4 tips för att spara pengar på din mathandel

När det kommer till mathandel finns det en hel del pengar att spara in genom enkla knep, vilket du kommer kunna läsa mer om i denna artikel.Enligt Konsumentverket spenderar en genomsnittlig fyrabarnsfamilj 6000 kr per månad på mat vilket innebär att just mathandeln är en stor kostnadspost i vår vardagsekonomi.

Nedan kommer 4 enkla tips för dig som vill spara in pengar på din mathandel, så att du får mer utrymme att spara pengar varje månad och leva ett friare liv.

1. Planera dina inköp (och handla inte hungrig!)

Börja varje vecka med att förbereda en veckomatsedel med tillhörande inköpslista som du sedan strikt följer när du åker och storhandlar. Att åka och storhandla helt utan plan kan sluta i en mindre ekonomisk tragedi då du lätt handlar onödigt mycket utan eftertanke.

Sist men inte minst bör du se till att alltid vara mätt när du handlar mat, då undersökningar visat att hungriga människor handlar både mer och onyttigare.

2. Nyttja nykundserbjudanden & jämför matpriser

Nuförtiden kan man handla mat online och få matkassen hemlevererad till dem allra flesta orter i Sverige.

På tjänster som exempelvis Matspar.se kan man bygga en egen inköpslista för att sedan se vart den blir billigast att handla. Många utav matbutikerna på nätet erbjuder också nykundsrabatter, vilket innebär att du kan komma ännu billigare undan när du handlar för första gången.

3.Baka själv

Att baka sitt eget bröd innebär ofta en stor kostnadsbesparing. I själva verket kostar ingredienserna till brödet du köper i en matbutik cirka 10-30% av vad du betalar för den färdiga produkten.

Att baka bröd är också ett bra sätt att minska på matsvinnet då du kan slänga i olika typer av frukt och grönt som smaksättare istället för att slänga dem.

4. Ät mer vegetariskt!

Vegetariskt är oftast billigast, så länge du inte köper köttsubstitut. Bönor, linser, rotfrukter och ärtor är ett bra och mättande alternativ till kött som du kan köpa billigt i stora mängder. Du behöver nödvändigtvis inte bli vegetarian – men börja med att byta ut köttet mot grönt mellan 1-2 gånger per vecka. Bra för både plånboken och miljön!

Lästips: Läs intervjun med Hanna från Portionen under 10an – Här får du konkreta spartips!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

Meny vecka 11

Vi har ju förhållandevis låga matkostnader och jag har redovisat i detalj tidigare vad vi köper under en månad. Då dök frågan…