Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet?

I början på året så kom det ut två böcker med begreppet “Ekorrhjulet” i titeln. Det är Oskar och Maribells bok: Ut ur ekorrhjulet : Så blir du också ekonomiskt fri samt Åsa Axelssons bok: Jag lämnar ekorrhjulet : ett liv utan lönearbete. Båda anser att arbetslivet är det som skapar ekorrhjulet. Inget arbete och du är fri från ekorrhjul alltså.

Men vad betyder begreppet “att befinna sig i ett ekorrhjul”? Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet? Handlar det bara om jobb?

Hur vet vi att vi är i ekorrhjulet?

Du springer i ekorrhjulet när du, trots hög aktivitetsnivå, inte kommer någonstans i ditt liv. Dessutom är det du gör inte speciellt kul eller belönande. Det är få människor i ekorrhjulet som känner att de kan styra och bestämma i eller över sina liv.

Ta sig ur ekorrhjulet – hur?

Få ut mer av det du gör så att du kan göra mindre. Vårda din tid, energi och pengar. Ge dig själv lite cred och ta hand om dig själv i stället för att piska fram nästa aktivitet.

Till viss del har jag nog bidragit till att åtminstone den första boken ovan har begreppet ekorrhjul i titeln genom att kritisera Fantastiska Farbror Fri för att prata för mycket om verktygen som kan ge en ökad frihet, i stället för att adressera vilka problem de kan användas för att lösa.

Om jag har rätt i det länkade inlägget så beskriver alltså begreppet “att ta sig ut ur ekorrhjulet” en önskad livsförändring för många.

Men är det så?

Ska vi i så fall fly från något, så som arbetslivet, eller handlar det om att sakta börjar röra sig i riktning mot något annat? I så fall vad?

Skapar vi ekorrhjulet genom att vi agerar på ett visst vis helt oberoende av vårt jobb eller inte?

Är ekorrhjulet ett problem? Är det självklart ett meningslöst och intetsägande liv i ekorrhjulet, eller är det något annat som är problemet här?

Att vara i ekorrhjulet betyder att …

  • Vi genomför något som vi upplever kräver en avsevärd insats av oss – möjligtvis också under under stor press – men som trots det inte för oss framåt. Vi står trots ansträngningar på samma plats i livet. Det kan gälla karriär, ekonomi eller livsstilsförändringar.
  • De aktiviteter som bygger upp vårt spring i ekorrhjulet är repetitiva, monotona och själsdödande.
  • Känslan av sammanhang är låg i det vi gör.
  • Belöningssystemet som är en viktig del för oss som människor fungerar inte som tänkt längre. Det finns ingen relevant vinst i att göra det vi gör. Vi befinner oss då i en depression eller åtminstone i en deprimerande livssituation.

Begreppet “Att vara i ekorrhjulet” beskriver alltså i bred mening hur vi uppfattar en livssituation. Det kan gälla vårt liv som helhet, eller handla om någon mer specifik del i livet.

Inte bara vi som individer befinner oss i ekorrhjul. Många moderna organisationer befinner sig i samma situation så begreppet går att bredda.

Ekorrhjulet handlar alltså inte främst om ekonomi, stressade storstadsmänniskor, familj- eller arbetsliv. Det handlar om en upplevelse. En upplevelse som går att arbeta med på olika vis. Så vi kan påverka vår känsla av ekorrhjul helt oberoende av andra.

Det är dock inget hjärnspöke som vi har att göra med. Det finns en rad faktorer i vår omgivning som påverkar vår känsla av att vi befinner oss i ekorrhjulet.

I videon nedan föreslår jag två steg – som inte alls har med ekonomi eller arbetsliv att göra – för att du ska börja din färd ut ur ekorrhjulet.

Vad betyder det då att ta sig ur ekorrhjulet?

Det är inte så lätt att göra en konkret punktlista på det då det finns så många saker som faktiskt påverkar vår känsla av att vi befinner oss i ett ekorrhjul. Jag tar upp två saker i videon ovan.

  1. Möt dig själv som människa och var empatisk mot dig själv. Det kommer hjälpa dig att se vad som gör att du då och då har en känsla av meningslöshet. Förståelse och insikt är nyckelfaktorer på väg ur ekorrhjulet.
  2. Gör mindre men höj kraven på “avkastning” och belöning i det du faktiskt gör. Ekorrhjulet har inga reella belöningar även om du gör massor. Bryt med det beteendet och njut av det lilla du gör!

Att börja studera eller spara skapar också en påtaglig rörelse i livet. Mot något annat, mot något bättre.

Att leva i dåliga relationer, privat eller på arbetsplatsen, är ett utmärkt sätt att förstärka känslan av meningslöshet. Gör någonting åt de relationer som inte ger dig något, eller som till och med är destruktiva.

Kanske är det min bok som jag ska skriva om ekorrhjulet som börjat här. Det finns så mycket mer att säga. Men kunskapen om att det är hur vi upplever vår livssituation som avgör hur vår känsla av att befinna oss i ett ekorrhjul faktiskt är, är viktig att förmedla.

Det ska inte tolkas som att det är fel på din inställning eller på dig som person om du känner att varje dag innebär ett nytt varv i hjulet. Du ska ta med dig insikten i ditt liv för att se vilka delar som ger dig känslan. Det krävs oftast inte ett helt nytt liv för att livet ska bli så mycket bättre!

För mig betyder ut ur ekorrhjulet att livet är mer belönande att leva. Det är en känsla som jag måste hålla levande, vårda och utveckla.

Kan du beskriva var du vill vara om 20 år och hur vägen dit ser ut? Jag kanske kan hjälpa dig i det?

Läs mer!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.