Recension: Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda är en bok skriven av Olof Röhlander. Jag fastnade direkt för boken när jag läste första meningen på bokens baksida: ”Vill du kunna njuta mer av livet utan att tappa styrfart?”. Det var precis en bok jag ville läsa! En annorlunda vinkling kring att få saker och ting gjorda för den som är fri eller på väg mot friheten.

[wp_ad_camp_4]

I praktiken har dock Olof skrivit boken som så många andra skrivit. Han har skrivit boken för dig som är mitt i livet, som gör det mesta av det som förväntas av dig och som utifrån det vill hitta ett sätt att njuta mer av livet. Det handlar om att gör plats för lite njutning mitt i allt görande. Så boken är skriven för de som får saker gjorda men inte njuter, medan titeln och omslaget får oss att ana att han riktar sig till livsnjutare som inte får så mycket gjort. Rätt stor skillnad om ni frågar mig!

[su_box title=”Njutning – en upplevelse”]En sak som är intressant är att Olof betonar att njutning är skilt från prestation. I moderna samhället blir lätt njutning något som ska realiseras i samband med en skapad upplevelse eller prestation, men i själva verket är det en förmåga, ett mönster som du och jag kan applicera på våra liv, när som helst.

Tyvärr exemplifierar författaren med sina besök på Brasserie Lipp i Paris, som för mig är en upplevelse köpt just för njutning. Det gör inte boken speciellt stringent men boken blir lite mer ”vanlig”, anpassad och kanske också mer lättillgänglig när njutningen som lyfts fram är något som många kan relatera till. Men som sagt, budskapet grumlas lite. [/su_box]

Naturligtvis blev boken en annan upplevelse än jag förväntade mig utifrån titeln. Med detta sagt så läste jag ändå boken med stor behållning!

Här är några av de ”take-aways” jag har.

  1. Synen på jobbet och arbete. Jobbet är inte något som helt kan hanteras separat i våra liv.
  2. Boken utmanar synen om att det stora äventyret, livet i ett annat land exempelvis, är rätt väg till njutning. Det blir för mycket antingen eller i stället för både och.

Läs gärna boken Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda. Kanske inte för att den är fantastiskt livsomvälvande men den är tankeväckande och inspirerande!

[wp_ad_camp_2] [su_box title=”Kommentar”]Jag hade inte tänkt göra så mycket mer här än att ge ett litet lästips. Men eftersom vi diskuterat kritik mot ”arbetslinjen” här de senaste dagarna så kanske det är värt att reflektera lite extra.

Olofs tips är kloka men låg så långt ifrån min vardag för snart tre år sedan att jag skulle tro att han kom från en annan planet. Olof jobbar i en miljö där det går att hitta tid, fira segrar och njuta av torsdag eftermiddag, på arbetet.

Jag levde i ett liv där jag skulle resa iväg klockan 6 morgonen därpå. Skulle färdigställa kontraktstext innan dess och gärna se över och svara på 50 mail som kommit sista halvtimmen. Jag skulle också hämta och lämna på dagis samt se till att barnen fick mat direkt när vi kom hem.

Dessutom var det punka på ena dotterns cykel.  [/su_box]

Köp gärna Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda via länkarna nedan

Boken finns som pocket på Adlibris (affiliatelänk). Recension: Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

Den finns också som e-bok där du kan ladda hem boken direkt (affiliatelänk)!Recension: Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda

Är det första gången du är här på bloggen?

Läs i så fall gärna vidare här, där du får veta mer om hur vi ser på livet här på bloggen.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

4 svar på ”Recension: Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”

  1. Håller verkligen med att det är en inspirerande och tankeväckande bok. Jag gillade just det där lättillgängliga situationerna han tar som exempel. Alltid lättare att ta till sig ett nytt tankesätt när man kan implementera det på många små områden.

    Svara

Lämna en kommentar