Vi har köpt en mindre gård!

Vi har köpt en mindre gård!

Som ni kanske sett sedan tidigare så har vi köpt en mindre gård i södra Sverige. Knappa 6 ha fördelat på något mindre än 4 ha skog och 2 ha åker- och tomtmark. Gården ligger fantastiskt vackert, med öppna fält i tre väderstreck, och så vår egen skog i det fjärde. Vi har även en egen liten ekdunge som ligger fritt på en höjd. Hela området hänger samman och delas inte av utav någon väg, men samtidigt bor vi inte vid vägs ände. Vi är sista huset i by och den stora asfalterade vägen passerar precis utanför. På platsen har det bott människor väldigt länge, sedan tusentals år.

Läget får VG – väl godkänt. Tyvärr tror jag det är lite sportigt att leva utan bil i längden, vilket väl är det som gör att stället missar MVG. Men vi kommer prova att leva utan bil. Först fram till vi flyttar dit på allvar sommaren 2017, men även efter det.

Det är tre hus på gården. Lada och undantag är i ett skick som får sägas vara ok. Boningshuset är i riktigt bra skick men enkelt. Rinnande vatten och avlopp saknas inne i huset. Det är dass som gäller, men det finns en torrtoa inomhus. Vatten finns i form av en brunn utomhus. El är indraget. Det blir lite som att bo i husvagn, vilket vi gjort och är väldigt förtjusta i. Utmanande, men ok.

Huset är på 100 kvm, så vi minskar bostadsytan ytterligare jämfört med nu. Barnen kommer få fortsätta dela rum. De två äldre i ett rum och de två yngre i ett annat. Att bostadsytan är begränsad är ett stort plus. Vi kommer leva stor del av vårt liv utomhus och där kommer vi förstärka miljön med lite mer uterum.

Det stora frågetecknet är tvättandet, det ständiga tvättandet av kläder vi i en 4-barnsfamilj gör, och hur vi ska lösa det. Stället saknar också dusch inomhus.

Husen passar oss perfekt men kommer utmana oss. Dom får G+ i betyg.

Skogen är blandskog. Vi har en del som är redo för avverkning där det växer vackra raka granar med få kvistar. Andra delar är lövskog med främst ask och björk och någon del är ek. Vi kommer vara självförsörjande på ved och om vi vill virke.

Gården är inte avstyckad, åtminstone inte i modern tid, utan hus, ekonomibyggnader och mark matchar varandra väl då gården haft samma storlek länge. Att hitta en gård i rätt storlek, till rätt pris och med byggnader som inte drar massa pengar är svårt. En stor lada som behöver nytt tag drar snabbt 100 000 kronor från kassan men vinsten kan vara minimal på en 3 ha gård. Lite eller lagom är rätt när det gäller gårdar.

Barnen kommer få åka skolskjuts. För låg- och mellanstadium så är det 1,5 mil, medan högstadiet eller högre ligger ungefär dubbelt så långt bort.

För våra behov så får gården i sin helhet VG. Priset är 740 000 kronor vilket är mer än jag ville ge. Vi får se vad vi får för lägenheten, det är uppskruvade priser på fastigheter allmänt så det kanske går på ett ut när allt kommer kring.

Vad ska vi göra på vår lilla gård?

Vi har haft liknande typ av hus/gård förut och vi har lärt oss några saker. Inte minst kring det ekonomiska. Allt kostar pengar! Mycket pengar! När någon med hus i stan köpte en batteridriven grästrimmer för 500 kronor köpte vi en röjsåg för 5 500 kronor. Släpkärra var ett mindre måste*. Trekammarbrunnen, installationen som möjliggör att vi kunde bajsa i dricksvatten, var en installation på över 100 000, som dessutom behövde förnyas.

Men vi har tänkt tänka annorlunda denna gång. Det blir några spadar. Yxa och en lie. Sedan får det faktiskt vara nog. Resten är eget arbete. Det blir odling, höns och kaniner. Getter kan det nog också bli. En sort “Zero invest policy” gäller. Det är en del i utmaningen.

Sidan om vårt sabbatsår är uppdaterad med massor av information och en diskussion om hur det blev en gård i Sverige.

Har du några tips till oss på vår lilla gård (John Seymour, känner vi till 🙂 )?

*Den här gången är rör det sig dessutom om en jordbruksfastighet som möjliggör andra avdragsmöjligheter för inköp än vi hade tidigare så inköpsmöjligheterna svindlar.

[su_button url=”https://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button]  [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla FB-sidan![/su_button]  [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.