Är det bra att köpa second hand? (Inte självklart …)

Det finns olika skäl till att många av oss handlar kläder och möbler second hand.

För oss handlar det främst om återbruk och sparsamhet med jordens resurser och om att spara pengar.

Men det finns ofta andra motiv också. När det kommer till möbler så handlar vi begagnade möbler mycket för att det ger oss möjlighet att hitta möbler som inte finns i nyproduktion.

När vi handlar kläder second hand så kan vi köpa kläder och märken vi inte annars skulle ha råd med även om plaggen inte är speciellt billiga i någon mening.

Det finns andra skäl till att handla second hand, så som att gifter i kläder troligtvis är borttvättade, och att äldre möbler ofta har en helt annan kvalité än nya massproducerade IKEA-möbler.

Men är second hand bättre för miljön i det stora hela? Sparar vi pengar genom att köpa second hand, och gäller det oavsett område?

Nja …

Det finns en del fällor med att köpa saker och kläder second hand och i det här inlägget ska vi titta närmare på några sådana.

För- och nackdelar med att handla second hand

Vi var inne på fördelarna med att handla second hand i inledningen. Men vad är nackdelarna?

Vi börjar med nackdelar med att köpa kläder second hand och så breddar vi diskussionen lite längre ner.

Nackdelar med att handla kläder second hand

Det finns principiella invändningar mot att handla med kläder second hand. Det handlar främst om att second hand marknaden snarare ökar konsumtionen av kläder än minskar den.

Storkonsumenter av kläder kan sälja sina tidigare kläder och fortsätta konsumera nya på ett sätt som de inte kan om de inte kan sälja sina kläder second hand.

Den andra invändningen är att de som köper second hand inte känner för kläderna på samma sätt som om de köpt kläderna nya.

Det handlar mindre om att man föraktar second hand kläder och mer om att second hand marknaden inte erbjuder det senaste och det som vi allra mest önskar.

Med det så är risken stor att vi köper något som vi egentligen inte gillar och som vi inte använder så mycket. Det är lätt att göra ”dåliga” köp på second hand menar kritikerna då.

Vår erfarenhet säger att det kan ligga lite i det faktiskt, men att det inte är en allmän sanning!

Nackdelar med att handla möbler second hand

Vi har köpt många möbler i vårt hem second hand. Främst från aktionshus och Myrornas.

På det hela taget så är vi väldigt nöjda med våra köp och möjligheten att handla möbler begagnat, men det finns några saker som vi tycker ni ska tänka på:

 • Budgivning – Ha koll på prisnivåerna så du inte luras iväg i budgivningar. Ha koll på vilka tillkommande kostnader som finns i form av avgifter/slagavgifter.
 • Det kan ta tid att hitta det du söker. Vissa saker är därför ren tur om du ska få tag på begagnat och snabbt.

Handla datorer och mobiltelefoner second hand

Vi köper bara mobiltelefoner och datorer begagnade i undantagsfall.

Batterier som tappar kapacitet, programvara som åldras, trender och ett allmänt behov av mer minne och snabbare processorer gör att det ska mycket till för att begagnad elektronik ska bli en bra affär.

Att handla second hand är lättare i större städer

Vi har bott på olika platser i Sverige och kan säga att det är mycket enklare, och roligare, att handla second hand i Stockholm än det är på någon annan plats vi bott.

Det beror på att utbudet är större och det finns en större marknad för det som är ”nästan nytt”, inte minst när det gäller kläder, i olika second hand butiker.

Nackdelen här är att det inte finns samma möjligheter i andra ”mindre” orter och det kan till och med vara riktigt svårt att hitta bra second hand erbjudanden i vissa delar av landet.

För kläder så håller digitala tjänster på att jämna ut orättvisorna lite, ett exempel på det är möjligheten att köpa second hand via Sellpy.

Är det billigare att handla second hand?

Det är alltid viktigt att komma ihåg att något som har lågt pris inte självklart behöver vara billigt eller erbjuda en bra affär!

Det är ibland väldigt lätt att glömma!

Att köpa en tröja vi bara använder en gång, eller köpa en hylla som vi ganska snart kastar är inte bra och smarta köp.

Vi har alltid en mycket kritisk inställning till det vi handlar second hand och våra inköp där skiljer sig inte från andra inköp bara för att det är ”billigt”.

Det kan vara utmanande att köpa kläder billigt second hand, i synnerhet i butik. Skälet är att billiga kläder i butik inte kan bli så mycket billigare i en second hand butik om det ska finnas någon vinst.

Dyrare kläder kan vara halva priset på second hand, eller ännu billigare, men om de då från början kostade mer än dubbelt så mycket än motsvarande enklare plagg från någon kedja så är det frågan om det är en ”bra affär”.

Möbler är oftast det lättaste att köpa begagnat om vi bara ser till priset. Här kan vi hitta möbler som bryter standard IKEA-styling och som har bättre kvalité än motsvarande nya till 1/4-del av priset på motsvarande nya pryl.

Det gör att vi nog anser att det som regel är billigare och smartare att handla möbler second hand.

Som vi var inne på så har vi uppfattningen att det är allra svårast att göra bra affärer på mobiltelefoner och datorer. Där avstår vi nästan alla erbjudanden om vi inte får grejorna gratis!

Finns det saker som vi inte ska köpa begagnade?

Vi avstår mobiltelefoner och datorer i de flesta fall, som vi varit inne på. Även TV-apparater och skärmar finns skäl att vara skeptisk till.

Teknikutvecklingen är helt enkelt för snabb för att det ska vara motiverat att köpa något som är 3-4 år gammalt om det inte är något ”extra” och du vet vad du gör.

Vi drar oss också för att köpa saker som kräver någon form av jobb eller repration för att kunna användas.

Vi har inte den tiden och det är svårt att få saker och ting lagade.

Saker som slits, som barnkläder och barnskor, ska du inte heller köpa osett eller i för dåligt skick.

Är second hand hållbart? – Återbruk

Om en vara kan få nytt liv i någon form så innebär det att vi förlänger nyttan på varan och det är i de allra flesta fall bra ur en miljöaspekt.

Att handla second hand och jobba med återbruk är därför en del i att skapa en mer hållbar värld.

Med det sagt så är det inget magiskt med att köpa och använda second hand produkter. Om vi har hög konsumtionsnivå, kör ”slit och släng” varianten på det vi äger och är en aktiv del i konsumtionssamhället så spelar det inte så stor roll om vi köper saker second hand.

Kritiken här gäller främst kläder och vi har varit inne på den kritiken tidigare. Där är det lätt att köpa och kasta efter några få användningar och det spelar inte så stor roll om du då köpt plagget second hand.

Summering – Är det en bra idé att köpa second hand?

Ja, du kan spara pengar genom att handla saker och ting second hand!

Men allt är inte guld som glimmar utan du bör använda sund förnuft så att du inte köper saker du inte behöver, kanske inte kommer använda eller som, trots att de är begagnade, är dyra.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Är det bra att köpa second hand? (Inte självklart …)”

 1. Hej!

  Jag tycker att begreppet second hand har lite att önska. Det som ofta utelämnas när man pratar återbruk och second hand är de kapitalvaror som vi gärna kan köpa både second hand eller third/fourth hand. Jag tänker då på bilar, verktyg, symaskiner, skidor, gatsten, osv och osv. Vissa saker som är begagnade är mer accepterade än andra och jag får känslan av att allt som passerat den unkna doften inne på Myrorna, Erikshjälpen eller Röda korset får en stämpel av att vara sämre än något som man köpt begagnat vi blocket eller tradera.

  Vad är dina tankar kring det? Känner du igen skiljelinjen?

  Svara
  • Hej David,

   Jag vet inte om jag helt håller med. Second hand används väldigt ofta för just kläder medan bilar och maskiner köper vi begagnat. Det är språkbruk, men jag vet inte om det med det är mindre vanligt eller accepterat. Jag tror ju exempelvis att just bilar och cyklar handlas med mycket som begagnade.

   Det finns en ganska stor marknad för finare second hand kläder, det är kläder som du normalt sett aldrig ser hos Myrorna eller liknande second hand butiker. Så visst ser vi, med all rätta, olika butiker och försäljningskanaler som ”olika” när det kommer till utbud och målgrupp.

   Svara

Lämna en kommentar