Viltskadevinster – Bilförsäkringslotteri

[Inlägget hade tidigare rubriken Barndiabetslotteri och  viltskadevinster då jag tänkte rasa allmänt mot försäkringar, men det blev väldigt specifikt kring bilförsäkringar, så jag gav inlägget ett något mer passande namn.]

Vi pratade försäkringar på jobbet i veckan som gick. Det hela började med att en av mina arbetskamrater försökte förstå huruvida det var någon idé att helförsäkra bilen.  Han gick till källan och ringde sitt försäkringsbolag och ställde frågan:

– Hur mycket är min bil värd? Vad får jag av er om den skulle bli skrot vid en olycka?

– Titta på Blocket, var svaret.

Det gjorde min kompis, och fann att hans Saab 9-5 var värd någonstans mellan 10 000 – 60 000 kronor om man gick på de priser som fanns på Blocket.

 

[wp_ad_camp_2]

 

– Du börjar i fel ände, sa jag. Du måste fråga dig om du behöver försäkringen, inte vad du kan få om den faller ut.

Det var inget min jobbarkompis vill ta till sig. Jag kan ha viss sympati för det. Problemet han hade var att helförsäkringen inte lät så dyr samtidigt som nyttan var väldigt svårbedömd.

– Men jag har någon tilläggsförsäkring på 500 kronor helåret. Jag kanske kan ta bort den, fortsatte han som för att släta över det hela en bit.

Men han kunde inte det, för han hade reducerad viltskada i det tillägget och det var tydligen väldigt viktigt.

– Men tänk om jag kör på ett djur då?! Det är reducerad självrisk för glasskada också!

Min kamrat kunde inte komma till beslut trots att han aldrig krockat med vilt i sitt 45-åriga liv. Eller bytt ruta på bilen.

Det är något grymt osexigt med vuxna män som aldrig bytt en vindruta på en bil, men som ändå har svårt att ta ställning till om dom inte måste ha reducerad självrisk vid vindrutebyte. Han får inte hångla med mig på nästa firmafest! Det är just den här typen av meningslöst handlande som Onkel Tom ser som sin livsuppgift att bekämpa! ( Vi gick från cirka 4 000 kronor i månaden – då inkluderar vi bilförsäkringar i det – till cirka 2 000 kronor. Efter det ner till cirka 500 kronor i månaden i kostnader för våra försäkringar. Då ingår livförsäkringar och a-kassa i beloppet. Du ser hur i detta inlägg).

– Dig kan man ju inte lyssna på, ni har ju inte ens barnförsäkringar. Han sa det med glimten i ögat, men naturligtvis triggade det någon annan i gruppen.

– Jaså, har ni inte barförsäkring! Vi fick 13 000 kronor för vattenkoppsärren på Emma! Japp, från ingenstans kom en tredje aktör in med sitt bidrag till försäkringscirkusen.

Bingo! Eller vad skulle jag säga? Jag kommer tänka på den släkting vi har som är så sur på oss för att vi inte försäkrar barnen. Hennes barn fick över 100 000 kronor för sin diabetes.

Jackpot!

Eller vad säger min kompis när han kör på ett vildsvin?

– Viltskadereduceringsbonanza barn! I kväll är det pappa som bjuder på pizza!

Men hur ska han tänka, min bilförsäkrade kamrat? Det var inte uppenbart tycker jag. Anta att helförsäkringen kostar 2 000 kronor extra, utöver trafikförsäkringen, varje år. När ska han sluta helförsäkra fordonet?

– När skulle du inte reparera bilen om exempelvis motorn eller växellådan helt gav upp? Det är ju en risk du inte är försäkrad mot, frågade jag honom.

– Jag kanske skulle kunna lägga 10 000 kronor på en reparation, var hans svar.

Anta att självrisken är 3 000 kronor och tillkommande kostnad för helförsäkring är 2 000 kronor per år så tittar vi på några exempel.

Alternativ 1: Parkeringsskada. Det går att få bilen laglig och körbar, men lite skönhetsfel blir bestående, för 10 000 kronor. Om skadan sker detta år så har han lagt 2 000 kronor “dag ett” – försäkringskostnaden han betalar i – för att undvika en utgift på 5 000 om han krockar. Han betalar då 3 000 kronor i självrisk när skadan inträffar.

Alternativ 2: Krock och krasch. Bilen blir skrot. Säg att försäkringsbolaget ger 35 000 kronor för bilen. På samma sätt som tidigare har min kamrat lagt 2 000 kronor i helförsäkring för en “vinst” på 30 000 kronor.

Jag anser att en försäkring ska täcka ett behov. Inte vara något lotteri som vi eventuellt kan komma ut som vinnare från. Skyddet får inte heller vara för fjuttigt. Att byta skärm på en mobiltelefon är exempelvis väldigt tveksamt att försäkra sig mot. Givet det så skulle jag rekommendera min kamrat att ta trafikförsäkring. Håller ni med?

Jag har skrivit rätt mycket om försäkringar tidigare. Ett liknande inlägg som det här, men med ganska annorlunda ingångsvinkel, finns i inlägget “Säga upp försäkringar“.

[su_button url=”http://tidochpengar.se/feed” background=”#60bf33″ size=”4″ icon=”icon: rss”]Prenumerera[/su_button]  [su_button url=”https://www.facebook.com/OnkelTomsstuga?ref=aymt_homepage_panel” target=”blank” background=”#3b5998″ size=”4″ icon=”icon: facebook”]Gå in och gilla![/su_button]  [su_button url=”https://twitter.com/OnkelTomsstuga” target=”blank” background=”#55acee” size=”4″ icon=”icon: twitter”]Följ på Twitter![/su_button]

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.