Bästa second hand butikerna på Söder!

Letar du second hand butik på Söder i Stockholm?

Leta inte längre, här får du en genomgång av alla second hand butiker på Söder – åtminstone om du vill köpa kläder second hand – och förslag på hur du på bästa sätt gör dig en shoppingrunda bland de bästa second hand butikerna på Södermalm!

Var finns second hand butikerna på Södermalm?

Manchesterbyxor på Beyond Retro vid Zinkensdamm
De här Manchesterbyxorna blev ett av fynden på vår shoppingtur. De är köpta på Beyond Retro vid Zinkensdamm.

Det finns second hand butiker lite här och där på Söder men vi anser att de bästa ligger längs Hornsgatan, med ett undantag i form av POP. Vi återkommer till POP lite senare …

Det är inte bara det att butikerna kring Hornsgatan är bra, här hittar du också flera stycken second hand butiker på rad vilket ökar chansen för dig att hitta något du gillar.

Dessutom kompletterar butikerna varandra, så om en är lite snobbig så är nästa lite mer hippie.

Att börja på Beyond Retro vid Zinkensdamms tunnelbanestation, eller kanske hos Ruth och Raouls Second hand några ytterligare meter ner mot Hornstull, och gå ner mot Slussen ger dig enkel tillgång till mer än 10 second hand butiker!

En skylt som visar vägen till Ruth och Raoul på Hornsgatan 116.
Ruth och Raoul på Hornsgatan, ovanför Zinkensdamm.

När du är framme vid Götgatsbacken finns dessutom ett gäng vanliga klädaffärer som är värda ett besök!

En bild på klänningar från 40 och 50-talet i skyltfönstret till Ruth och Raoul.
Ruth och Raoul är mindre hippie och mer vintage.

Lista Second hand butiker Hornsgatan

För att ge dig en bild av vad vi pratar om så listar vi butikerna i växande gatunummer längs Hornsgatan. Några butiker ligger på sidogatorna runt om, och har därför andra adresser.

ButikAdressKommentar
EmmausPeter Myndes backe 8Vid Slussen och Götgatsbacken
Replace FashionHornsg. 40
Röda KorsetHornsg. 54
Stockholms StadsmissionHornsg. 58
Broadway & SonsHornsg. 64BMariatorget
Humana Timmermansg. 23Mariatorget
Herr JuditHornsg. 65
Myrornas Hornsg.96Ligger mitt emot Judits två butiker
Judits Second HandHornsg. 75
Beyond RetroBrandkyrkag. 82Zinkensdamm
Ruth och RaoulHornsg. 116Zinkensdamm
Second hand butikerna längs Hornsgatan.

Second hand Söder – Bokstavsordning

Samtliga butiker i listan ovan är sådana som vi rekommenderar och som vi själva besöker. Här är några korta kommentarer kring varje butik.

 • Beyond Retro – Lite hippie och en hel del vardagskläder, dam/herr.
 • Broadway & Sons – Vintage och militärt överskott dam/herr.
 • Emmaus second hand – Lite enklare second hand, dam/herr.
 • Herr Judit – Märkeskläder för herrar.
 • Judits Second Hand – En riktigt trevlig butik för lite finare märkeskläder, damer.
 • Myrorna Second Hand – Lite enklare second hand, dam/herr.
 • Replace Fashion – Mycket bra butik med modernare damkläder. Även en liten del herrkläder.
 • Ruth och Raoul – Vintagebutik som erbjuder vintage i form av 30-talskläder och framåt. För den som söker något mer än vardagskläder.
 • Röda Korset Second Hand – Lite enklare second hand med stort utbud, dam/herr. Bra utbud.
 • Stockholms Stadsmission – Lite enklare second hand dam/herr. Bra utbud.
 • Humana – Blandad second hand, ofta lite bättre kvalité, dam/herr. Bra utbud.

Sedan har vi POP på Åsögatan. Det är en kul och fräck butik som är rejält vintage och hippie. Vi gillar den butiken men den är lite ”off” jämfört med de butiker som vi listat ovan.

Beyond Retro vid Zinkensdamm har utökat sin lokal under 2022. Det bliv riktigt bra och utbudet är breddat jämfört med tidigare.

Det är inte jättelångt från Slussen men räkna med cirka 10 – 15 minuters rask promenad. Läs vidare så återkommer vi med tips om hur du sätter samman din shoppingtur!

Samtliga butikerna i listan ovanför är väl värda ett besök. Några är bland de bättre second hand butikerna i Stockholm medan andra är rätt enkla och uppblandade med andra second hand prylar som böcker och skivor.

Bästa second hand på Södermalm

Beyond Retro är nog en av de större butikerna, man har dessutom utökat butiksytan under 2022, men det är ganska bra storlek på flera av de listade secondhand-butikerna här ovan.

Som vi diskuterade i ett tidigare inlägg, där vi diskutera vilken den största second hand butiken i Stockholm, så tycker vi dock att det blir lite fel att prata om en butiks storlek när det ligger så många butiker nära varandra som det gör längs Hornsgatan.

Broadway & Sons är stället om du gillar kläderna i filmen Greace.

Bland butikerna i listan ovan hittar du de flesta typer av second hand butiker du kan önska, och som Stockholm bjuder på. Det är en blandning av det vardagliga och ganska enkla, vintage och finare märkeskläder.

Du hittar en mer detaljerade genomgång av butikerna i listan ovan i vår genomgång av alla Stockholms second hand butiker.

Second hand butiker på Södermalm – Förslag på shoppingrundor

Vi gillar att åka T-bana till Zinkensdamm när vi ska göra Söder. Där börjar vi med Beyond Retro och går över Hornsgatan till Judits två butiker. Sedan fortsätter vi ner längs Hornsgatan mot Slussen.

Myrornas butik på Horsgatan är lite av typen ”Gott och blandat” men senast vi var inne så hittad så hade man bra med kläder och de var snyggt presenterade.

För tonårsdöttrarna och mig så är vi ganska nöjda med shoppingen när vi kommer fram till Slussen då. Eventuellt går vi upp till några av butikerna som ligger i Götgatsbacken, de passar våra tonårstjejer perfekt.

Det här är, orken pratar vi om, ett av skälen till att vi inte besökt Ruth och Raoul trots att det ligger väldigt nära Zinkensdamm. Nästa gång går vi upp längs Hornsgatan, bort från Slussen och slutar hos Ruth och Raoul tror jag. Se kartan här ovanför där vår ordinarie startpunkt Beyond Retro är markerad.

Skor och kläder hos Stadsmissionen Second Hand.
Lite av utbudet hos Stadsmissionen Second Hand.

Senaste shoppingrundan jag och döttrarna gjorde på Söder så började vi hos Replace, rätt långt ner mot Götgatan och gick mot Hornstull.

Alltså åt motsatt håll mot vad vi brukar.

Vi slutade vår shopping vid Ruth och Roauls butik som bara ligger någon minuts promenad från Beyond Retro vid Zinkensdamm.

Så när det kommer till orken så ryms Ruth och Roauls butik i det vanliga shoppandet, men den butiken är nog lite mer för entusiasterna än vi som köper kläder för vardagen.

Och vi står nog på oss, trots allt, att det känns lite mer naturligt att börja uppe vid Zinkensdamm och gå mot Slussen.

Kläder i Röda Korsets Second Hand butik.
Röda Korset Second Hand har bra utbud med dam och herrkläder. Dessutom vanligtvis väldigt bra presenterat.

Att handla Second Hand ska ta lite tid

Det här är så mycket shopping på Söder att det kan finnas skäl till att ta en fika, eller äta något, när ni jobbar er fram längs Hornsgatan.

Jag skulle säga att det är 20 minuters promenadväg från Zinkensdamm ner till Slussen. Med besök i Second hand butiker och någon ytterligare butik så tar promenaden några timmar för oss.

Som vi var inne på så finns det väldigt bra klädbutiker, men nya kläder då, i Götgatsbacken om du vill fortsätta din shopping.

Det finns andra second hand butiker på Södermalm, för dem är det bättre att utgå från Medborgarplatsens T-bana och börja med att besöka POP på Åsögatan.

Se kartan här ovanför.

Blus hos Replace Fashion. En relativt ny bekantskap för oss, men hitt återkommer vi alla gånger!

Strax intill ligger också Rerobe. Därefter kan ni dra er mot Stockholm Stadsmission på Skånegatan – pip in och besök Ritz Vintage på Bondegatan på vägen dit – och avsluta med Röda Korsets butik på Östgötagatan.

Det här är ett kul område och du hittar en hel del kul och annorlunda kläder här, nya då, men det här är ett andrahandsval för oss om vi ska göra oss en rejäl shoppingrunda.

Då är det Hornsgatan som gäller! Kanske har vi bara haft otur kring Nytorget?

Berätta gärna om du har en anser något annat i kommentarsfältet!

Besöka butikerna med bil

Vi brukar försöka parkera ungefär mitt på Hornsgatan, kring Mariatorget, om vi ska göra second hand butikerna där. Går inte det så tittar vi på gatuparkeringar kring Zinkensdamms IP, gärna ner mot vandrarhemmet och koloniområdet.

Vi brukar köra gatuparkering även om det går bra att stå upp i parkeringsgaraget på Medborgarplatsen, för att nämna ett exempel.

Vill du besöka POP så rekommenderar jag att åka in via Ringvägen – Renstierna gata. På sommaren är det svårt att hitta gatuparkering, men skam den som ger sig!

Har du bra tips på second hand butiker i Stockholm eller på Södermalm, tipsa oss då gärna i kommentarerna.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar