Är Savelend bättre än Lendify?

Senast uppdaterad

Funderar du på att investera pengar i peer to peer (p2p) utlåning och försöker hitta bästa lösningen? Lendify är riktmärket i branschen, men det finns åtminstone två svenska alternativ, Brocc och Savelend som du bör undersöka innan du bestämmer dig för hur du ska investera.

Dagens inlägg är tänkt att svara på frågan: Är Savelend bättre än Lendify?

Det finns många som tycker att Savelend är den bästa peer to peer investeringen i Sverige, för att de har en högre genomsnittlig avkastning än Lendify. Det sättet att se på saker och ting haltar lite då vi måste väga in risken när vi tar ställning till en investering.

Lendify är ledande

Om utlåning via Lendify en bra investering har vi redan studerat? Vår slutsats är: “Tack, men nej tack“. Läs gärna det länkade inlägget om du överväger att investera i Lendify. Här summerar vi kort vad vi inte gillar:

 • Risken är svårbedömd och komplex. Den behöver för den skull inte vara skyhög.
 • Pengarna är bundna under långa tidsperioder. Ja, det finns en andrahandsmarknad på Lendify, men det är svårt att bedöma värdet på den.
 • Hävstången är obefintlig, och som en konsekvens av det så är
 • avkastningen låg relativt risk.

Savelend är utmanaren

Ska Savelend vara bättre än Lendify så måste man vara bättre på någon av punkterna ovan. Helst på flera för att det ska vara en intressant investering.

Den mest kritiska punkten i kampen Lendify vs. Savelend är nog avkastningen. Där lyfter Savelend fram sig själv som betydligt mer högavkastande än Lendify, och det finns inget som pekar på att de skulle ljuga om sin genomsnittliga avkastning.

Vi erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och Inkassoportföljer med en förväntad avkastning på 7-9 % …

Från Savelends hemsida

De säger att de i praktiken överträffar sin förväntade avkastning då de har haft en genomsnittlig avkastning på något över 9%, under den tid man varit aktiv.

Men! Savelend har idag ingen andrahandsmarknad. Det är på gång säger man (och har sagt länge), men då vi jämför nu – och Savelend har lovat det här länge – så är det en klar nackdel att pengarna är låsta.

Fast! Jag kan avslöja redan nu att jag bestämt mig för att utvärdera hur det fungerar att investera i Savelend mer handfast och satt in pengar där. Då har jag kunnat konstatera att bindningstiderna är relativt korta. Så här långt är löptiden på mina lån mellan 1 – 5 månader.

Se bilden här nedanför.

Det här är en stor fördel i mina ögon.

Är Savelend bättre än Lendify?
Några exempel på investeringar i peer-to-peer lån via Savelend.

Lendify eller Savelend – Äpplen eller Päron

Lendify lånar ut till privatpersoner genom så kallade privatlån. Man arbetar med rörlig ränta som bas.

Savelend ägnar sig, som du kunde läsa ovan, åt konsumentkrediter – eller privatlån för att använda Lendifys terminologi – företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer. De arbetar med bunden ränta som bas.

Savelend arbetar alltså med en betydligt bredare portfölj av utlåning, men sannolikt också med en annan riskprofil.

Loansteplånen, som du kan se i bilden av min Savelendportfölj ovanför, är högrisklån, sannolikt med högre risk än Lendifys privatlån.

Idag, 26 januari 2020, så erbjuder Lendify, enligt sin hemsida, en genomsnittlig ränta på 5,71 respektive 4,25 procent. Det gäller då Autoinvest lång och kort. Det är nästan en procentenhet högre än vad man erbjöd förra gången jag skrev om Lendify.

Det ska jämföras med Savelends 7-9 procent i målsättning och bilden från min portfölj här ovanför.

Är Savelend bättre än Lendify?

Savelends erbjudande är betydligt mer intressant då avkastningen är högre, utbudet bredare och bindningstiden kortare.

Men plattformen saknar andrahandsmarknad och utlåning till företag har en annan riskprofil än utlåning till privatpersoner.

Jag jämför gärna med de preferensaktier som finns noterade och den avkastning de ger i dagsläget. Då är Savelend intressant.

Vi började med att ställa oss frågan: Är Savelend bättre än Lendify. Då det inte är två helt jämförbara produkter är det svårt att besvara frågan med ja eller nej.

Jag har dock bestämt mig för att utvärdera plattformen under en period för att förstå mer vilka typer av lån som finns och vilket faktiskt utfall jag faktiskt har. Jag har i dagsläget avstått från att investera i Lendify.

Utifrån det kan du kanske bilda dig uppfattning om utfallet i min jämförelse mellan de två plattformarna för peer to peer utlåning. Jag har när detta skrivs (2020-01-26) inte någon som helst koppling till Savelend, inte heller innehåller inlägget några länkar som ger mig ersättning.

Om möjligheten ges att erbjuda så kallade Affiliatelänkar till Savelend i framtiden kommer jag använda mig av den möjligheten.

Att tänka på just nu om du ska låna ut via p2p

Just nu pekar alla indikatorer i olika riktningar när vi ska förhålla oss till utlåning inom Sverige. Sett utifrån Kronofogdens statistik så är utlåning till privatpersoner en fantastisk möjlighet just nu.

Läs mer här om riskerna i peer-to-peer utlåning.

Mer investeringsinspiration

Läs gärna inlägget där du hittar alla Sveriges börspoddar.

Så här blir du ekonomiskt oberoende!

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.

10 tankar på “Är Savelend bättre än Lendify?”

 1. Intressant att du tittar på Savelend, min avkastning i år efter avgifter har vart rätt medioker. (ca 3%)
  Har haft bättre utveckling på Lendify med ca 4% efter skatt.

  Tyckte Savelend var mycket bättre innan nya plattformen, så pass att jag funderat att sluta investera mer men inte kommit så långt än…
  Lendify’s site är dessutom mycket mer lätt överskådlig och informativ, på Savelend har jag noterat totalt värde varje månad annars har man väldigt svårt att följa utvecklingenav pengarna.
  (har mest Autoinvest lång på Lendify förövrigt)

  Svara
  • Tack för mycket bra feedback. Jag är precis i början av min utvärdering. Varför har du haft så låg avkastning på Savelend? Har det varit kreditförluster, eller?

   Svara
 2. Tomas verkar jobba på lendify 😉 Jag kan hålla med om att det är svårt följa avkastningen månadsvis. Återbetalningen faller in lite oregelbundet så jag rekommenderar tittar kvartalsvis åtminstone. Jag är själv nöjd med savelend och håller med om att de är mkt mer attraktiva än lendify. Min känsla är att savelend är en klart mindre spelare, men företaget har rätt ambition och jag har stort förtroende för ledningen. Skicka kundtjänst en fråga om ni undrar ngt för de gånger jag frågat har de svarat snabbt och tydligt.

  Svara
  • Tack för infon.

   Jag ska köra en period så får vi se var jag hamnar.

   GUIt känns lite svårt att hantera, trodde det var en vanesak.

   Svara
 3. Jag vet faktiskt inte, det var bra med din artikel för då gick jag tillbaka och tittade på faktiska siffror. Har bara haft månadsuppföljning och tyckt att avkastningen varit lite dålig men inte kontrollerat faktiska siffror förutom känslan.
  Jag noterar värdet för mina olika investeringar varje månad, där av Savelend är en.

  Har inte tid just nu men ska försöka kolla upp detta i kväll! (och samtidigt göra en bedömning om hur lätt/svårt det är)

  Svara
 4. Det verkar vara företagskrediterna som ställer till dålig avkastning. Har t ex

  2019-03-04 en företagskredit 1mån löptid 680:- inga mottagna betalningar
  2019-02-19 två företagskrediter 2019-02-19 610:- mottagna betalningar ca 47:-

  Numera har jag ändrat inställningar så jag inte ska göra så stora investeringar i enskilda krediter.

  Inga kreditförluster (än)

  Förövrigt så känns det väldigt frustrerande på siten att hitta informationen, saknar massor med funktionalitet… Man ser hur många betalningar man fått men inte när de är gjorda och inte om de är sena med betalningar, inkasso eller status, …

  Det är just surt att 30% av räntan går till skatt och 10% går till avgift på räntan man får också, det blir ganska mycket pengar!

  Svara
 5. Mycket intressant Tomas! Jag har väldigt små poster jag investerar i så jag har bättre spridning redan från start. Men det är en slump att det blev så.

  Jag ska hålla lite koll så kan vi stämma av om något kvartal.

  Svara
 6. Har investerat i Savelend i 3 år och är nöjd. Fick 9% i ränta förra året och 10%+ åren innan. Kreditförlusterna har legat under 1% alla år då de säljer lån som inte betalats tillbaka till ett inkassobolag, så man i alla fall får tillbaka insatsen. Enda problemet jag har är att det är svårt att få överblick av alla lån då medlemssidan där alla lån listas är under all kritik.

  Svara
  • Tack Anders,

   Det ser ju ut att vara bra siffror. Helt klart intressant.

   Användargränssnittet har fått mycket kritik. Jag har precis börjat och bara konstaterat att det är långt från bra men trodde det var lite inlärningsproblem från min sida.

   Svara

Lämna en kommentar

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng