Snuskigt rik, tidigt fri eller mittemellan

För någon vecka sedan – ungefär i samma veva som Svt levererade sin tunga kritik mot FIRE-rörelsen (obs ironi) – så fick jag en annan länk från en läsare där en expert fullständigt sågade idén om aggressivt sparande och tidig pension. Det var podden “Afford Anything” som hade en gäst som ansåg det fullständigt idiotiskt att lämna arbetslivet i förtid då vi aldrig kan få för mycket pengar. Ni hittar poddinslaget här, om ni är intresserade. Men även om podden fick stort genomslag i Amerikat så tycker inte jag att det är något ni behöver försaka hela helgplaneringen för att höra. Tanten som besöker podden saknar inte helt poänger, men har helt tappat fotfästet vilket gör det hela rätt skruvat. Bland annat ansåg hon att man skulle beakta att hon lagt 2,5 MUSD på vård av sin gamla mamma, så ta pengar och köpa sig tid för, även om vi har 2,5 MUSD, är orimligt.

Trots tantens vilda svingande så gillade många hennes “perspektiv” i kommentarsfältet vilket fick mig att fundera över hur vi människor kan regera här på jorden. När jag samlat mig lite så insåg jag dock att vad jag såg och hörde var en kollision mellan de tre klassiska ståndpunkterna som alla finns under FIRE-rörelsens paraply. Alla tre delar intresset för Financial Freedom – ekonomiskt oberoende – och flörtar med pensionsbegreppet, men på helt olika vis.

Tidigt fri

Jag och den här bloggen tillhör den del av FIRE-rörelsen som anser att friheten, den tidiga pensioneringen, är poängen här. De som är som jag vill inte ha en stor ekonomisk buffert, dra full nytta av ränta-på-ränta effekten eller minska vår risk för att slippa jobba i framtiden. Vi tycker det låter som en tämligen ointelligent idé att påstå att arbete nu är bästa sättet att försäkra sig mot arbete senare. Vi är hellre ekonomiskt fria förr än senare.

Vi anser att friheten har ett värde som är så stor att vi kan avstå pengar för att få uppleva den. Vi vet att friheten ger oss möjligheter att göra saker som vi värderar högt. Vi litar på vår förmåga att göra mesta möjliga utav det lilla.

Vi prioriterar helt enkelt friheten och litar på dess fördelar.

Det här är ett liv som utmanar såväl samhällets konventioner som oss själva. Det finns också en logisk fälla här; vi använder ekonomin som vår sprängbräda till frihet. Vi pekar ut den som en av de viktigaste komponenterna, samtidigt är det just ekonomin som prioriteras ned till förmån för friheten i detta upplägg. Med hårt ekonomifokus är detta avigt, vilket leder oss in på nästa grupp.

Snuskigt rik

Det andra synsättet prioriterar ekonomin. Människor i den här grupperingen vill egentligen bygga en ekonomisk fästning som klarar allt och som också sätter avtryck i framtiden. De njuter av friheten en god ekonomi ger, men det behöver inte växla ut den i faktisk frihet.

De ser friheten i att kunna köpa bostad åt sina barn när de ska studera i någon av storstäderna, eller i att kunna bekosta privat vård om något skulle hända.

För att bygga sin förmögenhet så använder sig den som önskar bli snuskigt rik samma metoder som den som vill bli tidigt fri. Belöningssystemen är också i princip de samma.

Personer i den här kategorin är ofta villiga att bryta många konventioner och utmana sig själv för att nå sitt mål vilket gett upphov till myten om den rika uteliggaren, tiggaren eller grannen tydligen ska vara rik, men som åker en gammal Volvo.

Tyvärr så känner nog många som egentligen tillhör den här gruppen sig lite mindre fina än de som tillhör första gruppen. Att bara sitta på pengarna blir lite fantasilöst och den lite mer vilda och fria inställningen ovan lockar. Därför säger sig många som tillhör den här gruppen egentligen tillhöra de som vill bli tidigt fria, men de kommer aldrig ta steget. På samma sätt inser man möjligheterna med sin förmögenhet och flörtar därför samtidigt med nästa grupp.

Mittemellan – bastarden

Av de som kommenterar här på bloggen eller i sociala medier så tillhör en förvånansvärt stor del den här gruppen. Vanligtvis är det unga män som vill lyckas med allt, samtidigt. De ska bli rika, leva livet som fria, uppfylla alla normer och dö rika. Väl fria ska de aldrig återgå till arbete i någon form. Men det är inte bara unga män i den här gruppen. Medelålders kvinnor och män som finns här inte så tydliga men går att identifiera genom att de använder ord som “trygghet”, “bekvämlighet”, “vill se världen”. De njuter i att kommunicera sin höga kravbild för friheten då de är både rika och fria.

Jag har inget behov av att ifrågasätta de människornas önskningar och val, vad jag kan göra är dock att reflektera över konsekvenserna ur ett FIRE-perspektiv. Problemet är nämligen att det inte finns någon tydligt prioritering mellan förmögenhetsbyggande och frihet. Tvärtom är mer av allt bättre. Tyvärr innebär också detta att inget har ett faktiskt värde! Det går att pruta på något, vanligtvis blir det tiden och ekonomin.

Människor i den här gruppen vill ofta ha mer pengar att spendera i friheten än de behöver som löneslavar. En sorts ob-tillägg i friheten! Då behövs också en större förmögenhet i friheten än som löneslav vilket egentligen innebär att friheten i sig utgör en ekonomisk belastning som kan undvikas genom arbete. Den egna insatsen man kan skjuta till som fri – som för den tidigt fri gör all skillnad – har ringa värde, de här personerna verkar helt enkelt inte lita på sin förmåga att göra mer med mindre.

Jag kan tycka att den här gruppen skapat ett premiumekorrhjul. De har nämligen lagt till krav på det konventionella ekorrhjulet. De ska inte bara jobba, konsumera och leva livet. De ska bli rika och vara fria samtidigt.

Åter till podden

Den galna experten i podden ser inte gruppen som önskar bli fria tidigt. Hon förstår inte och hon vill inte acceptera de drivkrafter som ligger bakom. Hon pratar med de två senare kategorierna och kanske främst till den sista gruppen. Det är min tolkning och då blir det hon säger mycket mer logiskt. Kanske är det den sista gruppen som utomstående ser och kan relatera till. Kanske är det också därför Svts “risker” jag pratade om tidigare blir så fel. Det finns flera beröringspunkter i de två experternas åsikter så mycket talar för att de reagerar på samma sätt.

Om inget är en prioritet så är allt en prioritet sägs det. För mig innebär det bara att de två första grupperna är goda kandidater att höra till om man är intresserad av FIRE i någon form. Men med det sagt så tror jag det är viktigt att förstå sitt behov av frihet. Det är svårt och fel att prioritera något man egentligen inte eftersträvar.

Om du inte sett dem tidigare så rekommenderar jag de första avsnitten från förra årets julkalender. Där pratar jag om hur vi kom att identifiera oss med den första gruppen jag pratat om ovan. Avsnitt nummer fyra sammanfattar lite, så vi kan väl börja där, så får ni resten för egna studier. Om du är stressad börjar du på 3:45 i avsnitt fyra.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.