Semestervecka – Åka bil bil bil!

Åka bil bil bil. Är det din semesterdröm? Själv tycker jag det låter som en mardröm! Men så har jag ju fyra barn och ganska aggressiv körstil. Det gör knappast resan till ett nöje. Men det spelar faktiskt ingen roll. Bilen dödar din semester oavsett vad du tycker!

Gör det du älskar på semestern!
Gör det du älskar på semestern!

Generellt så är invändningen mot den som spar att den också avstår, alltså underförstått missar något som andra faktiskt gör. Generellt är det inte sant. När vi väljer att göra något, säg åka till Kolmården en dag på semestern, så väljer vi också bort något. Vi kunde åkt och badat; till Skara sommarland eller Skansen; plockat blåbär; lagt oss och läst en bok; kanske städat hemma, eller varför inte lagat god mat. Ja, du förstår säkert.

Bilen är den enskilt största tjuven av tid på semestern. Väljer du bort bilen väljer du massa andra alternativ automatiskt. Självklart ska semestern användas till att besöka vänner – fast gärna utan bil – och göra någon kul resa. Men att åka och titta på en sluss och äta glass går kanske att skita i. Eller att åka till grannstadens shoppinglador.

Att använda bilen för att sysselsätta sig är optimal slöhet. I grunden handlar beteendet om att skjuta upp det väsentliga. I rädslan för att umgås med sig själv och sitt hem. Bilen kräver ingen kreativitet. I stället för att välja att leva här och nu så skjuter resan iväg det alternativet på framtiden.

Bilåkandet äter effektivt upp tiden du har för att ta hand om dig själv på semestern.

Många kommer använda bilen varje dag på semestern. Vilket är fullkomlig idioti! Jag tycker vi borde bilda något sorts bilindex. Vi tar antalet dagar du inte använder bil alls och dividerar med antalet lediga dagar.

Exempel: om du har fyra veckors semester så har du 4×7= 28 dagar ledigt. Säg att du använder bilen sju av de dagarna så blir ditt bilindex = (28-7)/28 = 75%. Allt under 50% är dåligt och pekar på att du borde fundera över din relation till bilen. Allt över 75% får väl betraktas som ok.

Nej, det spelar ingen roll om du bor på landet!

Det finns några företeelser i samhället som uppenbarligen många inte gillar men som är lögn i helvete att få speciellt många att öppet säga. Dom två jag främst tänker på är:

 • Relationen till jobbet. Att jobba generellt och det specifika jobbet i synnerhet.
 • Synsättet på att åka bil. Titta på människor i en bilkö, få ler!

Typiskt är att människor trots övervikt, hälsoproblem och utbrändhet trivs fantastiskt på jobbet och älskar att åka bil.

Sällan hör du någon säga:

– Vi åkte från Uppsala till Göteborg för att gå på Liseberg. Barnen kaskadkräktes hela resan när dom inte gallskrek och resan var en pina. Det blev 2×60 mil i bil á 40 kronor milen, dvs vi betalade 4 800 kronor för att tillbringa två dagar av vårt liv på landsvägen. Vi är idioter!

Nej, det var fantastiskt trevligt. Att dom blev rånade på lika mycket till på Liseberg _var_så_värt_det! Vilka bilder på Facebook det blev!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

25 svar på ”Semestervecka – Åka bil bil bil!”

 1. Lite mer gråskala och lite mindre svartvitt, är nog min verklighet!

  En bil är som ett gevär! Ett farligt vertyg som går att både bruka och missbruka.

  Otroligt bra att ha ibland men om man som du blir aggressiv av att sätta dig bakom ratten, är det kanske lika bra att avstå helt.

  Vi avstår ju alkohol om vi har dåligt ölsinne och äger inga gevär om vi är instabila.☺

  Vi själva som har semester 52 veckor om året drar idag iväg en sväng, där vi inte bara kör några mil varje dag utan även sover och äter i våran hyrbil!?

  Svara
  • Nyanser, vad är det för skit 🙂

   Det klart en heltidspensionär har lite andra tidsbegrepp att jobba med och det kan vara väldigt trevligt att komma ut på en resa.

   Men om vi redan köpt pool, renoverat köket, köpt tv-spel till barnen, byggt pensionärskuvös, har gasolvärmare på terassen, inte läst en bok på åratal, inte hinner laga riktig mat, eller orkar gå till barnens dagis en kilometer bort så kan det ju gå att prioritera annorlunda. I min bekantskapskrets måste nog den ståndpunkten vara helt befängd om jag ska tolka Facebookinläggen som börjat nu när semestrarna startat.

   Svara

   • Byt bekantskapskretsen!
    Radera Facebook!

    Skulle faktiskt vilja se en omröstning bland dina läsare där dom som är med pool, skulle tala om hur fördelningen mellan antalet timmar dom sköter om sin pool vs hur många timmar dom badar i den?

    Min erfarenhet är att ju finare kök desto sämre kock!

    Det första dom som bygger kuvös gör är att bygga ny utealtan! Kuvösen vart för varm!

    Sen hänger alltid cyklarna på där bak, för upptäcksfärder!

    Svara
    • Finns det någon läsare här som törs erkänna att den har pool? Det tror jag faktiskt inte.

     Man kan alltid ha mer, pool, uteplats, kuvös osv med aldrig nyttja mer än en plats åt gången.

     Svara
     • Haha, nu ska jag chocka dig hårt OT. Tro det eller ej, men vi har faktiskt en pool och stor som fan är den också (rymmer typ 50 000 liter =).

      Tokdyr i drift är den dock inte, vi låter vädrets makter fylla på den och eftersom vi bor i Sverige är det inget problem (man tömmer ju inte ut hela poolen inför vintern ska tilläggas). Gratis vatten helt enkelt och dessutom betydligt högre temperatur än om man fyller på själv = blir snabbare varmt och mycket energi sparas.

      Inte heller värmer vi poolen utan det får solen göra. Poolen ligger optimalt med sol från morgon till kväll så det blir snabbt behaglig badtemp. Visst, vi får ju sällan 28 grader som vissa vill ha, men runt 23-25 brukar det snabbt bli. Rekordet är 30 grader, men det var ju inte alls skönt.

      Kostnad kvar är alltså el för pumpen och kemikalier. Vi har timer kopplad så kostnaden är inte speciellt blodig för el. Gissar på max ett par hundringar/mån de månader poolen är öppen. Kemikalier tillkommer men det handlar inte heller om så mycket.

      Används då poolen? Japp och flitigt dessutom. Men är det inte mycket jobb? Nix, väldigt lite jobb om du har bra grejer (filter, pump, bra kemikalier osv) samt en pool som inte står nära träd osv. Jag lägger knappast mer än 1,5 till 2 timmar per månad tutti vilket förvisso är tid som kunde läggas på annat, men inte på något sätt är mycket (man gör det ju dessutom när vädret är fint).

      Jag vet inte den exakta fördelningen mellan ”använda poolen” och ”städa poolen”, men jag vågar lugnt påstå att ”använda poolen” är enormt mycket mer än 1,5 – 2 timmar per månad om jag inkluderar alla som nyttjar den (familj, vänner, vår dotters kompisar osv).

      Med det är ju sjukt dyrt att bygga en pool för fan! Visst är det dyrt, men huset vi köpte hade en grävd pool när vi flyttade hit så för oss har den inte kostat speciellt mycket vare sig i kronor och ören eller för den delen tid. Däremot har den skänkt oss mycket glädje. Hade den dock inte funnits här när vi flyttade in så hade jag inte byggt. Det kostar ju lätt 350 – 500 kkr inkl kringjobb vilket är galet mycket stålar.

      På tal om pooler, nu ska jag faktiskt gå och bada. Det är varmt i Stockholm idag! =)

     • Hoppas doppet behagade!

      Nu är ju sättet du räknar lite tveksamt tycker jag. Så, ja jag är chockad!

      Men ditt svar är intressant, för så här är det alltid när jag skriver lite raljerande om stora hus, bilar, pooler och husvagnar. Det är alltid någon som dyker upp och försvarar valet (jag inser att du gör det med glimten i ögat), det är alltid så billigt, nyttjas så mycket och är i det som ger det lilla extra.

      Vi hoppas tillsammans att allt är helt när du ska sälja om ett tag 🙂

     • Japp det behagade och även idag har det badats flitigt i värmen.

      Så klart skriver jag med glimten i ögat och jag kunde liksom inte låta bli när du, som du säger, skrev så raljerande =) En pool är knappast gratis, men det behöver inte bli så kostsamt och jobbigt som vissa tycks tro, Jobbigt blir det däremot om du går till Jula och köper en ”upplåsbar” variant eftersom pumpar, filter osv då är skräp. Ett annat alternativ för den som vill bränna pengar är att beställa varmvatten till poolen, vet jag en som har gjort för att de skulle ha fest till helgen. Sjukt dyrt blev det =)

      Jag är dock inte ironisk när jag skriver att poolen nyttjas flitigt på sommaren, det är helt sant. Idag har t ex ett gäng ungar badat i säkerligen 2-3 timmar och det är ju inte klara ännu så klart, nä det ska badas senare i kväll igen.

      Så kom igen nu OT, bygg den fetaste poolen i mannaminne på din gård, vore så sjukt roligt att läsa det inlägget =)

     • VtF,

      Jag tvivlar inte på att poolen används, men det blir liksom fel att säga så. För då är det väl något annat som inte används. Min poäng är ju inte att att hembio, dataspel, pool, cykel, eget rum, familjespel, sminkspegel, böcker, tidningar, pysselsaker, paddor, mobiler och Netflix-abonnemang alla är fel. Poängen är att dom inte kan användas samtidigt. Om ni åker iväg på semester nu så kan du ju inte seriöst hävda att ni använder poolen. Ni är ju inte där.

      Backar man då tillbaka till grundfrågan, är både pool och tv-spel viktigt för barn. Blir vi människor lyckliga av båda så visar tyvärr allt att så inte är fallet. Poolen tillför inget som tv-spelet inte redan gjort. Eller boken. Eller rummet. Eller semesterresan.

      Så, ju mer era barn använder poolen, ju sämre var något annat inköp ni gjorde. Föräldraskapets variant av lose-lose på något vis. 🙂

 2. Just poolen används nästan dagligen under sommaren. Bara hänga hemma blir supertrevligt. Inget bilåkande till bad. Och inte mycket jobb som sagt. Googla naturpool och köp en spade!

  Svara
 3. Z-Mannen har åkt bil i Europa massor med gånger – med kompis, med olika damer, men oftast själv.

  USAbil med air cond – juste som faan – bland de få saker som det ruttna skitlivet liiitee roligare att leva en kort stund.

  Flyg är väääärdelöööözt ett jävla skit med säkerhetskontroller o begränsad tag-med-vikt – med bil gör man som man vill.

  Flög dock till Milano sist – milano juste men resan skit

  Svara

Lämna en kommentar