Blir du trött på eftermiddagen – Testa det här!

Blir du ofta trött och på eftermiddagen? Kanske börjar segheten komma krypande redan efter lunch?

Det kan beror på att du sover för lite och det är inget som är hållbart i längden och tipsen vi kommer presentera här nedanför kan aldrig kompensera för en god och tillräcklig nattsömn.

Med det sagt så finns det en hel del saker du kan göra för att motverka eftermiddagströtthet och få mer energi.

Använd ståbord (höj- och sänkbart bord)

En stor majoritet (upp till 87% i vissa undersökningar) av de personer som står upp i sitt arbete upplever högre energinivåer.

Att stå upp och jobba gör dig mer allert!

Ät med måtta under dagen

Begreppet palt-koma är ingen myt. Kroppen måste avdela energi för att ta hand om maten du ätit, exempelvis under lunchen, och många påverkas negativt av att äta stora måltider.

Ät så att du är 80% ”fylld” så har du energi över till annat under eftermiddagen.

Sluta dricka kaffe

Många upplever en jämnare energi under dagen om de inte ökar energinivåerna på morgonen med koffein eller sportdrycker.

Att sluta dricka kaffe kan därför göra att du slipper bli trött på eftermiddagen!

Se till att du får tillräckligt med dagsljus

Försök få mer frisk luft och dagsljus. Det kan innebära att du går ut och äter lunchen utomhus, tar en liten promenad eller försöker få till lite vardagsmotion på väg till jobbet.

Det behövs inte mycket för att åstadkomma en förändring, i synnerhet inte mitt på dagen under sommaren. Det kan räcka med att du går ut på eftermiddagsfikat för att du ska öka dina energinivåer.

Se över belysningen på din arbetsplats

Belysning kan aldrig ersätta dagsljus men belysningen på din arbetsplats ska göra så att du orkar jobba länge och samtidigt hålla dig pigg.

Ser du bra? – Kontrollera din syn!

Att anstränga ögon och huvud på grund av att du inte ser ordentligt gör att du bränner onödig energi.

Gå till optikern, de flesta arbetsgivare står för terminalglasögon.

Anpassa din arbetsplats så att du gillar den

Anpassa din arbetsplats, exempelvis genom att:

  • Spela musik som ger dig energi (går att göra i lurar)
  • Inred – Färg och blommor piggar upp
  • Sänk rumstemperaturen
  • Ha nyttiga och trevliga snacks till hands, så som frukt eller nötter.

Använd Pomodoro-metoden

Pomodoro metoden hjälper dig att bli mer effektiv på jobbet. Den hjälper dig att strukturera det som behöver göras samtidigt som det hjälper dig att avsätta tid för arbete och vila i lagom proportion.

Pomodoro upplägget sänker tröskeln rejält och kan underlätta för dig att hitta flow vilket påverkar hur mycket energi du behöver för att komma igång med något och hur mycket energi som sedan går åt för att genomföra det du ska.

Klassiska råd om du är trött på eftermiddagen

Det vi har listat som förslag här ovan är exempel på råd som finns för dig som vill motverka trötthet på eftermiddagen.

Det finns utöver det en hel del allmänna råd om hur du kan påverka dina energinivåer.

De är giltiga här också. De viktigaste är:

  • motionera
  • ät sunt
  • vårda din sömn

Mina egna erfarenheter

Jag blir ibland trött på eftermiddagen och har testat alla trick jag skriver om här ovanför.

Att kunna stå upp är definitivt en faktor som påverkar mig. Jag tror det påverkar mig direkt genom att jag blir piggare, men jag tror också att det bidrar till en bättre ergonomi på arbetsplatsen som inte tröttar ut mig.

När jag har möjlighet så försöker jag ta en lunchpromenad. Tyvärr är det lite för sällan, men det fungerar ofta väldigt bra och ger mig extra fart in i eftermiddagen.

Sist men inte minst så skulle jag vilja slå ett slag för metoder som används inom området ”personlig effektivitet”.

Pomodoro-metoden jag nämnt här ovanför är ett exempel på det. Men bara en bra dagsplanering och aktionslista duger ofta bra.

För mig handlar det mycket om att acceptera att jag blir trött på eftermiddagen och då hjälpa mig själv att göra det så lätt som möjligt att trots det jobba och göra uppgifter som krävs.

Att vara trött och seg och dessutom behöva försöka ut vad som ska göras och hur blir lätt för svårt. Men att ta tag i en väldefinierad uppgift som tar 20 minuter kan kännas riktigt bra!

Vanliga frågor

Är det normalt att bli trött på eftermiddagen?

Om du blir onormalt trött så bör du söka läkare, men att energinivåerna går upp och ner under dagen är helt normalt. Hur pigg eller trött du är påverkas av bland annat hormonnivåer och dessa påverkas av exempelvis dagsljus.

Vad kan jag göra för att bli piggare på eftermiddagen?

Jobba stående, se till att få frisk luft samt dagsljus är bra råd som gör en stor majoritet människor piggare.

Trött efter lunch – Vad kan jag göra?

Det finns mycket du kan göra om du blir trött på eftermiddagen. Kopplat till jobbet och arbetsplatsen så fungerar ofta råd så som: jobba stående, se till att få frisk luft samt dagsljus. Men allmänna råd som god kosthållning och träning påverkar energinivåerna.

Kategorier Tid

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

Lämna en kommentar