Bara för att det finns ett lutande torn i Pisa behöver du inte åka dit!

Jag har dammat av och fräschat upp ett inlägg från förra årets semester som inte alls verkar tappat sin relevans! En dialog med D.

För er som inte träffat D ännu, så är det min låtsaskompis. Han säger vad han tänker, och är en hemsk skapelse för de som vill ha allt så där lite nyanserat, som är så efterfrågat här. Han är en pina för de som vill kunna läsa något som får dem att känna sig djupa och viktiga, men som samtidigt inte vill ta ställning eller ifrågasätta. Han är en böld i arslet för de som vill kunna läsa om ett enklare liv mer i harmoni med sig själv och naturen till frukost, köpa ny bil i form av laddhybrid på eftermiddagen och avsluta dagen med att dricka ekologisk rosé på förortsaltanen och i ett bekräftande i hur de faktiskt lever precis som man ska.

Jag tar helt avstånd från D, hans åsikter och hans sätt att uttrycka sig kanske inte riktigt skulle formulera mig som D alla gånger, men jag kan känna stor sympati.

Har du röstat: Tala om vad din semester kostar!


– Jag spanade in ditt Facebookflöde lite. Du har ett gäng bekanta som varit vid det lutande tornet i Pisa i sommar. Varför?

D såg frågande på mig som om jag hade ett svar, innan han fortsätter.

– Men det finns väl dom som besökt varenda marknad inom 20-mils radie eller gjort specialturer till alla loppis i länet också. Det är väl frivilligt att åka?! Bara för att det är bilbingo i Borås, loppis söder om Ängelholm, marknad i Flen eller fiolfestival i Orsa så behöver man inte åka dit, eller?

D håller på att varva upp, jag undrar var det här ska ta vägen.

– Men, nääääääääää! Spänn fast barnen i bilen bara, barn är lyckligast fastspända, försök själv få bältet om feta magen utan bältesförlängare, om det går, och så åk bara!  Någon har satt upp en skylt som det står att det finns en Indianby på, fem mil bort. Vi måste åka!

– Jo, men det är sådant människor gör på sommaren. Det är ett sätt att njuta av sommaren och ledigheten D. Vi kan ju inte sitta som två gnälliga farbröder och bara döma andra här hela tiden, svarar jag.

– Klart vi kan! Har du sett hur det ser ut i Gränna en sommardag? Människor vallfärdar dit för att se polkagristillverkning och köpa godis! Dom kan inte ha förstått att det är frivilligt att åka dit. Nej, i stället går dom in i varma lokaler där dom står som klistrade vid andra svettiga personer, som alla tittar på en ung man som jobbar upp en trög smet till något formbart. Hans vältränade kropp är glansig av svett där han står bakom glaset, var syfte är att hindra åskådarna från att tafsa på personalen, och han rör sig rytmiskt tillsammans med sin kvinnlig assistent. Han formar och drar medan hon, också lite glansig av svett, hanterar hårda stänger som hon vackert innesluter i semitransparenta tunna papper med sina vackra jungfruliga händer.

D hänger kvar vid tanken, hans blick blir tom och han försvinner bort i sin egen värld ett slag.

Så rycker han till, snörvlar lite och gör ett litet ryck med nacken.

– Nåja, Gränna kanske är ett dåligt exempel, men du förstår vad jag menar!

– Nej D, jag är inte riktigt säker på att jag begriper. Människor måste väl få göra fria val och njuta lite av sin ledighet. Vad är problemet i det dom gör när dom har trevligt under tiden.

– Så går det ju fan inte att säga. I så fall skulle en rökare vara oantastlig då personen njuter av sitt rökande. Ett barn som spelar bort dagen på tv-spel skulle vara ursäktad om han eller hon bara hade trevligt under tiden. Så fungerar det ju inte! Vi har ett samhälle som verkar obalanserat, beteenden som är märkliga och det har vi väl rätt att påtala!

– Ok, men vad menar du med obalanserat?

– Att vi verkar ha en så fundamental oförmåga att se det vi har och uppskatta det. Så om någon sätter upp en skylt med ”Våfflor och sylt i Bergslagen” så måste vi åka dit, inte bara för våfflorna utan samtidigt måste vi passa på att åka runt i hela jävla Bergslagen. Bort från allt vi redan har, verkar vara ledstjärnan. Eller om vi får nys om att det lutar ett torn i Pisa. Ja då jävlar, då släpper vi allt och ger viss oss iväg dit på semestern! Den vi längtat på i ett år. Det här med att ett torn i Pisa helt plötsligt är grejen och att det trumfar allt vi redan har gäller på något sätt alltid, men det blir så tydligt på semestern. Jag ser liksom framför mig diskussionen hemma hos semestermänniskor när han säger ”ska vi njuta av det vi har idag, läsa julklappsboken, låta barnen leka i poolen, kanske äta gott på finservisen och ha vild sex till någon lämplig spellista på Spotify?”. Svaret låter inte vänta på sig; ”men Torsten, det är ju bilbingo i Borås idag och vi måste åka snart så vi inte missar första brickan!”. Är det så det är hemma hos folk! Va!

D har rasat färdigt. Det var nog det han hade att ge idag.

– Mmm, jag är inte så säker på det D. Du är lite väl kategorisk kanske. Men visst, som alltid är jag helt på din sida när vi pratar om hur människor underskattar konsekvensen och kostnaden av sina val, inte minst när det gäller resande och så slätar man över det med att det är trevligt. För oss utomstående så är det nog ganska tydligt att det för många är ett tveksamt trevlighetsbegrepp som styr dessa livsval. Det är nog vanligt att det är ren flykt från sitt eget liv som människor ägnar sig åt. Men inte alltid, så långt är jag inte beredd att gå D!

– Men om jag har fel, hur i helvete förklarar du då hur människor kan lägga flera dagars resande på att besöka ett lutande torn i Pisa?

D tittar på mig och vet. Han vet att han fick sista ordet och han är jävligt nöjd.

Är du redo för något tyngre, läs gärna manifestet! Det är en lite mer utförlig text som passar paddor och läsplattor bra.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

11 svar på ”Bara för att det finns ett lutande torn i Pisa behöver du inte åka dit!”

  • Japp. För min del är konsekvensen av ett hektiskt liv att nedgång i aktivitetsnivå är stressande. Jag blir rastlös. Det gäller att vårda sin vardag så att ledigheten kan välkomnas och njuta av.

   Svara
 1. Människor far och flyger i min omgivning, jaha tänker jag numera. känns inte ett dugg kittlande eller spännande. Fara runt och knappt hinna andas mellan attraktionerna eller ligga på en badstrand med all inclusive. Kolla in lejon och elefanter på en safari börjar bli uttjatat och tråkigt att höra om, det är som att man börjar tycka att svenska småkryp är mer intressantare. Visst inget emot att man reser, men har folk så jävla roligt, det känns inte så faktiskt, det är bara något man ska göra och det verkar ske slentrianmässigt för många.
  Kolla in myrstacken på hemmaplan känns i idag i mina öron mer exotiskt än att åka på safari till Kenya.

  Svara
  • Ja det är ett jävla farande. Jag är kanske mest förvånad över halvmesyrerna, som tornet i Pisa. Lägga ner tre fyra dagar och 10 000 kronor på ett torn som lutar. Varför?

   Svara
 2. Jag vet knappt hur jag ska börja denna kommentar men kommer hålla det kort. Jag har varit på nästan alla lutande torn i världen. Det har inte bara kostat enormt med pengar genom åren utan också skapat massor av stress. Jag älskar att resa. Säger inget annat. Det är fantastiskt. Men skulle jag spela tillbaka tiden hade jag gjort det annorlunda. Helt klart. För övrigt så vet jag faktiskt inte om det är så jädra kul och intressant att resa längre.

  Vad jag upptäckt är att spänningen till stora delar har försvunnit. Alla är ju på samma platser. Det har vi Trip Advisor, Booking, Airbnb och Hotels.com att tacka för. Fantastisk appar men det har gått alldeles för långt.

  Med det sagt ska jag för första gången sedan kvarnen brann stanna hemma med familjen i sommar. Vi ska vara hemma. Det ska bli fantastiskt. Vi ska alltså, som det heter idag, inte göra nått!. Hehe Men vad vi som läser denna blogg vet är att vi då egentligen istället ska göra allt och att vi ska uppleva på riktigt. Ska bli fantastiskt! Resan till Portugal är avbokad och min fru är minst lika på som jag att bara vara hemma denna sommar och ”inte göra något”. Har aldrig sett fram emot en sommar så mycket som nu.

  Svara
  • Det är roligt att höra dig N och det är roligt att höra att din fru är med i processen. På något vis vet man när man fått nog och det är inte alls ovanligt att sambon helt delar den uppfattningen. Då är det jäkligt skönt att slippa alla måsten.

   Svara
 3. Va i bland annat Pisa i våras och var otroligt fint och intressant. När man reser så får man nya perspektiv och erfarenheter. Ett billigare alternativ e dock att spika upp en affisch på Pisatornet på sitt utedass, kan man både skita å njuta av ett lutande torn samtidigt 🙂

  Svara
  • Sparmongot har blivit blockad av mig på Twitter, och nu letat sig hit. En anledning till detta är att han finner stort intresse i hur vi hanterar vår avföring – vilket han tror vi gör på utedass – samtidigt som han tillhör den gruppen som anser sig lite finare. Och visst är det så, vem blir inte sjukt imponerad av någon som besökt lutande tornet i Pisa. Snacka om edge!

   Svara

Lämna en kommentar