Var börjar man – Var börjar du?

Hur förändrar man sitt liv? Säg att du vill göra en större förändring av ditt livs- och konsumtionsmönster för dig själv eller av hänsyn till djur och natur. Eller kanske för att spara till resan eller huset du önskar. Men hur kommer du igång?

Just nu är jag lite av mediakändis då TT har gjort en artikel om att förenkla och fokusera på det viktiga. Jag är omslagspojken där. Journalister vill gärna göra livet enkelt. De frågar om jag är “minimalist” eller om jag downsizat. De försöker hitta en etikett och en ingång. Samma sak gör jag när jag träffar och intervjuar andra. Etiketter och stereotyper är enkelt, det är också väldigt tacksamt att använda då man ska lära ut.

Men i praktiken så handlar ett intressant och lyckligt enklare liv rätt mycket om multilevnadskonst och det är inte så lätt att introducera för icke invigda eller att helt rättframt lära ut.

Var börjar man - Var börjar du?
Det här är områden som bloggen ofta tangerar.

Svaret på frågan “var börjar jag om jag vill ändra mitt liv” blir dessutom helt individuellt, men om jag skulle prata lite kring de lärdomar jag gjort så skulle jag börja ungefär så här:

  1. Lever du tillsammans med någon, börja med att förändra något som ni båda kan mötas i. Något som båda vill ändra.
  2. Var beredd på att stora förändringar kräver tid och mognad hos dig själv och omgivningen. Vill du spara mycket så måste du lära dig leva snålt och lära dig leva ett liv som är annorlunda mot det du lever idag. Detsamma gäller enklare, mer fysiskt aktivt eller miljövänligare liv. Det tar lite tid att hitta nya mönster som passar.
  3. Om möjligt försök bokföra och följ upp dina förändringar. Skit i att sätta så höga mål och att sikta så långt. Gör något nu och börja följa dina förändringar.
  4. Kör en månad och känn efter. Vad är det som är svårt? Det svåraste har för oss varit att styra oss själva och hantera våra tankar och känslor i förändringen.

Så här har vår förändring gått till

Vi började med att förenkla vårt liv. Vi började tänka mer minimalistiskt. Vi kastade och sålde prylar. Vi drog ned på resandet och aktiviteterna. Vi fann en glädje i att livet blev enklare, men all förändring skedde i vårt gamla liv och gamla hus.

Sedan sålde vi huset och bilarna. Vi drog till stan. Totalt sett tog “right-sizingen” oss något mer än ett halvår att genomföra. Men trots att vi gjorde stora förändringar så levde vi fortfarande inom vår komfortzon. Några undrade nog om vi fått slut på pengar eller blivit av med körkorten, men vi var som de flesta trots allt.

Nästa steg blev oväntat för oss och vi kan diskutera vad som är orsak och vad som är verkan – förmodligen så gav ett enklare liv oss andra insikter – men sakta så växte tanken fram att vi skulle göra oss ekonomiskt fria. Det var ett mycket mer utmanande steg än att sälja prylar och flytta till något mindre. Att börja försöka spara 50-70% av lönen krävde att vi lärde oss att leva billigare och att vi utmanade oss själva i allt.  För oss har sparandet varit centralt de senaste tre åren och det bygger direkt på den förändring vi gjorde inledningsvis.

Vårt nästa steg är att använda friheten vi skaffat oss till något spännande. Det steget har varit ännu tuffare att ta och är en ännu större utmaning för oss. Att sälja en röjsåg är en sak, att sluta sitt jobb och karriär sedan 20 år en helt annan.  Om ni kommer hit för första gången idag så är det där vi är just nu. Vi har fått tjänstledigt och flyttar ut på landet till en liten gård till midsommar.

Vad är då rådet om du vill göra som Onkel Tom?

För oss har förändringarna vi gjort varit en del av en ständig rörelse. En förändring som pågått i över fyra år. Kärnan är den ekonomiska bas vi byggt upp via sparande och investerande samtidigt som vi lärt oss leva fantastiska liv med väldigt små omkostnader. Men det handlar också om att våga och vårda sig själv i förändringen för största motståndaren till förändring kan vara du själv!

Om det inte framgått tidigare så blir därför rådet till den som vill kopiera vår resa:

  • Börja förändra idag och gör det i samklang med dina sambo.
  • Vi valde att förenkla våra liv först. Du kan göra enkla minimalisttrick som att skriva upp vad du kastat. För in- och utbok i familjen och se till att färre saker kommer in än som går ut. Avstå och avboka aktiviteter som resor och evenemang. Rensa i förråd och garderober! Flytta till mindre bostad nära jobbet.

Efter vi gått igenom vår minimalistfas så fick vi mer tid och pengar till förfogande samtidigt som vi minskade vår koppling till prylar och konsumtion. Då blev vårt nästa steg att:

  • Börja spara och föra kassabok.
  • Fylla våra liv med saker som inte innebär konsumtion.
  • Leva på cirka 50% av vår lön efter skatt.

Lyckas du med stegen ovan så har du efter ett par år helt andra möjligheter i livet!

Men jag vill bli rik och fri nu!

Snabbspåret för den som vill förändra sitt liv är naturligtvis att göra alla förändringar nu i en enda stor smäll. Törs du och kan det så är det bara att köra! Problemet är bara att du måste veta var du vill hamna efter förändringen och du måste våga. Det är de två delarna som är de svåra i förändringen! Vi har erkänt det för oss själva vilket varit en framgångsfaktor för oss.

Vill du veta mer?

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.