Sportbettares bankrullehantering liknar investeringsstrategier

När det kommer till betting, och framför allt sportbetting, läggs fokus oftast på oddsen och de olika spelmarknaderna.

Det talas mindre om arbetet med att hantera spelkassan, eller bankrullen.

Majoriteten av dagens bettare har inte en strategi för att hantera sin bankrulle. De väljer istället att satsa intuitivt, vilket ökar risken för att gå med förlust.

Men det finns strategier för hur spelare strategiskt kan bygga upp sina potter och minimera eventuella förluster.

Det här är något som investerare och börshandlare kan känna igen sig i, eftersom bankrullehantering delar flera likheter med hur investerare hanterar risk då de investerar.  

Foto Adeolu Eletu via Unsplash

Fördelarna med en bankrullehantering

Bankrullen är den summa som bettare har att spela för.

Det bästa är om den är skild från den övriga ekonomin. Storleken beror helt på varje bettares förutsättningar.

Målet med bankrullehanteringen är att minimera förlusterna och öka vinsterna.

För att uppnå detta finns det ett flertal strategier att välja mellan.

Utan en strategi finns det en risk att bettare spelar med för höga satsningar och därmed går igenom bankrullen för fort.

En rekommendation är att varje bet inte ska vara större än 1-2 procent av den totala bankrullens värde. För den som är osäker på hur man räknar ut procent finns det procenträknare att tillgå på nätet. 

De två vanligaste strategierna för bankrullehantering är en som följer en fast modell och en som följer en procentuell modell. Båda har sina för- och nackdelar. 

Den fasta modellen innebär att bettaren alltid satsar samma summa. Det spelar ingen roll hur högt eller lågt oddset är eller vilken spelmarknad det gäller.

Om en bankrulle exempelvis består av 1000 kronor och bettaren väljer att betta en 1 procent så blir satsningen 10 kronor.

Det innebär att bettaren alltid kommer att satsa 10 kronor oavsett hur bankrullen sedan utvecklas.

Den här strategin är enkel att lära sig och passar nybörjare.

Det är enkelt att följa förluster och vinster, eftersom den satsade summan alltid är densamma.

Nackdelen är att bettet inte ökar eller sjunker trots att bankrullen förändras.

Det är därför viktigt att göra en revidering om bankrullen ökar eller minskar markant. Det här ska däremot inte göras för ofta. 

Den procentuella modellen påminner om den fasta. Den innebär att bettare alltid satsar 1 eller 2 procent av bankrullen.

Vid vinst ökar bankrullen och därmed också storleken på satsningen. Om bankrullen blir mindre, minskar satsningen.

Procentmässigt är dock investeringen lika stor.

Den här modellen passar bettare som är intresserade av matematik och av att följa alla förluster och vinster noggrant.

Nackdelen är att det tar längre tid att bygga upp bankrullen vid förlust, eftersom satsningarna sjunker.  

Det finns ytterligare strategier som lämpar sig för mer erfarna bettare och som tar oddsen i beräkning.

Det är viktigt att bettare väljer en strategi som passar deras bettingnivå.

Därefter går själva sportbettingen till på samma sätt. Inför en satsning på exempelvis en fotbollsmatch gäller det för bettaren att granska statistik, nyheter och tidigare resultat.

Det finns spelbolag som har valt att samla speltips tillsammans med sina odds i bloggformat, för att göra det lättare för bettarna att sätt dem i kontext.

Dessa finns för samtliga sporter, från fotboll till e-sport. När tipsen är granskade är det dags att göra sin satsning. Därefter är det bara att invänta resultatet.

Likheter med finanshantering

Bankrullehanteringen vid sportbetting är långt ifrån unik.

Liknande strategier och tillvägagångssätt som vi beskrivit ovan används dagligen av investerare och ekonomichefer.

Med hjälp av en bra bankrullehantering kan bettare övervaka sina vinster och förluster med målet att öka vinsten.

Det här är en kortfattad beskrivning av vad flera ekonomichefer gör för sina företag. De ska se till att granska företagets vinster och se till att de täcker alla inköp, löner och andra utgifter.

De kan sedan se vilken vinst företaget har gjort och fastställa tillväxten.

Allt detta gör de med den ständiga vetskapen om att marknaden kan, och ofta kommer att, svänga och efterfrågan sjunka. De ska då se till att det hela tiden finns en god balans i företagets ekonomi så att alla utgifter kan betalas och att företaget inte går med minus. 

I samband med investeringar hittas tydligare likheter. Oavsett om det handlas med aktier, råvaror eller värdepapper så ska tillgångarna hanteras på ett sätt som gör att de växer, men också att de klarar eventuella förluster och nedgångar.

Börsmäklare måste granska marknaden och söka efter information och tecken som tyder på att exempelvis aktierna kommer att öka i värde.

Ytterligare en likhet är att både bettare och investerare behöver ha tålamod och disciplin. Många investeringar sker långsiktigt och kommer inte att ge avkastning på 5–10 år.

Samma sak gäller vissa bankrullar. De kommer inte att växa direkt. Alla kan däremot vara lugna. Tålamod är något som går att utveckla och öva upp.

Investeringsstrategier vs bankrullestrategier 

Även investerare följer noggrant utformade strategier. Några av dessa delar flera likheter med strategierna för bankrullehanteringen. 

En vanlig investeringsstrategi är värdeinvestering.

Här letar investerare efter lågt prissatta aktier som de tror kommer att stiga i pris med tiden. Det kan ta lång tid innan avkastningen syns, precis som det kommer att ta tid att bygga upp bankrullen med hjälp av den fasta modellen. 

Foto Chronis Yan via Unsplash

Tillväxtinvestering är i sin tur en strategi där investeraren köper dyrare aktier som har en snabb prisutveckling.

Det här är en strategi som används av investerare som är bekväma att ta större risker och som fokuserar på att investera i mindre bolag med hög potential.

Den här strategin kan jämföras med en bankrullestrategi som kallas ”Confidence Model”. Om en bettare är säker på ett bet kan hen frångå sin fasta satsning och öka den tre till fem gånger.

Istället för 10 kronor blir satsningen 50 kronor. Den här strategin är för säkra och erfarna bettare. Den rekommenderas inte att följas hela tiden, då flera förluster i rad kan göra att bankrullen sinar fort. 

Det är lätt att se likheterna mellan olika investeringsstrategier och bankrullestrategierna. I valet av strategi är det viktigt att se till sig själv och inte ryckas med av vad som passar andra. Sportbetting är väldigt individuellt, och med rätt strategi är du ett steg på vägen mot en lyckad betting. 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar