Snack med läsaren Niclas som startat Laglappen.se

För ett tag sedan hörde en av bloggens läsare av sig och frågade om jag kanske kunde hjälpa till och puscha lite för hans nya webb-shop.

Tillämpningen är smart: Niclas och hans sambo hjälper dig att använda dina kläder lite längre.

Dessutom, att start en webb-shop är i sig ett äventyr som kan leda till extra pengar i form av en passiv inkomst.

Båda infallsvinklarna passar här på bloggen så jag sa ”Ja visst kan jag göra lite reklam, men jag skulle gärna vilja veta lite mer. Hur och varför hamnade ni här?”

Här nedanför kan du läsa svaret!


Laglappen.se – Smarta lappar i miljöns tjänst

Mitt namn är Niclas och jag är en av två grundare till en nystartad webbshop vid namn Laglappen.se. Som namnet antyder hjälper vi svenskarna att öka livslängden på sina kläder genom att sälja påstrykbara laglappar.

I skrivandes stund har webbshoppen legat uppe på nätet i ca 12 veckor och oj vad vi lär oss. Det handlar om allt från hur Google fungerar idag (SEO) till hur produkt vi säljer ska saluföras och användas.

Vi har till och med lyckats med bedriften att sälja utan att ha ett lager och vi har dessutom hunnit få problem med Google då sökorden blev för många – slå det om du kan!

Det hela började med att vi läste en kurs på Högskolan i Kristanstad under våren 2019.

Avfall i Kretslopp hette kursen och kunde läsas på distans vilket passade oss perfekt.

För att sammanfatta denna kurs på 7,5 poäng: Vi lärde oss att läget är illa, minst sagt. Samtidigt fick vi insyn i flera privata initiativ som syftar till att minimera mängden avfall, vilket var otroligt spännande.

Det som triggade mig allra mest med distanskursen var det faktum att de riktiga miljöbovarna var många och dessutom nämns de sällan i media.

Textilindustrin är ett sådant exempel. Vi svenskar köper kläder som aldrig förr och vi tenderar att slänga textiler i samma fart – ett ohållbart beteende med andra ord.

Det är inte brist på vilja

Jag tror mig veta vad en anledning till detta slängande kan bero på. En stor del av oss svenskar har låga till inga kunskaper inom textilvård.

Att sy fast lappar och fixa byxorna, eller andra textiler är något som är främmande för många. En del av oss slänger hellre och köper nytt. Inte främst för att vi är lata utan främst för att vi inte tror oss kunna lappa och laga.

Vi vet helt enkelt inte hur man lagar trots att det kan vara enkelt.

Det börjar ofta med ett litet hål i jeansen, tröjan eller jackan. Sedan blir det ett större hål och till slut är plagget så pass risigt att vi köper nytt.

Varför låta det gå så långt?

Men så! Vi ramlade över en laglapp (av en slump) som kunde strykas på. Det är alltså en laglapp med limbeläggning som värms fast i plaggen.

Denna laglapp stryks alltså fast över hålet och den håller bättre än vad man tror. Stryker man på lappen rätt klarar den tvätten utan problem. Vi har gjort mängder med tester! Det fungerar utmärkt.

Det går dessutom att köpa laglappar i alla möjliga färger och former.

Om fler skulle känna till möjligheten med dessa laglappar skulle nog fler lappa sina hål när hålen är små, och på så sätt öka livslängden på sina kläder.

Det gör miljön gott om vi tar hand om våra kläder och vår plånbok skadas inte av att vi vårdar det vi redan handlat.

Ord till handling

Vi tänkte såhär; låt oss skapa en enkel och snygg webb-shop och göra laglappar tillgängliga för fler. Låt oss även erbjuda en leveransavgift som är så låg att vem som helst kan shoppa ett par laglappar idag och börja lappa jeansen redan imorgon.

Vi köpte en template hos WordPress. Fyllde på med innehåll, skapade en blogg och integrerade betallösningar.

Sedan åkte vi på en mässa och gjorde våra första inköp!

Allt detta har vi gjort främst på kvällar och helger. Finns viljan finns tiden. Och viljan finns.

Våra kostnader, exklusive lager, ligger nu på några tusenlappar.

Mängden tid vi lagt ner däremot. Den har varit hög, men värt varenda minut då projektet är stimulerande och lärorikt – och det ger oss många skratt.

Jag vet faktiskt inte hur många laglappar jag slängt i huvudet på min vän tillika kollega.

Konkurrensen är stor, men möjligheterna idag är ännu större. Mycket har hänt senaste 10 åren. Att starta och testa sina idéer har aldrig varit enklare.

Nätet blir bara mer och mer sömlöst och idéer kan realiseras på mycket kort tid. Antalet barriärer är få idag, vilket gör att det inte finns många anledning att inte prova sig fram om man har en idé.

Har du som läser detta en idé inom hållbar konsumtion och cirkulära flöden så bör du testa. Ditt bidrag behövs.

Vill du bli en del av vår resa är du varmt välkomna att gilla oss på Facebook eller Instagram.

Tanken med gruppen på Facebook är att dela med oss av det vi lär oss, svara på frågor och kunna ta emot feedback.

Vi vill köra helt transparent och ser inte varför vi skulle dölja våra misslyckanden. Så om du som läser detta inlägg har något att bidra med (både ris och ros) tas det tacksamt emot.

Ser fram emot din kontakt!

Niclas


Tyvärr tappade jag bort det här inlägget en stund, så Niclas har hunnit utveckla sin web-shop ytterligare jämfört med hur texten är utformad ovan.

Här exempelvis hittar du smarta, enkla och billiga produkter (som inte är laglappar) som kan hjälpa dig att få dina plagg att leva längre.

Det finns också lite kul reflexer som du kan stryka på exempelvis barnens kläder här i höst.

Eller varför inte laga kläderna, eller förnya dem lite, med ett kul tygmärke?

Läs gärna den här bloggens inlägg där du får tips på hur du ska göra för att enklast sälja kläder second hand.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar