Att se livsmönster som mallar – Lite som ”du blir den du umgås med”

Som vuxna är tyvärr många av oss väldigt lika våra föräldrar i tankesätt, vanor och inställning. Tyvärr säger jag, inte för att det är säkert att det är så dåligt utan mer för att det är många av oss som tonåringar som såg mamma och pappa som samhällets idioter nummer ett och två!

Morsan och farsan bildar levnadsmallar för oss. Vissa skulle säkert säga att de är förebilder men jag tycker begreppet är lite för storslaget. Mallar eller mönster räcker och jag kommer använda de två utrycken som synonymer i den här texten. En mall i exempelvis ett ordbehandlingsprogram sätter grundformen på hur innehållet kommer framställas. Själva innehållet i ett dokument är mycket friare och varierar naturligtvis enormt men en mall kommer ändå att begränsa och påverka resultatet.

Jag tycker att en bra snålblogg ska bilda en mall för hur du kan skapa och forma ditt liv. Samtidigt ska det finnas en bra mönster för hur du sköter och förvaltar ditt sparande. Båda delarna är viktiga då de stödjer varandra.

Hur ska vi leva och tänka?

Jag har fått med mig väldigt få mallar i livet. Åtminstone bra och användbara mallar. Ännu mer sällan har någon förklarat för mig att det jag ser är en bra mall. För femton år sedan så hittade jag några personer som tränade en hel del. De bidrog väldigt mycket till att skapa ett liv och ett sammanhang där träningen gav stor glädje för mig. Det var första gången jag förstod värdet av att ta till sig ett mönster, att helt enkelt kopiera det sätt de här personerna levde på och det blev tydligt vilken hjälp det var att umgås med personer med rätt inställning och attityd. Att vara med och följa de som gjorde det jag ville göra och tyckte var viktigt i livet gjorde det lättare. 

Frånsett träningen tyckte jag mesta att livet rullade på för mig som för många andra. Jag hade en period då jag intresserade mig för att äta stenålderskost och läste mycket på en blogg som heter Mark’s Daily Apple. Mark funderar massor på företeelser i vardagen och hur de kopplar mot vår historia och våra anlag vi förädlat under 10 000-tals år. Han hade mönster han tyckte vi som följare skulle anamma. Det gällde allt ifrån mat, motion, umgänge, hälsa och stresshantering. Kanonkul och även om jag låtit många av idéerna sjunka undan så har jag fortfarande med mig rätt mycket från den tiden.

Men det var först när jag kom i kontakt med tankarna kring minimalism och ekonomisk frihet jag insåg att jag även i det stora hela, i mitt liv totalt sett, hade ett mönster jag följde. Jag följde ett konsumeristiskt mönster. Väldigt många av oss i västvärlden gör det i en eller annan form. Trenden är också tydlig, vi blir mer och mer konsumeristiska i alla industriländer.

Ett konsumeristiskt livsmönster definieras av grundtanken att det finns en produkt eller en tjänst som löser ditt problem. I det ligger också underförstått att viss konsumtion bidrar till din lycka.  

[su_box title=”Alla är inte lika”]Ett problem med vårt konsumeristiska samhälle är att det lätt blir ”one size fits all”. Själv är jag mer en känsla och upplevelsemänniska än jag är prylartypen. Jag vill känna att jag presterar bra, bidrar, är i form, kan något och trivs. Jag finner väldigt lite glädje i högtryckstvättar, Ruttjänster, stort hus och andra saker som lätt får stort värde i en konsumeristisk miljö.

Jag har blivit mer på det klara med att jag måste följa mönster och människor som är i harmoni med min personlighet. [/su_box]

Vi har i vår familj ändrat mallen så att vi idag väl följer den mall som genom amerikanska bloggares popularitet kommit kallas Early Retirement livsstilen. Den är kanske lite mer urban än vissa liknande mallar men har massor gemensamt med de grundtankar som finns bakom modern självhushållning och hippierörelserna. Många som springer i ekorrhjulet bidrar själva till att förstärka känslan och öka hastigheten på hjulet genom att försöka belöna sig med konsumtion. Självhushållare och hippierörelsen försöker undvika att hamna i den fällan och försöker mer se resan som belöning.

När ett par som lever som självhushållare skulle beskriva sig själva så hörde jag ett uttryck jag gillade: ”vi är mer jord och människa än prylar och aktiviteter”. Det var deras bild av det livsmall de följde och sammanfattade deras livsmönster rätt väl.

Hur viktigt är det här undrar säkert du?

Ganska skitviktigt svarar jag!

Det är nämligen så att stora komplexa mönster som konsumerism eller själförsörjning i princip möter de flestas krav på livet, men på olika sätt. Den som är mer jord och människa kommer fylla sitt liv med mening på precis samma sätt som den som konsumerar och upplever.

Olika mönster har också olika baksidor. Det som är intressant med konsumerismen är att baksidorna är så intimt förknippade med ”nyttorna”. Främst är det livsstilsinflation som gör att vi hela tiden måste köpa mer för att få samma belöningseffekt, men även ekorrhjulet som många känner av är en del i konsumerismen.

Otroligt många som vill spara försöker men lyckas aldrig på längre sikt. Det beror på att de aldrig byter mall. De lever kvar i konsumtionsmallen vilket i princip gör att de alltid är i motsattsförhållande med sitt sparande och sitt liv. Ett av mina främsta råd till någon som vill ändra sitt liv eller uppnå nya mål blir därför; försök inte mosa in ytterligare en begränsning i ett redan fullmatat liv utan försök hitta mönster som hjälper dig på vägen mot ditt mål.

 

[wp_ad_camp_2]

 

Investeringar är inget undantag

En av de starkaste aha-upplevelserna jag fick för 3-4 år sedan var att det fanns olika mallar kopplat till aktieinvesteringar. Väldigt många som är aktiva på nätet idag följer ”trader mallen” där det är fokus på att fånga de möjligheter som börsen erbjuder. Många tilltalas inte av det alls!

Det jag såg var att det fanns andra mönster. Personer som strukturerat byggde upp sin förmögenhet genom att investera i företag som var etablerade, hade goda finanser och som genererade pengar till sina ägare genom den verksamhet de bedrev. Den mallen passar mig mycket bättre! Min syn på investeringar ligger väldigt nära det Lundaluppen skrivit på senare tid och jag väljer därför att länka till två mycket läsvärda inlägg:

Genom att ta bort spekulationsaspekten på aktieinvesteringar och flytta fokus mot ”imperiebyggande” och skapandet av en egen plattform så blir sparande i aktier en praktisk möjlighete för många. Tyvärr får inte heller det budskapet så mycket tid som det borde tycker jag.  

Läs gärna vidare!

 

 

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

6 svar på ”Att se livsmönster som mallar – Lite som ”du blir den du umgås med””

 1. Vilket bra inlägg! Och ödmjukt att erkänna att man påverkas så mycket av sitt umgänge och sin omgivning. Jag håller verkligen med om att det är viktigt att ”välja sina vänner”. Gillar också tankesättet ”imperiumbygge” som ett positivt ord för långsamt och stabilt.

  Svara
 2. Gillar din blogg skarpt! Man blir lite överraskad i varje inlägg.
  Har för mig att du nämnde att du körde en vräkig Mercedes R-Klass, det är en skön kontrast till inlägget ovan. Snacka om livsstilsändring.

  Svara
 3. Intressanta tankar som vanligt. Det är lättare att se andras livsmönster än sina egna. Jag märke själv hur jag under processen fram till att bli fri gick från att ha de konsumistisk skygglapparna på mig…men bytte dem till andra skygglappar som såg ”extremsparande” som det enda rätta. När jag blev fri så upptäckte jag att börsen är rätt farlig (http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/börsen-är-farlig-håll-dig-borta) och kan suga upp en allt för mycket med sina kortsiktiga rörelser och ständiga (ofta meningslösa nyheter). Av den anledningen har jag nyligen gjort om min portfölj mer i linje med tanken långsamhet och har bestämt mig för att kolla börsen månadsvis istället för dagligen. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/portföljen-är-klar-för-nu

  Svara
  • Hej FFF,

   Det är alltid lättare att reflektera över andras beteende än sitt eget, samtidigt som det är mest meningsfullt att jobba med sig själv.

   Jag hänger alldeles för mycket vid datorn men har lärt mig att inte vara så manisk med vare sig börs eller sociala medier numera. Jag tittar dagligen hur läget är men inte mer än så, det är inte meningsfullt!

   Svara

Lämna en kommentar