SAVR – Komplett analys | Exempel | Strategi | Höjd avkastning

SAVR är en plattform för dig som vill förvalta kapital i fonder. Plattformen har en annan affärsmodell än traditionella handelsplatser vilket gör att kostnaden för oss som äger fonder kan bli lägre än hos vanliga banker. Det är inte så enkelt att det går att säga att du ska ha SAVR eller Avanza idag. Du ska troligtvis ha både ock, men det finns mycket att tjäna på att använda SAVR smart.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för SAVR.

Traditionella aktörer, så som Avanza, SEB och Nordnet, får en del av fondbolagens förvaltningsavgifter som provision. Enligt uppgift kan den provisionen vara i storleksordningen 25-50% av fondavgiften.

SAVR tar i stället för provision ut en direkt förvaltningsavgift av dig på 0,09% av ditt kapital. Man tar dessutom en transaktionsavgift på 0,12%. Den transaktionsavgiften verkar dock vara i linje med transaktionskonstnaderna på Avanza (2020-03-03) så egentligen vet jag inte om vi behöver ta hänsyn till den.

På bilden här nedanför ser du vilka avgifter som SAVR tar för ett konkret exempel. Som du ser redovisar man fondavgiften i sin helhet och sedan säger man att man ger “SAVR rabatt”, vilket alltså handlar om att man inte tar provision i form av andel på fondavgiften. Exemplet nedan är valt utifrån fonden Robur Ny Teknik.

SAVR - Komplett analys | Exempel | Strategi | Höjd avkastning
Kostnaderna förknippade med Robur Fonder Ny Teknik. Det som kallas SAVR rabatt är alltså den provison som utgår till exempelvis Avanza, men som SAVR inte tar ut.

Avanza erbjuder då följande prisnivå (2020-03-03) för samma fond:

 • Transaktionsavgift: 0,12%
 • Förvaltningsavgift: 1,25%

Robur Ny Teknik är alltså en fond som är 0,41 procentenheter billigare på SAVR än på Avanza (då de hade en transaktionsavgift för samma fond). Det är rätt mycket!

Hur mycket högre blir avkastningen på SAVR?

Om vi håller fast vid Robur Ny Teknik som exempel och antar att vi sparar 100 000 kronor med 10% årlig avkastning på Avanza, så får vi följande räkneexempel:

 • Insatt belopp: 100 000 kronor.
 • Avkastning: 10 000 kronor, eller 10 330 på SAVR.
 • Skillnad mellan att använda SAVR eller Avanza: 410 kronor.

410/10 000 = 4,1% högre avkastning på din investering, genom att du väljer SAVR i stället för Avanza som fondförvaltare. Över långa tidshorisonter blir det stora skillnader och du har redan efter tre år ungefär 1 300 kronor mer på SAVR-kontot om vårt exempel sträcks ut i tre år.

Om vi väljer “tryggare fonder” med lägre förväntad avkastning så blir naturligtvis 410 kronor relativt sett mycket mer och varje krona gör relativt sett allt större skillnad.

Vad är mindre bra med SAVR?

 • Relativt höga växlingsavgifter om du handlar fonder i utländsk valuta.
 • Ingen möjlighet att belåna fonderna.
 • Inte samma mängd information och inspiration kring fondvalen, som på exempelvis Avanza.
 • SAVR erbjuder inga gratisfonder i och med sin affärsmodell. Antalet riktigt billiga indexfonder är också begränsat.

SAVR erbjuder ingen aktiv robotförvaltning idag. Det ser jag inte som ett problem, vi pratar ju här om att köpa aktivt förvaltade fonder det räcker gott, men för den som söker alternativ till robotförvaltare som Lysa, Fundler eller Opti är det ett minus.

SAVR eller Avanza – Hur väljer vi?

Jag tycker inte det är intressant att handla fonder i utländsk valuta när växlingsavgiften är hög. Så den möjligheten hos SAVR utgår för mig.

Jag tycker inte heller att fonder med allt för höga förvaltningskostnader tillför något större värde. De råder ganska stor oenighet om det är bäst med aktivt förvaltade fonder, eller om man ska använda passivt förvaltade fonder.

Här kan du läsa vad Carnegie tycker, som säljer aktivt förvaltade fonder.

Eller vad Avanza säger som säljer både ock.

Personligen tycker jag många billiga fonder, eller varför inte gratisfonder som Avanza Zero, inte riktigt har den spets i förvaltningsupplägget som jag önskar. Jag väljer hellre aktivt förvaltade fonder, ofta med mer fokus på specifika branscher (som finans), regioner (exempelvis Asien), typer av bolag (småbolag) eller fonder med tydligare tillväxtfokus.

Det är för den typen av investeringar som SAVR har ett bra erbjudande!

För att sammanfatta: Intressanta fonder hos SAVR hittar vi genom att titta på fonder som:

 • Handlas i svensk valuta,
 • har en större SAVR rabatt än 0,09 procentenheter jämfört med konkurrenterna och
 • totalt sett inte är “för dyra”.

Upp mot 1-1,25% i förvaltningskostnad för en fond kan vara ok för mig om jag inte får något alldeles extra.

Exempel på bra fondval hos SAVR

Här är några exempel på aktiefonder som passar in på beskrivningen här ovanför (2020-03-03).

FondKostnad hos SAVRKostnad hos AvanzaKommentar
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,24%0,26%En fond med goda möjligheter att slå index enligt många.

Fonden är inte billigare hos SAVR än hos Avanza. Tvärtom.
Spiltan Aktiefond Stabil0,97%1,63%Värdeinvestering i fondformat.

Stor fördel SAVR.
Spiltan Globalfond Investmentbolag0,40%0,56%För den som tror på investmentbolag har den här fonden klara poänger.
MS INVF Asia Opportunity1,59%2,30%Asienfond som ofta lyfts fram som något av det bästa som bjuds.

Stor fördel SAVR.
MS INVF Global Opportunity1,25%1,96%En global aktiefond som lever upp till begreppet “aktivt förvaltad”.

Stor fördel SAVR.
MS INVF US Growth1,19%1,80%För den som gillar tillväxt. Lite svajigare resa, men med mycket bra utdelning över tid.

Stor fördel SAVR.
Plus Småbolag Sverige Index0,31%0,44%Jag tycker att portföljen ska ha en stor andel småbolag. Det här är ett exempel på en fond som erbjuder småbolagsexponering till mycket intressant pris.

SAVR är billigare.
Storebrand Global Multifactor0,47%0,76%En legendar bland globalfonder som kunnat användas som exempel på varför man ska välja aktivt förvaltade fonder före indexfonder. Men, men … Sista året – kanske lite mer – har inte imponerat. Vi väljer att placera delar av våra pengar här trots allt.

Stor fördel SAVR.

Tabellen visar på ganska rejäl fördel för SAVR jämfört med Avanza, när det gäller de löpande kostnaderna på några vanliga fonder.

Det går naturligtvis att konstruera exemplen ovan så att det passar SAVR, i ett inlägg som det här, men flera av de dyraste fonderna i listan rekommenderas av Avanza för mars 2020.

Fonden Storebrand Global Multifactor har 38 700 ägare på Avanza idag.

Så exemplen är relevanta tycker jag.

För oss som gillar Morgan Stanleys fonder – de som börjar med MS ovan – är bytet till SAVR en nobrainer. (MS INVF Global Opportunity är min favorit.)

Du kan titta på vad dina favoritfonder kostar hos SAVR här.

Aktivt förvaltade fonder - Favoriter just nu

Här är listan över mina favoritfonder just nu. Coronakrisen har gett möjligheter som jag tror att vi bäst fångar genom aktivt förvaltade fonder just nu då vi fått en kraftig uppgång generellt.

Jag använder SAVR för att köpa och äga aktivt förvaltade fonder.

Not: Listan innehåller affiliatelänkar till SAVR. Det innebär att jag kan få en ersättning - av SAVR - om du ingår avtal med SAVR. Inga kostnader tillkommer hos dig.

Användarupplevelse

Jag tycker SAVR har en bra användarupplevelse. Hela webb-platsen är snygg, känns relevant och modern. Registreringen med hjälp av BankID är rena drömmen! Det kan vara den bästa registrering jag någonsin gjort på en liknande sida.

Men jag lyckas gå vilse ibland i navigeringen några gånger. Fråga mig inte hur. Det är inte så att jag inte löste det, men jag fick skriva in webbadressen i läsarens adressfält för att komma tillbaka dit jag ville. Där tycker jag det finns förbättringspotential.

Kanske jag som provat systemet på en dålig dag.

Jag kan också tycka att en del information jag söker, när jag studerar en fond, kommer långt ner på sidan. Här nedanför ser du ett exempel. Fonden jag tittar på handlas i utländsk valuta och att den därför kostar rejält mycket mer att äga, är högst centralt.

Även den totala fondavgiften är i högsta grad intressant.

Men som sagt kommer den sammanfattningen lite långt ner på fondsidan.

Sannolikt är det så att hela gränssnittet är designat för mobiler, men för oss som jobbar vid en desktop så går det att packa betydligt mer information tidigare på sidan.

Växlingsavgiften på Savr framgår för alla fonder som handlas i utländsk valuta. Men den kommer sent, tillsammans med annan viktig information som man söker.
Den sammanfattande och viktiga informationen kommer rätt långt ner på fondsidan. Det gäller exempelvis kostnader för växlingsavgiften.

Flytta befintliga fonder och ISK

Det finns ingen möjlighet att enkelt flytta en hel ISK från en bank du använder idag till SAVR. I stället måste du sälja av och ta ut pengarna där du har investeringarna idag.

Sedan får du föra över pengarna och börja om hos SAVR. Med det följer vissa transaktionskostnader och vissa skatteffekter. Med tanke på den besparing vi pratar om hos fonderna vi hade i exemplet, så skulle inte det hindra mig från att flytta kapitalet.

Du kan läsa mer om skatter inom ISK här.

Risker med att investera i SAVR

SAVR är inte en stor och etablerad bank, inte heller är det ett bolag med en etablerad affärsmodell, så sannolikt finns det därför risker för att bolaget hamnar på obestånd eller gör stora förändringar i affärsmodellen.

Låt oss därför titta på vad vi har för skydd som investerare om vi investerar genom SAVR.

1 – Pengarna är separerade från SAVR som bolag

Som i alla sådan här sammanhang så är dina pengar separerade från SAVRs verksamhet. Man använder idag dessutom en partner som är betydligt mer etablerad för att hantera mycket av tjänsterna.

Det gör att sannolikheten för att dina pengar helt ska försvinna är i princip är obefintlig. Men pengarna kan bli låsta och svåråtkomliga under vissa perioder om något sker.

2 – Investerarskyddet gäller

Om något trots allt skulle hända så har du ett statligt skydd på upp till 250 000 kronor för dina investeringar. Om du har pengarna i likvider så omfattas du av bankgarantin och då är beloppet 1 000 000 kronor.

Läs mer

Frågor och svar

Hur mycket billigare är SAVR på fondförvaltning?

Det varierar mellan fond till fond. För den mycket populära fonden Robur Ny Teknik så är förvaltningsavgiften mer än 0,4 procentenheter lägre.

Går det att ha ISK på SAVR?

Ja. SAVR erbjuder ett vanligt värdepapperskonto och ISK.

Erbjuder SAVR kapitalförsäkring?

Nej.

Är det säkert att spara via SAVR?

Dina pengar är skilda från SAVRs pengar och upplägget får betraktas som etablerat, reglerat och säkert. Skulle något trots det gå fel omfattas du av investerarskyddet och/eller bankgarantin.

Har SAVR några gratisfonder?

Nej, sättet man tar betalt gör att ingen fondförvaltning blir helt gratis. Det gör också att SAVR inte blir billigast aktör på de allra billigaste fonderna.

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.