Känner du att det är dags för förändring? Vi går alla igenom olika faser i livet, och ibland kommer vi till en punkt där vissa saker inte längre känns relevanta.
Det kan handla om prylar som bara samlar damm, medlemskap i föreningar där du inte är aktiv, eller vanor som inte längre ger det värde som det brukade.
Boenden, platser och jobb är också saker som vi blir klara med. Ja, även relationer kan spela ut sin roll.
Det behöver inte vara så dramatiskt. Våra förutsättningar ändras, vi ändras, omgivningen ändras och våra ekonomiska förutsättningar varierar över tid. Det är rimligt att vi anpassar oss efter det.
Att lägga tid på att avsluta och städa upp
Minimalisterna lägger stort värde vid att löpande avsluta och städa upp. Decluttering är ett exempel på det.
Industrier som jobbar med effektivistering och kvalité använder metoder för att systematiskt städa, rensa upp och kasta ut.
Det här gör livet enklare och effektivare. Men det är också nödvändigt för att kunna förändra och gå vidare. Det är helt enkelt väldigt svårt – eller kanske till och med omöjligt – att få till en förändring i livet om inget ska försvinna och inget ska ändras.
Egna beslut – När andra berörs
En del saker rår vi över själva. Det kan handla om att kasta kläder som inte används, eller säga upp prenumerationer och medlemsskap som tappat sin relevans.
Andra saker kräver kanske att fler blir involverade. Det kan handla om att städa i garaget eller i ett förråd.
En del av ”städjobbet” kan vara känslomässigt svårt. Det kan handla om att lämna boende, områden och människor som vi har väldigt djup och lång relation till. Om det är så och förändringen dessutom berörda fler personer så blir det både jobbigt och svårt att avsluta, städa upp och gå vidare.
Vi ska återkomma till det senare. Nu ska vi titta på sju olika tecken på att något kan lämna ditt liv.
1. Du använder det aldrig
Om du inte använder saker, eller om det finns aktiviteter som du inte längre deltar i så är det dags att städa upp. Sälj av, kasta och avsluta.
Det är en stor skillnad mellan att ”ställa undan” och städa ut. Att flytta ut löpbandet eller symaskinen i ett förråd gör dig egentligen inte friare. Inte heller löser du något genom att skjuta dubbdäcken till bilen som du skrotat längre in i garaget.
Det fulla förrådet är en belastning som minskar din frihet.
2. Det har förlorat sitt värde
Ett stort hus som var fullt med barn och kompisar fyller inte samma funktion när barnen flyttat ut. En husvagn ni aldrig använder eller en motorcykel som mest är dammig är andra exempel på saker som tappat sitt värde för dig.
Den här punkten handlar mycket om känslor och känslomässiga kopplingar. Vi skjuter på avslutet genom att hitta ursäkter. ”Den kostar inget där den står”, ”det kan komma till nytta”, ”vi borde börja använda … igen”.
Sanningen är att det du har i ett förråd sannolikt inte är en viktig del i ditt liv längre. Ytor i en bostad du inte besöker fyller inget värde.
3. Det skapar mer stress än glädje
Har du ett fritidshus med ett tak som läcker? Eller hinner du inte med att hålla ordning på tomten? Är det bara stressigt att klämma in ett meningslöst styrelsemöte mitt i veckan?
Saker och ting som stressar oss tillför oftast inget värde i våra liv.
4. Det är en vana, inte en vilja
Jag höll mycket kurser inom föreningslivet förr i tiden. Det rullade på år efter år, men till slut tog jag mig i kragen och tackade för mig och gick vidare. Men jag kunde säkert hållit på fortfarande, 30 år senare, om jag inte tagit ett aktivt beslut.
Så fungerar det ofta om vi kommit igång med något och blivit en viktig del i en verksamhet.
5. Det är en ekonomisk belastning
Bostaden, andrabilen, motorcykeln och husvagnen kan alla fungera som ”svarta hål” när det kommer till kostnader. Det är underhåll, amorteringar, reparationer och försäkringar som kostar.
Ändras dina ekonomiska förutsättningar, eller det blivit för mycket utgifter, så måste du öppna för förändring.
6. Det passar inte längre in i ditt liv
Har du bytt jobb och det är svårt att skjutsa barnen till ridskolan? Eller jobbar du numera borta i veckorna och alla ditt hem står mest övergivet?
Då har förutsättningarna ändrat så mycket att det är rimligt att avsluta och förändra.
7. Det är dags för en förändring
Ibland så är vi klara med något i våra liv. Det kan vara 15 år på samma jobb, ett helt liv på samma plats eller 10 år som handbollsdomare.
Jag har varit här några gånger i mitt liv, men det är svårt att riktigt erkänna det här för sig själv tycker jag. Det är egentligen först när jag fattat ett beslut om en förändring som jag riktigt kunnat vetat vad jag tänkte och tyckte om något.
Den som är fri reser ofta med lätt bagage
I det här inlägget fokuserar vi på att hålla vår fysiska och mentala ryggsäck lagom stor. Det finns ett stort värde i det. Vi mår bättre, skapar ett mer effektivt liv – som ger oss mer tid och bättre ekonomi – samtidigt som det ger oss ökad förmåga att fånga möjligheter och bejaka förändring.
Inom livsstilsdesign så är begreppet frihet centralt och det vi pratat om ovan ligger helt i linje med det. Men det finns fler beröringspunkter.
En viktig sådan handlar om förändring.
Att förändra med andra
En av de vanligaste frågorna vi får kring våra förändringar handlar om hur vi löst konflikter inom vår relation eller inom familjen.
Jag brukar säga att vi inte haft så stora konflikter och det är sant. Stora förändringar där olika viljor ska mötas öppnar för konflikter. Små förändringar med få beroenden är enklare att genomföra.
Ju mer ändamålsenligt och effektivt ditt liv är ju lättare är det att förändra. Det är inte så dramatiskt att flytta om ni inte ska bråka om 10 olika dammiga saker i garaget, eller om ni är överens om att släktgården mer är en belastning än en fantastisk bostad.
Eller om ni kan möta er partner och inse att han eller hon är ”klara” med den här fasen i sitt liv. Att aktivt hela tiden jobba med den här typen av frågeställningar ökar medvetenheten och minskar antalet ”svåra” kopplingar till det som varit.
Hur minskar du din ryggsäck de kommande sex månaderna?
Hej Anders!
Bra och viktiga råd du ger.
Ditt förslag på att ”kasta” kläder som man inte använder tog tag i mig. Att lämna till secondhand är ett bättre sätt. Då kommer kläderna till användning.
Tack, det är rätt. Second hand är ett bättre alternativ!