Prisreferenser på mat – något som nästan aldrig nämns men som är superviktigt!

Jag tänker ofta något i stil med så här:

Om jag vill att matkostnaderna ska vara 3000 kronor per månad måste vi leva för 100 kronor per dag vilket åtminstone borde gå på vardagar. Vi är sex i familjen. De två yngsta äter bara kvällsmat hemma och de äter ofta ganska lite på kvällen. De äldre barnen äter frukost, ofta väldigt lite, men ganska mycket kvällsmat. Vi äter lite frukost, matlåda från föregående dag till lunch och slutligen då ett lagat mål mat på kvällen.

Hur svar kan det vara att leva på hundra kronor?! Ta kvällsmat. Spagetti och köttfärssås. Pasta 7 kr. Köttfärs 30 kr. Övrigt 20 kronor. Eller tänker jag fel?

 

[wp_ad_camp_4]

 

Hur som, så leder tankegångarna in på matkostnader och  vikten av att hålla i kostnaderna i allt, hela tiden. Det går inte att säga att yoghurten bara är två kronor dyrare än filmjölk. Det är 20% högre kostnad jämfört med en liknande produkt. Om det tänkandet slår igenom, vilket du strax får se att det gör, så kommer 3 000 kronor per månad hamna på 3 600 kronor. En skillnad på 7 200 kronor per år eller med en annan referens: mer än två månaders matkostnader.

Här kommer lite bilder, och mina kommentarer, från en handling på Lidl för någon månad sedan.

Frukt

Äpplen är basfrukten hemma. Äpplen ska kosta kring 10 kr/kg. Annars blir det inget köp.
Äpplen är basfrukten hemma. Äpplen ska kosta kring 10 kr/kg. Annars blir det inget köp.

Äpplen för 10 kronor kilot är ok. Det är en av våra prisreferenser.

Bananer är frukt nummer två hos oss. De får inte kosta mer än runt 17 kr/kg. Redan då är de 70% dyrare än äpplen!
Bananer är frukt nummer två hos oss. De får inte kosta mer än runt 17 kr/kg. Redan då är de 70% dyrare än äpplen!

För bananer så tänker jag någonstans mellan 15-17 kronor kilot som prisreferens. Det jag tycker är märkligt är att när vi pratade sparande i skolan för länge sedan, eller när det skrivs om sparande i press, så fokuserar man på jämförpriser. Jag tänker absoluta priser när jag tänker prisreferens. Jag tar inte de billigaste äpplena när jag handlar. Jag köper inga om de är dyrare än 10 kr/kg.

Dessutom väljer jag inte billigaste motsvarande varan, alltså billigaste bananerna exempelvis, utan jag väljer ett alternativ ur samma  grupp, som frukt, för att komma ned i totalkostnad.

Så prisreferenser är för oss ett absolut belopp. Som i bilderna ovan: äpplen kostar 10 kronor. För oss är det konceptet centralt när det gäller att hålla i våra kostnader. Sedan för vi också ett liknande resonemang för gruppen frukt som ger att frukt bör hamna i spannet mellan 10-17 kg/kilot som är det som äpplen och bananer spänner upp.

Är ni med?

Kaffe

Kaffe ska ligga på under 50 kr/kg max! Kring 20 kr/kg så är det värt att handla på några kilon.
Kaffe ska ligga på under 50 kr/kg max! Kring 20 kr/kg så är det värt att handla på några kilon.

Kaffet på Lidl smakar sisådär tycker vi, men teet är gott, så den här prisreferensen haltar kanske lite. Men ändå, det går att köpa drickbart kaffe för strax över 40 kronor kilot. Kanske kan man krypa lite på det om man vill ha något annat kaffe, men 40-50 kr/kg är en bra referens.

 Glass

Kolla prisskillnaden. Då är vi ändå på Lidl!
Kolla prisskillnaden. Då är vi ändå på Lidl!

Glass ska kosta under 10 kg litern. Kolla i exemplet ovan hur glassen kan bli mer än dubbelt så dyr på att välja en annan förpackning och då pratar vi bara Lidls egna glassar här. Jämför med Sia eller något annat motsvarande så förstår du hur matkostnaderna lätt kan bli 10 ggr högre bara genom att välja “rätt” vara.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Glassen är förresten bra på Lidl, så där blir det köprekommendation!

Pasta

En av Lidls paradgrenar. Pastan är kanon, både till pris och kvalité!
En av Lidls paradgrenar. Pastan är kanon, både till pris och kvalité!

Det här är en av mina favoriter! Pasta ska kosta 10 kr/kg då Lidls pasta dessutom är bland det bättre. Inget blekt “Extra” skit utan riktig pasta! Se bilden nedan vad som händer om jag bara gör ett annat val på Lidl.

Fortfarande bara pasta. 50% dyrare än spagetti!
Fortfarande bara pasta. 50% dyrare än spagetti!

Vips! Matkostnaderna stiger 50%. Färsk pasta kan kosta upp mot 50 kr/kg. Barrillas (stavas det så) tagliatelle ligger väl kring 25 kr/kg om jag minns rätt.

Jag hade inte alls förstått att jag kunde påverka mina matkostnader spå mycket genom ganska enkla medel innan vi började snåla till oss.

Hade du förstått att den färska pastan du köper i butik, för att lyxa till det lite, ger 500% högre kostnader? Är det värt det?

Lättmargarin

Lidls lättmargarin.
Lidls lättmargarin.

Naturligtvis blir det här vår prisreferens. Kring 17 kr/kg för lättmargarin.

Lätta, Känt varumärke men liknande produkt.
Lätta, Känt varumärke men liknande produkt.

Men du kan ju spendera bra mycket mer genom att välja en hylla ned. Fortfarande är vi på Lidl så priset för Lätta kan nog bli ännu högre i en annan butik. Med lite tur kanske 100% dyrare än Lidlalternativet.

Grönt

Morötter har blivit en vara vi köper mycket när det är billigt för priset skiljer extremt.
Morötter har blivit en vara vi köper mycket när det är billigt för priset skiljer extremt.

Fråga mig inte varför men morötter känns som den mest prisvolatila varan i grönsaksdisken. Här kring 4,50 per kilo så ligger väl prisreferensen. För potatis skulle jag säga att den ligger något högre, kanske upp mot 8 kronor.

Övrigt

Det här är en annan favorit. Nutellapriserna varierar vansinnigt mellan butiker.
Det här är en annan favorit. Nutellapriserna varierar vansinnigt mellan butiker.

Nutella är en favorit hemma hos oss. Den är inte speciellt billig på Lidl, men deras egna alternativ sätter ribban på 50 kronor per kilo. Vissa stormarknader kan vara billigare än Lidl på Nutella, men oftast måste man gå upp i storlek på förpackningen för att krypa ner i pris mot 60 kr/kg. Skillnaden här är mer än 20% på motsvarande vara.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Att spara pengar på mat behöver inte betyda vansinnigt stora förändringar utan det går att kapa massor bara genom att vara lite street smart. Ta pastan exempelvis. Eller nutellan. Men det är lite jobb att hitta sina referenser. För mig var just budgeten 100 kronor per dag en bra startpunkt. När jag handlar så har jag direkt en möjlighet att relatera priset på varan till priset på en måltid, som i sin tur relaterar till 100 kronor om dagen i utgift.

Fyll gärna på med det du själv har som bra referenspriser i kommentarsfältet nedan.

Uppdaterad: Här finns prisreferenserna i en lättläst tabell för din mobil!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.