Valutapåslag och växlingsavgift – Skippa extrakostnader utomlands

När du använder ditt betal- eller kreditkort på utlandsresan så kan du med lite otur få betala både valutapåslag, uttags- och växlingsavgifter.

Valutapåslaget är alltid ett procentuellt påslag medan avgiften kan vara ett fixt belopp eller procentuellt påslag.

I det här inlägget ska vi reda ut vad valutapåslag, uttag och växlingsavgift faktiskt är och hur du kan göra för att helt slippa alla former av påslag och avgifter när du använder kort utomlands.

Vad är valutapåslag?

Ett valutapåslag är ett procentuellt påslag du får på det belopp du handlar för, eller tar ut i form av kontanter.

Valutapåslaget är ofta det samma oavsett hur mycket du köper för, tar ut eller var i världen transaktionerna sker. Det brukar alltså inte spela någon roll vilken valuta du växlar till eller om du handlar på kortet eller gör kontantuttag.

Som exempel kan vi säga att du äter för 100 dollar på en restaurang. Med ett kort som har ett valutapåslag på 2% så betalar du då 102 dollar för maten.

Valutapåslaget är alltså ständigt närvarande vid varje köp och uttag du gör i en främmande valuta om du använder ett kort som gör ett valutapåslag vid växlingen.

Valutapåslag kallas ibland för valutaväxlingspåslag.

Hur stort är valutapåslaget?

Valutapåslaget brukar vara cirka 1,5 – 2 procent av beloppet, men för vissa kort så kan påslaget vara så mycket som 4 procent.

Om du gör av med dryga 10 000 kronor under en semester så kan alltså så mycket som 400 kronor försvinna i valutapåslag.

Samtidigt så finns det betal- och kreditkort som inte har valutapåslag så den här kostnaden går ganska enkelt att få ner till noll kronor.

Men det är lätt att det slinker med någon utgift om du inte läser på vad som gäller för ditt kort. En del kort som inte har något valutapåslag kan exempelvis ha växlings- eller uttagsavgifter istället.

Det gäller många kreditkort.

Vad är växlingsavgift?

En växlingsavgift är en avgift som uppstår när du växlar pengar. Det kan handla om att du växlar pengar hos Forex, men när vi pratar om betal- och kreditkort så är uppstår den här avgiften vanligtvis när vi tar ut pengar i en uttagsautomat eller väljer att betala med svenska kronor vid köp i butik.

Exakt hur växlingsavgifter utformas är beror på sammanhanget. De finns fasta påslag och det kan vara procentuella påslag som ligger ovanför valutapåslaget.

Bästa sättet att undvika växlingsavgifter på är att aldrig låta butiken eller uttagsautomaten genomföra växlingen utan betala och ta ut pengar i lokal valuta för att säkerställa att du har kontroll på avgifterna.

Vad är uttagsavgift?

Vissa – eller väldigt få kanske man ska säga – kortbolag tillåter inte uttag i uttagsautomat hur som helst. Vid uttag tar man en avgift.

Uttagsavgifter är vanliga bland kreditkorten. Ofta har de uttagsavgifter även om du tar ut svenska pengar i Sverige, så det uppstår ingen extra avgift när du tar ut utländsk valuta vill de hävda.

Betalkort har ofta bättre villkor än kreditkort vid uttag i automat, vilket kan vara värt att tänka på. Inom EU så är ofta avgiften noll kronor för våra vanliga bankkort.

Utanför EU så kan dessutom uttagsautomaten ta en avgift vid uttag. Det kan vara en procentuell utgift eller ett påslag.

Ofta är det påslaget i form av ett lägstabelopp.

Vissa kort använder procentuella påslag även för uttagsavgifterna.

Var vaksam med avgifter!

Växlingspåslaget finns när vi växlar pengar oberoende på hur vi gör och agerar.

Avgifternas påverkan kan vara mycket svårare att förutse. Ju mindre transaktioner du gör ju större andel av kostnaderna blir avgifterna.

Avgifter kan bli en väldigt stor kostnad om du inte är vaksam.

Om du tar ut 10 000 kronor i kontanter och har en uttagsavgift på 30 kronor så går avgiften att hantera då avgiften är liten relativt uttaget.

Men det är samma avgift om du tar ut 100 kronor.

Då äter avgifterna snabbt upp dina pengar!

Planerar du att ta ut pengar utomlands så bör du vara extra noga med att hålla reda på hur ditt betal- eller kreditkort fungerar.

Olika valutor olika regler!

Olika kort har olika regler, inte minst vad gäller avgifterna, och olika valutapåslag.

Dessutom så kan reglerna vara rätt röriga. Exempelvis så kan vissa regler gäller inom EU och andra utanför för samma kort.

Eller så gäller vissa regler för vissa typer av valutor.

För att göra det ändå rörigare så kan en bank ha fler olika varianter av sina kort med olika påslag och avgifter.

Så läs på vad som gäller för ditt kort, eller skaffa ett kort som inte har några påslag alls.

Ditt vanliga betal- och bankkort

De kort du använder i vardagen här i Sverige är inte självklart speciellt bra att använda utomlands.

Våra klassiska bankkort som är kopplade till våra lönekonton har ofta valutaväxlingspåslag och uttagsavgifter när du är utanför EU.

Betalkort som är kopplade till exempelvis Coop har i dagsläget (september 2022) relativt höga valutapåslag (upp till 1,97%).

Kort utan valutapåslag och uttagsavgifter

Det finns flera kreditkort som inte har något valutapåslag och som därför fungerar väldigt bra utomlands så länge du inte behöver göra kontantuttag.

Ett komplement till ett sådant kort kan vara moderna betalkort så som:

Den typen av kort har inga kostnader förknippade med uttag utomlands, åtminstone upp till ett visst belopp, och kan på så vis fungera som ett komplement till kreditkorten.

Nackdelen med den här typen av kort är att de kräver att du för över pengar till kortet innan du kan använda det vilket vissa upplever som lite krångligt.

Använd kortet rätt!

Om du har ett betal- eller kreditkort med låga avgifter och påslag så ska du använda kortets växlingssystem så långt det bara går.

Det brukar vara billigast att betala med kort och välja att bli debiterad i lokal valuta. Ju lägre valutaväxlingsavgift du har på ditt kort, desto billigare blir det att betala i utländsk valuta.

Källa: Konsumenternas.se

Genom att betala i lokal valuta så gör du ingen växling inom betalsystemet som butiken använder.

Som vi varit inne på tidigare så har de betalsystemen vanligtvis ett relativt högt valutapåslag och kan dessutom ta växlingsavgifter vid varje transaktion.

Vid kontantuttag i automat så måste du se till att använda rätt kort och inte ta ut småbelopp.

Växlingskurs – Också en faktor att tänka på!

De flesta kortbolagen använder Mastercard och Visas nätverk för att hantera korttransaktionerna och då får vanligtvis de nätverkens växlingsavgifter.

Om så är fallet så finns det inte mycket vi kan göra bättre, men om ditt kortbolag eller bank anger andra växlingskurser så måste du vara observant så att du inte får en dålig växelkurs.

Handla utan valutapåslag och växlingsavgifter

Det är enkelt att slopa valutapåslag och uttagsavgifter när du handlar i utländsk valuta, men det krävs oftast att du väljer ett betal- eller kontokort som vänder sig till utlandsresenärer.

När jag gjort research för det här inlägget så har det varit enkelt att hitta informationen kring valutapåslag och avgifter hos banker och kortföretag.

Så vi som konsumenter blir inte ”lurade” av någon utan det är helt upp till oss själva att läsa och förstå vad som gäller för våra kort.

Det som förvånade mig lite var dock att korten vi använder dagligen i vår familj inte alls hade speciellt bra villkor vid handel i utländska valutor.

Vi har inte haft anledning att fundera över vilka kostnader som tillkommer utomlands och våra kontoutdrag har inte heller innehållit någon information som vi reagerat över när vi varit ute och rest.

Så det är värt att läsa på och göra några kloka val.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar