Finns det nackdelar med att spara pengar? Absolut! Vissa av dem kanske du inte känner till, andra kan du ha stött på men inte riktigt kunna sätta ord på!
För medan sparande kan ge oss ekonomisk trygghet och öppna nya möjligheter så finns det också negativa sidor att beakta.
Det ska vi prata om här!
Kortsiktiga mål vs långsiktigt sunda beslut
Det är lätt att fokusera på den omedelbar tillfredsställelsen som finns i att se sparkontot växa varje månad. Men det sparandet riskerar att bli ganska kortsiktigt. Att ställa sparkontot storlek mot köpet av en bostad, starten av en utbildning eller andra livsavgörande beslut är inte lätt. Här finns det en stor risk att vi prioriterar det enkla och mätbara i form av mer pengar in i på sparkontot.
Balans mellan att spara och leva
Sparade pengar är ju inte försvunna, i synnerhet inte om de är investerade i aktier eller fonder som lätt kan säljas. Då kan vi frigöra pengarna på någon minut som snabbast. Så jag kan ibland tycka att den konflikt som många upplever mellan livets övriga delar och sparande är lite överdriven.
Men visst kräver sparande prioriteringar om pengarna ska vara kvar på kontot under längre tid! Hur jobbiga de prioriteringarna är beror mycket på dig som person och vilket mindset du har. Att hela tiden vara begränsad av ekonomin kan vara jobbigt, och om du inte ser någon motsvarande nytta i ditt sparande så finns ingen balans mellan nytta och det du prioriterar bort.
Inledningen på det här stycket är en en generell spaning.
Det finns konkreta beteenden bland sparare, där konflikten mellan att leva här och nu och sparande blir väldigt konkret. Här är några sådan exempel.
1. Försakar grundläggande behov och social kontakt
Om ditt sparande blir så extremt att du börjar gå i trasiga kläder, inte tvättar dig eller rakar dig så har du sannolikt passerat en gräns. Social isolering, som ett sätt att spara pengar, eller som ett resultat av att du försummar basala behov är röda flaggor. Det här är riskfaktorer när det kommer till depression.
Om sparandet börjar bli ett tvångsmässigt beteende som påverkar andra delar i ditt liv så är du på fel spår!
2. Ångest och stress
Går du ständigt omkring och oroa dig för att du inte sparar vartenda öre och känner du skuldkänslor för detta? Jämför du dig med andra? Har du satt sparmål som du aldrig lyckas nå.
Precis som tidigare så innebär den här typen av beteende och tankar en ökad risk för depression. Och även om du inte hamnar där så lär du knappast ha kul i ditt sparande och förmögenhetsbyggande.
Här finns det massor av knep att lära från sådan som mig och andra sparare som gör den mentala biten lättare. Följ din favoritsparare på sociala medier så lär du dig snart massor om vertyg och knep för att hantera tanken.
3. Att aldrig fira är fel!
Att fira framgångar, oavsett hur små de är, kan ge oss en boost som är positiv på många sätt. Firandet bidrar bland annat till att:
- Förstärka känslan av att du kan som bidrar till ökad egenmakt, ökat självförtroende och en positiv självbild.
- Du aktiverar hjärnans belöningssystem, vilket fungerar som positiv feedback på det du gjort.
- Firande innebär ofta en god möjlighet till sociala kontakter och blir på så vis en del i ett aktivt socialt liv där du förankrar dig och det du gör i din omgivning.
- Firandet blir ett avslut och ett avstamp. Dels är den känslan viktig, men det öppnar också för reflektion kring vad du gjort och åstadkommit.
- Firande kan ge dig energi och känslan av rörelse i livet. Det är saker som motverkar utbrändhet.
Med det sagt så behöver inte firandet vara lyxigt eller omfattande för att ge önskat resultat.
När sparandet är in konflikt med din eller omgivningens värdegrund eller förmåga att styra sina liv
Att spara pengar innebär att du tar egna initiativ och tar ansvar för din framtid. Det kan reta människor i din omgivning av flera orsaker.
- Vi tangerar frågor av politiskt natur och vissa reagerar starkt på tankarna om att ägna sig åt privat förmögenhetsbyggande. Kapitalistisk egoism och personligt gynnande före samhällets gemensamma bästa, är argument som förekommer. Sparande av mindre belopp kan vara ok, men det får inte bli något som förändrar dina förutsättningar i grunden.
- Vi skriver andra på näsan att vi kan styra vårt liv. Räkna med att dina, ofta egenvalt, fattiga släktingar kommer reta sig på att du gör ekonomiska prioriteringar.
Om du agerar mot vad du själv tycker och tänker är ditt problem och sannolikt kommer du hitta vägar runt det ganska snart.
Men vad andra tycker och tänker kan vara jobbigt. Även om du inte ståtar med ditt sparande och dina val, så kan du ha människor i din omgivning som förstår och ser ditt sparande och reagera på det. Det kan vara matlådan på jobbet, valet att leva utan bil osv som triggar dem.
Dessutom förändras du kanske själv i ditt sparande. Jag har faktiskt blivit betydligt mer krass till andras ekonomiska situation sedan vi levt flera år på socialbidragsnormen med våra barn.
Sparandet kan vara ytterligare ett måste
Det finns rätt många unga som vill visa sin portfölj och portföljutveckling på sociala medier. Det blir lite av ett skryt och tävling samtidigt som det motiverar.
Så länge du får positiv energi av att dela med dig, eller ta del av andras sparande och framgångar så är detta inget problem. Men om du mår dåligt eller konstant jämför dig med andra så blir det ett problem.
Det finns en variant på detta när det kommer till barnspar. Många lyfter fram sitt barnspar i form av en social flex och präktighetssignal. Sådant sparande blir lätt ett måste, bland alla andra måsten, och det kan vara negativt.
Högt ställda mål
Att sätta sparmål, ofta högt ställda då, och inte nå dem är ett problem. Vi var inne på det förut.
Men att missa ett mål kan vi ofta leva med. Det stora problemet uppstår när vi sätter mål som vi sedan, mer eller mindre dagligen, agerar i konflikt med. Det skapar något som kallas kognitiv dissonans hos oss.
Det är inget som bidrar till något positivt i livet.
Tvärtom!
Olösta konflikter
När vi haft 50% i sparkvot så har vi prioriterat sparande före allt annat. Det har inte funnits någon konflikt i våra liv kring våra prioriteringar.
Många unga jag stöter på som bloggare har dock inte riktigt bestämt sig. De vill resa jorden runt, köpa fina kläder, bo fint och spara mycket pengar. Allt samtidigt!
Då blir sparandet inte något kul, det blir snarare ett område med en rad olika konflikter.
Olika ambition i relationer
Om du lever med någon annan så kan sparande vara en källa till ständig konflikt om ni har väldigt olika syn på livet och privatekonomin.
Det finns egentligen två vägar framåt när ni har svårt att komma överens i en relation. Antingen kommer ni överens om att ni har olika synsätt och acceptera att det är så. Eller så jobbar ni fram en lösning. Tyvärr så blir det ofta inget av dessa alternativ utan ni har en ständigt pågående konflikt i er relation.
Känslan av tomhet när du nått ditt mål
Det är vanligt att känna en tomhet efter du nått ett stort mål eller när en central händelse inträffat. Sparmål är inget undantag och större mål, som att spara till första miljonen eller till ekonomiskt oberoende, lider av detta i högsta grad.
Det finns undersökningar som tydligt visar att det kan vara kontraproduktivt att fokusera för mycket på mål i livet. Motionärer, jag tänker på en studie av löpare här, visar att målsättningen att springa en halvmara kan motivera till ökat tränande.
Men när halvmaran är genomförd så uppstår ett vakuum där personerna ofta slutar träna helt. Så löpträningen över en längre period, säg ett år, blir lägre än för de som ser löpandet som en del av sin livsstil utan specifika mål.
Det finns inget som tyder på att sparande är ett undantag här.
Kort om nyttan med sparande!
Den mest uppenbara nyttan är att vi slipper stressen som följer med taskig privatekonomi.
Nästa steg när vi pratar privatekonom – när vi levlar upp – är att göra ekonomin till en tillgång och plattform för det vi vill göra i livet.
Så sparande kan dels ge oss ett lugn och en trygghet, men också vara nyckeln till nya möjligheter och fungera som en plattform för nästa steg i vårt liv.
Men vi måste naturligtvis ha verktyg för att hantera det som är svårt i resan.
Sammanfattning
Känner du av några av nackdelarna vi diskuterat ovan i ditt sparande, eller har du stött på egna nackdelar som jag inte listat.
Berätta gärna här nedanför och ge oss andra tips på goda sätt att hantera utmaningarna som vi möter när vi sparar pengar.