Intervju: Hanna från Portionen Under Tian har matkostnader på 600 kronor i december!

Hanna, du satte som mål att sänka dina matkostnader till en riktigt låg nivå i december. Kan du förklara vad du gjorde och varför i december? Vad är din normal månadskostnad frågar jag ju mig också naturligtvis?

I oktober var jag iväg på en resa, en vandring i Nepal. För den tog jag tjänstledigt, vilket innebar att jag i november fick ut cirka 1/4 av min vanliga lön. Jag hade sparat ihop för att täcka upp för den mindre lönen, men så insåg jag att de pengarna är betydligt roligare att göra nåt annat för än att ”slentrianleva” Så då tänkte jag att jag skulle minska ner i princip allt jag såg som överflödigt under denna månaden, och matkostnaden blev bland annat en sådan sak. Jag lägger inte jättemycket annars heller, cirka 1500 kronor per månad men man kan alltid utmana sig! Så jag satte min budget till 600 kr.

Hur har det gått så här långt? Håller du din budget?

Det går fint! Jag har hittills gjort av med 512 kr, vilket betyder att jag har 88 kronor kvar till nästa löning. Och jag har typ 10 matlådor i frysen kvar så jag ska nog klara mig 🙂

Man kan ofta göra så mycket mer än vad man tror med en liten budget. Det har blivit en hel del kylskåpsrens om man säger så 🙂

Om jag får tillägga en bonus under den här månaden så är det att jag har gjort väldigt mycket storkok och lagt minimal med tid i köket. Jag skulle tippa att jag på den här månaden inte ägnat mer än 6 timmar totalt på att laga mat, då jag i princip bara kunnat ta något från frysen. Otroligt skönt!

Vad äter du en dag i december? Morgon, lunch, kväll och mellis?

Frukost för mig varierar, nu har jag ju verkligen gått på vad jag har hemma. Men om jag skulle staka upp en dag kan det se ut ungefär så här:

Frukost: Havregrynsgröt med 1 tsk linfröolja (äter mest vegetariskt och lägger till det för omega-3), mjölk och någon frukt och massa frön på

Lunch: Något från min blogg! I december har det blivit en del kikärtsgryta med ris och kokosmjölksgryta.

Mellis: hembakat bröd med ost och någon frukt från fruktkorgen på jobbet

Middag: Det har blivit mycket grönkålspasta till middag. Rödbetsfalafel har också varit en hit!

Du har ett starkt intresse för mat och vi som följer din blogg Portionen under tian och ditt Instagramkonto vet att det ofta är billig mat som du intresserar dig för. Stämmer det? Är det så du vill beskriva det? Vad är det som gör att du bloggar på det sätt du gör kring mat?

Lästips: Vill du spara så mycket som möjligt? – Här är inlägget för dig som vill öka takten i ditt sparande!

Ja det stämmer absolut! Jag började med min ”nisch” för ett par år sedan, när jag var dietiststudent och skrev på en sida som heter Matvett. Då ville jag mest komma undan billigt själv när det gällde mat. Sedan började jag arbeta som dietist och då insåg jag att det var väldigt vanligt att mina patienter inte hade så stor ekonomi vilket många upplevde som ett hinder för att leva hälsosamt, vilket jag med bloggen kunde visa att det inte var. Matvett är inte aktivt längre och jag la mitt bloggande på hyllan. Men förra året ringde Tv4 Nyhetsmorgon och undrade om jag ville komma och laga mat hos dem och då tänkte jag att ”va fan, jag sätter igång Portionen Under Tian igen”. Och sen har det bara rullat på! Jag brinner fortfarande starkt för att visa att bra mat inte ska behöva vara en klassfråga. Klimatfrågan är jag också varmt engagerad i, och äter vi mer ekonomiskt smart (mindre svinn, färre transporter till affär genom handlande) och mer vegetabiliskt baserat så gör vi jorden väldigt stor skillnad.

Vi i vår familj har jobbat mycket med att pressa ned kostnaderna för vårt matkonto – vilket jag skriver en hel del om på Onkel Toms stuga – men vi gör det inom den för barnfamiljer etablerade menyn kan vi säga. Vi köper helt enkelt billig falukorv. Men du har rätt många gånger rätter som känns som om de kommer från en annan kulturell sfär, så som Kikärtsgryta med sötpotatis. Varifrån hämtar du inspiration?

Jag hämtar inspiration från massor av ställen. Dels där jag äter, som restaurang (när det väl händer), när jag reser och så gillar jag att bläddra i tidningar, kokbäcker eller googla runt. Jag gör ganska mycket research innan jag gör ett recept. Testar, smakar, gör om. Ofta är mina recept helt baserat på vad jag själv är sugen på haha. Som i senaste veckomenyn var det en del rödbetor (rödbetssoppa och rödbetsfalafel). Jag var sugen på rödbeta den veckan helt enkelt! Och jag anpassar mig så gott som alltid efter säsong. Det känns inte rimligt att vi ska kunna äta allt jämt.

Tips för barnfamilj, om ni vill lägga undan falukorven, är den gröna ärtpastan och linsstroganoff!

Du är väldigt konkret på din blogg. Menyer och recept. Tror du att vi som vill påverka människor måste var så konkreta i vår kommunikation? Är det svårt att ta till sig dina recept?

Ja, jag har medvetet byggt upp sidan så att det ska vara mindre ”tjafs” på den. Jag vill att man ska kunna komma in där och känna att man kan hitta något som verkligen gör det lättare i det dagliga livet. Och det är också den feedbacken jag får. Att recepten är lättanvända, inte så märkliga råvaror. Listorna är sjukt populära faktiskt, det trodde jag aldrig när jag började med dem! Men de är absolut mest klickade och jag får fantastiska mejl av folk ang dem som att de förändrat deras liv och gör att ekonmin och planeringen går ihop. Och inte minst minskar stressen, vilket ju är oerhört negativt ur alla aspekter när det kommer till ekonomi, hälsa och att göra medvetna val. Så yes, jag tror på att vara konkret och tydlig!

Jag har försökt laga en del av dina rätter, inte minst har vi jobbat en del med Dahlgrytor, och insätt att priset på linser kan variera enormt. Ibland i samma butik! Har du några köptips till oss som vill laga dina rätter?

Ja, det kan det. Alltifrån utbud i butik, märke och sedan såklart hur stor förpackningen är. Jag brukar alltid rekommendera att ta sig till en större mataffär (typ Ica Maxi) för att storhandla och köpa mer av den typen av varor. Dock ska man ju vara försiktig med att handla av storpack om man inte vet att det kommer att bli uppätet, alternativt att man tar hand om det som att frysa in och så vidare. Men mer är inte alltid bäst.

Finns det en konflikt mellan billig mat och nyttig mat? Har du några etiska tankar kring mat som du kan dela med dig av? Hur ser du som dietist på mat och måsten? Måste vi äta eko, vegetariskt, kött, smör, eller undvika socker osv?

Det svaret får bli lite tudelat. Jag tror inte på att handla billig mat, som egentligen bör kosta mer. Kött är för mig en sådan råvara. Det ska kosta att handla välproducerat kött. Och då äter jag hellre mindre av det, men också väldigt mycket mer sällan. Det finns också billig mat som jag gärna ser att konsumtionen går ner av, som färdiga rätter där ingredienserna inte är vidare kvalitativa som t ex helfabrikat med palmolja mm. Snack, godis osv är också väldigt billigt men inget vi egentligen behöver och som vi generellt bör minska vårt intag av. Däremot finns det massor av bra mat som rotfrukter, baljväxter, annan frukt och grönt, spannmål som är bra ur näringssynpunkt men som inte kostar särskilt mycket. Det är den maten jag vill inspirera till att äta mer av, och inte bara av hälsosynpunkt utan också ur klimataspekt.

När det gäller eko köper jag alltid ägg, mjölk, bananer och kaffe ekologiskt, Och sedan varierar jag andra råvaror beroende på utbud, eller så närproducerat som möjligt. Jag är mer hård med att äta så lite kött jag kan än att köpa allt ekologiskt om jag ska vara ärlig. Det beror mest på att jag upplever det svårt att avväga, vad är bäst: ekologiska äpplen som är importerade eller svenska som inte är ekologiska? Där brister min kompetens.

Angående måsten tror jag inte att det behöver handla om att vara absolutist på sådant man inte vill ta bort. Men frågar du mig angående kött så anser ja att JA, vi måste minska vår köttkonsumtion. Det betyder inte att aldrig kunna äta det, men att då heller välja bra kött än sämre och mer värna och värdesätta just det tillfället med att äta kött med något bättre. För att ge ett exempel. Samma mängd baljväxter istället för nötkött är 20 gånger mer klimatsmart.

Jag ser likadant med socker och annan ”utrymmesmat”: nej, det behöver vi inte undvika för alltid. Men vi behöver inte heller äta mycket av det. Genomsnittssvensken lägger dryga 40 % av sina utgifter på mat på sådant som anses vara utrymmesmat, dvs snacks, godis, och alkohol, att jämföra med 10% på frukt och grönt. Vi snackar ned mat som potatis och pasta som om det vore boven för folkhälsan men jag tror att vi skulle må så väldigt mycket bättre om vi inte fokuserade på att snacka ner vanlig mat, äter så att vi blir mätta och glada och struntar i att go bananas på fredag/lördags/varjedags? snackset. Man kan äta allt, men just den siffran är helt på tok för mycket!

På bloggen Portionen Under Tian så är det bara (?) vegetariska rätter, men jag är ganska säker på att du använt åtminstone bacon i något recept på Instagram? Är du vegetarian eller är det så att den målbild på matkostnader du har kräver vegetariska rätter?

Om jag ska kalla mig något så är det ”flexitarian som är 99% vegetarian”. Kort och gott: jag lagar alltid vegetariskt eller veganska rätter men blir jag bjuden på kött så äter jag det. Och då funderar jag inte på att jag äter kött utan njuter av den måltiden. Men finns det ett val så väljer jag vegetariskt. Det kommer sig dels av matkostnaderna, men som tidigare nämnt så är det mycket klimatrelaterat. Och ju mindre kött jag äter desto mindre sugen blir jag. Jag tycker verkligen att vegetariskt är så gott!

Men jag har två recept på bloggen som inte är vegetariska. En nudelwok och en linsköttbullar, där båda går ut på att dryga ut kött med mer vegetariskt, Det kan vara ett bra sätt att få in mer vego. Men någon bacon, nej det hittar du inte 😉

Är du en ”snålis” i övrigt också så att du jagar låga levnadskostnader inom andra områden? Jag har sett att du varit utomlands på ”äventyr”. Sparar du i vardagen för att få ut mer av livet?

Haha ja exakt så är det! Min relation till pengar är att jag finner det otroligt onödigt att lägga pengar på sådant som inte betyder mycket. Jag shoppar till exempel väldigt lite (enligt mig är det en råtråkig syssla samt att jag får bara panik av massa saker). Däremot lägger jag gärna mer pengar på en sak om jag verkligen behöver det och då vill jag att det ska hålla länge, och kan förtjäna en större investering för bättre kvalitet. Just att få åka ut på äventyr betyder oerhört mycket, och ”’äventyret” du sett på Instagram var ju en resa till Nepal och vandring till Mt. Everest Base Camp som jag sparade ihop till genom att äta vegetariskt och ta med mig matlåda till jobbet. Jag la de pengarna det hade motsvarat om jag hade tagit med mig lunch i en pott som växte rätt fort. Nu var det ju inte så att jag åt lunch ute innan jag började spara till den här resan, men att lägga de pengarna till något konkret visade hur mycket de vardagsaktionerna faktiskt blev.

Utifrån dina erfarenheter här i december. Har du några råd att ge till dem som vill starta nya året med en rivstart!

Jag kan absolut rekommendera att köra en ”detoxmånad” för matkontot under en månad. Sätt en budget, kanske hälften eller lite mer hardcore: en tredjedel av vad man brukar spendera. Du kommer att bli kreativ och också mycket mer medveten om dina pengar.

Sen: fundera över på vad som får dig att må bra. Och skit i allt annat. Det tror jag är en grundsten i en hälsosam ekonomi och hälsosamt sinne. Vi måste inte göra som alla andra, eller lägga pengar på sådant som egentligen inte betyder något. Det är skitdyrt att försöka leva någon annans liv!

Och sen sak till: gör det till en vana att äta vegetariskt lite mer ofta. För dig, plånboken och miljön 😀

Vad har du för favoriträtt själv av de som finns på din blogg?

Nu när grönkål är i säsong: Grönkålspastan!!

Lästips: 12-tips till dig som vill spara pengar – Utifrån våra erfarenheter!


Tack Hanna för en jättetrevlig pratstund. Om ni gillar det som Hanna gör, säger och står för så ska ni definitivt läsa hennes blogg Portionen Under Tian. Själv följer jag henne på Instagram medan många också gillar hennes Facebooksida.

Här är rätterna vi pratat om

Tipsa gärna om era varianter av Hannas recept – det fanns de som hade bra tips kring Dahl senast – eller om ni har egna snålrecept ni vill dela med er av i kommentarsfältet!

Det här inlägget var främst tänkt att ge dig tips och motivation att ta tag i matbudgeten. Om du vill läsa mer kring det jag skrivit om just matkostnader så har ämnet en egen kategori: Matkostnader. Matfokuset till trots! Det finns några saker som Hanna säger som jag skulle vilja utveckla lite och reflektera kring.

Hanna säger bland annat så här:

Min relation till pengar är att jag finner det otroligt onödigt att lägga pengar på sådant som inte betyder mycket. Jag shoppar till exempel väldigt lite (enligt mig är det en råtråkig syssla samt att jag får bara panik av massa saker).

Det här är det som jag brukar kalla att ha fokus, samtidigt som det passar bra in på en minimalistisk livssyn. Den som orkar spara länge och på ett sätt som gör rejäl skillnad har nästan alltid den här typen av insikter. Därför känner jag mig som en själsfrände till Hanna här!

Nästa klipp gör mig inte mindre positiv:

Sen: fundera över på vad som får dig att må bra. Och skit i allt annat. Det tror jag är en grundsten i en hälsosam ekonomi och hälsosamt sinne. Vi måste inte göra som alla andra, eller lägga pengar på sådant som egentligen inte betyder något. Det är skitdyrt att försöka leva någon annans liv!

Jag uppfattar det som att Hanna har djupare tankar än jag har kring mat, men trots allt tänker vi väldigt lika kring exempelvis miljöpåverkan och ekologiska livsmedel. Det inte någon slump tror jag, utan bottnar i tankar och insikter kring konsumtion och helhet som vi pratat om rätt mycket här. 

Reklam för Adlibris

Böcker om mat och odling som vi rekommenderar

Böcker om mat

Portionen under tians böcker ger konkreta menyer och recept för dig som vill äta billigt och/eller klimatsmart:

Odla själv

Först ut, boken som vi drömt massor till och som är lite av ett mästerverk i såväl bild som text: John Seymour – Självhushållning: En handbok för realister och drömmare.

Sara Bäckmos böcker är också väldigt trevliga och informativa: Se exempelvis Odlingskalendern, eller hennes nya bok Hållbar odling som är på väg ut.

Vi gillar också Maria Österåkers Självhushållning i praktiken, kanske för att den här boken är mer än odlingsråd och visar mer av livet som självhushållare.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

7 svar på ”Intervju: Hanna från Portionen Under Tian har matkostnader på 600 kronor i december!”

 1. Hej Onkel Tom!

  Bra och motiverande inlägg! Nu blir man sugen på att ta tag i matbudgeten 🙂 600 kr i matbudget per månad är på samma låga nivå som Jacob Lund Fisker förespråkar i sin bok Early Retirement Extreme.

  Svara
  • Hej Martin!

   Visst är det kul! För oss skulle det innebära matkostnader på kring 2 000 kr per månad lite beroende på hur man gör med barnen. Då är friheten snart här!

   Svara
  • Hej Martin! Kul att du gilllade intervjun. Jag kan som sagt verkligen rekommendera att göra en sådan månad! I mellandagarna kommer ett inlägg där jag går in lite mer exakt på hur jag gjorde, så håll utkik om du är peppad på mer tips 🙂
   Blir väldigt sugen på att läsa boken av Jacob Lund också, tack för tips!

   /Hanna

   Svara

Lämna en kommentar