Yxan slår motorsågen – Läran om huro träd ska fällas

IMG_3224
För det är dumt att motorsåga.

Jag har alltid levt i tron att maskiner och automatisering bidrar till att göra något snabbare, billigare och enklare. Det är något så fundamentalt att jag inte ens ifrågasatt det. Trots det så bestämde jag mig för att på vår gård använda så få moderna motordrivna redskap som det bara är möjligt. Här finns därför ingen motorsåg, fyrhjuling, gräsklippare, röjsåg eller jordfräs. Här finns handsåg, yxa, skottkärra, lie och spade.

Det finns flera skäl till mitt val, men låt oss återkomma till det. Det intressanta är att jag allt oftare stött på resonemang som pekar på att jag inte valt så tokigt. I boken Kollaps – Livet vid civilisationens slut, som jag skrivit om tidigare, så finns ett belysande exempel. Det handlar om produktiviteten hos en svensk bonde jämfört med en afrikansk dito.

Den svenska bondens produktivitet är enormt mycket högre än den afrikanske bondens. Men i själva verket så beror det på att bondens arbetade timme får en hävstång i det underliggande jobb som gjorts av någon annan vid ett tidigare tillfälle. Det är maskiner som utvecklats för jordbruket som bonden köpt, eller så är det energi som används för traktorer eller framställning av konstgödsel, som används av bonden som ger den höga produktiviteten.

En svensk bondes arbete är högst i en sorts värdepyramid, där bondes arbete vilar på en rad ingående delar.
En svensk bondes arbete är högst i en sorts värdepyramid, där bondens arbete vilar på en rad ingående delar.

Den afrikanska bonden har å andra sidan ingen hävstång i det han gör. Han är i princip självförsörjande och bedriver sitt jordbruk utifrån sin egen arbetsinsats. Motsvarande bild som ovan blir därför något i stil med:

Att bara utföra eget arbete ger ingen hävstång, men inte heller några kostnader.
Att bara utföra eget arbete ger ingen hävstång, men inte heller några kostnader.

Den svenska bonden genererar mer gröda per arbetad timme och har bättre avkastning per ytenhet men kostnadsbasen, som ska betalas och i praktiken också försöjras av bondens grödor, är ofantligt mycket större. Vissa teknikfientliga debattörer idag och historiskt – exempelvis min sommarromans Henry David Thoreau – påstår att vinsterna i den övre pyramiden är löjligt små sett till totalen. Så långt går inte jag, jag konstaterar bara att sättet att se på en syssla är intressant och stärker resonemanget vi ska ha kring motorsågens vara eller icke vara.

En motorsåg fäller ett träd snabbare än yxan. Men den riktigt stora tidsbesparingen uppstår vid uppsågningen av det fällda trädet för klyvning. Motorsågen vilar dock på en infrastruktur. Dels krävs maskinen, skyddskläder, bensin, bensindunk, kedjeolja, reservkedja och kanske två olika svärd. Dessutom kan jag inte köpa olja och bensin hur som helst utan underförstått så bör jag nog ha bil – dom flesta har just bil för att kunna lösa vardagen som det här skulle vara ett exempel på – för att håll sågen igång.

Så för att öka min effektivitet när jag fäller och sågar ved så ska jag stoppa in annat arbete någon annanstans, som i sin tur ger pengar, som jag stoppar in i en infrastruktur kring vedsågning. Allt för att spara tid.

Naturligtvis är ju vinsten med att bygga en pyramid som motsvarar den svenske bondens, fast kring trädfällning, meningslös om den inte ger någon annan avkastning än tidsbesparing. För att den ska vara intressant måste den gå att växla ut i form av vinst som inte mäts i tid och svett.

Alla verktyg på en gård är inte lika. Motorsågen är nog det bästa verktyg som jag kommit i kontakt med. Röjsågen ersätts lätt med lie. Jordfräsen är meningslös. Så blir det något inköp framöver så är det nog just en motorsåg.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Fast såg och yxa har sina klara poänger. Man upplever naturen mer, får bättre träning och en helt annan kostnadsbild. Och tid kommer det ju alltid mer av.

Ta gärna några minuter och se en film från Mr. Chikadee. Det finns ju något som heter arbetsglädje också!

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

4 svar på ”Yxan slår motorsågen – Läran om huro träd ska fällas”

    • Hej Åsa,

      Även om de flesta förstår relationen tid – pengar så är det väldigt ovanligt att dom gör den analysen. När man gör de är det som du säger nästan alltid intressanta svar.

      Svara

Lämna en kommentar