Vad kostar en weekend i Bergamo och vad ger den?

I slutet av augusti så hade jag och sambon en weekend i Bergamo på tu man hand. Två vuxna utan barn – bara det! – som ganska slött släntrade bort två dagar i en underbar del av Italien och bara njöt av staden, atmosfären och tiden för oss själva. Gud vad trevligt vi hade! Tänk att kunna prata med varandra utan att bli ständigt avbruten exempelvis! 🙂

Det var min tredje weekend i Bergamo, vilket knappast är en tillfällighet. Det är nämligen rätt mycket som är ”rätt” med Bergamo för vår del. Här är några parametrar som talar för staden som resmål:

  • Tidseffektivitet: Vi kan i princip jobba hela fredagen och vi är hemma söndag natt, vilket möjliggör en hel arbetsdag på måndag.
  • Tidseffektivitet: Bergamo flygplats ligger väldigt centralt vilket gör att det går att ta vanliga stadsbussen in till centrum och de gamla delarna av staden. Den här gången åt vi middag i Bergamo på fredagen, efter vi checkat in på vårt Airbnb, trots att vi alltså jobbat snudd på hel dag i Sverige.
  • Kostnad: Ryanair flyger väldigt billigt hit. Resan kräver inte bil i något led vare sig i Sverige eller Italien.
  • Kostnad: Vi tar oss till och från flygplatsen med flygbussen enkelt och effektivt.
  • Kostnad: Det går lätt att hitta prisvärda Airbnb.
  • Resmål: Bergamo ligger i en fantastisk omgivning men kräver faktiskt inte bil för att vara en trevlig upplevelse. För oss är det staden som är resan värd.

https://www.instagram.com/p/BJm1vtPDJNL/?taken-by=onkel_toms_stuga

Så vad kostar en Weekend i Bergamo för två?

[su_table]
Resa (flyg + flygbuss)2 982 kr
Boende Airbnb (2 nätter)704 kr
Middag fredag (ink alkohol)290 kr
Middag lördag (ink alkohol) 843 kr
Lunch/middag söndag (ink alkohol) 552 kr
Totalt 5 371 kr
[/su_table]

Jag har inte räknat med kostnaderna för frukost och lunch, som vi fixar själva hemma i AirBnBt, då vi i princip inte har större kostnader för de målitiderna i Italien än vi har hemma.

I kostnaderna ligger dessutom ett besök på en av de bättre restaurangerna vi känner till, Monna Lisa, i Bergamo. Där gick två rätter och vin på 843 kronor, men då är det riktigt intressant och god mat.

Varför Bergamo

Förutom skälen jag räknade upp inledningsvis så är Bergamo perfekt för en snålfamilj som oss då det är staden i sig som gör resan värd. Staden har anor från 150 f Kr. och ligger i ett väldigt kuperat landskap på gränsen till Alperna.

https://www.instagram.com/p/BJpQ8o7jE0B/?taken-by=onkel_toms_stuga

Staden har en enorm charm samtidigt som den är lite lagom turistig vilket gör mycket lätt. De flesta pratar perfekt engelska, det finns bra publika toaletter, det är välordnat och välskyltat osv. Men trots det så är faktiskt många turister italienare – stället sägs vara utflyktsmål för Milanoborna – så känslan av att ha hamnat på en svensk eller tysk festivalgata infinner sig inte i vimlet som kan råda på de mest turisttäta stråken.

Det som är sevärt – gamla stadsdelarna och den övre staden – är kompakta och lätta att gå i. Dessutom finns väl fungerande lokaltrafik. Vi köper en 72 timmars biljett för € 7 per person när vi är där. Den kostnaden täcker sedan alla kostnader för transport under weekenden i Bergamo, inklusive transporten till och från flygplatsen, och resorna i bergsbanorna som går upp till övre staden.

[wp_ad_camp_2]

 

En weekend i Bergamo – är det en bra idé?

Vi betalade ungefär 5 300 kronor för resan – inklusive kostnaderna i Sverige – maten och boendet. Hade vi kunnat resa lite mer utanför helgtiderna så hade resan blivit ännu billigare men då hade kostnaderna för boendet å andra sidan ökat något i stället. 5 300 kronor tycker jag är riktigt bra med tanke på att vi faktiskt åt ute tre gånger. Men lik fullt, är det värt pengarna?

Det positiva med staden är atmosfären och klimatet. Tidig maj eller sen september är tider då det går att få full högsommar med vår svenska standard som norm. När vi varit där har det ofta varit evenemang i olika former men maten, miljön, historien och kyrkan gör att det finns tillräckligt med ”fasta aktiviteter” som alltid är sevärda och i drift. Det gör att Bergamo är en kandidat för en weekend utanför svensk högsommar, vilket har sina poänger. Det gör att det en weekend i Bergamo i september inte naturligt har något svenskt alternativ, möjligtvis är det i så fall Visby, men …

Så här ser nog vi på det hela:

En weekend i Bergamo slår en weekend på svenskt spa. Det är en upplevelse och ett miljöombyte som går så fort att både komma i och ur. Matlåda till lunch på arbetsplatsen, utomhusservering i historiska miljöer på kvällen. Gatorna och husen. Maten och värmen. En stund för oss själva. Det är väl själva utbytet.

Nu har vi både rest och ätit ute. Nästa gång skulle vi kunna välja bort en del för att minska kostnaderna. I så fall är nog resan till Bergamo den viktigaste delen i upplevelsen, maten kan vi avstå. På Airbnb så går det utmärkt att laga maten själv.

Men 5 300 kronor är rätt mycket pengar. Det borde finnas andra billigare alternativ, kanske bara vandra i Sverige, men faktum är att som vi byggt upp vårt liv och vår ekonomi så ser vi kostnaderna för något när det sker. Hade vi ägt alla friluftsgrejor och bil så hade vi kunnat åka ut i skogen för en femhundring men då hade våra månadskostnader varit högre.

Hur som, 2017 blir det nog inget åkande för oss då vi ska dra igång på gården. Kanske var det sista gången vi åkte så här till Bergamo faktiskt. Allt har sin tid, men lite längtar jag tillbaka!

Jag har tidigare skrivit om Bergamo, bland annat här.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.


Flera inlägg i samma kategori

2 svar på ”Vad kostar en weekend i Bergamo och vad ger den?”

Lämna en kommentar