Vi har köpt en mindre gård!
Som ni kanske sett sedan tidigare så har vi köpt en mindre gård i södra Sverige. Knappa 6 ha fördelat på något mindre än 4 ha skog och 2 ha åker- och tomtmark. Gården ligger fantastiskt vackert, med öppna fält i tre väderstreck, och så vår egen skog i det fjärde. Vi har även en egen liten ekdunge som ligger fritt på en höjd. Hela området hänger samman och delas inte av utav någon väg, men samtidigt bor vi inte vid vägs ände. Vi är sista huset i by och den stora asfalterade vägen passerar precis utanför. På platsen har det bott människor väldigt länge, sedan tusentals år.
Läget får VG – väl godkänt. Tyvärr tror jag det är lite sportigt att leva utan bil i längden, vilket väl är det som gör att stället missar MVG. Men vi kommer prova att leva utan bil. Först fram till vi flyttar dit på allvar sommaren 2017, men även efter det.
Det är tre hus på gården. Lada och undantag är i ett skick som får sägas vara ok. Boningshuset är i riktigt bra skick men enkelt. Rinnande vatten och avlopp saknas inne i huset. Det är dass som gäller, men det finns en torrtoa inomhus. Vatten finns i form av en brunn utomhus. El är indraget. Det blir lite som att bo i husvagn, vilket vi gjort och är väldigt förtjusta i. Utmanande, men ok.
Huset är på 100 kvm, så vi minskar bostadsytan ytterligare jämfört med nu. Barnen kommer få fortsätta dela rum. De två äldre i ett rum och de två yngre i ett annat. Att bostadsytan är begränsad är ett stort plus. Vi kommer leva stor del av vårt liv utomhus och där kommer vi förstärka miljön med lite mer uterum.
Det stora frågetecknet är tvättandet, det ständiga tvättandet av kläder vi i en 4-barnsfamilj gör, och hur vi ska lösa det. Stället saknar också dusch inomhus.
Husen passar oss perfekt men kommer utmana oss. Dom får G+ i betyg.
Skogen är blandskog. Vi har en del som är redo för avverkning där det växer vackra raka granar med få kvistar. Andra delar är lövskog med främst ask och björk och någon del är ek. Vi kommer vara självförsörjande på ved och om vi vill virke.
Gården är inte avstyckad, åtminstone inte i modern tid, utan hus, ekonomibyggnader och mark matchar varandra väl då gården haft samma storlek länge. Att hitta en gård i rätt storlek, till rätt pris och med byggnader som inte drar massa pengar är svårt. En stor lada som behöver nytt tag drar snabbt 100 000 kronor från kassan men vinsten kan vara minimal på en 3 ha gård. Lite eller lagom är rätt när det gäller gårdar.
Barnen kommer få åka skolskjuts. För låg- och mellanstadium så är det 1,5 mil, medan högstadiet eller högre ligger ungefär dubbelt så långt bort.
För våra behov så får gården i sin helhet VG. Priset är 740 000 kronor vilket är mer än jag ville ge. Vi får se vad vi får för lägenheten, det är uppskruvade priser på fastigheter allmänt så det kanske går på ett ut när allt kommer kring.
Vad ska vi göra på vår lilla gård?
Vi har haft liknande typ av hus/gård förut och vi har lärt oss några saker. Inte minst kring det ekonomiska. Allt kostar pengar! Mycket pengar! När någon med hus i stan köpte en batteridriven grästrimmer för 500 kronor köpte vi en röjsåg för 5 500 kronor. Släpkärra var ett mindre måste*. Trekammarbrunnen, installationen som möjliggör att vi kunde bajsa i dricksvatten, var en installation på över 100 000, som dessutom behövde förnyas.
Men vi har tänkt tänka annorlunda denna gång. Det blir några spadar. Yxa och en lie. Sedan får det faktiskt vara nog. Resten är eget arbete. Det blir odling, höns och kaniner. Getter kan det nog också bli. En sort ”Zero invest policy” gäller. Det är en del i utmaningen.
Sidan om vårt sabbatsår är uppdaterad med massor av information och en diskussion om hur det blev en gård i Sverige.
Har du några tips till oss på vår lilla gård (John Seymour, känner vi till 🙂 )?
*Den här gången är rör det sig dessutom om en jordbruksfastighet som möjliggör andra avdragsmöjligheter för inköp än vi hade tidigare så inköpsmöjligheterna svindlar.
Oj, ni kommer att bränna ut er på erat sabbatsår. 🙂 Efter året, ska ni sälja och flytta till ett mer bekvämt boende?
Det kommer bli ett helvete, det är jag övertygad om. 🙂
Det är inte klart vad som händer sedan. Våra prylar börjar bli allt enklare att hantera så dom sätter inga begränsningar. Vi försöker nog göra två år minst, men det kan vara permanent.
Det är ju så, fast med vattentoa och badkar inne som jag växte upp 😉
Mina tips är att samla kunskap i alla dess former. Bli vän med de äldre på orten och ta tillvara på vad de kan om ”allt”, vilka grödor som trivs i klimatet, vem som kan vad, hur man beskär träd osv. Lär också känna alla ”händiga”, vem kan vad, har vilka verktyg, maskiner, förutsättningar och vem vill byta tjänster med er. Var aldrig rädd för att verka okunnig å nybörjare, fråga fråga fråga och våga be om både råd och hjälp.
Lär er massor om vad som vill växa där ni bor, se odlingen som ett Åretruntprojekt och pröva er fram. Trivs grönkålen, växter löken bra, tyckte vi om alla tomatsorter vi drog upp och gick tomaterna åt osv. Våga ta i, gör stora stycken och odla mycket men inte mer än vad ni mäktar med. Många väljer att odla öret men sen blir det inte mycket mer använt än som kryddgrönt i säsong. Välj robusta sorter och torka å ta tillvara på.
Fruktträd, buskar, rabarber… finns sånt? Annars skaffa. Det lönar sig ganska fort.
Jag tror absolut att ni behöver en (liten gammal) traktor, om ni inte redan skaffat det å bra förvaringsmöjligheter (matkällare, frysar etc) för ert egenproducerade.
Uppvärmning, räkna med att det gr åt mkt mer ved än vad man tror å se till så att det är väl isolerat där det bör vara så. Det är inte roligt att frysa och det är iiiiinte roligt om exempelvis vattenledningar fryser.
Tack för tipsen Anna!
Vi håller med om att ”nätverkande” är viktigt när man lever ute på vischan. Vi kommer odla upp en rejäl trädgård, det är det som blir projektet under några år. Men någon traktor blir det inte! 🙂
Ved är fantastisk träning som värmer dubbelt!
Grymt coolt det här OT!
Ska bli väldigt spännande att följa äventyret.
Tack, jag är lite nervös och förvånad själv.
Är du säker på att ni inte ska dra in vatten och avlopp och eventuellt uppgradera elen? Det kommer naturligtvis kosta en del, men om gården inte ska vara er för evigt tror jag att ni kan få tillbaka de pengarna.
Jag fryser och vill krypa ner under täcket bara av att läsa om gården. Den påminner mig om hus jag inte vill bo i igen. Redan de gamla romarna….
Daniel, vi kommer göra förbättringar, helt klart, men några 100 000-tals kronor i investeringar blir det inte.
Det kan kosta på att bo om det är lite kallt, men vi är inte så komfortnödiga så att vi omedelbart börjar lipa för att man måste elda lite extra. Snarare är det väl så att lite back-to-basic är rätt behagligt.
Trevligt och intressant. All lycka! 🙂
Tack!
Jag klarar mig med torrdass och utan rinnande vatten inne men ett liv på landet utan en begagnad fyrhjuling med plog och vagn, skulle jag aldrig ge mig på!
Fyrhjuling? Jag ser det som halva nöjet att arbeta hårt. Skotta snö och kärra är hard core träning när den är som bäst. Ta bort det, näääääää!
Vi som lever i denna verklighet, tycker nog att det finns annat att träna på än att köra hem veden från skogen, över stock och sten, genom blöthål och mossar, med skottkärra!
?
Köra ut vatten till djuren på sommaren, ploga ladugårdsplanen på vintern mm!
En bättre begagnad fyrhjuling för ca 30000 kr kommer lösa många problem för dig!
Kära Kalle56, hur jobbigt är det att skotta snö i södra Sverige?
Är det stock och sten i vägen för min ved så bär jag den. Jag älskar att jobba med ved. Det kan lätt tillhöra en av de mest tillfredsställande aktiviteter som finns. 🙂
Till vattning av djuren köper jag en längre slang.
Du låter ju som du har något ute på Blocket i detta nu. Bättre begagnad …. Släpper du den för 15 000? Kan jag lyfta momsen?
Min säljer jag aldrig!?
Men du får dra av momsen om du köper och dessutom dra av resten mot inkomster av tjänst dom första sex åren! Plus bränsle!
100000 för en trekammarbrunn!
Så gör vi inte på landet!
Vi håller oss väl med grannen med traktorgrävaren och sedan går vi in på rinkabyrör.se och köper ett komplett kit för 16000! Det tillkommer ca 1000 kr till kommunen för kontroll och sedan finns det alltid någon granne i byn som har matrial till infiltrationsbädden om du inte blir automatiskt delägare i någon grustäckt, som medlem i byn.
In alle 17000 kr för trekammarbrunn, plus svett och träningsvärk! ?
Nja, många säger att det är så lätt att fixa, men jag har bott på landet i 12 år och aldrig träffat någon som fixat trekammarbrunn för 17000. Men uppstår den möjligheten så ska jag överväga det. Jag är fortfarande inte övertygad om att det är värt det för att bajsa i dricksvatten. Gråvatten löser vi enkelt.
Det blir inte mycket inköp. Nope!
Låter som ett stort äventyr lycka till! Visst är det lite av en risk att testa nått så annorlunda men utan risk ingen belöning!!
Frivid42,
Ska man ändra något så ska man ta i så det gör ont 🙂
Onkel!
Håller med dig! Det är inget nödvändigt och jordgubbarna behöver ju få lite gödning!☺
Du kommer snart nog på vad som är nödvändigt men missa inte dom åren ni har kvar med inkomst av tjänst, innan äventyret börjar!
Mycket av livet i byns gemenskapen går ut på att göra sig nyttig för varandra. Alla drar åt samma håll för byns bästa.
I staden efterfrågas spetskompetens, medan det är breddkomptens som är viktigast på landet!
Precis, varför ska vi köra bort (mot att vi dessutom får betala för det) vår fina gödning.
Vi pratade just om det idag. Samvaron var lite annorlunda på landet för vi var lite mer beroende av varandra.
Att kolla tillbaka ett gäng säsonger av Hundra Procent Bonde kanske inte vore så dumt?:)
Tack för en bra blogg!
MvH Pengaregn
Hej Anders,
Det har vi redan gjort 🙂 Om jag stalkar Skillnadens Trädgård så är min sambo ständigt latent Danmarksrymling.