Tjäna pengar på bloggande – Komplett guide

I det här inlägget kommer ni kommer få ta del av mina erfarenheter kring att tjäna pengar på bloggande, dels via annonsering men också via andra källor som affiliatemarknadsföring, gåvor, bidrag och försäljning av nedladdningsbara mp3- och textfiler.

Det jag skriver är baserat på fem sju års bloggande och några relativt seriösa experiment med podd och video som jag gjort under tiden.

Idag har jag tre aktiva bloggar, den här och två andra, som på olika sätt bidar till att göra mitt liv mer intressant samtidigt som de ger viss inkomst.

Så läser du vidare här kommer du lära dig mer om hur det är att försöka tjäna pengar på en blogg, samtidigt som du får ökade insikter i varför jag gör det val jag gör runt bloggandet.

Vad är en blogg?

En blogg är en webbplats där inläggen publiceras i kronologisk ordning och vanligtvis visas i omvänd kronologisk ordning. Det senaste inlägget ligger alltså högst upp på bloggen.

En blogg bygger till stor del på text som skrivs av ”bloggaren”, men många bloggar är också öppna för de som vill kommentera det som skrivits.

Bloggar kan utöver text även innehålla bilder, ljudfiler eller video.

Bloggar skapas vanligtvis av enskilda personer, men kan också skapas av organisationer och företag. En blogg kan vara en viktig del i ett företags innehållsbaserade marknadsföring.

Historiskt sett användes termen ”blogg” för att beskriva en personlig dagbok som publicerades på nätet.

Den typen av bloggar finns kvar, och de finns de som tjänar pengar på den typen av bloggar, men det är inte den typen av innehåll som vi kommer prata om här.

När vi skriver om att tjäna pengar på bloggar på den här bloggen så skriver vi om bloggar som hanterar eller fokuserar på ett visst ämne. Många kallar dessa typer av bloggar för nisch-bloggar.

Det kan vara trädgårdsbloggar, finansbloggar eller bilbloggar, för att nämna några exempel.

Här kan du läsa mer om olika sätt att blogga på och vad som gäller för olika typer av bloggar när det kommet till att tjäna pengar på blobbande.

Hur mycket kan vi tjäna på en blogg?

Det finns inga absoluta sanningar om hur mycket du kan tjäna på en blogg men ett bra riktvärde är någonstans mellan 20 – 400 kronor per 1000 unika besökare.

Det krävs rätt mycket jobb för att en blogg ska nå över 1000 besökare per dag men det är långtifrån en omöjlig siffra.

Du kan läsa mer om hur mycket du kan tjäna på bloggande i det länkade inlägget.

Hur tjänar vi pengar på en blogg?

Här är några exempel på hur vi kan tjäna pengar på en blogg.

Vilken metod som är bäst att använda för att tjäna pengar på beror dels på den nisch man valt, men också lite på hur man själv tänker sig jobba med bloggen.

Ska bloggen vara en passiv inkomst så fungerar exempelvis automatiska annonser bättre än affiliateprogram, som kräver underhåll då produkter ändras eller affiliateprogram avslutas.

När du valt metod för att skapa intäkter på bloggen så blir den faktiska inkomsten väldigt beroende av att du hittar rätt trafik till bloggen i mängd.

Om du väljer annonser så kan nästan ”all” trafik vara bra trafik, men om du ska sälja något så behöver personerna som kommer till bloggen vara potentiella kunder.

Är du ny på att blogga så kan det vara svårt att tjäna pengar på en blogg. Det beror på att det tar ett tag att förstå hur en nisch fungerar, hur läsarna fungerar och vad du som bloggare behöver göra för att tjäna pengar.

Vi kommer inte reda ut alla detaljer här, men det finns en viktig lärdom som vi gärna förmedlar: Betrakta din blogg som ett företag och dina läsare som dina kunder så ökar sannolikheten för att du ska tjäna pengar på din blogg.

Läs vidare så kommer vi fortsätta förtydliga vad detta innebär.

Hur får vi trafik till en blogg?

Vanligaste källorna till trafik för en blogg är:

 • Sökmotorer
 • Sociala medier

Sociala medier handlar om att bygga en följarskara och skapa innehåll som de gillar. Här gäller det att vara smart så att du hittar rätt balans mellan att nå tillräckligt många och få spridning i sociala medier, samtidigt som du skapar en relation till dina följare som det går att tjäna pengar på.

Läs vidare så ska vi utveckla även detta!

Besökare som kommer via sökmotorer kommer för att de letar information, svar eller produkter i någon form.

Här handlar det om att skriva innehåll som motsvarar vad människor söker efter och göra det tillräckligt bra.

Att förstå när en läsare är en köpare

Det här inlägget är informativt. Det vänder sig till dig som vill ha mer information, men sannolikt är du inte i läge att starta din blogg riktigt ännu.

Att då försöka sälja dig den bästa WordPress-hostingen eller skicka dig till olika affiliateprogram kommer därför sannolikt vara helt bortkastad tid.

Men display ads – det jag kallar annonser som du ser här – kan fungera ganska bra.

Om jag däremot skriver ett inlägg som heter ”de bästa svenska affiliateplattformarna”, ja då når jag sannolikt människor som letar efter något specifikt och som är redo att prova och följa upp på olika erbjudanden.

För informativt material så fungerar, enligt vår erfarenhet, bannerannonsering bäst.

Hur får vi rätt besökare till bloggen – SEO och innehållsstrategi

Det går att tjäna pengar på sitt ”brand” och personlighet men här föredrar vi att vi jobbar med en nisch. Det gör det lite lättare att se och förstå hur vi ska tjäna pengar tidigt.

Det i sin tur gör det möjligt att skapa någon form av strategi för innehållet vi vill ha på bloggen.

Affilitebloggar skriver exempelvis många produktrecensioner eller produktjämförelser.

De vill nå de som söker information som ligger nära ett köpbeslut.

Vi som jobbar med annonser vill nå en stor grupp människor och strävar efter att skriva inlägg som ger mycket trafik.

Om vi jobbar med sökmotorer, så som Google, som vår främsta trafikkälla så måste vi också jobba hårt med sökmotoroptimering (SEO) som handlar om såväl tekniska frågor som att hitta rätt söktermer.

Ditt valda sätt att tjäna pengar måste alltså vävas samman med det innehåll du skapar för att du ska få någon utväxling på ditt arbete.

Den som vill jobba med sökmotorer som trafikkälla kommer i princip ingen vart med att sitta och skriva om sitt liv, eller sina åsikter, på det sätt som vi gjorde i bloggens barndom.

Det finns ingen som söker på på vad just du tycker om senaste VM-matchen i fotboll, eller resultaten i senaste valet.

Med trafik från sociala medier så finns det lite större möjligheter att driva trafik genom lite mer allmänna inlägg men det är svårt att få någon som läst om dina tankar om Ukrainakriget att helt plötsligt köpa en tröja eller skruvdragare via en affiliatelänk.

När vi på allvar började förstå det hur det hänger samman, vilka människor som vi vill ha till våra bloggar, hur vi når dem och hur vi kan tjäna pengar på dem så har vi på allvar börjat en resa där vi tjänar pengar på bloggande.

Helheten är mycket lättare att se när vi släpper egot och jaget och börjar se bloggandet som en affär och våra läsare som kunder!

Det kanske låter tråkigt, men läs vidare så kommer du förstå att det inte alls behöver vara så.

Är det lätt att tjäna pengar på en blogg?

Det ärliga svaret är: Nej!

Det beror på att samtliga delar som vi pratar om ovan är svåra att få till.

Där det är enkelt att hitta affärsmöjligheter, där annonsintäkterna är goda och det är ett stort antal människor som söker information och produkter så är konkurrensen stenhård!

Men som vi varit inne på så går det att jobba metodiskt och seriöst för att öka intäkterna och på så vis gradvis öka möjligheten att tjäna pengar på en blogg.

Att tjäna pengar som Influencer är mångas dröm – Ifrågasätt inte den!

Jag har vid några tillfällen tidigare diskuterat mina erfarenheter från att tjäna pengar på bloggande och då fått kritik för att jag varit negativ.

Några har gjort gällande att jag sannolikt är både bitter och avundsjuk. Då i relation till de som lyckas göra sitt bloggande kommersiellt framgångsrikt. 

Det är helt ogrundat. Tvärtom så är jag otroligt tacksam för att jag tagit chansen och gjort det jag tyckt varit kul, lyckats visa mitt innehåll miljontals gånger och fått medverka i olika sammanhang på såväl lokal som nationell nivå.

Att blogga kan vara fantastiskt intressant och belönande, men nu pratar vi om att tjäna pengar på bloggandet.

Det är ett något annat än blogga för det är ”kul”.

Min personliga uppfattning är också att många som reagerar på att jag försöker vara realist är det för att jag inte helt och fullt köper att det är möjligt att utan förbehåll leva på sin passion.

Något som rätt många vill ska vara en sanning!

Att tjäna pengar på sin blogg
Idén om att tjäna pengar på det man älskar är knappast ny. Min personliga uppfattning är, inte bara i bloggsammanhang, att det är utmanande att lyckas med det utan affärsmässighet.

Jag bloggar inte endast för att tjäna pengar 

Jag skriver för att det är berikande. Jag bloggar för mig själv men känner en enorm tacksamhet för att det finns människor som läser det jag gör och som får ett utbyte av det jag skriver.

Det är samtidigt fascinerade att vara en del av samhällsdebatten och engagemanget kring en viss fråga. Det är belönande i sig.

Det är tillfredställande att se en blogg växa fram och kolla på dess besöksstatistik.

Men jag gör det jag gör baserat på att jag tror att människor efterfrågar det jag gör. Och jag kollar upp vilken konkurrens jag har inom olika områden.

Jag har kul och jag säger vad jag tycker, men jag tänker som en entreprenör.

Jag lägger också rätt mycket tid på att människor ska hitta hit och gilla det de ser och läser

Jag ser det som en naturlig del i mitt skrivande att faktiskt nå en publik med materialet inte bara skriva ner mina tankar och åsikter. 

Om skrivandet blir mer styrt, genom att jag exempelvis ska skriva annonsmaterial till annonsörer här, så närmar vi oss snabbt en gräns där glädjen i att skriva minskar för mig.

Istället blir det ett jobb att skriva och blogga.  

Det får det inte bli, utan det måste finnas en balans mellan fria val och affärsmässiga överväganden då är bloggandet kul, intressant och lönsamt.

Det är enklast med annonser

Den enklaste sättet att tjäna pengar på en blogg är att tjäna pengar på annonser, gärna då automatiskt placerade annonsbanners av olika slag.

Vi kan tjäna någonstans mellan 100 – 200 kronor per 1 000 visningar av ett inlägg genom annonser.

Vissa människor retar sig på annonser på bloggen och andra säger att annonser gör bloggen ”ful”.

Men vi skiter faktiskt i det. Det vi skriver och producerar har ett värde och att jag tar betalt på samma sätt som de flesta publicister gör i Sverige, via annonser, är knappast konstigt eller fel.

Med det sagt, en ganska stor del av bloggens intäkter kommer från samarbetet i olika form medan en ganska liten del kommer från affiliatelänkar.

Med åren så har annonseringen blivit en allt större inkomstkälla medan övriga inkomster minskat.

Så här mycket pengar tjänade jag på bloggande 2018?

Jag har en enskild firma där intäkterna från bloggen hamnar. När jag deklarerade för 2018 så summerade intäkterna till nästan exakt 25 000 kronor.

Huvuddelen av intäkterna kommer från samarbeten av olika slag, främst då att jag publicerar betalda inlägg här på bloggen.

Jag tjänade 25 000 kronor på bloggande 2018
Vi tjänar inte pengar som storbloggarna gör på sin bloggar, men det har blivit mer än en hobby.

Näst största intäkten är annonser från banners, via Google Adsense främst, och minsta andelen är intäkter kommer från affiliateförsäljning.

En liten andel av pengarna som kom in kom från stöd och donationer, då främst i relation till e-boken ”Lev rikt” som jag släppte i december 2018.

Det är inte troligt att vi kommer tjäna i närheten av lika mycket under 2019 eftersom vi inte skriver lika många inlägg längre, men på sikt kommer sökmotorerna ge mer trafik hit än jag någonsin själv kunnat skapa genom mina följare.

De 25 000 kronorna vi tjänat 2018 är alltså långt ifrån passiva inkomster som fortsätter öka år efter år. De är resultatet av att jag skrivit inlägg nästan dagligen varje dag i åratal.

Det var rätt många som kom hit och som läste varje inlägg. Som kommenterade och engagerade sig. Men de blev aldrig våra kunder eller stödjare.

Då har vi försökt med Patron och Swish, men det är väldigt svårt att få någon form av ekonomiskt stöd av sina följare.

Ja, det finns de som inte delar den uppfattningen.

Det finns de som säger att man endast behöver 1 000 trogna följare för att man ska kunna försörja sig på det man gör på nätet. Det låter rimligt, men döljer det faktum att man då sannolikt behöver en trafik kring 50 000 besökare per inlägg.

Det är inte många som har i Sverige!

Dessutom: Att bygga en följarskara kostar på, på många olika vis, och det är inget vi tänker återgå till.

Förändringen 2019 och framåt

Numera så kommer väldigt få personer till den här bloggen för att de följer mig som person på sociala medier.

Nu kommer man hit för att man sökt på Google.

Det passar oss bra!

Vi bygger innehållet och bloggen här och ser antalet besökare öka. Vi försöker på bästa sätt tillhandahålla material som vi tror har ett värde.

Annonserna behöver vi inte bry oss om, vi fokuserar på innehållet och vad den data som olika tjänster tillhandahåller säger.

Kan vi göra mer för att tjäna pengar på bloggen?

Om du inte redan har hört om alla möjligheter du har som bloggare så kommer du snart få lära dig det när du fördjupar dig mer. Du kommer höra talas om hur du kan tjäna pengar på din blogg genom:

 • Affiliatemarknadsföring
 • Drop-shipping
 • Kurser
 • Coaching
 • E-böcker
 • Poddar
 • Youtube

Det går säkert att tjäna pengar på ovanstående men det kräver en ganska stor följarskara eller ett stort antal besökare till bloggen via sökmotorer så som Google.

Anledningen till det det vi kallar konverteringsgrad, det vill säga hur stor andel som kommer till din blogg som faktiskt handlar något.

När vi drev podden Onkel Toms stuga så gjorde jag det som en ren betaltjänst under en period. Vi bedömer att vi då nådde cirka 3-5 procents konverteringsgrad.

Det vill säga att av de som lyssnade på gratisversionen så tecknade sig ungefär 3-5 procent av lyssnarna för betaltjänsten. 

Det är en extremt hög nivå när vi jämför med andra liknande tjänster. Den höga konverteringsgraden berodde på att vi byggt upp följarskaran under lång tid.

För det mesta får vi som bloggare räkna med någon procent i konverteringsgrad om man når rätt målgrupp med ett bra erbjudande. 

Gör du inte det utan slänger med en länk till en fröodlare när du skriver om hur kul det är att odla så är det högst sannolikt att du aldrig lyckas sälja något.

Vi har haft banners i högerkolumnen på den här siten som erbjudit högst relevanta tjänster för de som besöker bloggen här. Det har inte lett till någon affiliateprovision trots 100 000-tals sidvisningar.

Vi har under 2021 kört reklam och affiliatelänkar för Hallons kampanjer i samtliga blogginlägg. Det har lett till någon eller några sålda abonnemang och intäkter. Sammantaget är det på någon hundring i intäkter.    

Exempel på sidor här på bloggen som är skrivna för att ge läsarna här värde samtidigt som de öppnar möjligheter för mig att tjäna pengar via så kallade affiliatelänkar hittar du här: 

Där kan du se exempel på hur mer anpassade inlägg som har som målsättning att konvertera bloggbesökare ser ut.

Se din blogg som ett företag

Det här inlägget är en introduktion till hur du kan tjäna pengar på en blogg.

Exakt vilken nisch du ska välja och hur du ska tjäna pengar vet vi inte ännu.

Det viktigaste vi vill förmedla här är att du ska förstå och bestämma dig för vilken kundnytta du kan ge till dina läsare och vilket problem du kan hjälpa dem att lösa.

Sedan väljer du lämplig metod att tjäna pengar på efter det.

Vi här förmedlar gärna information och tankar utan att vi nödvändigtvis måste saluföra en produkt.

Det gör att vi föredrar annonser.

Om bloggen växer uppstår andra möjligheter, men vi kommer alltid att sträva efter en ganska enkel och passiv lösning så det blir inga lärarledda kurser eller coachingsamtal.

Troligtvis fortsätter vi bara producera mer inlägg och visar mer annonser!

Slutsats – Tjäna pengar på bloggande

Vi har gått igenom huvudkomponenterna du måste få till för att tjäna pengar på en blogg.

Det handlar om att du måste:

 • Hitta rätt mängd läsare och ett sätt att skicka dem till bloggen dag efter dag.
 • Matcha läsare, innehåll och ditt sätt att tjäna pengar.
 • Hitta ett ämne och område som tilltalar dig och gör det möjligt att driva bloggen som ett entreprenörsskap.

Första steget för dig är kanske att välja domännamn till din blogg.

Vill du läsa mer

Det finns massor att se på, och inspireras av, på Youtube. Här är några rekommendationer:

Vilken typ av blogg tjänar man mest pengar på?

Lån, kreditkort och finansiella tjänster – så som nischbanker erbjuder – brukar vara högst när det kommer till affiliate-provision per försäljning. För bannerannonser så är privatekonomi och finans bra nischer att vara i.

Vad är realistiskt att tjäna på en blogg?

Att tjäna 100 – 200 kronor per 1000 besökare till en blogg är fullt möjligt bara genom annonser. En väl utformad nisch-blogg kan nog tjäna det dubbla.

Hur fort kan jag tjäna pengar på en blogg?

Det tar 1 – 2 års hårt arbete att nå cirka 20 000 besökare per månad på en nisch-blogg om det är första gången du startar en blogg. Om du tjänar 200 kronor per 1000 besökare så innebär det en inkomst – före skatt och arbetsgivareavgifter – på 2 000 kronor i månaden. När du blir van så går det snabbare och du kan starta fler bloggar parallellt.

Jag som skriver här heter Anders Gustafsson. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

2 svar på ”Tjäna pengar på bloggande – Komplett guide”

 1. Tack för ett långt, välskrivet inlägg på ämnet. Uppenbarligen har du tänkt mycket på detta, vridit och vänt och prövat dig fram.
  Jag vill ändå utmana dig att tänka ett varv till!

  Fördelningen av uppmärksamhet hos bloggare följer en paretodistribution. De allra flesta får mycket lite uppmärksamhet, medan ett litet fåtal tar nästan all. Du tillhör den svenska eliten av ekonomibloggare, men eftersom du inte är i den absoluta toppen blir ersättningen blygsam. Som att spela i samma landslag som Zlatan men ändå ha en bråkdel av hans lön (inga jämförelser i övrigt mellan Zlatan och de populäraste ekonomibloggarna 😉).

  Det är en frustrerande position, oavsett vad man ägnar sig åt som följer denna logik. Att vara den trettionde bästa skidåkaren i Sverige, som har svårt att hitta sponsorer. Den trettionde bäst säljande författaren som har svårt att leva på sina bokförsäljningar medan topp 5 är stenrika. Och så vidare.

  Ändå tror jag den uppmärksamhet din blogg får är mycket mer värd än vad som går att krama ur på de sätt du beskriver. Det var ju länge oklart hur t ex Facebook egentligen skulle tjäna pengar. De samlade på sig massor av användare, hade bara kostnader och ingen vinst i många år.

  Jag tänker att du också skulle kunna bygga värde på ett liknande vis, lita på att det lönar sig i längden på ett eller annat sätt att skapa så mycket värde för andra. Vänta tills du erbjuds något, eller kommer på något, som gör det värt jobbet. Se det som en investering som du inte vill sälja av billigt i förtid, utan vill vänta tills den värderas till sitt underliggande värde. Speciellt nu när du jobbar och får in pengar från annat håll.

  Svara
  • Tack Fjodor,

   Du har rätt på många vis, men det finns en frågeställning som jag tycker du missar.

   Om jag skulle följa dina råd, var går gränsen för när jag ska säga att jag nått vägs ände?

   Man måste ju lära av sina misstag inte bara försöka samma sak om och om igen.

   Det jag gör nu, som också fått kritik, är att jag jobbar hårdare med att mina inlägg ska vara möjliga att hitta från sökmotorer. Det innebär att jag fortsätter erbjuda nytta med det jag gör, men kanske inte för en följarskara, utan mer för en allmän publik.

   Svara

Lämna en kommentar