Var börjar man – Var börjar du?

Hur förändrar man sitt liv? Säg att du vill göra en större förändring av ditt livs- och konsumtionsmönster för dig själv eller av hänsyn till djur och natur. Eller kanske för att spara till resan eller huset du önskar. Men hur kommer du igång?

Just nu är jag lite av mediakändis då TT har gjort en artikel om att förenkla och fokusera på det viktiga. Jag är omslagspojken där. Journalister vill gärna göra livet enkelt. De frågar om jag är ”minimalist” eller om jag downsizat. De försöker hitta en etikett och en ingång. Samma sak gör jag när jag träffar och intervjuar andra. Etiketter och stereotyper är enkelt, det är också väldigt tacksamt att använda då man ska lära ut.

Men i praktiken så handlar ett intressant och lyckligt enklare liv rätt mycket om multilevnadskonst och det är inte så lätt att introducera för icke invigda eller att helt rättframt lära ut.

Det här är områden som bloggen ofta tangerar.

Svaret på frågan ”var börjar jag om jag vill ändra mitt liv” blir dessutom helt individuellt, men om jag skulle prata lite kring de lärdomar jag gjort så skulle jag börja ungefär så här:

 1. Lever du tillsammans med någon, börja med att förändra något som ni båda kan mötas i. Något som båda vill ändra.
 2. Var beredd på att stora förändringar kräver tid och mognad hos dig själv och omgivningen. Vill du spara mycket så måste du lära dig leva snålt och lära dig leva ett liv som är annorlunda mot det du lever idag. Detsamma gäller enklare, mer fysiskt aktivt eller miljövänligare liv. Det tar lite tid att hitta nya mönster som passar.
 3. Om möjligt försök bokföra och följ upp dina förändringar. Skit i att sätta så höga mål och att sikta så långt. Gör något nu och börja följa dina förändringar.
 4. Kör en månad och känn efter. Vad är det som är svårt? Det svåraste har för oss varit att styra oss själva och hantera våra tankar och känslor i förändringen.

Så här har vår förändring gått till

Vi började med att förenkla vårt liv. Vi började tänka mer minimalistiskt. Vi kastade och sålde prylar. Vi drog ned på resandet och aktiviteterna. Vi fann en glädje i att livet blev enklare, men all förändring skedde i vårt gamla liv och gamla hus.

Sedan sålde vi huset och bilarna. Vi drog till stan. Totalt sett tog ”right-sizingen” oss något mer än ett halvår att genomföra. Men trots att vi gjorde stora förändringar så levde vi fortfarande inom vår komfortzon. Några undrade nog om vi fått slut på pengar eller blivit av med körkorten, men vi var som de flesta trots allt.

Nästa steg blev oväntat för oss och vi kan diskutera vad som är orsak och vad som är verkan – förmodligen så gav ett enklare liv oss andra insikter – men sakta så växte tanken fram att vi skulle göra oss ekonomiskt fria. Det var ett mycket mer utmanande steg än att sälja prylar och flytta till något mindre. Att börja försöka spara 50-70% av lönen krävde att vi lärde oss att leva billigare och att vi utmanade oss själva i allt.  För oss har sparandet varit centralt de senaste tre åren och det bygger direkt på den förändring vi gjorde inledningsvis.

Vårt nästa steg är att använda friheten vi skaffat oss till något spännande. Det steget har varit ännu tuffare att ta och är en ännu större utmaning för oss. Att sälja en röjsåg är en sak, att sluta sitt jobb och karriär sedan 20 år en helt annan.  Om ni kommer hit för första gången idag så är det där vi är just nu. Vi har fått tjänstledigt och flyttar ut på landet till en liten gård till midsommar.

Vad är då rådet om du vill göra som Onkel Tom?

För oss har förändringarna vi gjort varit en del av en ständig rörelse. En förändring som pågått i över fyra år. Kärnan är den ekonomiska bas vi byggt upp via sparande och investerande samtidigt som vi lärt oss leva fantastiska liv med väldigt små omkostnader. Men det handlar också om att våga och vårda sig själv i förändringen för största motståndaren till förändring kan vara du själv!

Om det inte framgått tidigare så blir därför rådet till den som vill kopiera vår resa:

 • Börja förändra idag och gör det i samklang med dina sambo.
 • Vi valde att förenkla våra liv först. Du kan göra enkla minimalisttrick som att skriva upp vad du kastat. För in- och utbok i familjen och se till att färre saker kommer in än som går ut. Avstå och avboka aktiviteter som resor och evenemang. Rensa i förråd och garderober! Flytta till mindre bostad nära jobbet.

Efter vi gått igenom vår minimalistfas så fick vi mer tid och pengar till förfogande samtidigt som vi minskade vår koppling till prylar och konsumtion. Då blev vårt nästa steg att:

 • Börja spara och föra kassabok.
 • Fylla våra liv med saker som inte innebär konsumtion.
 • Leva på cirka 50% av vår lön efter skatt.

Lyckas du med stegen ovan så har du efter ett par år helt andra möjligheter i livet!

Men jag vill bli rik och fri nu!

Snabbspåret för den som vill förändra sitt liv är naturligtvis att göra alla förändringar nu i en enda stor smäll. Törs du och kan det så är det bara att köra! Problemet är bara att du måste veta var du vill hamna efter förändringen och du måste våga. Det är de två delarna som är de svåra i förändringen! Vi har erkänt det för oss själva vilket varit en framgångsfaktor för oss.

Vill du veta mer?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

20 svar på ”Var börjar man – Var börjar du?”

 1. Jag har fyllt i kassabok sedan 1997 och har full koll på kostnader.
  En stor förändring skedde för 2 år sedan när jag valde att separera, vilket inneburit att jag nu kan spara mer än 20% av lönen trots underhåll.
  Och under de 2 åren haft kul och kommit fram till hur göra med lönen, hur leva, vilket leder till att jag vill hitta nytt boende någonstans, som jag skrivit om på bloggen tex

  Svara
 2. Tanken på förändringar i er riktning känns ofta lockande. Älskar att spara pengar och investera men tanken är ofta mer ambitiös än det verkliga agerandet. Inspireras av er resa men fastnar i vissa delar när jag ser på mitt eget liv, ex hur kraftigt minskad konsumtion påverkar det umgänge man har. Kanske dock dags att sluta fundera över sådant och bara börja förändra och se vad det för med sig:)

  Svara
  • Hej Karin,

   Frågan kring umgänge har dykt upp här med jämna mellanrum. Det finns många olika sätt att närma sig den frågan på. Men om vi antar att någon av dina vänner blev erbjudande ett jobb i ett annat land eller träffade en ny partner skulle dom då avstå det nya livet till förmån för er vänskap? Jag tror inte det om jag ska vara ärlig. Så varför ska ditt liv styras av relationen till ditt umgänge. Eller gör det inte det utan är det bara en bra ursäkt? 🙂

   Svara
   • Det är nog mer en ursäkt än något annat, liksom det obligatoriska jobbfikat med kollegor är en ursäkt att unna sig trots att man tänkte vara nyttig. Motstånd till förändring finns väl för det mesta innan man väl kommit igång:) Är relativt ny läsare och hade inte koll men förstår att ämnet har kommit upp tidigare, sorry för upprepning. Kommer att följa er framöver, väldigt inspirerande och kul läsning!

    Svara
    • Det är lugnt. Det är en relevant fråga så den får gärna komma igen. Vad jag menade att frågan är vanlig och många lyfter den.

     Svara
 3. Vad kul! Länk till artikeln/artiklarna? Kanske redan finns – ska leta runt lite och se om jag missat det.
  Funderade på att skriva om vad det kostar i Portugal igen. Tänkte be dig om hjälp med aktuella priser på en likadan matkasse. Typ Lidl mot Lidl – ett kilo köttfärs, x liter mjölk etc. Vill du vara med på det? Om jag skickar en lista? Jag kan kanske googla också, men det är inte lika kul!

  Svara
 4. Tycker att man måste börja med att bestämma sig för vart man vill komma.

  Sen måste man börja gå åt det hållet.

  Vägen kan vara krokig och lång men börjar man inte gå, kommer man aldrig någonstans!

  Svara
  • Hej Kalle,

   Ja, fast jag tror ju att det är den svåra frågan. Det är lättare att börja röra sig mot ett enklare liv så kommer nog svaren efter hand.

   Svara
 5. Det sägs ju att man ska lyssna noggrant på sina kritiker om man ska förändras till det bättre. Det borde ju vara förutsättningen för att ändra sitt liv på ett fungerande sätt. Själv har jag sällan fått kritik i mitt liv. (Det är snarare jag som är kritikern…) Men igår fick jag senast faktiskt klagomål från en vän som känt mig i 12 år. Men hur gör man när man inte håller med? Jag får bara energi och går framåt när jag gör det jag själv tror på och har ögonen vända utåt och INTE när jag analyserar mig själv – något som verkar vara så populärt idag. Läste just också om så kallat negativt tänkande. Boken ”Stå fast” av danske psykologiprofessorn Svend Brinkmann rekommenderas. Gör upp med känslo- och analystramset! Är trött på att ifrågasätta sig själv, förbättra och fila på sin person. Jag har fräckheten att alltid ha varit ganska nöjd med mig själv…

  Svara
   • Jo, naturligtvis måste man ta till sig vad andra tycker är viktigt. Men det är väl inte så svårt. Anpassning är jag marinerad i sedan barnsben. Det är snarare det där med att man ska ändra på något i sin person som man gillar och som är en styrka. Som exempel har jag lätt för att snacka och ta plats i sociala sammanhang. Varför blev jag lärare liksom? Att påverka med mina ord och handlingar är min livsluft. Men så finns det en vän som nyligen tyckte att just detta sätt var för mycket, privat alltså. Jag lyssnar ju även på andra, är mycket intresserad, läser om allt möjligt och har inga färdiga svar på något utan testar mina tankar på andra. Jag har aboslut inte rätt eller vet bäst. Snarare har jag en undrande och testande hållning. Men många har inga egna tankar, inga argument, ingen kraft i orden, inga nya vinklar på saker och jag ”kör över” eller drar vidare för då finns det inget för mig att hämta där. Jag känner mig energikapad och mår pyton om jag måste hålla till godo med mindre än att få åtminstone någon typ av gensvar.

    Svara
    • Jag är med Eva! I det fall du beskriver så tror jag att det i alla avseenden vore fel att anpassa sig. Du gör för mycket våld på din personlighet i det fallet. Så passar du inte tillsammans med din bekanta så är det tyvärr läge att gå vidare.

     Svara
 6. Hittade till din blogg idag och har läst igenom ett gäng inlägg, mycket bra läsning en skön lördagseftermiddag 🙂 Jag har varit ledig en hel månad eftersom vi väntar barn. Den här månaden har varit den mest givande hittills. Redan innan hade jag bestämt mig för att testa ett köpstopp maj-december och är riktigt taggad. Sedan läser man lite bloggar om köpstopp och man kommer in på nästa grej och nästa… Inspirationen och motivationen flödar just nu. Vad härligt att ni ska flytta ut till en gård och vara tjänstlediga. Tänk vad många som tänker sånna tankar men som aldrig får tummen ur, heja er som genomför!

  Svara
  • Välkommen hit Ekonomimamman.

   Köpstopp, rensa ur och spara pengar är väldigt belönande och enkla ”kom igång” aktiviteter om man vill leva annorlunda. Belöningen är i princip omedelbar 🙂

   Det ska bli riktigt kul. Du är välkommen att följa os.

   Svara

Lämna en kommentar