Det går inte att tjäna pengar på att lära människor tjäna pengar!?

Under nyårshelgen blixtrade ett blogginlägg förbi. Grundtesen var att det inte gick att tjäna pengar på att tala om för människor hur de ska tjäna pengar. Inlägget var skrivet av en amerikansk storbloggare – tyvärr kan jag inte hitta inlägget – som började sin karriär som privatekonomisk missionär bland annat genom att föreläsa på ett amerikanskt universitet. Dock helt utan framgång. Han hade gjort sin läxa och var väldigt hands-on (inget flummande som här på Onkel Toms stuga utan han presenterade konkreta tips och lösningar kopplat till hur de som gick på seminariet kunde börja tjäna extra pengar), föreläsningarna var gratis och han la ner en enorm tid på att marknadsföra både sig själv och föreläsningarna. Men ingen kom. Inte ens de han hade jobbat upp en personlig relation med. Efter lite detektivarbete kom han fram till att budskapet uppfattades som:

  1. spammigt och bondfångaraktigt, och
  2. pengar – oavsett om vi pratar om att tjäna extra eller spara – ligger för nära personliga frågor som de flesta inte har något intresse i att peta i eller utmana.

Första punkten har att göra med att budskap om att tjänar pengar lätt hamnar i ”tjäna 10 000 kronor på 10 minuter” kategorin av annonser på Internet och är mindre intressant för oss här (även om jag skrivit ett inlägg om hur du kan tjäna pengar genom att ha annonser på din blogg).

Punkt två är ju dock helt i linje med något som blivit den här bloggens mantra.

Att spara pengar i ett modernt samhälle handlar mer om vilka heliga kor som ska till slakt än vilka de tio bästa sätten att tillreda nässlor är.

Rådet från jänkaren var att försöka kom in i huvudet på den du pratar med. Det är bara där vi som vill peka på andra möjligheter och vägar kan göra nytta. Så upplever även de som tar emot budskapet och intresset ökar för det vi säger när vi når djupare hos de vi adresserar .

Det klassiska sparmissionerandet ser ut ungefär så här:

Vägen till förmögenhet och frihet är inte svår:

  • Gör av med mindre pengar än du tjänar. Gärna mycket mindre.
  • Investera pengarna utan att ta för stora risker. Exempelvis i brett och billigt fondsparande.
  • Lär dig att få ut mesta möjliga ur livet med små insatser. Lite utmanande men långtifrån omöjligt.
  • Om nödvändigt, ta extrajobb. Ett enkelt liv enligt ovan ger dig mycket tid.

Redan här har vi tappat många som säger att de väljer att bara investera, med högre risk. För de tre övriga punkterna är för utmanande.

Här finns lite av en paradox. För de flesta skrifter som ger råd blir bättre – exempelvis böcker kring hur du går ner i vikt eller slutar röka – ju mer konkreta råden är, men för sparande blir de ofta mer skrämmande! Så här ser exempelvis en ännu mer konkret lista ut för den som vill bli rik:

  • Flytta till en liten bostad nära arbetsplatsen.
  • Lev utan bil.
  • För kassabok.
  • Skaffa ett konto på Avanza eller Nordnet. Köp billiga breda fonder enligt deras sparekonomers rekommendationer.
  • Fyll din tid – du kommer få mycket över – med en hobby som inte kräver dyra inköp av prylar. Det finns massor, här är några exempel!
    • Läs mer.
    • Träna.
    • Ha mer sex (snittparet i Sverige har snart sex så sällan som en gång i veckan i snitt!).
    • Spela datorspel.
    • Umgås med dina vänner och familj.
    • Lär dig spela ett instrument.
    • Studera.
    • Skriv.
    • Skaffa extrajobb inom områden du gillar. (Värd på evenemang, jobba på gym, yogainstruktör, …)
    • Aktivera dig i föreningar.
    • Programmera i Open Sourceprojekt.

Här har vi som ger råd kring det ganska extrema budskapet som är kopplat till finansiell frihet nästan tappat alla läsare (de få som är kvar är antingen helt införstådda med upplägget eller relativt unga om ni frågar mig), helt i linje med bloggarens observation. Men hur ser ett alternativt budskap ut, något som kan öppna en dörr till förändring?

Jag spånar lite men behöver er hjälp att hitta rätt!

  • Livet är fullt av möjligheter, vad är det som hindrar dig från att fånga dem?
  • Känns det som dina prylar och dina åtaganden är en belastning?
  • Passerar livet förbi medan du står och stampar?
  • Hur kommer du möta din nästa arbetslöshet?

Som sagt, jag behöver er hjälp i att förstå hur jag ska nå dig och dina vänner i det jag skriver, inte för att tjäna pengar då som rubriken kanske antyder utan för att jag vill förstå hur vi för heliga kor – må de vara eko eller inte – till slaktbänken!

Läs mer

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

18 svar på ”Det går inte att tjäna pengar på att lära människor tjäna pengar!?”

  1. Hej igen Tompa. Desto mer jag läser av det du skriver desto mer inser jag hur lik den mentala vägen till ekonomisk frihet är den till personlig utveckling. Alla vill nå slutmålet men inte många är beredda att uthärda resan dit. 😉
    PS. Tack för länken i förra kommentaren.

    Svara
    • Hej Charlotta,

      Det är det jag insåg också när jag började min resa. Att gå från att ha slut på pengar i slutet av månaden till att ha 50% kvar handlar om att göra en egen personlig resa helt i linje med den man gör när man utvecklar sig själv. Koslakt är ett måste.

      Svara
  2. En väg skulle ju kunna vara att lyfta fram ”skräckexempel”. Lite Lyxfällan/Mr Money Mustache-stuk med andra ord.

    Det är ändå lite sorgligt att något så enkelt som att få ordning på sin ekonomi inte innefattar fler, men så ser det ut idag. Parallellerna till att förlora vikt och ha lite koll på sin hälsa är många.

    Mvh

    Egon

    Svara
    • Hej Egon,

      Det är rent allmänt så att vi människor verkar suga på att ta hand om oss själva, vår ekonomi, känsla av glädje … Och parallellerna som till vikt och hälsa är många.

      Mr Money Mustache hånar sin samtid och han gör det bra. Tyvärr är det väldigt svårt att ta efter och dessutom göra bra. Men visst biter ironi och humor. Skrämseltaktik är jag mer tveksam till, främst för att de som jag skulle vilja nå som målgrupper inte alls är i läget att de gått helt överstyr. Jag skulle vilja adressera många medel och överklass som sköter sig skapligt.

      Svara
  3. Kommentar 1: jag var på Balansekonomis gratisföreläsning som samlade minst 800 personer i Stockholm innan jul. Det verkar som Charlie Söderberg kan tjäna pengar på att lära folk spara/tjäna pengar. Tungt säljarbete följde föreläsningen.
    Kommentar 2: jag tror vi alla behöver hjälp att förstå hur vi gör för att fylla vår tid med annan meningsfull aktivitet än arbete. För att nå fler skulle du kunna göra/uppleva/beskriva dina föreslagna aktiviteter tex ’läsa mer’ skulle kunna innebära: skapa läsecirkel, träff på lokala biblioteket, kanon av böcker med recensioner, intervju med författare, intervju med bibliotekarie, läslistor för olika genre. inte minst den sociala biten är viktig; vem skall man umgås med när ’alla’ jobbar.
    Jag tror alltså att det krävs mer än bara skriva om att spara, procent och mål. Besatthet av pengar är inte så spännande.

    Svara
    • Hej Peter,

      Kommentaren om Balansekonomis upplägg var uppe på Twitter. Om ni ska övertyga mig om att det går att göra en affär, så ja fine Balansekonomi tjänar säkert pengar. Men om jag är inte säker på att deras upplägg ändar min intention och mening med inlägget. De krängar hårt och påstår att det har en lösning som gör att du inte behöver ändra dig eller göra något annat än att betala, vilket för mig är en annan grej.

      Japp, jag håller med dina tankar om ett meningsfullt liv.

      Svara
  4. Hej Onkel Tom,

    vad kul att läsa om sabbatsåret och idéerna i affärsplanutkastet mm, kört hårt!

    Det du beskriver i detta inlägg är helt i linje med mina egna observationer att det handlar om att komma in i huvudet för att åstadkomma nåt varaktigt kring privatekonomi, vilket folk i allmänhet tycker är obehagligt om de inte själva har nått en tillräcklig medvetenhet eller eget driv till förändring, och dessutom behöver de ha ett (rätt stort) förtroende för dig som ”rådgivare”. Hemma kämpar jag med frågan med frugan nästan varje månad, misslyckats med syskon och övrig nära familj, vänner är de inte tal om ”att in å peta”. Det kan ju förvisso säga mer om mig eller de jag umgås med, men jag tror att du, så som jag uppfattar Onkel Tom, i spånandet har mer likheter med en ”ekonomisk terapeut” än privatekonomisk rådgivare. Inte sällan handlar det ju om att folk inte tagit kommandot över sina liv och gjort aktiva val utan låter sig ”ryckas med” (jobb/socialt/fritid etc)där prioriteringarna likväl som den ekonomiska situationen blir ad hoc.

    Alltså är ditt uppdrag svårare men har också möjlighet till mycket större avkastning än de allmänna råden (några av de nämnda ovan) som de flesta känner till (men inte ens orkar följa dessa). Jag tror dock det finns en vinkling av det du beskriver som verkligen borde fungera, har bara svårt att precisera det nu. Målgruppen du beskrev i kommentaren ovan tror jag är helrätt.

    Svara
    • Hej vadViVill,

      Tack!

      Precis som du säger så blir en privatekonomisk rådgivare lite mer som en god rådgivare om du har pengar, eller rådgivare inom områden där det finns kostnader som till viss del går att påverka. Exempelvis bolån, skatter, osv. Men om du inte kan spara pengar utan att gå sönder så blir det en terappeutisk fråga snarare. De flesta i Sverige har mest att göra inom det området.

      Svara
  5. Jag tror generellt de är svårt att lära ut dessa tankar kring ekonomiskt oberoende och sparande i t.ex. föreläsnings format. Jag tror snarare att folk får detta intresse av sig självt och vill aktivt upptäcka bloggar/böcker eller vad det nu kan vara än att någon ska säga åt dem att göra så här det är bäst. Jag kan ju bara tala från egen erfarenhet men så var det för mig, hade jag för några år sedan sett reklam för en föreläsning i stil med ”Så här blir du ekonomiskt oberoende genom att spara” hade jag nog bara skrattat å tänkt att de första man ska göra är väl att inte betala för den föreläsningen…

    Visst är den fin tanke att sprida kunskapen till de som saknar buffert och inte investerar via börsen, men jag tror helt enkelt att de inte vill veta, många är nog, tro det eller ej, totalt ointresserade av pengar.

    Ska man börja nånstans är de väl att se på pengar som en trygghet snarare än att ”allt sparande är uppskjuten konsumtion”. För i dagens samhälle finns det väl generellt inte tid till att skjuta upp saker då man som sagt bara lever en gång…

    Svara
    • Jag håller med. Jag hade också varit helt oemottaglig för fem år sedan.

      Amerikanska bloggaren fokuserade dock främst på hur man kan tjäna mer, och ändå hade han samma upplevelse. Lite intressan

      Svara
  6. Jag tror att det gäller att ta bort ord som rik / tjäna pengar använd istället nyhetsrubriker som gå i pension på 5 år, vill du jobba till 75 år? vill du bli mest miljövänlig i kvarteret? Vill du ha tio extra veckors semester om året?

    Sen berätta hur man ska göra.

    Visa beräkningar på vad en bil ”kostar” inköp rullande kostnader och visa vad du hade kunna få istället, omsätt pengarna till tid eller visa att du kan gå 5 år tidigare i pension om du istället investerar pengar m.m. många idag i medelklassen byter bil slentriant vart tredje år och vissa har också 2 bilar som byts sen har dom mage och klaga på att dom har för lite semester eller inga pengar. Man gör inte tankeomställningen vad pengar verkligen kan ge om man investerar dessa i t.ex. utdelningsaktier (kanske del 2 av föreläsningen) 😉

    Svara
  7. Livet är fullt av möjligheter, vad är det som hindrar dig från att fånga dem?

    Här prioriterar jag småbarn istället för att vandra kinesiska muren eller bestiga berg.

    Känns det som dina prylar och dina åtaganden är en belastning?

    Prylar är alltid en belastning för det är ytterliggare en sak som behöver pysslas och tas hand om. Ny kniv ska slipas och hållas ren, ny glassmaskin ska rengöras och diskas ordentligt osv.

    Passerar livet förbi medan du står och stampar?

    Kände så förut, mitt liv passerade och åren gick, samma jobb, samma vänner samma fester. Detta löste sig automatiskt med barn och fru. Man kan inte hålla samma takt och leva på samma sätt.

    Hur kommer du möta din nästa arbetslöshet?

    Om jag någonsin blir arbetslös så kommer det inte bemötas med mer dramatik än att söka nytt. Dock ingen ko på isen då jag sitter på inkomstförsäkring.

    Jag vet hur svårt det är att fånga intresse hur dem som mest skulle behöva det. Hade diskussionen med några vänner. Dem är helt nöjda med att leva för dagen och bo i hyresrätt någorlunda nära stan. De vill skaffa barn men anser att de löser sig den dagen de kommer och vill de flytta till hus är det ”bara att spara till det då”. Skriker inom mig men man kan inte annat än förklara fördelarna med att spara.

    Svara
    • Hej OlaSlayer,

      Jag tycker dina förslag är bra och i vissa fall går det ju att nå fram genom att använda dessa lite mer konkreta anslag.

      Jag känner också igen mig i ”livet står och stampar”. Att nöta 10 år utan att komma en meter i livet är deprimerande.

      Svara
  8. Att ta klivet utanför det normerade ” svensson livet” kräver extremt mycket av individen i form av självförtroende och vilja att våga optimera sitt eget liv.

    Hela samhällsstrukturen som de flesta av oss är uppfostrade i är ju uppbyggd på mantrat att heltidsarbeta för att så fort som möjligt sätta sprätt på intjänade pengar, tex. pratar politiker från flertalet grupperingar om det (hemska) utanförskapet. Att förfoga över sin egen tid anses helt förkastligt, så måste det nog framställas om flertalet livslångt ska stanna i ekorrhjulet.

    För att uppnå ett ändrat beteende avseende förmögenhetsuppbyggnad som leder till ökade valmöjligheter (större frihet) måste man vara stark nog att vara ”kärring mot vinden” under lång tid. Detta är inget som flertalet fixar genom att läsa en artikel eller bok.

    Däremot kan nog blogg mediet vara mer effektivt då lite åt gången serveras, skallen får tid på sig att ta till sig förändringen i mindre portioner. I kommentarsfältet möter man andra som kommit en bit på vägen vilket förhoppningsvis så småningom leder till ökad grad av självständighet.

    Svara
    • Hej Stenkryparen,

      Håller med i allt! Det vi gör är en stegvis förändring. Att beskriva start och stopp funkar inte. Ett steg leder till insikter som gör att vi kan ta nästa osv.

      Svara
  9. En reflexion är att det kanske går att nå de människor som inte vill diskutera privatekonomi genom att använda sagans kraft. Jag tänker på The richest man in Babylon, som lyckas bra med att dra in läsaren i ett ekonomiskt tänk via rafflande historier. Det känns inte som undervisning i sparande när man läser utan mer som förmedling av livsvisdom. Problemet är väl att få folk att börja läsa…

    Svara
    • Några av de mest säljande böckerna kring privatekonomi är ju just så. Rich Dad Poor Dad osv. Men det är en tuff utmaning! 🙂

      Svara

Lämna en kommentar