Visste du att vi tolkar negativ och positiv information olika?

Du har inte mer rätt för att du är allvarlig och bekymrad. Det gäller i synnerhet om du dessutom har fel från första början!

Tid och Pengar

När jag började intressera mig för investeringar lite mer på allvar så kom jag i kontakt med många bloggar som jag aldrig sett förut.

Ofta var det välskrivna bloggar, många inlägg och många referenser.

Förvånansvärt många av de bloggarna var då väldigt negativa till bostadspriserna, ekonomin, investeringsklimatet . Ja det mesta faktiskt!

Så här i fem- till tioårsperspektiv så framstår dessa bloggar som rätt löjliga. De hade inte många rätt, vilket nog ändå tog några år eller så för mig att inse.

Du ska dö!

Förlåt om jag skrämde dig, men en sak jag lärde mig var att inga spådomar om framtiden är värda något om de inte har en tidsram.

Vi ska alla dö en dag, det är väldigt säkert. Den informationen är därför trivial.

Den stora frågan är snarare när!?

När jag väl genomskådat mönstret så insåg jag att det var väldigt många, inte minst i bloggsammanhang, på sociala medier och i debattsammanhang som var väldigt negativa.

Allt fler dör i cancer! Det är sockrets fel! Insulin, fetma, statistik och hörsägen beskriver vårt samhälles kollaps.

Peak-oil var ett exempel där många människor skrev miljontals rader material på nätet. Kurvor, teorier och och forskarreferenser underbyggde prognosen kring samhällets kollaps.

Miljö, invandring och brottslighet är andra exempel.

Arbetslivet är inget undantag

Jag jobbar i en ingenjörsorganisation där problem ständigt är i fokus. Det är naturligt.

Men jag har också förstått att många av mina kollegor pratar problem utifrån att dom vill befästa sin egen viktighet.

Ingen blir ju sedd på min arbetsplats för att han eller hon är så jävla positiv, om ni förstår vad jag menar?

Det här skapar rätt mycket problem för oss.

Vi måste ofta välja väg i olika sammanhang, men det vägvalet ifrågasätts och tuggas ibland onödigt mycket.

Ibland kör vi i diket för att alla eländen fått sin beskärda del av uppmärksamhet, men den valda vägen har inte fått någon uppmärksamhet alls.

Jag kan kanske tycka att det måste vara lite jobbigt att vara bekymrad hela tiden, men i praktiken så är det faktiskt väldigt belönande att vara yrkesoroad.

Och ju längre fram oron ligger, ju bättre är det! Vad gör det att det brinner på lagret idag, när det kan bli jordbävning i morgon!

Varför får negativa framtidsutsikter sådan plats?

I exemplen ovan är det ganska typiskt att den som är bekymrad och negativ i någon form får väldigt mycket tid och plats.

Vad som är mindre uppenbar är att det ofta även gäller våra tankar. Negativa tankar får generellt sett mer plats än positiva.

Ungefär lika illa är det att den som är negativ och problemfokuserad, över exempelvis framtiden, framstår som mer trovärdig än den som inte är det. Som att den negativa utkomsten alltid är den troliga.

Det har gjorts undersökningar där man presenterat en grupp ”experter” för en panel. Experterna har sedan fått argumentera för utfallet av en händelse i framtiden, utifrån en negativ eller positiv ståndpunkt.

När man sedan utvärderat panelens syn på experterna så har man uppfatta de pessimistiska ”experterna” som mer trovärdiga.

Det kanske är viktigare att undvika faror …

Men är inte det här rätt, åtminstone i någon form? Att vi uppfattar personer som varnar för vad som kan hända är väl helt naturligt, i synnerhet då om det är något negativt.

Den som förstår riskerna är väl kunnig och insatt?

Jo, ja, nej, kanske.

Men i många sammanhang måste vi ju ofta väga för- och nackdelar mot varandra. När vi ska köpa bostad så förhåller vi oss inte bara till en bostadsbubbla. Vi behöver också bo.

När vi investerar så förhåller vi oss inte bara till risken att förlora pengar. Vi tittar också på möjligheten att få avkastning på vårt kapital.

Att spå i framtiden är extremt svårt

Först måste vi förstå att jag pratar om komplexa situationer och sammanhang som utvecklas över tid. Vissa saker går faktiskt ganska bra att förutsäga.

Men pratar vi om globala företags utveckling, samhällens uppgång och fall, behovet av barnförsäkringar för en storfamilj, (!) eller börsens utveckling på sikt.

Då är det nästan omöjligt att spå i framtiden.

Och som vi var inne på inledningsvis: I en komplexa miljön är det i princip omöjligt att säga när det positiva eller negativa ska inträffa, även när sannolikheten är hög att det faktiskt sker.

Så bostadspriserna kommer sjunka! Börsen kommer krascha. Men när?

Ibland är det inte problemen som är problem

I det här inlägget har jag alltså en negativ syn på de som är negativa.

Om ni har läst artikeln så inser ni att jag sannolikt framstår som mer trovärdig än om jag försökt vara positiv till de som är positiva.

Skämt åsido. Det finns goda skäl till att vara skeptisk till negativa framtidsprognoser.

Men det finns fler skäl till att inte vara negativ. Ett sådant skäl är att de problem och utmaningar som negativa lyfter fram inte alls behöver vara det som bestämmer utgången eller framtiden.

Det är ofta de möjligheter vi fångar som avgör vårt liv utfallet av en händelse.

Show me where your money is

Om den som är negativ trots allt skulle ha svårt att få gehör för sin syn på tillvaron så följer ofta argument som beskriver motståndarna som naiva och okunniga.

Vilket naturligtvis bara är skitsnack.

”Show me where your money is” är ett amerikanskt uttryck som inte saknar förankring i verkligheten.

Den som är så säker, exempelvis på börsens utveckling framåt, kan ju tjäna massor av pengar på detta.

Det är då rimligt att de investerar sina pengar i Bearcertifikat.

Satsar dom inte pengarna där de är med munnen är dom inte så övertygade!

Då intar de en negativ vy för att de i praktiken rider på det fenomen som jag beskriver här. De blir lite viktigare.

För egen del är insikten om att jag med stor sannolikhet fäster större vikt vid negativa vinklingar, hos andra likväl som hos mig själv, en viktig kunskap.

På wikipedia finns mer information att hämta för den som är intresserad. Länken är tyvärr till en engelskspråkig sida.

Har du lyssnat för mycket till någon alarmist vid något tillfälle?

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

10 svar på ”Visste du att vi tolkar negativ och positiv information olika?”

 1. Det är lustigt det här med ekonomi! Egentligen något skapligt elementärt enkelt att avgöra om något är dyrt eller prisvärt men alla vill att det ska vara komplex materia och inget att försöka hemma vid köksbordet!

  Men det är bara att tillföra en elementär faktor som tid, för att göra det självklara till något helt oförutsägbart!

  Allt kokar ner till. Känn dig själv! Var medveten om dina starka och svaga sidor! Var ödmjuk! Ha disciplin och tålamod! SIst men inte minst. Vanligt sunt förnuft, är int så vanligt!

  Svara
  • Hej Kalle!

   Själv är jag inte alls lika övertygad om att sanningen i olika sammanhang står så för sig själv som du beskriver. Vi påverkas otroligt mycket av omgivningen. Så jag tror vi måste bli bättre att förstå att fakta i sin rena form formats, filtrerats och tolkats genom våra huvuden så till den milda grad när vi ska fatta beslut så finns ofta ingen ”ren fakta” kvar.

   Det gör också att ”sunt förnuft” är en av de märkligaste referenserna som finns.

   Svara
  • Hej Nörden!

   Det var en läsvärd länk och enligt den så gör jag och många av mina bloggkamrater många rätt. Jag är helt inne på beteende och rutin till exempel samt att vi ska lägga ned tid och engagemang.

   Svara

Lämna en kommentar