de är dyrare än 10 kr/kg.

Dessutom väljer jag inte billigaste motsvarande varan, alltså billigaste bananerna exempelvis, utan jag väljer ett alternativ ur samma  grupp, som frukt, för att komma ned i totalkostnad.

Så prisreferenser är för oss ett absolut belopp. Som i bilderna ovan: äpplen kostar 10 kronor. För oss är det konceptet centralt när det gäller att hålla i våra kostnader. Sedan för vi också ett liknande resonemang för gruppen frukt som ger att frukt bör hamna i spannet mellan 10-17 kg/kilot som är det som äpplen och bananer spänner upp.

Är ni med?

Kaffe

Kaffe ska ligga på under 50 kr/kg max! Kring 20 kr/kg så är det värt att handla på några kilon.
Kaffe ska ligga på under 50 kr/kg max! Kring 20 kr/kg så är det värt att handla på några kilon.

Kaffet på Lidl smakar sisådär tycker vi, men teet är gott, så den här prisreferensen haltar kanske lite. Men ändå, det går att köpa drickbart kaffe för strax över 40 kronor kilot. Kanske kan man krypa lite på det om man vill ha något annat kaffe, men 40-50 kr/kg är en bra referens.

 Glass

Kolla prisskillnaden. Då är vi ändå på Lidl!
Kolla prisskillnaden. Då är vi ändå på Lidl!

Glass ska kosta under 10 kg litern. Kolla i exemplet ovan hur glassen kan bli mer än dubbelt så dyr på att välja en annan förpackning och då pratar vi bara Lidls egna glassar här. Jämför med Sia eller något annat motsvarande så förstår du hur matkostnaderna lätt kan bli 10 ggr högre bara genom att välja ”rätt” vara.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Glassen är förresten bra på Lidl, så där blir det köprekommendation!

Pasta

En av Lidls paradgrenar. Pastan är kanon, både till pris och kvalité!
En av Lidls paradgrenar. Pastan är kanon, både till pris och kvalité!

Det här är en av mina favoriter! Pasta ska kosta 10 kr/kg då Lidls pasta dessutom är bland det bättre. Inget blekt ”Extra” skit utan riktig pasta! Se bilden nedan vad som händer om jag bara gör ett annat val på Lidl.

Fortfarande bara pasta. 50% dyrare än spagetti!
Fortfarande bara pasta. 50% dyrare än spagetti!

Vips! Matkostnaderna stiger 50%. Färsk pasta kan kosta upp mot 50 kr/kg. Barrillas (stavas det så) tagliatelle ligger väl kring 25 kr/kg om jag minns rätt.

Jag hade inte alls förstått att jag kunde påverka mina matkostnader spå mycket genom ganska enkla medel innan vi började snåla till oss.

Hade du förstått att den färska pastan du köper i butik, för att lyxa till det lite, ger 500% högre kostnader? Är det värt det?

Lättmargarin

Lidls lättmargarin.
Lidls lättmargarin.

Naturligtvis blir det här vår prisreferens. Kring 17 kr/kg för lättmargarin.

Lätta, Känt varumärke men liknande produkt.
Lätta, Känt varumärke men liknande produkt.

Men du kan ju spendera bra mycket mer genom att välja en hylla ned. Fortfarande är vi på Lidl så priset för Lätta kan nog bli ännu högre i en annan butik. Med lite tur kanske 100% dyrare än Lidlalternativet.

Grönt

Morötter har blivit en vara vi köper mycket när det är billigt för priset skiljer extremt.
Morötter har blivit en vara vi köper mycket när det är billigt för priset skiljer extremt.

Fråga mig inte varför men morötter känns som den mest prisvolatila varan i grönsaksdisken. Här kring 4,50 per kilo så ligger väl prisreferensen. För potatis skulle jag säga att den ligger något högre, kanske upp mot 8 kronor.

Övrigt

Det här är en annan favorit. Nutellapriserna varierar vansinnigt mellan butiker.
Det här är en annan favorit. Nutellapriserna varierar vansinnigt mellan butiker.

Nutella är en favorit hemma hos oss. Den är inte speciellt billig på Lidl, men deras egna alternativ sätter ribban på 50 kronor per kilo. Vissa stormarknader kan vara billigare än Lidl på Nutella, men oftast måste man gå upp i storlek på förpackningen för att krypa ner i pris mot 60 kr/kg. Skillnaden här är mer än 20% på motsvarande vara.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Att spara pengar på mat behöver inte betyda vansinnigt stora förändringar utan det går att kapa massor bara genom att vara lite street smart. Ta pastan exempelvis. Eller nutellan. Men det är lite jobb att hitta sina referenser. För mig var just budgeten 100 kronor per dag en bra startpunkt. När jag handlar så har jag direkt en möjlighet att relatera priset på varan till priset på en måltid, som i sin tur relaterar till 100 kronor om dagen i utgift.

Fyll gärna på med det du själv har som bra referenspriser i kommentarsfältet nedan.

Uppdaterad: Här finns prisreferenserna i en lättläst tabell för din mobil!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

47 svar på ”Prisreferenser på mat – något som nästan aldrig nämns men som är superviktigt!”

  1. Hustrun kör lite hårdare i höst! 350 kr/person och vecka. Då ingår allt från tvål, schampo, toapapper till tvättmedel.

    Men det är ju på landet, med en annan prisbild.

    Svara
    • Det intressanta i den här typen av upplägg, dag för dag eller vecka för vecka, att det ger snabb återmatning och på så vis bidrar till att befästa vanan att hålla i pengarna. Du får hålla oss uppdaterade om hur det går.

      Svara
  2. Några referensnivåer som jag håller mig efter:
    Toapapper: runt 15:-/kg
    Wasa Husman 500g: runt 8:-
    Yes/Fairy diskmedel: runt 15:-/liter
    Färskt/nybakat mjukt bröd: runt 15:-/kg
    Kaffe Arvid Nordquist Classic: runt 50:-/kg
    Bacon: runt 8:-/förp (140-150g) obs välkända märken!

    Då är det dags att fylla på hemmavid. Absolutnivåer talas det alltid för lite om, om det pratas om det görs det i form av ”matkasse” som den som PRO tidigare brukade plocka ihop, men det tog PRO många många år innan de förstod att de blev tvärlurade av alla mathandlare, PRO kanske håller på fortfarande? Ja, det var en annan tid då nuvarande pensionärer var aktiva barnfamiljer
    Visst finns det väl några appar som specialiserat sig på utifrån en köp/shoppinglista indikera var/vilka affärer respektive matvara är billigast? Typ så?

    Svara
    • Tack Anonym!

      Lidls bacon är skitbra!

      Jag vet inte om det finns appar. Dessutom tror jag att apparna missar det jag exempelvis lyfter fram kring pastan. Att en likvärdig produkt kan sticka i väg i pris bara genom några, till synes, triviala val.

      Svara
  3. Detta borde vara ett sponsrat inlägg tycker jag! 🙂 Jag håller med, fast jag är kanske inte lika strikt. Vissa saker vägrar jag köpa det billigaste av. Ägg till exempel.

    Svara
  4. Är den i vår familj som kollar på priser o vill verkligen få ner den mer o mer älskar extrapris. Men jag kollar också kvalité. Margarin är konstgjort med kemikalier. För mig är det vill ha naturligare saker i min kropp o min familjs. Nutella till barnen med 40% socker i. (Jättegott älskade de när jag var lite) dömmer inte dig men Med tanken på att hur mycket socker där är i daglig varutintag som de rekommendera ska vara under 10 sockerbitar. Dagens barn ligger på 15 utan godis på lördagar. Jätte bra att vara ekonomisk men jag har ett pris på kroppen också, tror verkligen på vad vi får i oss gör om ens immunförsvar, hälsa etc

    Svara
    • Hej André. Hälsoaspekterna är något som kommer upp här varenda gång vi pratar matpriser. Om du bara kollar tillbaka något inlägg så sågar jag sockerskräcken och jag har en krass inställning till margarinfobi också.

      Jag verkar dock inte kunna göra mig förstådd så jag gör ytterligare ett försök.

      Min strävan är att optimera livet och minska antalet ”måsten” i form av onödiga regler och begränsningar.

      För att optimera livet så måste jag fokusera på det som är viktigt och kan inte hålla på och följa andras agendor hur som helst. När det kommer till hälsa så finns det så mycket som kommer före fetters sammansättning, som jag dessutom inte har kompetens att begripa, att jag förhåller mig relativt sval till alla synpunkter kring mat.

      Vad menar du med sockerbitar? Vem rekommenderar vad? Socker är en kolhydrat och kolhydrater är inte farliga. Skapar inte hyperaktiva barn eller lämnar horder av diabetiker efter sig. Tror du det så har du skapat dig ett eget tankefängelse. Satt där på andras agenda är jag rädd. För för dig som person kan rimligen inte margarinkonsumtion vara det viktigaste. Då är det faktiskt dags att höja blicken.

      Svara
  5. Mycket igenkänning här i sättet att tänka. Rationalitet och effektivitet. Gör man sedan avsteg så är det med öppna ögon (Lidls olivolja är t.ex. ingen höjdare enligt mig)

    Svara
  6. Inga sparade pengar slår barnens ansiktsuttryck när dom får grillad oxfile med hemslagen bearnaise..
    och på det någon riktigt god glass.. Spara för att leva, inte leva för att spara (oh där fick jag till det)

    Svara
  7. Har kockat i många år, försöker att laga så bra som mat möjligt och samtidigt komma billigt undan genom att leta extrapriser och sånt som är nedsatt. Sista 25 åren har jag mest ätit vegetariskt + lite fisk. Skulle aldrig använda margarin som framställs med kemikalier, inte heller köpa ägg till vilket ”pris” som helst. Däremot potatis det är grejer det.

    Svara
    • Det är ju flera som kommenterat bordsmargarinet här. För mig så tillhör det samma typ av kategori som kolhydraterna. Jag vet faktiskt inte vilka steg vegetabilier genomgår i kossors magar, så jag kan inte heller bedöma den eventuella faran med margarin. För övrigt har befolkningens medellivslängd ökat dramatiskt i västvärlden sedan margarinet infördes. Inte för att jag tror att det beror på margarinet, men det verkar inte livsfarligt.

      Svara
  8. Tackar för ett bra och intressant inlägg. Din metod påminner mycket om hur jag gör när jag jämför priser. Jag undviker i och för sig margarin…men inte på grund av pris eller hälsa utan på grund av att jag tycker att smör är jättegott:-). Några köttexempel nedan (köper det mesta på extrapris och/eller kortdatum)

    Kyckling hel/ben/klubba/lår 20 kr kilo
    Fläskkarré 40 kr kilo
    Revben, Fläsklägg 30 kr kilo
    Nötkött 80 kr kilo (entrecote 140 kr…ibland)
    Smör 40 kr/kg

    Svara
    • Kanoners! Vi använder smör också i hög utsträckning men inte till mackor. Jag vet faktiskt inte om det ens finns en sådan produkt som är 100% smör?

      Svara
      • Vill du ha riktigt smör på mackan? Smör från kylen är stenhårt och är svårt att bre. Skär upp en bit vanligt smör och lägg i en bytta som får stå framme (eller ännu hellre i ett skafferi i 12-16 grader). Då är det bredbart. Skär inte upp mer än vad som går åt på några dagar så är det ingen risk att det hinner härskna.

        Svara
  9. Inte sett det riktigt på det här sättet men inser att det är precis så här jag byggt mitt mathandlande också 🙂 Försöker köpa det som är i säsong av många olika anledningar men en av dem är priset, då sätts per automatik en prisreferens som jag följer hårt när jag tänker efter.

    //Anon

    Svara
  10. Farbrorn bör hålla sig till ekonomi enbart.. Den generation som är uppvuxen på bordsmargarin och andra tillsatser/massproducerat bröd och kolhydrater är den generation som får cancer nu i din ålder. Vi är inte byggda för att äta sån mat. Att du säger att socker/kolhydrater är bra är lite sjukt minst sagt. När mer eller mindre samtliga studier visar att det är dåligt. Att tänka annorlunda bemöter du med ”Tror du det så har du skapat dig ett eget tankefängelse” vilket är väldigt svagt.. Att välja skadliga produkter för att spara pengar är ju bara nonsens. Du har mer eller mindre rippat av MrMoneyMustache i ekonomin, men du tar inte efter det nästan viktigaste, hans kost. Han äter ekologiskt och lite bröd och dricker öl. Nötter osv. Nu är dock maten billigare i USA och bättre utbud rent generellt men detta var lite droppen faktiskt. Om tanken är att du ska leva länge och kunna skörda din utdelning på äldre dagar är det dags att tänka om och det jävligt snabbt.
    Barnfetman och fetma ökar lavinartat runt om i världen, tror du att det beror på att de äter grönsaker och ekologiskt mat,bra protein?

    // Besviken stammis

    Svara
    • Hej Richard,

      Vad roligt att du är stark i tron. Tyvärr har det nog gjort att du missat eller feltolkat det mesta som är skrivet här, som många andra som har invändningar mot det jag skriver om matval.

      Jag angriper ekomaten och hälsofokuset av flera skäl. Ett av de är faktiskt fakta. Det går exempelvis utmärkt att läsa om de vanligaste cancerformerna vi har här på Cancerfondens sidor. Kan du förtydliga vilken av de cencerformer som radas upp där som är kopplad till margarinkonsumtion?

      Jag har inte heller sagt att socker är nyttigt, men kolhydrater är inte farliga. Det är något som är helt säkert. Av det följer att vi exempelvis inte ska se potatis som farlig utan som ett mycket bra livsmedel.

      Inget av det jag säger ovan är väl speciellt extremt? Är det det? Jo, för många är det tydligen det. För maten, ekofrågorna, vegetarismen, träningsfokus mm handlar om tankemönster. Det är dom som jag egentligen angriper. Jag angriper också hälsobudskapet som vi ska köpa och att det skulle vara en central del i våra liv. Du nämner exempelvis barnfetma, tror du den är oavhängig det ökande bilåkandet och vår livssituation i övrigt? Knappast! Vi skjutsar inte barnen en meter i onödan vilket är en central del i vår strategi för att hålla oss friska och samtidigt öka barnens livskvalité. Kan du förtydliga hur ett barns hälsa och utveckling påverkas av att aldrig vara i skogen, alltid sitta fastspänd i en barnstol i en bil och ha en mamma och pappa som inte hinner med kring sig. Är det underordnat sockret i maten eller bordsmargarinet?

      Jag vill komma åt tankemönstren. Visa på hur vi människor fastnar i tankegångar. Lika övertygad som du är här lika övertygade är ekoförespråkarna, vegetarianerna (som inte alls är rädda för kolhydrater) och många andra grupper. Alla kan inte ha rätt samtidigt då? Men alla tänker på samma sätt, eller snarare följer samma tankemönster.

      Om du inte kan distansera dig från dina tankemönster för en stund utan att tro att barn dör i världen så har du fastnat i en egen fälla. Det betyder inte att du inte har rätt i dina val eller rätt att ha en egen åsikt.

      Jag har också trott att margarin är farligt. Att socker dödar, som jag skrivit om tidigare. Men kan inte alls förstå hur jag trodde att sjukhusen ligger fulla med margarinmarrinerade personer så här i efterhand. Likaså åt jag omega-3 och köpte kött från frigående djur, vilket höll på att ruinera oss. Idag har jag svårt att se vilken fakta jag baserade alla mina val på, men då var jag helt övertygad.

      Svara
    • Hej Richard
      Exakt vilka matvaror ger cancer och kan du skriva referensen till studiet?
      Och exakt vilka matvaror som är ekologiska är förbundna med mindre cancer risk är konventionella?
      Alkohol och cigaretter är tydligt förknippade med ökad risk för död i allmänhet och cancer risk i synnerhet. Det vet vi. Stor ökad risk.
      Frukt och grönt (ikke beskriven skillnad i eko vs. Konventionell) är förbundet med minskad risk för död.
      Korv och andra charkvaror är lätt förbundna med ökad risk.
      ”Normal” sockerintag är inte förbundet med något med mindre man är tjock.
      Det är väldokumenterat, (om du vill kan jag leta upp referensen) att undervikt och ett kalori intag under det normala (dvs at man har ett lågt Bmi) leder till minskad risk för cancer men ökad risk för att dö i infektioner.

      Svara
  11. Hej Onkel Tom, intressant inlägg!
    Jag tänker på hur hårt dessa prisreferenser efterlevs, ”tyvärr mina barn, de blev inga äpplen idag, kilopriset är 2 kr för dyrt” tänkte på husfriden.. 🙂
    / Mvh Nyfiken

    Svara
    • Bra fråga Nyfiken, och lite svår att besvara.

      Vissa saker som frukt och pasta köper vi sällan eller aldrig om inte målpriset är nått. Bröd, smör, ost (49 kr/kg) mm är mer flytande. Så jag har inget bra generellt svar. Det beror mycket på livsmedlet.

      Svara
  12. Tack för väldigt bra inlägg!
    Hade önskat en referensprislista att ta del av/tanka ner/komplettera/fylla på som man kunde ha med i telefonen när man handlar.

    Har du referenspriserna i huvudet eller har du dem med dig på något sätt?

    Svara
  13. Hej och tack för läsvärda synpunkter och fakta. Tänker ungefär i samma banor, fast jag jagar en hel del röda priser också, vilket innebär en matprissänkning på ca 15% totalt sett. Både ICA och Lidl har ju mängder av produkter med kort datum. Dessutom är det intressant att se att i hemorten är ICA supermarket billigare på i stort sett allt jämfört med ICA kvantum. Åker man ett par mil till Maxi, blir det ytterligare nån krona billigare men där märks skillnaden främst i utbudet. Hemorten har Lidl också, och här kan jag framhålla djurmaten, som får utmärkta resultat i tester, samt håller bra priser. Djurmat är en icke föraktlig del av månadskostnaden om man råkar ha några stycken. Sen får jag väl erkänna att på ålderns höst, har det blivit väldigt vanligt med restaurangbesök utomlands, vilket i stor utsträckning möjliggjorts av det ekonomiska tänket i tidigare år, bl.a i matfrågan:)
    Sedvanliga högaktningsbetygelser,
    Dan

    Svara
    • Hej Dan,
      Vi gör det samma vilket gör att vi är rätt dynamiska kring matupplägget. Vi köper enligt upplägget ovan men greppar varje möjlighet till extrapris och kort datum.

      Vi gillar AirBnB då det nästan alltid finns kök vilket gör att vi kan laga många, men inte alla, när vi är ute och reser.

      Svara
  14. Delar din åsikt/insikt i förhållningssättet till val av vara.

    Bra tips om den våldsamma % skillnaden mellan likvärdiga varor. Här har vi en förbättringspotential.

    Men fy fan för nutella, här avses smaken.

    Svara
  15. När jag handlar så är det viktigaste att det mesta är ekologiskt och att jag undviker socker, processad mat, gluten och mjölkmat. På det sättet blir det dyrt veckovis men i längden så blir det billigare då jag slipper kostnader för sjukvård och tandvård.

    Svara
    • Hej aneri55A,

      Jag har ju skrivit rätt mycket här kring just den frågan. Jag tror för många begränsningar – på tveksamma grunder – begränsar din frihet och på sikt missgynnar dig än tvärt om. Det finns inget som jag läst som pekar på några hälsovinster i att avstå gluten och mjölk. Inte heller socker är farligt. I min värld är det mest hälsobefrämjande som finns hård träning.

      Svara
  16. Är mycket road av matlagning, och i mångt och mycket får du vad du betalar för, billig glass är inte gjord på Mjölk, Grädde och Ägg och smaken på ekologiska/frigående ägg många bättre än ägg från burhöns.. listan kan göras hus lång som helst

    Svara
    • Hej Matsnobben,

      Det är ju bara en halvsanning tycker jag. Lidls glass och pasta är helt jämförbara med motsvarande produkter till fullpris på ICA/Coop och spöar deras billighetsmärken. Dessutom finns en annan aspekt. En Mercedes är alltid mer lyxig än en Skoda. Hästens sängar mer exklusiva än IKEA. Lakan i Egyptisk bomull finare än de från Ullared och lyxhotell slår ofta vandrarhem. Men vad ger det?

      Svara
      • Lidl är bättre på kemi än ICA, visst är det så – men ICAs glass innehåller ju ingen grädde, mjölk, eller ägg heller… Mycket av maten som säljs är ingen höjdare, och ICAs egna varumärke är i mitt tycke riktigt usel! Tror säkert att Lidl är bättre – men föredrar italiensk kvalitets-pasta (och torkad pasta är ändå så billigt att man spar löjligt lite på äta Lidls).

        Sedan var det kommer till lyx-konsumtion – tja, jag föredrar egyptisk bomull i mina sängkläder framför polyester – det ger mig behagligare sömn.. En annan inte o-relevant fråga är oxå miljö, ex. köper jag bara engelska handsydda skor – gjorda på läder som inte är krom-garvad vid ett öppet vattendrag i Bangladesh… Men visst bryr man sig inte om miljö eller skor så kan man köpa vad man vill.

        Jag jobbar för det är kul, jag lever för att leva – att ägna livet att vara snål och begränsa sig själv känns ju rätt trist. Det är inte flest sparade kronor på banken när man dör som vinner.

        Svara
        • Hej Matsnobben,

          Italiensk kvalitetspasta är ungeför 5 ggr dyrare än Lidls alternativ. Samma gäller ekoäpplen och mycket annat. Spridninseffekterna blir lätt stora och totalkostnaden drar snabbt iväg.

          Det glädjer mig att du lever för att leva! Men det måste vara något missförstånd här. Jag begränsar mig inte. Att få det att framstå som en frihetsdeklaration att jobba är en märklig vinkling. Dessutom så verkar du ha höga krav på livet, åtminstone mat, vilket knappast är detsamma som att roligt.

          Jag förstår inte riktigt vad du vill förmedla faktiskt!

          Svara
          • Ledsen att mitt budskap inte riktigt går fram – Blogartikeln handlar om pris-referenser, vilket i sig är något viktigt för alla som handlar, men man får inte glömma kvalitets-skillnaderna (ex. mellan glass gjord på kemikalier jämfört på naturliga ingredienser), vill man spara pengar bör (i mitt tycke) fokusera mer på att laga billiga rätter än billiga ingredienser.

            Sedan finns det naturligvis dem som behöver vända på varenda krona – och då är det nog samma om det står Barilla eller ICA Basic på paketet- I min ekonomiska situation tycker jag det är helt okej att paket pasta kostar 20 kr – en god tomatsås gör man utan problem för 40 kr, så då har man en god måltid till en familj för 60 kronor, vilket är redan är mycket billigt).

          • Hej Matsnobben,

            Jag förstår nog vad du säger och i på någon punkt – exemplevis kaffe – håller jag ju med dig, men kring pasta så tycker jag du drar fel slutsatser. Den italienska pastan på Lidl för 8 kr kilot har inga kvalitetsbrister. Samma gäller Lidls bananer, äpplen osv. så något generellt kvalitetsproblem finns inte. Inte heller det du kallar kemikalier behöver vara ett problem. Det är ju inte säkert du och jag har samma referens där.

            Listan speglar inga krav, den speglar kostnader som jag betraktar som mina referenser, för det som jag – med något undantag – tycker är fullgoda produkter.

            Jag tycker en måltid för sex mellan 10-20 kronor är billigt och jag försöker visa hur man kan fånga möjligheten att leva ett fullgott liv till lägre pris.

            Titta gärna här: https://youtu.be/Fv1ao5vZU3g

  17. Jag gör alltid likadant, och har upplevt att rätter med många ingridienser ofta drar iväg i kostnad utan anledning.. färska grönsaker blir ofta rätt dyrt också? Jag brukar köra blandade frysta och köra ner i grytan, tipptopp! Upplever att det blir billigare (nettos frysta grönsaker som kostar typ ingenting).

    Bra inlägg!

    Svara
    • Hej FinansTorsken,

      Precis, antalet ingredienser spelar stor roll. Grönsaker, små dyra såser, bröd, ja allt summerar upp. Fryst är ofta billigare, men vi har sett mest utväxling på inköpsmetoden.

      Svara

Lämna en kommentar