Ekonomiska incitament för att välja sabbatsår i stället för sträva efter ekonomisk frihet

Ni som läser här känner till upplägget kring ekonomisk frihet väl:

  1. Spara pengar, gärna mer än 50% av lönen.
  2. Använd 4-procentsregeln för att beräkna om ditt kapital räcker för evig tid.
  3. Om pengarna räcker => Sluta jobba och lev fri.

Det finns mycket att kritisera i det upplägget, inte minst för att det helt utelämnar centrala frågor av vikt för oss som människor.

Vi har valt att ta några sabbatsår mitt i livet i stället för att jobba mot en framtida frihet. När tröskeln är lägre för oss som människor så blir beslutet lättare, samtidigt som det krävs betydligt mindre belopp för att kunna realisera drömmen om att få lite ledigt. I själva verket så kan sabbatsåren inte bara göra det möjligt att komma ifrån ett tag. Det kan också vara ett sätt att prova nya karriärval.

Vad jag inte riktigt förstått tidigare är att vårt system (stat och kollektivavtal) i princip gynnar de som tar ledigt i karriären – vilket innebär att vi återgår till jobbet vid någon tidpunkt – jämfört med de som jobbar klart och sedan tar ledigt i resten av livet. Här är en översikt av punkter som kan göra det mer intressant att ta ledigt nu och jobba sedan.

Skatteeffekter

Att ta ledigt från sommar till sommar gör att välavlönade normalt sätt kommer under brytgränsen för statlig inkomstskatt. Det gör att det du tjänar halvåret innan du går på ledighet och halvåret i större utsträckning hamnar i din plånbok och att du i praktiken endast betalar kommunalskatt på ett års inkomst.

Kollektivavtal

I det tjänstemannaavtal som gäller på min arbetsplats ökar avsättningarna till tjänstepensionen med nästan 30% efter jag fyllt 55. Det innebär att jag på lite mer än tre år tjänar in ett års avsättning till tjänstepensionen om jag jobbar efter 55-års ålder.

Det kan vara svårt att låna pengar som pensionär

Om du sitter i ett läge där du behöver låna pengar, exempelvis för att köpa ut en släkting från en fastighet i samband med arv, så är det uselt att vara utan arbete.

Därför finns det stora poänger i, om det är möjligt, att ta enskilda år ledigt från arbetslivet i stället för att helt lämna. En anställning och en inkomst fyller helt enkelt en funktion, även om du har kaptial, som kan vara värdefull.

Du kan läsa om vår erfarenhet när det gäller att låna pengar utan jobb här.

Sjukpenning och a-kassa

Du har goda möjligheter att leva inom det sociala skyddsnät som finns i Sverige vid tjänstledighet. Exakt hur bar det går och hur länge du kan hålla dig kvar beror lite på hur du kan nyttja andra förmåner, så som föräldraledighet.

Studiebidrag och föräldraledighet

Möjligheten till stöd för studier påverkas från 47-års ålder för att sedan trappas ned. För dig som vill lära dig något nytt och utvecklas under ditt sabbatsår så är det inte gynnsamt att skjuta på beslutet för länge.

Det finns en gräns för hur länge föräldraledigheten kan sparas och nyttjas. Ett sabbatsår kan delvis finansieras av föräldradagar.

Tjänstledighet exempelvis för studier

Om du har ett jobb, och har jobbat ett tag, så har du rätt att ta tjänstledigt för studier. Det finns regler kopplat till hur detta ska hanteras i praktiken men olika företags sätt att förhålla sig till ledigheten är olika. Om du kan hitta ett bra sätt att samverka med din arbetsgivare så innebär tjänstledighet att du i praktiken betraktas som anställd av exempelvis banker. Och är du ledig för studier så har du rätt att avbryta tjänstledigheten på kort varsel.

Om du lägger upp ditt liv så att du sparar 50% av lönen varje månad – ja det går! – så kan du jobba ett år och vara ledig ett. Och som du förstår måste inte lediga dagar vara samlade i slutet av karriären.

Finns det fler smarta aspekter att beakta om vi vill vara lediga ett år?

Onkel Tom, eller Anders Gustafsson som jag egentligen heter, driver den här bloggen. Här pratar vi om vår tid och våra pengar. I stora drag kan vi säga att vi pratar om hur vi styr våra liv för att leva friare och intressantare liv.

Titta bland kategorierna i menyn här ovanför så ser du vad vi pratar om i detalj.

Läs gärna min fria e-bok som jag skrivit för dig som vill leva ekonomiskt fri för en kortare eller längre period.

Jag har nyss fyllt 50 och har fyra barn och sambo. Vi bor i Sundbyberg sedan 2019. Innan dess drev vi en liten gård i Småland under ett par år. På den tiden var vi aktiva inom FIRE-rörelsen och predikade för ekonomiskt oberoende och tidig pension. Nu är vi åter i ekorrhjulet :)

Det här med att hoppa ur ekorrhjul och säga nej till tråkiga vardagar har intresserat mig sedan 2013. Det som nog gör den här bloggen lite unik är att jag närmat mig frågeställningen på så många vis. Inte minst har jag försökt förstå och påverka min roll i det hela.

Utbildningsmässigt är jag civilingenjör. Jag har på det varit doktorand, men fullföljde aldrig den banan. På senare tid så har jag även läst psykologi på universitetsnivå.

Du hittar min email-address på den lilla mailikonen här nedanför. Där hittar du också länken till bloggens Youtube som du gärna får prenumerera på.